Šah

Košarka, zimski sportovi, borilački sportovi, tenis, šah, američki sportovi...

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Ovo što raspravljate o rejtingu - nije se lako izvući ako na početku igranja padneš u niske bodove. Nisu igrači od 900 ili 1000 bodova kante za napucavanje jer se svima može dogoditi blunder pa te i takav igrač pobijedi.

Ja sad guram na lichess i nevjerojatno kako mogu pronaći načina za upropastiti partiju. Sad igrao protiv lika s 1500 i divota od partije, ja bijeli on crni. Napadi i obrane na obje strane, engine mi kasnije nije pronašao skoro ništa grešaka, i onda u 39. potezu pri ovoj situaciji:

slika

Lik uzme kraljicom pijuna na a4. I ja takvu glupost ne prepoznam nego odmah odigram svog topa na a7. Naravno, on mi lagano uzme kraljicu. :facepalm:

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Dobro, previdi se svima desavaju ali rejting bi po meni morao rasti s vremenom. Postaje se bolji, brzi, brze se vide stvari i situacije i slicno...

Jucer sa majkiem odigrao jednu i jasno mi je zasto ne moze popraviti rejting.

On je bio bijeli i odigrao e4, ja e5, on d4i ja exd4. Ocekivao dam da ce kraljicom vratiti pijuna pa cu ga napasti skakacem ali on je ostavio pijuna, kasnije ga je takodjer mogao vratiti ali nije. Kasnije je, u sredisnjici partije, kada je vec bio u losijoj poziciji, konja napadnutog mojim pjesakom hladno ostavio i uzeo pijuna nekog na pocetnom polju a ostavio meni konja.

Kad sam pitao zasto, rekao je bilo mu logicno.. kad sam pitao zasto, otisao je ap ne znam koja je bila logika... Malo prije toga je damu maknuo na tuceno polje al to se desi..

@Majki2111 nemoj tako olako davati pjesake, a narocito figure

@Avetma steta, nisi vidio njegov previd, pa ni svoj naravno. To se cesto desi jer nitko je ocekuje da ce protivnik damu staviti na tako tuceno polje ap se to lako previdi. Ja sam imao x situacija di obojica ne skuzimo da je dama vec dva kruga na tucenom, pogotovo kad vrijeme pocne paniku stvarati.. cini mi se da si bio bolji, pogotovo sa dva connected pass pawns ali sve je to sah. Gube se dobivene i dobivaju izgubljene partije
Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk

Zadnja izmjena: zelot, dana/u 11.05.2020., 23:08, ukupno mijenjano 2 puta.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Šteta, dva povezana pješaka slobodnjaka .. Nisi ni mogao na drugačiji način izgubiti :aww:

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Ante malo sam pogledao tvoju sliku.

Kraljica ti je ostala previše zavučena. Njeno logično mjesto je bilo c4, odakle bi imao puno veću stratešku prednost.

zelot
Formula 1
Formula 1
Meni se kraljica cini na dobrom mjestu. Ja bih isao umjesto pijunom naprijed, radje kraljicom jjedno polje medju pijune i napao zadnjeg pijuna kojeg je ideja uzeti sa sahom i vjerojatno osvojiti topa i partiju a ovog pijuna kojeg je i uzeo bih mu dao. Pijun za pijuna ali bi tada njegov bio sa sahom pojeden. Ugl, on bi morao braniti tog pijuna a nema bas kako, ako makne topa, dama daje sah i kralj opet ide na sredinu ploce i vjerojatnonopet pada top.

Cini mi se da je dama na g5 najjaci potez, svakako jaci od guranja pjesaka.. ali lako ke sad analizirat jednu situaciju a tesko je to vidjet kad je to vec 40. potez kojemu je hroa kalkulacija ptethodila itd...

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Kraljicom sam baš potez ranije otišao na h4 da bi onda otvorio prolaz prema e7 (imam topa da ju brani). On je onda odgovorio svojim topom obrana na e8, a to mi je onda otvorilo put za drugi napad - pješake gurati naprijed. Zato sam odigrao b6, na što je on reagirao tim blunderom kraljice na a4. Dalje je poznato.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Red Bull, Alonso
zelot je napisao/la: 11.05.2020., 23:08 Dobro, previdi se svima desavaju ali rejting bi po meni morao rasti s vremenom. Postaje se bolji, brzi, brze se vide stvari i situacije i slicno...

Jucer sa majkiem odigrao jednu i jasno mi je zasto ne moze popraviti rejting.

On je bio bijeli i odigrao e4, ja e5, on d4i ja exd4. Ocekivao dam da ce kraljicom vratiti pijuna pa cu ga napasti skakacem ali on je ostavio pijuna, kasnije ga je takodjer mogao vratiti ali nije. Kasnije je, u sredisnjici partije, kada je vec bio u losijoj poziciji, konja napadnutog mojim pjesakom hladno ostavio i uzeo pijuna nekog na pocetnom polju a ostavio meni konja.

Kad sam pitao zasto, rekao je bilo mu logicno.. kad sam pitao zasto, otisao je ap ne znam koja je bila logika... Malo prije toga je damu maknuo na tuceno polje al to se desi..

@Majki2111 nemoj tako olako davati pjesake, a narocito figure slika
Izbacilo je. Mislio sam da si ti otišao. Ja sam stisnuo revanš, ali ti si otišao. Ma mislio sam da imam neki napad, ali nije bio, sve je bilo zaštićeno. Možda sam trebao lovcem pojesti tog pijuna i kraljicuostaviti na sedmom redu. Odigrat ćemo još koju ako si voljan... Plus zašto bi uzeo kraljicom tvojeg pijuna u otvaranu. Tako gubim tempo jer bi me konjem napao kao što si rekao.
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

zelot
Formula 1
Formula 1
Pa kad vec tako otvoris onda pokedes i vratis kraljicu nazad npr. bolje izgubit tempo nego centralnog pijuna, imo.

Na nasoj razini tempo nema toliki znacaj kao kod pravih igraca. Mozemo ponovit.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
zelot je napisao/la: 12.05.2020., 13:14 Pa kad vec tako otvoris onda pokedes i vratis kraljicu nazad npr. bolje izgubit tempo nego centralnog pijuna, imo.

Na nasoj razini tempo nema toliki znacaj kao kod pravih igraca. Mozemo ponovit.

Možemo sad...
Lomi te, al se nedaš

Majki2111
Formula 2
Formula 2
https://lichess.org/EBfVPa2O/white

Partija koju upravo odigrao protiv cca 1542. 13 poteza, crni predao. Dosta lagano mi se činilo...
Lomi te, al se nedaš

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Mika Hakkinen
@Majki dobra👍🏿

Majki2111
Formula 2
Formula 2
https://lichess.org/6UYv7kjo/black#1

Još jedna strašna partija, lik je otišao iako me imao. Sram me je kako sam iz pobijedničke pozicije došao u gubitničku... Bilo bi mi drago da mi kaže neko gdje sam pogrješio.
Lomi te, al se nedaš

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Pa rekao bih da su ti od prvih pet poteza četiri pogreške. Darovao si mu dva pješaka na centru ploče, koja je tu logika?

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Imao sam pobijedničku poziciju nešto prije 20 poteza mislim. I upropastio sam ju. Bljak...
Lomi te, al se nedaš

Kaiser
Karting
Karting
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Ferrari
U 22. potezu si mu mogao uzet kraljicu topom, a u 26. topa. Nakon toga si maknuo topa sa osnovne linije i zablokirao ga gore, pazi ubuduće da ti top drži što je više moguće polja.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Imas na lichess računalnu analizu. Nakon prvih par poteza si imao ogroman deficit, samo što je i protivnik onda nanizao pogreške pa te vratilo u igru.

Analiza kaze tebi 5 manje dobrih poteza, 4 pogreške i 11 velikih pogrešaka.
On je napravio 4 manje dobra poteza, 5 pogrešaka i 8 blundera.

Lichess daje odličnu analizu, mozes pogledati potez po potez što ste radili, a što je bila najbolja opcija.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
https://lichess.org/LzQphjNs/white#1

Još jedna. Propustio šah u jednom potezu. Muke. Strašno.
Lomi te, al se nedaš

zelot
Formula 1
Formula 1
Cudan je tvoj stil skroz. Ti igras otvaranja samouvjerenokao da si gm vs pocetnik. Dajes nemilice jer za uzvrat razvijas figure i ides na inicijativu ne mareci za materijal. I tu stanes. Protivnik usoije izvuci 2-3 figure, sve se zakomplicira a ti u minusu par pjesaka... Da, gm to rijesi ali mi ne. Nije cilj pobjedit otvaranje. Igra se do kraja.. redom: otvaranje, sredisnjica, zavrsnica..

Vidi se da kuzis neke cake ali polako, ne daj materijal tako lako, brani se malo, kad tad ces dobit tempo.. ovdje si blunerio damu, protiv mene dva puta u 3-4 partije.. ej, pa nemos ostat bez dame u svakoj partiji.. da ne pricam opet o pjesacima

zelot
Formula 1
Formula 1
https://lichess.org/HBxW0prR/black

Evo jedna moja.. nisam ni analizirao, samo uzeo i igrao.. bio losiji ali na kraju se izvukao nekako jedva od cistog poraza. Gresaka sa obje strane barem 100 ako ne i vise ali na vrijeme je i mora se. Bio sma u cajtnotu dugo ali ipak uspio.

Ne objavljujem zato sto kao dobar sam. Nisam. Nego vise kao koliko su zavranice vazne. Top iza pjesaka npr... I masu partija sam dobio bas pokusavajuci pruzit otpor do kraja. Mozda ne otpor cak nego, zakomplicirat,..

Ugl, amaterska partija puna gresaka, na vrijeme, brzo, na balkonu nakon lakiranja istog.. vise onako.. umjesto 10 minuta skrolat fejsbuk, ajmo sah da vidimo sta ce bit..

Btw, nisam znao da ima ovoliko ljubitelja.. oni, f1 forum al ima ekipe koja igra sah.. kamo li srece da ih u zivo znam toliko slika

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Mika Hakkinen
https://lichess.org/mloNbTYx/white
Eto da i ja podjelim jednu. Imam dobrih primjera na chesscom pa mozda importujem, vidim raja više voli ovaj lichess.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡