F1 Vijesti
- Pastor
- Formula 1
- S nama veÄ: 7 god 2 mj
- Navija za: Seb
Gasly se pokazuje kao previÅ”e bahat. Red Bull mu je sve omoguÄio, i sada javno iskazuje da nije zadovoljan Å”to je u Alpha Tauriju. A i dalje je u F1 zahvaljujuÄi Red Bullu. I u njemu vide nekoga ko Äe voditi Alpha Tauri u napredak, jer im je to cilj, da podignu tu ekipu na veÄi nivo. Zato viÅ”e nema da mijenjaju oba vozaÄa, kao Å”to su to radili u Toro Rossu. Umjesto da prihvati ulogu, i za par godina možda se upravo u Alpha Tauriju bude mogao boriti za najveÄe pozicije, ovakvim izjavama Äe sebe izbaciti iz F1...
- gjoko-mkd
- Formula 2
- S nama veÄ: 9 god 4 mj
- Navija za: Ferrari
Michael Schmidt: "The new Ferrari PU will probably come at the Turkish GP. Massive rebuilds are needed. The whole electrical system will be converted from a 400 to 800 volt system. They are talking about 10-15 hp and that could be quite an advantage."
https://twitter.com/hashtag/AMuS?src=hashtag_click
https://twitter.com/hashtag/AMuS?src=hashtag_click
- Pastor
- Formula 1
Nisam znao da je i u F1 moguÄe ovo sa 800 V. Mislio sam da je to definisano pravilnikom. Kod elektriÄnih auta, 800 V sistem donosi brže punjenje baterija. Valjda je i ovdje isti cilj. Zna li se kakva je situacija kod ostalih? Jesu li svi veÄ na 800 V? Možda je Ferrari veÄ sa onom podijeljenom baterijom imao brže punjenje, jer se punila paralelno. Nedavno sam vidio da je Fiat predstavio neki kombi sa takvom baterijom.
- zekohonda Verified
- Formula 1
- S nama veÄ: 10 god 4 mj
- Navija za: sve powered by honda
sa f1tech foruma:
''400V is archaic by modern standards and compared to the maximum limit of 1000V.
Formula E run 600V.''
i mercovi citat iz 2019.:
Another area where you can see similar developments in the road car world and Formula One is the introduction of high-voltage systems. Why? In an electrical system, energy loss manifests itself as heat which is not a welcome effect in a car. The losses can be reduced by reducing the current. In order to reduce the current while keeping the power the same, you need to increase the voltage. In F1, weāre now close to 1,000 volts with the ERS battery. Modern electric road cars usually operate systems of up to 400 volts; however, the voltage will increase in the future and be closer to the voltage used in Formula One today.
''400V is archaic by modern standards and compared to the maximum limit of 1000V.
Formula E run 600V.''
i mercovi citat iz 2019.:
Another area where you can see similar developments in the road car world and Formula One is the introduction of high-voltage systems. Why? In an electrical system, energy loss manifests itself as heat which is not a welcome effect in a car. The losses can be reduced by reducing the current. In order to reduce the current while keeping the power the same, you need to increase the voltage. In F1, weāre now close to 1,000 volts with the ERS battery. Modern electric road cars usually operate systems of up to 400 volts; however, the voltage will increase in the future and be closer to the voltage used in Formula One today.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.
- gjoko-mkd
- Formula 2
- S nama veÄ: 9 god 4 mj
Ovako nekako to bi iŔlo...
energija koja se rasipa u toplinsku energiju u hibridnom sustavu(kao i svakom drugom elektriÄnom) može se izraÄunati jednadžbom:
A=R x I2
A je u watima
R-otpor u elektricnim kolima
I-struja u amperima
Znamo od najprostijeg prakticnog slucaja kod kamiona, da bi struje koje prolaza kroz elektricne elemente bile sto manje, ide se na 24 V elektricne instalacije, i tako su jacine elektricne struje skoro duplo manje .
Znaci zaguba u toploti je pravoproporcionalna kvadratu struje.....ako smanjimo struju recimo(radi bolje shvatanje) za polovinu, zaguba u toploti bi bila 4 puta manja
Tu lezi zec.....da bi se jedan deo ove toplote koje se rasipa , da bi se iskoristilo u mehanicku silu
Bonus su -manje radijatore za hlaÄenje hibridnog sustava, kablove sa manjim presekom, pa i puno manje MGU-h i MGU-K
A ono Å”to su priÄali drugovi sa F1 techikala...to je samo kod baterije....ne i kod MGU-h i MGU-K
energija koja se rasipa u toplinsku energiju u hibridnom sustavu(kao i svakom drugom elektriÄnom) može se izraÄunati jednadžbom:
A=R x I2
A je u watima
R-otpor u elektricnim kolima
I-struja u amperima
Znamo od najprostijeg prakticnog slucaja kod kamiona, da bi struje koje prolaza kroz elektricne elemente bile sto manje, ide se na 24 V elektricne instalacije, i tako su jacine elektricne struje skoro duplo manje .
Znaci zaguba u toploti je pravoproporcionalna kvadratu struje.....ako smanjimo struju recimo(radi bolje shvatanje) za polovinu, zaguba u toploti bi bila 4 puta manja
Tu lezi zec.....da bi se jedan deo ove toplote koje se rasipa , da bi se iskoristilo u mehanicku silu
Bonus su -manje radijatore za hlaÄenje hibridnog sustava, kablove sa manjim presekom, pa i puno manje MGU-h i MGU-K
A ono Å”to su priÄali drugovi sa F1 techikala...to je samo kod baterije....ne i kod MGU-h i MGU-K
weāre now close to 1,000 volts with the ERS battery
- Pastor
- Formula 1
Kao Ŕto rekoh, možda je Ferrari zaobilazio ovaj problem sa podijeljenom baterijom, gdje su se dva dijela baterije punila paralelno.
Å to se tiÄe cestovnih elektriÄnih auta, Porsche, Rimac, Hyundai i Kia koriste 800V. Sve poteklo od Rimca. Imaju neki Kinezi, mislim GAC da se firma zove, predstavili su auto sa 900V sistemom. Najavljuju punjenje baterije do 80% za 5 minuta...
- _bataziv_0809
- Formula 1
- Navija za: McLaren

- CrashOverride Verified
- Formula 1
- S nama veÄ: 9 god
Marko just being Marko...
Fino Alla Fine
- _bataziv_0809
- Formula 1
Marko just being an idiot

- zjurina
- Formula 1
- Navija za: Leclerc, Ferrari.Honda
A Å”to oÄekivati od Sir "Gume su mi otiÅ”le/ Najbrži KruG" nego da se prenemaže, a bome isto i od Vuka koji je premazan svim mastima pa je jedva doÄekao joÅ” jednu priliku...
Gade mi se ova ekipa iz Mercedesa & MeÄke su dobri i odliÄni automobili, ali baÅ” zbog toga nebi kupio Mercedes, jer su dno dna od ljudi.
Gade mi se ova ekipa iz Mercedesa & MeÄke su dobri i odliÄni automobili, ali baÅ” zbog toga nebi kupio Mercedes, jer su dno dna od ljudi.

- _bataziv_0809
- Formula 1
A interesantno je da nisi na isti nacin problematizirao kako najagresivniji vozac na gridu "kuka"da je u bolnici (na pregledima iz predostroznosti ne na operacionom stolu).zjurina je napisao/la: 18.09.2021., 13:47 A Å”to oÄekivati od Sir "Gume su mi otiÅ”le/ Najbrži KruG" nego da se prenemaže, a bome isto i od Vuka koji je premazan svim mastima pa je jedva doÄekao joÅ” jednu priliku...
Zasto ti neiskrenost i hipkrizija jednog smeta, a drugog ne?
Odnosno, cemu dupli standardi

- zjurina
- Formula 1
- Navija za: Leclerc, Ferrari.Honda
_bataziv_0809 je napisao/la: 19.09.2021., 13:45A interesantno je da nisi na isti nacin problematizirao kako najagresivniji vozac na gridu "kuka"da je u bolnici (na pregledima iz predostroznosti ne na operacionom stolu).zjurina je napisao/la: 18.09.2021., 13:47 A Å”to oÄekivati od Sir "Gume su mi otiÅ”le/ Najbrži KruG" nego da se prenemaže, a bome isto i od Vuka koji je premazan svim mastima pa je jedva doÄekao joÅ” jednu priliku...
Zasto ti neiskrenost i hipkrizija jednog smeta, a drugog ne?
Odnosno, cemu dupli standardi![]()
Nisu nikakvi dupli standardi.
Jer Äudi me uopÄe da usporeÄujeÅ” izlijetanje Maxa i udarac u ogradu & neznam koliko G sa ovim.
Btw nisam navijaÄ Maxa, nego drugog tima i drugog vozaÄa ako te to boli, iako sve viÅ”e drukam za dobru i zanimljivu utrku bez preferencija.

- _bataziv_0809
- Formula 1
Uporedjujem samo hipokriziju i moralne ucjene Maxa i Lewisa. Tebi jedna smeta, druga ne.zjurina je napisao/la: 19.09.2021., 14:05
Nisu nikakvi dupli standardi.
Jer Äudi me uopÄe da usporeÄujeÅ” izlijetanje Maxa i udarac u ogradu & neznam koliko G sa ovim.
Btw nisam navijaÄ Maxa, nego drugog tima i drugog vozaÄa ako te to boli, iako sve viÅ”e drukam za dobru i zanimljivu utrku bez preferencija.