Sad Äu ja neÅ”to napisati u vezi ovog halo, aerosrceen ili bilo kojeg treÄeg koncepta za zaÅ”titu glave vozaÄa. U proteklih nekoliko tjedana, toÄnije mjeseci sam promijenio svoje miÅ”ljenje oko ovoga, kada sam malo bolje razmislio o svemu. Imam svoje miÅ”ljenje i znam da se masa ljudi s njim neÄe složiti, pa vas molim da ne pokuÅ”avate uÄi u neku raspravu sa mnom poÅ”to nemam namjeru da se s nekim raspravljam u kilometarskim postovima o ovome, svatko ima svoje miÅ”ljenje iz kojeg stojim i ne treba nekoga da mi dokazuje suprotno. Siguran sam i da ima onih koji potajno misle isto Å”to i ja, ali zaÅ”to se suprotstaviti gomili. Kud svi Tuci tu i mali Mujo.
ShvaÄam je sve nostalgiÄare i ljude koji ne žele mijenjati Formulu 1. ShvaÄam je to, vozaÄi su prije 50 godina ginuli da bi bili brži za pola sekunde. Tako priÄa postaje baÅ” zanimljiva, prije smo imali gladijatore koji su stavljali glavu na panj samo da pobjede. Danas imamo p*Äkonje koji su opasani u bolidu i zijevaju kada se treba uhvatiti posla. ShvaÄam ja i da je to vizualno odvratno, da uzima duÅ”u Formuli 1, i bla bla bla... Ok onda, budite protiv toga, ali ako se u buduÄnosti desi joÅ” jedan sluÄaj kao Massa ili Jules ili de Villot, neÄu da Äujem rijeÄi od vas, ni suzu, ni negodovanje, ni žaljenje, veÄ hoÄu da napiÅ”ete i da stvarno mislite: to im je dužnost i znali su u Å”to se upuÅ”taju, nije mi ih žao. Bez trunke emocija, jer ste ovim potvrdili da ne marite ni najmanje za njihove živote. Pokazujete da ste samo gomila hipnotisanog mesa ispred ekrana koja izgleda zaboravlja naÄela etike i ljudske vrijednosti. Želite gladijatore u kavezu kako se bore za goli život, želite show. Ne želite misliti hoÄe li se ovaj ili onaj vozaÄ vratiti kuÄi poslije utrke ženi i djeci, vi želite da ono Å”to gledate bude vama lijepo na oko i da uživate u tih sat i pol dok gledate kako netko riskira život da bi vi bili zadovoljni utrkom.
Ja osobno ne mogu prolaziti kroz ono Å”to sam proÅ”ao zbog Julesa, ne treba mi ta patnja u životu, ni meni, ni ostalima, a posebno patnja kroz koju je proÅ”ao on i njegova obitelj, i uži krugovi F1. Formula 1 je kroz ovih 66-67 godina, koliko veÄ, a i mnogooo duže, promijenila svoj izgleda nebrojeno puta. Kada je Stewart pokrenuo akciju da sport postane sigurniji, Å”to su ljudi radili na poÄetku? Svi, svi do jednog su negodovali. A Å”to se desilo 2-3 godine kasnije? Jackie je bio glavni na gridu, obavljao inspekcije staze prije svake utrke koje su vozaÄi zahtijevali, i svi su ga poÅ”tovali i obožavali jer je spasio mnoge živote. I 10 godina kasnije, i 20 godina kasnije, i danas, standardi se nisu mijenjali na gore i nismo težili da F1 postane manje sigurna, veÄ su se samo poboljÅ”avali.
Desilo se 3 puta u samo 5 godina(!) da vozaÄ zadobije povrede u bolidu F1 zbog nezaÅ”tiÄene glave, jedinog izloženog dijela tijela. 67% vozaÄa je zavrÅ”ilo tragiÄno(mislim da sam proÄitao negdje da je zatajenje srca kod Marije posljedica incidenta, ako nisam u pravu, onda 1/3 vozaÄa, Å”to i dalje nije u redu). U narednih 10 godina da se dese joÅ” 3 takva sluÄaja, i da opet dvoje nastradaju, a da smo mogli i trebali neÅ”to poduzeti oko toga, ali nismo jer smo željeli show, mislim da bi cijeli svijet bio u jako velikoj krizi i da viÅ”e niÅ”ta ne bi imalo smisla.
Toliko od mene, opet ponavljam, sve Ŕto mislim imate u ovom postu i ne zanimaju me dalje rasprave, iznio sam svoje miŔljenje.
Obrigado Felipe