A vidi nešto @drle
Rosberg je i tamo gdje je mogao osvojiti samo bod ili 2 (dakle, 5. ili 6. mjesto) vozio koliko je mogao.
U to sam ubijeđen.
To je ono što poentiram.
Nijedan vozač, zavoj koji se prolazi sa 200 km/h, ne prolazi sa 170 km/h, niti npr. koči 50m prije tačke kočenja,...., zato što on tako hoće, jer onda ne bi bio F1 vozač.
Ako već to radi, onda to radi zbog toga što mu bolid ne dopušta proći taj zavoj sa 200 km/h (bilo da je loš/spor bolid, ili da ima nekih problema sa bolidom....)
Ja opet kažem, ne podcjenjujem Kekovu titulu, ali da je imao sreće zbog svih dešavanja u/oko Ferrarija, vala jeste.
A nije baš ni Pironi imao nekih velikih zajeba tipa da je vodio trku, gazio i gazio, i onda rasturio mjenjač ili turbinu.
Imao je 2 izlijetanja, jednom ostao bez goriva (ali je uzeo drugo mjesto), jednom imao problema sa ventilima, 6x nije startao trku (Belgija, zbog Gillesa + 5 zadnjih trka zbog tog kobnog nalijetanja na Prosta). Više nego dovoljno da ostane kratak za 5 bodova.
Dakle, svi oni voze koliko mogu, samo rijetki su (što je za mene besmisleno, slažem se) nastavljali gaziti i kad nije bilo potrebe, pa im se to znalo odbijati od glavu.
S tim što ja Pironija baš i ne stavljam u tu grupu vozača.
Eto, možda sam gore stavio pogrešan primjer (Sennu). On je znao biti ispred Prosta pola minute (ili više) i umjesto da smiri, on nastavi gaziti i onda npr. rasturi mjenjač ili motor (ili zakači zid kao u Monacu 1988.), parkira bolid sa strane, izađe iz istog i tek onda vidi Francuza kako lagano prolazi pokraj njega, koji zatim kruži do kraja trke na prvom mjestu, usput pjevušeći Marseljezu ispod kacige.
Što se tiče samih bolida te 1982., Cosworth V8 jeste bio slabiji od turbo mašina, ali kad se vidi poredak te sezone, prvak Keke, trećeplasirani Watson (imao isto bodova kao i Pironi), 5. Lauda, 8. Alboreto i 9. De Angelis su vozili bolide sa tim Cosworthom, dok su ostali vozači iz top 10 imali turbo motore (Pironi, Prost, Arnoux, Tambay i Patrese, s tim što je Patrese na 5 trka vozio Brabhama sa Cosworthom, a ne sa BMW-om i baš je na tih 5 trka skupio 19 od svojih 21 bod te sezone, od čega i jednu pobjedu), tako da i pored nedostatka snage, bolidi sa Coworthima su bili konkuretni, vjerovatno iz razloga lakše upravljivosti, manje potrošnje goriva i definitivno veće pouzdanosti (to je za DFV8 bila 16 sezona u F1), dok su turbo motori puno više crkavali.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
► Prikaži “Spoiler”
Odgovor na pitanje @dmj-a, koji je jedan od dvojice vozača sa preko 100 nastupa, za čije pisanje prezimena ne trebamo koristiti nijedno slovo koje mu se već ne nalazi i u imenu.