Povijest F1
- Frantic
- Formula 1
- S nama već: 10 god
- Navija za: Ferrari
yebem i ja google novinarstvo [ link do slike ]zekohonda je napisao/la:o jebem ti google novinarstvo!
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Frantic
- Formula 1
Na današnji dan 1953. Mike Hawthorn ostvario prvu pobjedu, Alain Prost takođe prvu pobjedu i FL 1981. godine, a 1992. godine Martin Sky Brundle prvi podijum. Svaki put je u pitanju bila VN Francuske, doduše na različitim stazama (Rheims, Dijon, Magny-Cours, respektivno).
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Frantic
- Formula 1
06.07.2008. Hamilton je odradio jednu od svojih najboljih vožnji na kišom natopljenoj stazi u Silverstoneu. Hekki Kovalainen je na toj trci prvi i jedini put u karijeri startao sa PPa.
Tačno 50 godina ranije, u Rheimsu, svoj debi su imali Caroll Shelby i Phill Hill, a zadnju trku je vozio veliki Juan Manuel Fangio.
Tačno 50 godina ranije, u Rheimsu, svoj debi su imali Caroll Shelby i Phill Hill, a zadnju trku je vozio veliki Juan Manuel Fangio.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- zekohonda Verified
- Formula 1
- S nama već: 10 god 4 mj
- Navija za: sve powered by honda
na današnji dan 1967. rođen mr. le mans br. 2....fanfare.... tom kristensen!
nije f1, ali moro sam.
nije f1, ali moro sam.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.
- Frantic
- Formula 1
08.07.1990. na VN Francuske Ricardo Patrese ubo 200. nastup.
08.07.1984. Nigel Mansell u Dallasu prvi put startovao sa PPa.
08.07.1962. Dan Gurney na VN Francuske ostvario prvu i jedinu pobjedu za fabričku ekipu Porschea.
08.07.1984. Nigel Mansell u Dallasu prvi put startovao sa PPa.
08.07.1962. Dan Gurney na VN Francuske ostvario prvu i jedinu pobjedu za fabričku ekipu Porschea.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Frantic
- Formula 1
Prije okruglo 5 godina Ricci debitovao na Silverstoneu, za HRT.
Zanimljivost je da se jedini start sa PPa 1988. a da to nisu bili vozači Mcl-Honde, desio na današnji dan na Silverstonu (Berger, čak šta više Ferrari je lockao prvi startni red, jer je i Alboreto bio odličan).
Zanimljivost je da se jedini start sa PPa 1988. a da to nisu bili vozači Mcl-Honde, desio na današnji dan na Silverstonu (Berger, čak šta više Ferrari je lockao prvi startni red, jer je i Alboreto bio odličan).
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Frantic
- Formula 1
12.07.2009. Mark Webber ostvario svoju prvu pobjedu u Silverstoneu (startavši sa PPa, takođe prvog u karijeri).
Bio je to i zadnji nastup u F1 4-strukog Champ Car prvaka Bourdaisa.
12.07.1987. Mansell je odvozio jednu od svojih najboljih vožnji, i to pred domaćom publikom, skinuvši Piquetu 29 sekunda za 28 krugova !!
Na kraju je ostao i bez goriva u zaustavnom krugu, a mjerač mu je pokazivao čak 2 kruga prije kraja da je kratak s gorivom.
Bio je to njegov 100. nastup, 10. pobjeda i 20. podijum, + VN Velike Britanije, sve se poklopilo, što se vidi i na klipu.
Satoru Nakajima je ostvario svoj najbolji plasman u krijeri (4. mjesto), ispred njega je bio timski kolega Senna, a Piquet je završio drugi.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Dc1_gk-fZcQ[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_cAaitz_97M[/youtube]
Na današnji dan 1930. godine je rođen Guy Ligier. Preminuo 23.08.2015.
12.07.1987. Mansell je odvozio jednu od svojih najboljih vožnji, i to pred domaćom publikom, skinuvši Piquetu 29 sekunda za 28 krugova !!
Na kraju je ostao i bez goriva u zaustavnom krugu, a mjerač mu je pokazivao čak 2 kruga prije kraja da je kratak s gorivom.
Bio je to njegov 100. nastup, 10. pobjeda i 20. podijum, + VN Velike Britanije, sve se poklopilo, što se vidi i na klipu.
Satoru Nakajima je ostvario svoj najbolji plasman u krijeri (4. mjesto), ispred njega je bio timski kolega Senna, a Piquet je završio drugi.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Dc1_gk-fZcQ[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_cAaitz_97M[/youtube]
Na današnji dan 1930. godine je rođen Guy Ligier. Preminuo 23.08.2015.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- croatic f1
- F1puls suradnik
- Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Svi podaci osim jednog su točni, fulao si stazuFrantic je napisao/la:12.07.2009. Mark Webber ostvario svoju prvu pobjedu u Silverstoneu (startavši sa PPa, takođe prvog u karijeri).

- Frantic
- Formula 1
Lapsuscroatic f1 je napisao/la:Svi podaci osim jednog su točni, fulao si stazuFrantic je napisao/la:12.07.2009. Mark Webber ostvario svoju prvu pobjedu u Silverstoneu (startavši sa PPa, takođe prvog u karijeri).
Bio je to i zadnji nastup u F1 4-strukog Champ Car prvaka Bourdaisa.Riječ je o VN Njemačke na Nürburgringu.

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Frantic
- Formula 1
13.07.1918. rođen veliki prvi Ferrarijev prvak, veliki Alberto Ascari.
13.07.1957. rođen Thierry Boutsen, a 13.07.1974. rođen poznati vinar i čovjek-lokomotiva Jarno Trulli.
Prije 36 godina na Brands Hatchu vožena je VN V.Britanije, što je bila zadnja trka za Depaillera, a Pironi je ostvario svoj prvi FL, ali najviše je upamćena po tome što je u pretkvalifikacijama nastupala Desire Wilson (JAR), ali se nije uspjela plasirati za trku, kao i Divina Galica par godina prije nje, te Giovanna Amati 12 godina poslije. Tako da su Maria Teresa de Filipis i Lela Lombardi, jedine dame sa upisanim nastupom, s tim što je Lombardi osvojila i pola boda u haotičnoj VN Španije 1975.
13.07.1986., takođe na Brands Hatchu, Laffite vozi zadnju trku, Prost jubilarnu 100., uz Williamsov dvojac kao 1-2.
11 godina poslije, u Silverstoneu, Alex Wurz osvaja prvi (od 3) podija.

13.07.1957. rođen Thierry Boutsen, a 13.07.1974. rođen poznati vinar i čovjek-lokomotiva Jarno Trulli.

Prije 36 godina na Brands Hatchu vožena je VN V.Britanije, što je bila zadnja trka za Depaillera, a Pironi je ostvario svoj prvi FL, ali najviše je upamćena po tome što je u pretkvalifikacijama nastupala Desire Wilson (JAR), ali se nije uspjela plasirati za trku, kao i Divina Galica par godina prije nje, te Giovanna Amati 12 godina poslije. Tako da su Maria Teresa de Filipis i Lela Lombardi, jedine dame sa upisanim nastupom, s tim što je Lombardi osvojila i pola boda u haotičnoj VN Španije 1975.
13.07.1986., takođe na Brands Hatchu, Laffite vozi zadnju trku, Prost jubilarnu 100., uz Williamsov dvojac kao 1-2.
11 godina poslije, u Silverstoneu, Alex Wurz osvaja prvi (od 3) podija.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Explorer
- F1puls suradnik
- S nama već: 10 god 5 mj
- Navija za: Vettel
- Kontakt:
Mogao bih ti promijeniti ime profila u Enciklopedija 

U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.
- Frantic
- Formula 1
Nemoj, živ bio.Explorer je napisao/la:Mogao bih ti promijeniti ime profila u Enciklopedija
Jedan prijatelj i poslovni partner me zove "Wikipedić".

Određen (mali) dio ovih stvari sam upamtio, naravno ne po datumima, već po samim događajima, jer sam gledao te trke i imao nekih snimaka (pogubilo se, pokvarilo se, selilo se ....), i naravno, ono što sam po logici stvari mogao upamtiti (dakle, ne Ascarijevo, pa čak ni Trullijevo rođenje

Takođe imam i fotografsko pamćenje, tj. imao sam dok sam bio mlađi pa se to nekako urezalo u memoriju (jbga, sad sam ušao u 5. deceniju života, pa "sive" ćelije ipak malo slabije rade).

Određen (malo veći broj stvari) sam naučio/usvojio/pročitao/čuo/vidio ..... kasnije/naknadno.
A za sve ostalo imaju raznorazne F1 tematske stranice baš na ovu temu sa svim tim datumima i ostalim faktima.
Kao i Wikipedija, te YT snimci (ili neki drugi).
Inače, dobar sam ja na ovom polju ja i u nekim drugim sportovima, kao i u muzici i filmovima.
A eto, neki mi ćeif (i nije mi mrsko, kad posao ili obaveze u kući dozvoljavaju) napisat neke fakte iz prošlosti ovdje i podijeliti to sa ekipom (pogotovo mlađom).
Jbte, skoro pola poruka na temi je moje, a u zadnje vrijeme 4 od 5.
A pošto ima ovdje još starijih (10-ak i više god. od mene), neka i oni šta podijele, hebemu miša.
Ako sam nekom dosadan, nije ni to problem, prestaću.

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Explorer
- F1puls suradnik
- S nama već: 10 god 5 mj
- Navija za: Vettel
- Kontakt:
Ma kakvi dosadan, ja nekad na osnovu ovoga napišem članak ili barem na facebook stavim fotografiju.
Hvala
Hvala

U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.
- Frantic
- Formula 1
14.07.1951. (dakle, prije okruglo 55) godina Ferrari je ostvario svoju prvu pobjedu u F1 na VN Velike Britanije (Silverstone, naravno).
To je pošlo za rukom Jose Froilanu Gonzalezu. Takođe tu su (i vozač i ekipa) ostvarili svoje prve PP.
Eto materijala Gospodo.
To je pošlo za rukom Jose Froilanu Gonzalezu. Takođe tu su (i vozač i ekipa) ostvarili svoje prve PP.
Eto materijala Gospodo.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Slavenowsky
- Formula 1
Mislis 65 godina

Isto tako 14.07.1979 pala je prva pobjeda za Williams - na domacoj stazi (Silverstone, naravno)

Isto tako 14.07.1979 pala je prva pobjeda za Williams - na domacoj stazi (Silverstone, naravno)

🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...
- Frantic
- Formula 1
Za prvo, jbgaSlavenowsky je napisao/la:Mislis 65 godina![]()

Za drugo, isto. Regazzoni. Jones za Williams uzeo i prvi PP tada.
Uglavnom

Edit - razlog više za članak. Dvije od tri najveće ekipe ostvarile svoje prve pobjede na današnji dan.
Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”
- Frantic
- Formula 1
17.07.1954. vožena je VN V.Britanije. Ostaće zapamćena po tome što je čak 7 vozača, zbog tadašnje tehnologije mjerenja vremena i nemogućnosti da se izmjere ,xxx sec, podijelilo taj 1 bod, koji se tada dodjeljivao za FL, tako da su Gonzalez, Hawthorn, Marimon, Fangio, Moss, Behra i Ascari dobili, pored osvojenih (ili ne osvojenih) bodova na kraju trke i po 0,14 bodova za FL. 

Yeah, it's on purpose!
Jedan je Leclerc!!
Jedan je Leclerc!!

► Prikaži “Spoiler”