VN Belgije 27.-29. kolovoza 2021.

šŸ“° Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Majki2111 je napisao/la: 02.09.2021., 16:54
blown diffuser je napisao/la: 02.09.2021., 15:59 Tablica ti je iz 2019 godine...
Kakve veze ima? Jesi pročitao post?
Nije, zato i piŔe gluposti.
U razumnu srcu mudrost počiva, a Ŕto je u bezumnom, to se i pokaže.

dmj
GP3
GP3
S nama već: 5 god 3 mj
Majki2111 je napisao/la: 02.09.2021., 14:18
dmj je napisao/la: 31.08.2021., 13:35 Ako nekoga zanima, dao sam i svoje viđenje događanja, odnosno nedogađanja u Spa...

https://telesport.telegram.hr/price/utr ... nije-bilo/
Pročitao sam članak i nije mi jasan ovaj pasus
Razjasnimo odmah, utrke nije trebalo biti. Odavno su proÅ”la vremena herojstva i danaÅ”nja se Formula 1 iz mnogo razloga viÅ”e ne može voziti po jakoj kiÅ”i, ma koliko se prisjećamo nekih ranijih dana, kada je to bilo uobičajenije. Naprosto, sigurnosni rizici koji su nekada smatrani prihvatljivima danas to viÅ”e nisu, pogotovo ne nakon Velike nagrade Japana 2014. — utrke koja nije smjela ni započeti — i smrti Julesa Bianchija. U nedjelju je jedino prvoplasirani s treninga Max Verstappen iÅ”ta vidio ispred sebe, te je bio i jedan od samo nekoliko vozača koji su željeli da se vozi. Tijekom vikenda su, u uvjetima ipak boljima od onih u nedjelju popodne, vožene tri utrke Formule 3 i u svakoj od njih pobjedu je odnio vozač koji je startao s pole positiona. To nije niÅ”ta neobično za kiÅ”ne utrke; sjetimo se samo one senzacionalne Vettelove pobjede za Torro Rosso u Monzi 2008.
ZaŔto utrke nije trebalo biti? Pa upravo je spomenuta utrka u Monzi 2008. gdje vidljivost nije velika bila.

slika

Evo neke tablice koje sam naÅ”ao prvim klikom na internetu. Ajmo se referirat na najnovije doba, može od 2008 na nadalje. Dakle SAMO 13 godina unazad (dakle ne puno vremena, to su utrke koje se sjećam ja, mladac od 23 godine) vozilo se po teÅ”kim uvjetima. I to nije nikakvo herojstvo već posao koji su vozači sposobni odraditi.

Kao paradoks danas imamo joŔ sigurnije bolide, odnosno najsigurnije ikad u povijesti i na koju foru uz najsigurnije bolide u povijesti mi ne možemo imati kiŔnu utrku?
Razlika je u tome Ŕto se s godinama promijenila razina prihvatljivog rizika. Nekada je bilo normalno da netko izleti u publiku, pogine dvoznamenkast broj ljudi, a utrka se ni ne prekine... Prag tolerancije na rizik je s godinama samo padao, a posljednjih nekoliko godina tradicionalni kaos je napokon koliko-toliko reguliran pravilima, relativno je jasno kada izlazi SC, kada VSC i slično.
Usto, po stalnosti padanja jake kiÅ”e ova utrka bila je među top 5 u tih zadnjih tridesetak godina, besmisleno ju je uspoređivati s "običnim" kiÅ”nim utrkama.
Ne kažem da mi se uvijek i u potpunosti sviđa to smanjivanje rizika, ali to je put kojim je sport otiÅ”ao i ne možemo utjecati na to. Kada god pomislim da pretjeruju sa sigurnoŔću, desi se neÅ”to poput danaÅ”njeg Maxovog kotača na Lewisovoj kacigi i podsjeti me da nisam u pravu.
Odgovori
šŸ‘€ Registriraj se Prijavi se ⚔