F1 Vijesti

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Matek14
GP3
GP3
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Fernando Alonso, McLaren
Kontakt:
avetma je napisao/la: 12.03.2020., 09:25 Znači, predsjednik FIA-e je odabrao legalnu opciju za koju mi iz fotelje bez ikakvih detaljnijih informacija prosuđujemo da je najgora? Ok :)
Non omne quod licet honestum est. :)

Nisam do sada komentirao ovu situaciju oko motora, ali mišljenja sam da je taj manjak transparentnosti potpuno pogrešan pristup. Trebali su jednostavno reći legalno je i prebaciti teret dokaza na one koji tvrde suprotno pa eto ako netko ima snage i love dokazat suprotno nek se potrudi, a dok u tome uspije svi ostali će izgubiti interes da tome pridodaju pažnju jer će tako i tako biti nebitno kad Mercedes pohara ovu sezonu. Ovako su samo zadržali lopticu u svojim rukama i sakupili sve poglede na sebe. Gotovo je sigurno da taj motor ima nešto ilegalno u sebi jer nije moguće da Ferrari odjednom poleti pa naglo uspori i sada kada je pitanje zašto je tome tako, to se skriva. No s obzirom na to što se sve radilo u korist Red Bulla u prvoj polovici prošlog desetljeća, a nakon toga za Mercedes u drugoj vjerojatno je taj "kompromis" takav da se prije miješanja karata zažmiri Ferrariju na motor tako da ostanu još kolko tolko konkurentni ove sezone. Dakle po meni je jedini razlog zašto se ide ovim netransparentnim smjerom to što je taj motor jedini talijanski adut za ovu sezonu i vlastodršci znaju da nekonkurentan "konjić" na početku sezone može samo značiti pad interesa za sezonu, a pad interesa znači i manje love, a dalje znate da ne nabrajam.

Lewis Hamilton koji izjednačava i ruši rekorde MSC je (sada već potpuno jasno) postao projekt vlasnika F1 i FIA-e do promjene pravila i sve što se do sada radilo u korist Mercedesa je bilo podređeno tome (s tim da nisam mišljenja da se s tom idejom krenulo ciljano od 2014. nego jednostavno kako su se stvari događale, marketing je uočio priliku i dobro je zgrabio). Uključujući i ovaj DAS koji će malo biti legalan pa neće, a vrhunac će biti ako netko tokom sezone još unaprijedi taj sustav tako da daje više koristi nego što Mercedes ima pa ga FIA proglasi ilegalnim, a s obzirom na praksu i odluke koje su donosili takav scenarij bi mogao biti izgledan. Naravno takva odluka će biti donesena ovisno o okolnostima jer ako je Mercedes dovoljno ispred, nema potrebe prljati obraz. Da se razumijemo, time ne umanjujem Hamiltonove uspjehe i smatram da je trenutno najbolji vozač na gridu koji je zaslužio sve što je ostvario ovih sezona kao i Mercedes koji je takva mašina od organizacije i tvrtke da će se tek za koju godinu ozbiljno pričati o tome koliko su dobri bili u svim segmentima, ali to su ipak neke činjenice koje vide svi (i oni koji ih ne bi htjeli vidjeti). Ako uspije ove godine (a uspjet će) u rušenju većine rekorda, idućih sezona možemo očekivati drugačiju F1. I dalje će to biti Merc, RB i Ferrari ali ne bih se čudio da u toj igri Mercedes pada u drugi ili treći plan, a kao nova trilogija Star Warsa iskače bitka Leclerc-Vrstappen. Svaka iduća titula Hamiltona znači gubitak interesa za F1 jer je (kako bi narod rekao) dosadio i bogu i vragu. Max ima po meni nerazumljivo veliku publiku, Leclerc ju stvara nezaustavljivim tempom. F1 je najprije jako dobar biznis, a nakon toga sport. Mlade snage, dvije dobre momčadi od toga jedna je Ferrari, Mercedes i 7xWDC koji će biti tu negdje. Zvuči kao dobar blockbuster, zvuči kao dobra lova. :)

p.s. ispričavam se na dugom postu :mrgreen:
Fernando is faster than all of you :jupije:

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 5 mj
Kontakt:
Non omne quod licet honestum est. :)
Da, ali zato i postoji pravo - jer nemamo autoritativnu figuru koja bi proglasila što je pošteno.
No s obzirom na to što se sve radilo u korist Red Bulla u prvoj polovici prošlog desetljeća...
Što to? :kokice:

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Samo čekaj Vetma!!!
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Matek14
GP3
GP3
Kontakt:
Nećemo ići u filozofiju odnosa prava i morala jer ćemo završiti u off topicu, ali konkretno za ovu situaciju ako norma kaže da je dopušteno biti netransparentan i time stavlja jednu momčad/nekoliko momčadi u povoljniji položaj te stvara praksu da je ok da se momčadi dogovaraju s FIA-om tajno (po meni je upravo ovo najveći problem), a polazimo od načela jednakosti momčadi u ovom natjecanju onda ćemo zaključiti da je okolnost koju je norma stvorila u praksi nepoštena iako je po pravu dopuštena. Ne treba ti uvijek autoritativna figura da ti kaže da je nešto crno jer je crno ili bijelo jer je bijelo. Ferrari je ovim činom stavljen u povoljniji položaj tako što mu je omogućeno korištenje nečega što se ne bi trebalo koristiti, a pritom mu FIA za to još drži leđa i pravi se bedasta. Dakle iz nastale situacije možemo zaključiti da bi bilo ok da je Mercedes zatražio od FIA-e da se u pogledu DAS-a očituje na način da su se oni sporazumno dogovoroili oko toga i to je to. Jel bi onda prigovorio na takvo očitovanje? Dakle praksa je pogrešna! Praksa mora biti da se FIA na svaki zahtjev o legalnosti očituje transparentno jer samo tako se stavljaju sve momčadi u jednaki položaj što u pogledu procesnog postupanja FIA-e prema momčadima, što u pogledu mogućnosti vlastite izrade toga što drugoj momčadi daje prednost. Ovako imamo situaciju u kojoj Ferrari ima tajnu koja bi naravno trebala ostati tajna u smislu primjene, ali bi trebalo omogućiti momčadima da se zna o čemu je riječ. Dakle ako je to sagorijevanje ulja, onda druge momčadi moraju znati da je FIA odobrila sagorijevanje ulja i da one same mogu razvijati nešto takvo a ne da je to na papiru sivo, a u praksi bijelo za jednu momčad, a crno za ostale.

Ovu temu je glupo ponovno otvarati jer ću ja ponovno reći npr. gume 2013. na što ćeš ti drviti o sigurnosti pa ću ja reći da je tvrdnja sigurnosti ok jer su gume pucale ko lude 8doduše samo na jednoj utrci), ali da je neobično da su te iste gume od najvećeg problema za Red Bull odjednom postale njihov glavni adut, a muka za sve ostale što je u drugoj polovici sezone omogućilo dominaciju u rangu Mecedesa. Ili ću ja spomenuti traction control za koji ćeš ti reći da je teorija zavjere, a ja ću reći da je samo rezultat ophođenja FIA-e prema Red Bullu tada jednako kao prema Mercedesu u ovoj eri ili Ferrariju početkom 2000. ili Ferrarijevom motoru oko kojeg se trenutno vodi rasprava.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Matek14 je napisao/la: 12.03.2020., 11:11 Ferrari je ovim činom stavljen u povoljniji položaj tako što mu je omogućeno korištenje nečega što se ne bi trebalo koristiti
A što to?

Matek14
GP3
GP3
Kontakt:
Pitaj FIAu ;)

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Matek14 je napisao/la: 12.03.2020., 11:19Pitaj FIAu ;)
FIA nije rekla da je Ferrariju dozvoljeno korištenje nečega što ne bi trebalo koristiti, to si rekao ti. Zato pitam tebe.

Matek14
GP3
GP3
Kontakt:
FIA nije rekla nista osim da su svi ostali rekli da nije legalno, a Ferrari je rekao da je legalno a da je njima to (ko fol) prezahtjevno za utvrdit (citaj necemo ferrari odmah ostavit u prevelikom zaostatku zbog gledanosti) pa su eto sklopili tajni pakt s Ferrarijem..
Gle mozes me pravit ludim, vrtit mi svaku rijec u krug ali poanta je da znas i ti sam kao i svi mi ostali kako stvari stoje. Samo sto iz perspektive navijaca je tebi zabavno sto si jedino ti kupio sladoled, a mi svi ostali nagadamo jel snjeguljica ili king.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Matek14 je napisao/la: 12.03.2020., 11:34 Gle mozes me pravit ludim, vrtit mi svaku rijec u krug ali poanta je da znas i ti sam kao i svi mi ostali kako stvari stoje. Samo sto iz perspektive navijaca je tebi zabavno sto si jedino ti kupio sladoled, a mi svi ostali nagadamo jel snjeguljica ili king.
Ne pratim te ludim niti vrtim riječi samo provjeravam imaš li nekakvu supstancu iza riječi koje pišeš ili spinaš priču kako ti dobro zvuči. Ispada da je ovo drugo. Inače ne vidim razloga zašto ne bi odgovorio na pitanje da kažeš što je to FIA omogućila Ferrariju da koristi, a da se ne bi smjelo.

Matek14
GP3
GP3
Kontakt:
Da znam što je FIA tajnim sporazumom omogućila Ferrariju sada se ne bih dopisivao s tobom nego ispijao koktele na Tajlandu u ligeštulu napravljenom od eura.

Ali FIA je sigurno nešto omogućila jer sporazum je najčešće dvostrani pri čemu obje strane međusobno izvršavaju neko činjenje, nečinjenje ili trpljenje. Moja je pretpostavka da je u ovoj situaciji Ferrari FIA-i rekao tajnu motora, a ona je rekla ok nećemo s tim u javnost, ako to maknete 2021. a tome je tako jer nam treba uzbudljiva ova sezona a bez toga vi nećete biti uzbudljivi.

Ponavljam, to je moja pretpostavka koja je samo pretpostavka ali ima neki logičan temelj, a to je novac. I možemo se mi svi sada praviti grbavi i praviti da Ferrari tim sporazumom nema korist i opravdavati legalnost time da FIA nije rekla da je ilegalno (a nije rekla niti da je legalno), ali zašto?

F12000
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Ferrari, Leclerc
Matek14 je napisao/la: 12.03.2020., 11:34 (citaj necemo ferrari odmah ostavit u prevelikom zaostatku zbog gledanosti)
Možemo čitati na bezbroj različitih načina ali to nema nikakvu težinu jer nemamo nikakve konkretne dokaze o Ferrarijevom kršenju pravila. Jedino što znamo je da FIA nije dokazala da je Ferrarijeva pogonska jedinica nelegalna.
slika

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Matek14 je napisao/la: 12.03.2020., 11:49 Da znam što je FIA tajnim sporazumom omogućila Ferrariju sada se ne bih dopisivao s tobom nego ispijao koktele na Tajlandu u ligeštulu napravljenom od eura.
To je fer zaključak, ali onda ne znam čemu naklapanja da je FIA dozvolila Ferrariju da koristi nešto što ne smije. Potpuni promašaj. Da je FIA išla na ruku Ferrariju onda bi prošle godine malo usporili s tehničkim direktivama i ne bi pokretali istragu na svoju inicijativu.
Matek14 je napisao/la: 12.03.2020., 11:49 Ponavljam, to je moja pretpostavka koja je samo pretpostavka ali ima neki logičan temelj, a to je novac. I možemo se mi svi sada praviti grbavi i praviti da Ferrari tim sporazumom nema korist i opravdavati legalnost time da FIA nije rekla da je ilegalno (a nije rekla niti da je legalno), ali zašto?
Nema se što pravdati ni dokazivati legalnost nego ilegalnost. Možda je bolje praviti se grbav i propitivati situaciju nego zaključivati na prvu loptu pa pritom sve promašiti. :)

AlkY
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: McLaren
Sta McLaren ne nastupa u Australiji?
Na mobu sam pa nemogu link nakeljit
slikaslika slika

F12000
Formula 1
Formula 1
Ništa od Australije čini se
https://twitter.com/McLarenF1/status/1238062852306583552
slika

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 4 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Jebem ti :bang:

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god
Navija za: Ferrari
To bi bilo to.. Lavina krece, ne samo da ce otkazat Australiju nego ocekujem i kraj sezone koja nije ni pocela..
I sam dns dobijem info da su sva putovanja zabranjena od strane firme, jedina sreca da sam doso doma neki dan a da nisam zapeo 3000 km odavde..
Fino Alla Fine

f1zd
F1puls konstruktorski prvak
F1puls konstruktorski prvak
S nama već: 9 god 6 mj
Navija za: Vettel,Ferrari
CrashOverride je napisao/la: 12.03.2020., 12:48 To bi bilo to.. Lavina krece, ne samo da ce otkazat Australiju nego ocekujem i kraj sezone koja nije ni pocela..
I sam dns dobijem info da su sva putovanja zabranjena od strane firme, jedina sreca da sam doso doma neki dan a da nisam zapeo 3000 km odavde..
Eventualno Bahrein se možda održi...osim ako se nije proširilo paddockom.

Ironično da realno, Kina bi sad bila sasvim pogodna za utrku.......

Nizozemska, Španjolska, Monako, sve će biti otkazano ako ostane ovako..

pigmalion
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
CrashOverride je napisao/la: 12.03.2020., 12:48 To bi bilo to.. Lavina krece, ne samo da ce otkazat Australiju nego ocekujem i kraj sezone koja nije ni pocela..
Ne. Neeeeeeeeeeee...... fuck!!

:facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
Navija za: Sve driven by Verstappen
Ma nema šanse da se cijela sezona otkaže. Previše je novca tu u igri.

Sezona će vjerojatno krenuti negdje oko lipnja i onda će se probati nadoknaditi par utrka s početka sezone. Po pitanju sezone se neće ništa strašno desiti.
Zadnja izmjena: DaveGilmour, dana/u 12.03.2020., 13:00, ukupno mijenjano 1 put.

F12000
Formula 1
Formula 1
Izgleda da utrka ipak ide dalje, samo bez McLarena.

https://www.formula1.com/en/latest/arti ... 1RFJ3.html
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡