Racing Point
- Ferrari
- Formula 1
- S nama već: 10 god 1 mj
- Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
S obzirom na cijelu situaciju i ČINJENICU da je Mercedes PRIZNAO da je poslao brake ductse RP-u 06.01.2020. dobro znajući da ih Racing Point NE MOŽE koristiti, dolazi u pitanje ono o čemu mi svi tupimo mjesecima.
Koliko je Mercedes zapravo dao materijala RP-u onako "ispod stola"? Da li su im otvorili muzej da RP tehničari sve lijepo izmjere preko noći? Koliko komunikacije na inženjerskoj razini postoji između dvije ekipe? Koriste isti tunel u Brackleyu, a tamo se sigurno nalaze Mercedesovi inženjeri koji upravljaju i kalibriraju tunel po potrebi projekta koji se nalazi u njemu.
Mogli su dati hrpu smjernica RP-u, a ovdje još uvijek ne govorimo o dijelovima i CAD nacrtima koji su mogli "slučajno" dolutati u ruke RP-a.
Cijela knjiga se sada otvara i to sve zahvaljujući Cyrilu i Renaultu. OPET Ferrari nije bio TAJ. RBR-a očito nije bilo dovoljno briga jer su ono pomalo samodopadni i arogantni i opsjednuti sami sobom.
Koliko je Mercedes zapravo dao materijala RP-u onako "ispod stola"? Da li su im otvorili muzej da RP tehničari sve lijepo izmjere preko noći? Koliko komunikacije na inženjerskoj razini postoji između dvije ekipe? Koriste isti tunel u Brackleyu, a tamo se sigurno nalaze Mercedesovi inženjeri koji upravljaju i kalibriraju tunel po potrebi projekta koji se nalazi u njemu.
Mogli su dati hrpu smjernica RP-u, a ovdje još uvijek ne govorimo o dijelovima i CAD nacrtima koji su mogli "slučajno" dolutati u ruke RP-a.
Cijela knjiga se sada otvara i to sve zahvaljujući Cyrilu i Renaultu. OPET Ferrari nije bio TAJ. RBR-a očito nije bilo dovoljno briga jer su ono pomalo samodopadni i arogantni i opsjednuti sami sobom.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari

- LH44
- Formula 1
- S nama već: 6 god 7 mj
- Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Ferrariju i RBR ne odgovara jer i oni imaju svoje B-timove kojima su vjerovatno pomagali na sličan način i pomažu i dan danas, samo očito da nisu preletili kroz pravila da vide dokle može ići, a izgleda da je Mercedes sa RP otišao baš daleko, vidjet ćemo hoće li im se isplatiti.Ferrari je napisao/la: 07.08.2020., 21:08OPET Ferrari nije bio TAJ. RBR-a očito nije bilo dovoljno briga jer su ono pomalo samodopadni i arogantni i opsjednuti sami sobom.

- avetma
- Administrator
- S nama već: 10 god 4 mj
- Kontakt:
To što je Mercedes poslao brake ducts RP nije problem. Kupili su ih legalno i to je bilo dopušteno, a uostalom nije na Mercedesu da brine o legalnosti tuđeg bolida.
Mene zanima što je iduće. Renault će očigledno uložiti protest, a trebali bi im se pridružiti skoro svi iz midfielda (uključujući Williams, zanimljivo). Mene više zanima hoće li doći novi protest na neku drugu komponentu jer BD sigurno nije ono što je dalo ovakve performanse Racing Pointu.
Ove Totove priče kako je RP obavio "3d sken" Merc bolida su po meni najava da bi moglo još nešto procuriti pa se radi alibi unaprijed.
Mene zanima što je iduće. Renault će očigledno uložiti protest, a trebali bi im se pridružiti skoro svi iz midfielda (uključujući Williams, zanimljivo). Mene više zanima hoće li doći novi protest na neku drugu komponentu jer BD sigurno nije ono što je dalo ovakve performanse Racing Pointu.
Ove Totove priče kako je RP obavio "3d sken" Merc bolida su po meni najava da bi moglo još nešto procuriti pa se radi alibi unaprijed.
- Frantic
- Formula 1
- S nama već: 10 god
- Navija za: Ferrari
To je to, u principu.MSC je napisao/la: 07.08.2020., 20:21 Daj taj bolid boljim vozačima i bilo bi podija. Čist jednostavno. Ovogodišnji RB i Ferrari su i dalje sporiji od W10 jer su sporiji i od samih sebe prošle godine .![]()
Pogotovo boldani dio je "Sad but true".

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Slavenowsky
- Formula 1
- S nama već: 10 god 3 mj
I oni sada ulazu žalbu, vele kud svi tu i mali Mujo..
Reaguju ko Microsoft explorer..
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...
- MSC
- Formula 1
- S nama već: 9 god 8 mj
- Kontakt:
Ljudi zaboravljaju i mnogi ne znaju da je dobro postavljeni Internet Explorer još uvijek najbolji browser za posao. Pogotovo kad trebaš Javu.Slavenowsky je napisao/la: 07.08.2020., 22:55I oni sada ulazu žalbu, vele kud svi tu i mali Mujo..
Reaguju ko Microsoft explorer..
Podsjeća na Ferrari. Najstariji je, mrljav i inertan u krivim rukama. Pravilno podešen i vođen može rasturiti sve.
"What a little star." May 26, 2012.
-
Ibarac00
- GP3
- S nama već: 7 god 8 mj
- Navija za: Sergio Perez, FI, SF.
Mislim, ova presuda nema smisla, kazniti do kraja, oduzeti sve bodove, proglasiti dijelove bolida ilegalnim, a ne ovako polovično. FIA ih je kaznila na način da su mislili da ce se strasti smiriti, ali samo su se još više rasplamsale. A ova afera je puno veća od RP, Mercedes je umješan debelo, debelo, čim je danas nako Wolff bio nervozan.
- Pastor
- Formula 1
- S nama već: 7 god 2 mj
- Navija za: Seb
Ma treba još pričekati šta će biti od ovih tužbi. Odnosno treba vidjeti na osnovu čega će se tužiti. Možda i RP ne bude zadovoljan presudom, pa se i oni budu žalili...
Samo sam čekao da neko da ovaj komentar: https://twitter.com/Vetteleclerc/status/1291813777504174083
Samo sam čekao da neko da ovaj komentar: https://twitter.com/Vetteleclerc/status/1291813777504174083

- Alen13ASC
- Formula 1
- Navija za: Fernando Alonso
- Kontakt:
Samo što ovogodišnji W10 ima ovogodišnju specifikaciju Mečkine PJ.Daj taj bolid boljim vozačima i bilo bi podija. Čist jednostavno. Ovogodišnji RB i Ferrari su i dalje sporiji od W10 jer su sporiji i od samih sebe prošle godine .

- MSC
- Formula 1
- S nama već: 9 god 8 mj
- Kontakt:
I jesu li promijenili nešto na brake ductsima ili nastupaju s ilegalnim bolidom danas?
"What a little star." May 26, 2012.
- Alen13ASC
- Formula 1
- Navija za: Fernando Alonso
- Kontakt:
Idu sve kako spada, ilegalnim bolidom. Ono što ih spašava je da u ovom momentu FIA odluka je donešena na osnovu protesta iz Štajerske. A apropo ostalih protesta dobili su samo opomenu. To je za sad službeno, naravno sad će krenuti dalje tužbe i protutužbe. Znači
Ovaj, gledajte frustriranog Otmara...

Ovaj, gledajte frustriranog Otmara...

- Pastor
- Formula 1
- S nama već: 7 god 2 mj
- Navija za: Seb
Nakon svega, ja ovo više vidim kao FiA-inu grešku, i njihovih retardiranih pravila. Racing Point je samo iskoristio priliku. Iako je očigledno da je kopija, i da su imali pomoć, prema FiA-i su legalni. I ne znam šta ovi protesti mogu promijeniti. Ne mogu sada promijeniti pravila da ih kazne. I mislim da nije pošteno da im se bolid naziva ilegalnim kada to nije, po trenutnim FiA-inim pravilima...
Glupa FiA sa svojim unlisted parts, koji odjednom postaju listed, je sve zakuhala. Ovi iskoristili, i to je to. Kod ovih protesta mislim da više ima šanse da RP dokaže nevinost, pa im povuku i ovu kaznu, nego da će ovi drugi nešto napraviti. Jednostavno ne znam koji će njihovi argumenti biti. Ostaje da vidimo.
Glupa FiA sa svojim unlisted parts, koji odjednom postaju listed, je sve zakuhala. Ovi iskoristili, i to je to. Kod ovih protesta mislim da više ima šanse da RP dokaže nevinost, pa im povuku i ovu kaznu, nego da će ovi drugi nešto napraviti. Jednostavno ne znam koji će njihovi argumenti biti. Ostaje da vidimo.
- Wehrlein94
- GP3
- S nama već: 5 god 1 mj
- Navija za: Raikkonen
Sutra neću moći gledati utrku zbog posla ali vjerujem da će Lance biti ispred Hulkenberga .
- Grah0 Verified
- Formula 1
- S nama već: 9 god 9 mj
- Navija za: KMag, Seb
Hoće ako Hulk odustane...Wehrlein94 je napisao/la:Sutra neću moći gledati utrku zbog posla ali vjerujem da će Lance biti ispred Hulkenberga .
- Wehrlein94
- GP3
- S nama već: 5 god 1 mj
- Navija za: Raikkonen
Pomjerio sam put sutra taman da ću odgledati utrku i idem na posao ! YESGrah0 je napisao/la: 08.08.2020., 20:48Hoće ako Hulk odustane...Wehrlein94 je napisao/la:Sutra neću moći gledati utrku zbog posla ali vjerujem da će Lance biti ispred Hulkenberga .
Ma šta pričaš ti, Lance ima race pace,Lance je dobar, Hulk se tek vratio ,ne može on odvesti 300 km na visokom nivou.
Lance je sutra ispred
- Slavenowsky
- Formula 1
Hajmo malo logicki razmisljati, jel samo ovaj bolid dobar zbog famoznog "brake ducts-a" kojeg su kupili od Mercedesa!? Recimo i modifikacija istog opet ne donosi 2 i kusur sekunde prednosti koliko su napredovali na proteklu godinu! Pogledajmo malo kompletan bolid!

Ima jos mali milion slika, no necemo vise!
Samo vizuelno kada vidimo bolidi se razlikuju samo po bojama. Druga stvar, bolid je napredovao preko 2 sekunde u preformansama, to je OGROOOOMAN skok, gdje rijetko ko je imao isti. Trece, nemoguce je je raditi kopije na osnovu slika, jer F1 je skup sport da bi se bolid modelirao preko istih, te testirao. Da je tako lako, svi bi do sada uradili isto, ono sto neki rade jeste kopiranje nekih zanimljivih rijesenja, kao DAS ili fleks krilo, te usisnici kao u Ferrari-je, retrovizori itd.. ali doslovno kompletan bolid dizajnirati da izgleda ko Mercedes i IZMEDJU OSTALOG da bude funkcionalan kao Mercedes je previse "fishy"!
Sve ekipe trebaju da ustanu na noge i da tuze Mercedes i RP. Ako je Mercedes tako dobrocudan da pomogne ekipi kao sto je RP, onda neka pomogne Williamsu, McLarenu, tacnije svima i da imamo malo bolje "zdravije" - konkuretnije takmicenje. Mercedes i da ponudi svima svoja rijesenja opet ce biti u maloj prednosti, jer je tvorac istih. No ovako sebicno ispod stola da se neke ekipe guraju je nedopustivo.
Ovo su meni corava posla, ovo ni Del Boy ne bi bolje izmanipulisao..

Ima jos mali milion slika, no necemo vise!
Samo vizuelno kada vidimo bolidi se razlikuju samo po bojama. Druga stvar, bolid je napredovao preko 2 sekunde u preformansama, to je OGROOOOMAN skok, gdje rijetko ko je imao isti. Trece, nemoguce je je raditi kopije na osnovu slika, jer F1 je skup sport da bi se bolid modelirao preko istih, te testirao. Da je tako lako, svi bi do sada uradili isto, ono sto neki rade jeste kopiranje nekih zanimljivih rijesenja, kao DAS ili fleks krilo, te usisnici kao u Ferrari-je, retrovizori itd.. ali doslovno kompletan bolid dizajnirati da izgleda ko Mercedes i IZMEDJU OSTALOG da bude funkcionalan kao Mercedes je previse "fishy"!
Sve ekipe trebaju da ustanu na noge i da tuze Mercedes i RP. Ako je Mercedes tako dobrocudan da pomogne ekipi kao sto je RP, onda neka pomogne Williamsu, McLarenu, tacnije svima i da imamo malo bolje "zdravije" - konkuretnije takmicenje. Mercedes i da ponudi svima svoja rijesenja opet ce biti u maloj prednosti, jer je tvorac istih. No ovako sebicno ispod stola da se neke ekipe guraju je nedopustivo.
Ovo su meni corava posla, ovo ni Del Boy ne bi bolje izmanipulisao..
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...
- AlkY
- Formula 1
- S nama već: 8 god 1 mj
- Navija za: McLaren
Nisam naisao na tvoj komentar danasnjih kvala.Wehrlein94 je napisao/la: 08.08.2020., 19:49 Sutra neću moći gledati utrku zbog posla ali vjerujem da će Lance biti ispred Hulkenberga .
Koji ces razlog izvuc za ovakvo "deklasiranje"?

- blown diffuser
- Formula 1
- S nama već: 8 god 7 mj
- Navija za: Love Parade
Da su rekli da su laserski skenirali dio po dio još bi im i čovjek povjerovao...

God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs
-
wapi Verified
- GP3
- S nama već: 8 god 2 mj
Mislim da je Torgerovo vrijeme u Mercu završilo. Ovo kopiranje ako nije protiv pravila onda ne valjaju pravila, a u svakom slučaju nije moralno ok. Daimler kao korporacija sigurno nije oduševljen s kontekstom spominjanja branda i vjerujem da će strategija izvlačenja iz toga biti - Torger pod autobus, novi šef i nova politika prodajemo samo motore i mjenjače.