Potaknut izjavama o Hamiltonovoj nesreći u broju odustajanja zbog kvara bolida, bacio sam pogled na njegovu karijeru da vidim kolika je zaista ta nesreća.
U obzir sam uzeo samo tehničke kvarove koji su značili kraj utrke, dok sudare, izlijetanja i sl. nisam.
I to izgleda ovako.
Za vrijeme boravka u McLarenu, Hamilton je imao 6 tehničkih kvarova, dok su trojica njegovih momčadskih kolega (Alonso, Kovalainen i Button) imali ukupno 8 kvarova.
Po sezonama to izgleda ovako.
[ link do slike ]
Tijekom tih šest sezona u McLarenu, Hamilton je u njih tri bio u borbi za naslov prvaka.
Evo koliko su kvarova imali njegovi glavni konkurenti u tim sezonama.
[ link do slike ]
Sada prelazim na vrijeme u Mercedesu.
Do ove posljednje utrke u Maleziji Hamilton ima 4 odustajanja prouzročena tehničkim kvarovima, dok ih Rosberg ima 7.
[ link do slike ]
Naravno, treba napomenuti da je u kvalifikacijama Hamilton imao 4 kvara, a Rosberg nijedan. Također, Hamilton je jednom (Belgija) kažnjem gubitkom mjesta na gridu zbog promjene dijelova bolida, kao i Rosberg (Austrija).
U obzir se još mogu uzeti i utrke kao ovogodišnja VN Europe gdje su oba Mercedesa imala probleme tijekom utrke, ili Rosbergovi problemi na VN Abu Dhabija 2014., ili Hamiltonovi na VN V. Britanije 2013., itd....
Također se može pogledati i tko je koga "pobrao" ili izgurao na startu utrke, vanjski utjecaji na performanse u kvalifikacijama itd., itd., no to zahtjeva puno detaljniju, opširniju analizu.
I još nekoliko podataka za kraj. Za primjer sam uzeo trenutne vozače Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla te usporedio broj odustajanja uzrokovanih tehničkim kvarovima.
[ link do slike ]
Ne znam tko ili što njima (preostaloj petorici) onemogućuje bolju pouzdanost. Možda neka "viša sila"?
Ili je to možda samo Formula 1 gdje su kvarovi dio sporta?