F1 Vijesti
- senna66 Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god 2 mj
- Navija za: Ferrari
Bernijeva ideja za F1
Ecclestone has said that teams should have the option of constructing their own car - as they do now - or racing with a spec car which comes with certain benefits or disadvantages:
“I would be saying: We’re going to have two championships. They’re both world championships; one is the Constructors’ World Championship and the other is the Teams’ World Championship. The Drivers’ World Championship would not be affected in any way.
Manufacturers are always going to want different things out of F1 than smaller teams - Bernie's idea is to separate them entirely.
“The Constructors’ Championship is for the teams that manufacture the engine and the chassis; teams such as Ferrari and Mercedes.
“For the Teams’ Championship, I’d build a car - like a very sophisticated F2 car. If Honda decided they weren’t going to be in F1 - or if Renault decided not to be a constructor - I’d do a good deal for one of them to supply everyone. These would be engines similar to those we have today. But one engine has to last a full season, with one spare engine only to be used if the original one has a failure.”
Aside from the fact it would force teams like Williams or McLaren into either building their own engines or dropping down into the ‘Teams’ championship - neither of which would surely be especially viable or interesting, it’s an interesting proposal - one which Ecclestone said would “make people currently outside F1 think: ‘We can do that’.”
He also added that despite the obvious performance differences between a full-on constructor and a smaller team, the rules could be adjusted to make the cars competitive and give the drivers a chance at beating each other:
So if you want to start a team, here’s your chance. I’d give you a complete car and a spare engine. And I’d give you $30 million a year. That way we can forget all this cost cap nonsense. You’ve got to run the team as best you can. You’ve got $30m to get you going, so you need to go out and find some sponsors.
“We’re going to balance things out by doing a couple of things to help the Teams’ Championship.
“Firstly, if you want to, you can refuel. You have just one set of tyres but, if you want to stop and refuel, you can also change tyres. Then maybe we’d have to change the weight of the car. If we found the team cars weren’t quick, we’d make Ecclestone has said that teams should have the option of constructing their own car - as they do now - or racing with a spec car which comes with certain benefits or disadvantages:
“With a refuelling strategy and change of tyres, you’d find another, say, second a lap. But only if you want to do that. It’s up to you. And one more thing; the teams could enter just one car, if they wanted. The rules governing the design of the constructors’ cars would be as they are today. That way, they couldn’t complain.”
Ecclestone has said that teams should have the option of constructing their own car - as they do now - or racing with a spec car which comes with certain benefits or disadvantages:
“I would be saying: We’re going to have two championships. They’re both world championships; one is the Constructors’ World Championship and the other is the Teams’ World Championship. The Drivers’ World Championship would not be affected in any way.
Manufacturers are always going to want different things out of F1 than smaller teams - Bernie's idea is to separate them entirely.
“The Constructors’ Championship is for the teams that manufacture the engine and the chassis; teams such as Ferrari and Mercedes.
“For the Teams’ Championship, I’d build a car - like a very sophisticated F2 car. If Honda decided they weren’t going to be in F1 - or if Renault decided not to be a constructor - I’d do a good deal for one of them to supply everyone. These would be engines similar to those we have today. But one engine has to last a full season, with one spare engine only to be used if the original one has a failure.”
Aside from the fact it would force teams like Williams or McLaren into either building their own engines or dropping down into the ‘Teams’ championship - neither of which would surely be especially viable or interesting, it’s an interesting proposal - one which Ecclestone said would “make people currently outside F1 think: ‘We can do that’.”
He also added that despite the obvious performance differences between a full-on constructor and a smaller team, the rules could be adjusted to make the cars competitive and give the drivers a chance at beating each other:
So if you want to start a team, here’s your chance. I’d give you a complete car and a spare engine. And I’d give you $30 million a year. That way we can forget all this cost cap nonsense. You’ve got to run the team as best you can. You’ve got $30m to get you going, so you need to go out and find some sponsors.
“We’re going to balance things out by doing a couple of things to help the Teams’ Championship.
“Firstly, if you want to, you can refuel. You have just one set of tyres but, if you want to stop and refuel, you can also change tyres. Then maybe we’d have to change the weight of the car. If we found the team cars weren’t quick, we’d make Ecclestone has said that teams should have the option of constructing their own car - as they do now - or racing with a spec car which comes with certain benefits or disadvantages:
“With a refuelling strategy and change of tyres, you’d find another, say, second a lap. But only if you want to do that. It’s up to you. And one more thing; the teams could enter just one car, if they wanted. The rules governing the design of the constructors’ cars would be as they are today. That way, they couldn’t complain.”

- croatic f1
- F1puls suradnik
- S nama već: 10 god 4 mj
- Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Dobro je, nisam jedini

Ideja je radikalna i osobno se ne slažem s detaljima, ali sviđa mi se način na koji Bernie razmišlja. Ja npr. ne bih toliko odvajao proizvođače od ne-proizvođača i davao im nekakav gotov spec bolid. Međutim, dozvolio bih kupnju čitavog bolida od nekog od proizvođača, nešto što je nekad davno i bila praksa u F1. Momčadima koje bi se odlučile za takav način bih dopustio samo jedan bolid, ali bi one dalje mogle imati dva bolida na gridu ako slože jedan svoj.
Sviđa mi se i dio u kojem priča o prednostima koje bi dao manjim momčadima, da bi one imale pravo na nadolijevanje goriva i sl. To je sve zapravo dosta slično modelu kojeg vrlo uspješno koristi MotoGP, oni imaju privatnike koji kupuju gotove motore i pomažu manje uspješnim momčadima raznim privilegijama u odnosu na velike - ne znam detalje, ali mislim da privatnici i proizvođači koji u zadnjih godinu dana/dvije godine/ili kako god nemaju pobjede i/ili postolja imaju pravo na više testiranja i više nadogradnji tijekom sezone, mislim da je bilo nešto i s gumama, da te "manje" momčadi imaju neke mekše komponente na raspolaganju ili jednostavno više setova.
Kad već pričam o nekakvim radikalnim idejama za bolju F1, smatram da bi F1 trebala postati otvorenija. Pravila su preograničena i zato mnogi proizvođači ne razmišljaju o ulasku, jednostavno im ne odgovaraju ovakva pravila. Zato smatram da bi trebalo dozvoliti sve moguće motore, maknuti sve restrikcije po pitanju okretaja, protoka goriva i svega ostalog pa da vidimo kakvi su motori najbolji

- zekohonda Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god 4 mj
- Navija za: sve powered by honda
osim suludih prijedloga, čitam kako se bernie zaštinički postavio prema silverstoneu...đubre jedno dvolično!!!
https://www.dailymail.co.uk/sport/formu ... -Prix.html
https://www.dailymail.co.uk/sport/formu ... -Prix.html
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.
- Frantic
- Formula 1
- S nama već: 10 god 1 mj
Otprilike.croatic f1 je napisao/la: 28.06.2019., 02:39Dobro je, nisam jedini![]()
Ideja je radikalna i osobno se ne slažem s detaljima, ali sviđa mi se način na koji Bernie razmišlja. Ja npr. ne bih toliko odvajao proizvođače od ne-proizvođača i davao im nekakav gotov spec bolid. Međutim, dozvolio bih kupnju čitavog bolida od nekog od proizvođača, nešto što je nekad davno i bila praksa u F1. Momčadima koje bi se odlučile za takav način bih dopustio samo jedan bolid, ali bi one dalje mogle imati dva bolida na gridu ako slože jedan svoj.
Sviđa mi se i dio u kojem priča o prednostima koje bi dao manjim momčadima, da bi one imale pravo na nadolijevanje goriva i sl. To je sve zapravo dosta slično modelu kojeg vrlo uspješno koristi MotoGP, oni imaju privatnike koji kupuju gotove motore i pomažu manje uspješnim momčadima raznim privilegijama u odnosu na velike - ne znam detalje, ali mislim da privatnici i proizvođači koji u zadnjih godinu dana/dvije godine/ili kako god nemaju pobjede i/ili postolja imaju pravo na više testiranja i više nadogradnji tijekom sezone, mislim da je bilo nešto i s gumama, da te "manje" momčadi imaju neke mekše komponente na raspolaganju ili jednostavno više setova.
Kad već pričam o nekakvim radikalnim idejama za bolju F1, smatram da bi F1 trebala postati otvorenija. Pravila su preograničena i zato mnogi proizvođači ne razmišljaju o ulasku, jednostavno im ne odgovaraju ovakva pravila. Zato smatram da bi trebalo dozvoliti sve moguće motore, maknuti sve restrikcije po pitanju okretaja, protoka goriva i svega ostalog pa da vidimo kakvi su motori najbolji![]()
Sad možemo ispucati milijardu ideja.
Da je potrebna promjena, vala jeste.
Nije ovo daleko od onoga što sam nekada napisao "Vratiti sve na fabričke postavke".
Čitaj - i tada je bilo privatnika koji su kupovali gotove bolide, bilo je nadoljevanja goriva, nije bilo ni blizu ovoliko restrikcija u pogledu karakteristika motora i broja istih,.....
Dati više privilegija manjim i slabijim ekipama? Zašto da ne.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Dani Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god
- Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Znači jedan motor koji bi trajao čitavu sezonu bi se trebao boriti sa tvorničkim motorima od kojih svaki traje trećinu sezone. Pa vozač tog nezavisnog tima bi imao zaostatak preko 3 sekunde po krugu, a kao natjecao bi se u prvenstvu vozača.

- Pastor
- Formula 1
- S nama već: 7 god 3 mj
- Navija za: Seb
Pa ovo bi baš i bila prava Formula 1. Ne možeš se utrkivati u tehnologiji uz današnja ograničenja. I još uz limitiranje troškova... Neka oni koji imaju love, razvijaju koliko im volja. A oni koji nemaju, i preskupo im, neka se fino prebace u ovu drugu grupu ne-konstruktora...gjoko-mkd je napisao/la: 28.06.2019., 09:34 Formula 1 je formula1.....i tako treba da ostane. Oko 20 bolida u trku sa tehnologijom....ali pravičnom trkom...a ne sa forsiranjem ,,nekih ,, proizvogjača
Sve ostalo je cirkus.....po meni
Naravno, detalji se mogu još doradit, ali ideja je općenito vrlo dobra.
-
wapi Verified
- GP3
- S nama već: 8 god 3 mj
Ovo je dva stupnja luđe od prskalica. Pa tko bi to shvatio? Imaš bolide koji se u isto vrijeme u istoj utrci utrkuju po različitim pravilima. Dva motora za sezonu?!? Pa nije problem u broju motora nego u razvoju motora. 500 ljudi u Mercedesovom razvoju motora košta jednako bez obzira koliko motora proizvedu. Blokiraj specifikaciju motora na 20 godina i motori neće biti skupi.
- avetma
- Administrator
- S nama već: 10 god 5 mj
- Kontakt:
Kad Bernie lupa lude ideje - evo i moje dvije radikalne.
1) Na kraju svake sezone sve momčadi moraju dati kompletan R&D u open source. Znači, potpuno otvoriti sve što su istražili za sve ostale.
2) Na kraju svake sezone momčad mora otpustiti svog vozača koji je bio sporiji. On onda može tražiti priliku u drugim ekipama ako ga žele ili otpis iz F1 u neku drugu seriju.

1) Na kraju svake sezone sve momčadi moraju dati kompletan R&D u open source. Znači, potpuno otvoriti sve što su istražili za sve ostale.
2) Na kraju svake sezone momčad mora otpustiti svog vozača koji je bio sporiji. On onda može tražiti priliku u drugim ekipama ako ga žele ili otpis iz F1 u neku drugu seriju.

- Frantic
- Formula 1
avetma je napisao/la: 29.06.2019., 11:09 Kad Bernie lupa lude ideje - evo i moje dvije radikalne.
![]()

Ne znaš koji je luđi prijedlog....

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- avetma
- Administrator
- S nama već: 10 god 5 mj
- Kontakt:
Ma vraga je ludo, s prvim prijedlogom si riješio problem pretjeranog trošenja i nejednakog budžeta; s drugim prijedlogom si riješio problem timskih odredbi. 

- f1_zg
- Formula 4
- S nama već: 7 god 10 mj
- Navija za: Charles Leclerc
Ne znam jeli ovo pravo mjesto na forumu za postaviti ovo pitanje, no svejedno pitam postoji li stranica ili aplikacija gdje bi se mogli naći arhivski podaci o tome koje gume su bile korištene od treninga do kraja utrka po vozačima?
Ima netko info?
Hvala unaprijed.
Ima netko info?
Hvala unaprijed.
"There are two things no man will admit he cannot do well: drive and make love."
- f1_zg
- Formula 4
Hvala Pastor. Može objašnjenje, zašto je Leclerc nakon izmjene guma u utrci vozio na korištenim hard gumama?Pastor je napisao/la: 02.07.2019., 17:27 Na treninzima, mislim da F1 na twitteru objavi sve setove koji su korišteni. I na kvalifikacijama. Na utrci, mislim da Pirelli objavi.
Ovo je sa F1 twittera:
A ovo je sa Pirellijevog twittera:
![]()
"There are two things no man will admit he cannot do well: drive and make love."
- Ferrari
- Formula 1
- Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
@F1zg
Nisu realno bile "korištene"...napravio je samo jedan "outlap" na Hardu vjerojatno prije utrke čisto da skine onaj "sjaj" sa njih da kada ih stavi na bolid, da ima bolji grip.
Od ove godine to sam vidio da neke ekipe rade jer valjda ti daje nešto bolji grip i lakše generira temperaturu.
Ne troši to gumu ništa.
Nisu realno bile "korištene"...napravio je samo jedan "outlap" na Hardu vjerojatno prije utrke čisto da skine onaj "sjaj" sa njih da kada ih stavi na bolid, da ima bolji grip.
Od ove godine to sam vidio da neke ekipe rade jer valjda ti daje nešto bolji grip i lakše generira temperaturu.
Ne troši to gumu ništa.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari

- f1_zg
- Formula 4
Hvala, nisam znao da se to može.Ferrari je napisao/la: 02.07.2019., 21:04 @F1zg
Ne troši to gumu ništa.