Tehnikalije

☕ Sve teme o Formuli 1 koje ne možete smjestiti u gornje podforume.

Monty
Karting
Karting
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Ferrari
Har Kl je napisao/la: 03.11.2017., 20:59 Pa nije bas bezveze kako Sam ocekivao.
Pitanja mnogo ...
Ovo je mozda vise Po zeljama autora Ali Eto :)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
https://youtu.be/0W7lufh_7IQ
Ovo je najbliže očekivanom jer je za trku raspolagalo istom količinom goriva ko i današnji bolidi.

Lux14
Formula 4
Formula 4
S nama već: 7 god 8 mj
Navija za: Alonso
Zanimljiva tehnologija koja bi mogla pomoći f1 u "ispravljanju" velikih turbulencija iza bolida [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-v67vVTGgIs[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GZWiysL ... ture=share[/youtube]
U drugom videu na 2:13 objašnjava se kako funkcioniraju plasma actuators
You should never underestimate the predictability of stupidity

Majki2111
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Red Bull, Alonso
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

Majki2111
Formula 2
Formula 2
http://www.racecar-engineering.com/tech ... odynamics/

E da bar ima više ovih tekstova na hrvatskom. Ajde ko je spretan sa engleskim tu..... :)
Lomi te, al se nedaš

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
nemam ništa pametno za komentirat, samo mi je zanimljiva fotografija mercovog nosa 'ozdole' . :
slika
valjda je vidite.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Crankshaft
Karting
Karting
S nama već: 8 god 11 mj
Navija za: Alonso, Renault
Prekrasno :D

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
zekohonda je napisao/la: 25.01.2018., 15:54 nemam ništa pametno za komentirat, samo mi je zanimljiva fotografija mercovog nosa 'ozdole' . :

:klanjam: :rofl:
zekohonda je napisao/la: 25.01.2018., 15:54 slika
valjda je vidite.
Vidi se (barem meni) :mrgreen:
Hvala @zeko, odlična fotka
Ono,....., za past na guzicu :shock:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Lomi te, al se nedaš

hattrick
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel
Kontakt:
https://twitter.com/RacecarEngineer/status/964900608322035712
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
copila me f1 totalno a mozda je i do pive i pljuge :)

sto bi rekla fila?

neka momcad iskoristi elemente koji se moraju micati.. npr prednje krilo. iskoristi tako da senzor prati kojiko je krilo optereceno i naredjuje zadnjem krilu (i cemu god zelimo) da se izravna.. logicno.. ides 287 na sat, prednje krilo trpi pun k i tebi je to signal koji mozes iskoristit sa vrlo malo tezine, nekoliko stotina grama... ili senzor koji ocitava temp gume. normalno u zavoju joj tem skoci u sekundi i u toj sekundi jos jedan onput za neko krilo ili mapu motor ili nesto...

bilo bi povjesno kada bi bolid sam citao ono sta mu se ionako dogadja i prilagodjavao se. odlican traction controm+l sa zadnjim krilom, ono zna kad mora bit u kojem polozaju a i vozac zna da je u tom polozaju... sve to sa vrlo malo tezine... sto cisto nek je zapisano :D

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Scuderia Ferrari
Pitanje za znalce - znate li mogu li se i gdje naći kompletni nacrti za F1 bolid? Nebitno mi je iz koje ere, makar iz 50-ih, naravno poželjno je što noviji bolid - ali kao što rekoh, neću se žaliti ni na Alfettu 158. :)
Jedina stvar je ta da bi mi trebao kompletan nacrt - znači od okvira do pokrova motora (odnosno da se laički izrazim - svi slojevi na bolidu, ne samo gornji). :trep:
Sisu (fin.)

Clark
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 5 mj
Ferrari Maniac je napisao/la: 16.03.2018., 00:41 Pitanje za znalce - znate li mogu li se i gdje naći kompletni nacrti za F1 bolid? Nebitno mi je iz koje ere, makar iz 50-ih, naravno poželjno je što noviji bolid - ali kao što rekoh, neću se žaliti ni na Alfettu 158. :)
Jedina stvar je ta da bi mi trebao kompletan nacrt - znači od okvira do pokrova motora (odnosno da se laički izrazim - svi slojevi na bolidu, ne samo gornji). :trep:
Nešto poput ovoga?
slika

I ovoga?
slika

Onda preporučujem temu na Autosportovom forumu > LINK

Nešto novije, a posvećeno je obnovi Caterhama CT05 iz 2014.-e uz hrpu tehničkih crteža ->LINK

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Jimmy saves the day :klanjam:
BTW, hvala na linkovima :pivo:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
možeš ukucat u google f1 car blueprint i sl. pa će ti izbacit svašta.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
@Jimmy ljubim te u čelo, ako se ikad vidimo, plaćam pivo! Znači točno kao onaj nacrt Alfe 159! Ali ovaj link za Caterham - savršenstvo, odmah sam ih pratio, na ovom Autosportovom linku istu odličnih stvari ima.
Da budem precizan - ovakve stvari sam tražio (s twittera Caterhama): :aww:
slika
Jimmy još jednom hvala ti na pomoći i naklon do poda :klanjam: :pivo:

@zekane Probao sam ali sve su uglavnom samo nacrti i bokocrti cijelog bolida i to samo jednog sloja. Naletio sam npr. na onu stranicu https://www.the-blueprints.com/ ali nacrti koštaju i nisam siguran koliko bi detaljni bili, odnosno koliko toga bih dobio za tu lovu.
Ovakve detaljne stvari kakve je Jim stavio su mi zlata vrijedne!
Sisu (fin.)

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
Uspio sam kontaktirati restauratora ovog Caterhama i čovjek mi je dao link f1technical forum threada posvećenog ovom bolidu.
Zadnje 4 stranice threada su o njegovom restauriranju ove šasije. Mogu se naći svakakvi nacrti i CAD prikazi - monokoka, onog čudnog ružnog nosa koji je Caterham te sezone imao, ovjesa, podnice, prednjeg krila, pokrova motora, nosača kamera, volana, radijiatora, cijele pogonske jedinice i mjenjačke kutije i raznoraznih senzora i ostalih uređaja i pomagala.
Zaista je rudnik zlata ovaj projekt, tako da ako ikoga zanima, toplo prepručam neka posveti par minuta listanju stranica i napaše oči divotom, nema čega nema.....
https://www.f1technical.net/forum/viewt ... &start=360
Sisu (fin.)

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
Bolid bez aero dodataka by Scarborough:
slika
Sisu (fin.)

Gilles
GP3
GP3
McLaren

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

slika

Gilles
GP3
GP3
Nešto sam razmišljao pa ajde da potegnem temu, možda će neko imati objašnjenje.

Ove sezone imamo 7 motora po trci i svi će probati da taj limit ne prekorače. Dizajnirani su novi motori koji su iste ili malo veće snage nego prošle godine setim da komponente moraju trajati još duže.

E sada pitanje je zašto niko nije krenuo suprotnim pravcem. Šta to znači. Jedna trka jedan motor. Da dobijas kaznu kada motor promeniš ali tada možeš da otključas punu snagu i da pristupiš dizajnu pogonske jedinice da bude jača i lakša jer ionako treba da traje jednu trku. Ovo pišem jer je moja neka predpostavka da je razlika u konjazi izmedju ova dva pristupa izmedju 50 i 100 ks ako ne i više pogotovu kada dođe do duela novog motora i onog koji odrađuje 7. vikend.

Promeniš motor, krećeš zadnji i namestiš bolid za trku. Iz perspektive vodećih timova, buraniju rešavaš za 5-10 krugova i već na pola trke si u poziciji da se boris i za samu pobedu.

Eto, ako je nekom zanimljivo pa da podeli i svoje mišljenje.
Pozdrav

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

slika

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
moje mišljenje je prvo i osnovno da je ta razlika u konjaži manja od ove što si ti naveo jerbo je ograničen fuel flow koji onda nedopušta max. dozvoljene okretaje , a ograničeno je i gorivo.
start za začelja nosi uvijek rizik od oštećenja, na nekim stazama nije lako preticanje...sigurno su oni (timovi) to već iskalkulirali i odbacili.
ali da će renault i honda vozači potrošit 2-3 komponente više i dobit kazne, ne sumnjam.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡