Scuderia Ferrari

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: sve powered by honda
fala ante!
nisam znao za ovaj update.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Har Kl je napisao/la: 17.05.2018., 13:35
aziz je napisao/la: 17.05.2018., 13:13 pa ja to me i interesuju, hoce li se moci dokazati :mrgreen: ......da bezveze ne uzimam F1 TV Pro
Kazna za ovo bi bila žestoka.
Sauber je glasao "protiv" Ferrarijevih interesa.
Interesantnu je teoriju postavio @Ferrari (njegove su uvijek takve) gdje je povezao dolazak Sasi-ja u Mercedes sa ovim problemčićem.
Ipak, sumnjam da će se išta od ovoga izroditi (ako bi se eventualno nešto moglo i dokazati)
Pa da.
Ekipe "kupuju" know-how drugih ekipa tj. inženjere i ljude koji imaju znanje.
Naravno za njihove potrebe razvoja bolida + ovo što se Ferrariju sada događa. Nije to slučajno.
Isto kao što je Ferrari uzeo Zimmermana iz Mercedesa tamo 2015. za razvoj PUa.
Isto tako i Jock Cleara.

To su inženjeri poput Sassija i Allisona koji znaju takve stvari i Mercedes automatski može dijelovati politički i raditi pritisak na FIA-u.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
stefan BELLOF je napisao/la: 17.05.2018., 13:19 Ja se ne tresem zbog baterija. Mercedesu su prosle gume Ferrariu ce proci baterije. Ferrari se nije zalia na promjenu guma,a Mercedes ce odustat od istrage baterija. Jednostavno i vidjeno vec bezbroj puta
Tako ispade.
A ispade izgleda na kraju balade da ipak ona situacija sa gumama nije čista. :chill:
Ferrari je napisao/la: 17.05.2018., 14:22 Pa da.
Naravno za njihove potrebe razvoja bolida + ovo što se Ferrariju sada događa. Nije to slučajno.
Isto tako i Jock Cleara.
To su inženjeri poput Sassija i Allisona koji znaju takve stvari i Mercedes automatski može dijelovati politički i raditi pritisak na FIA-u.
DaBogdo`m nismo njega kupili..... :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Frantic je napisao/la: 17.05.2018., 14:36
Ferrari je napisao/la: 17.05.2018., 14:22 Pa da.
Isto tako i Jock Cleara.
DaBogdo`m nismo njega kupili..... :mrgreen:
Nije on strategist :rofl:
Ovo je "krivac" Iñaki Rueda
slika
slika slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Frantic je napisao/la: 17.05.2018., 14:36 A ispade izgleda na kraju balade da ipak ona situacija sa gumama nije čista.
Iniciraš da je Ferrari prodao prvenstvo, u zamjenu da ga ne kazne ili ?
Možeš li nam pojasniti malo vezu guma sa motorom?

Frantic
Formula 1
Formula 1
Har Kl je napisao/la: 17.05.2018., 14:55
Frantic je napisao/la: 17.05.2018., 14:36 A ispade izgleda na kraju balade da ipak ona situacija sa gumama nije čista.
Ne iniciram ništa posebno.
Samo da mi situacija sa gumama nije čista, što sam tvrdio od starta. :chill:

Što se tiče veze motora i guma, ja koliko znam, onako uprošteno "motor stvara moment, koji se putem mjenjača i spojke, prenosi na osovinu, tj. gume, koje to prenose na podlogu, te se na taj način ostvaruje kretanje vozila". ;)
:mrgreen: :pivo:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Pa i jest lakše uopšteno/uprošteno pričati :thumbs:

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Har Kl je napisao/la: 17.05.2018., 14:55
Neki govore o tome da je Ferrari prihvatio nova aero pravila za 2019. u zamjenu za to da ne dobiju kaznu zato što možda manipuliraju sa ERS sustavom...što je meni totalna budalaština.

Kao prvo NITKO nije ni neće biti kažnjen zbog sive zone i zbog toga što iskorištava nekakvu rupu u pravilima...pa opće je poznato da timovi (barem ovi veliki) imaju male skupine ljudi koji doslovno gledaju pravilnik i traže rupe u njemu...to je njihov posao. Javna tajna.
Pod drugo ništa nije dokazano...koliko ja znam sve je bilo čisto...eventualno govorimo o novoj regulaciji paljenja ulja koja je mogla utjecati na neke performanse.
slika slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Ferrari je napisao/la: 17.05.2018., 15:39 Neki govore o tome da je Ferrari prihvatio nova aero pravila za 2019. u zamjenu za to da ne dobiju kaznu zato što možda manipuliraju sa ERS sustavom...što je meni totalna budalaština.
Slažem se. Jako nategnuta teza.
Pretpostavljam da ove glasine dolaze iz protivničkih tabora.
Zato me je iznenadilo da @Frantic aludira također na neki dogovor.

hattrick
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel
Kontakt:
Mimo tih glasina bitnija činjenica je ona kako Ferrari opet ne iskorištava svoj potencijal kad mu je bogom dana prednost.. u ovom slučaju na samom početku sezone.. a prošle godine na kraju. To će ih pokopati.

slika
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Baš me zanimaju Kanada, Austrija i Francuska. Mislim da će se u tim utrkama razjasniti puno toga i u kojem smjeru bi moglo otići ovo prvenstvo. Monako može otići i Ferrariju, Mercedesu ili RB-u. Čak bi mogao i RB isplivati kao najbolji, ali ove tri utrke nakon Monaka, prave power staze, tu ćemo vidjeti tko šta i gdje.
Prosulo se puno bodova i više ne može pričati ova momčad se gradi i bla bla bla. Stalno se spominje poniznost, mirnoća, talent, potencijal, ali nevjerojatno kako se spuše bodovi.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Ja ipak ne bi bio tako negativan...
U Australiji smo imali dobru sreću i dobru odluku sa zida da ostavimo jedan bolid vani (Seb) pa se otvorila šansa u nadi VSC-a i SC-a i to smo osvojili.
Nismo bili brži taj vikend...ni približno. Slično kao i u Barceloni.

Onda je došao Bahrain i tu smo dobili u onom trileru...oba bolida su bila tu negdje iako je po mom mišljenju Mercedes bio mrvicu brži. Nadmudrili su nas sa tim što su otišli na Medium, ali eto nekim čudom smo izdržali na Softu. Mercedes je odigrao ziheraški tada...trebali su napasti puno ranije.
Kimi je imao onaj peh u boksu...

U Kini u kvalama smo bili najbrži no u utrci smo bili puno izjednačeniji sa ostatkom top timova.
Prije ulaska u boks imali smo 3.5 sek prednosti što je bilo dosta vremena...no Bottas je napravio vrhunski out lap i skupa sa našim sporijim zaustavljanjem u boksu nadoknadio je prednost. Kasnije je Vettel došao unutar sekunde Bottasu kada je izašao onaj SC, taman kada su oba vozača prošla ulaz od boksa. RBR je iskoristio (Mercedes nije sa Hamiltonom, a komotno je mogao...mogli smo i mi sa Kimijem) šansu...znamo što se dogodilo kasnije sa Maxom...tu smo izgubili jako puno bodova u poretku vozača. Jer tada da je Vettel ostao 3. ili 4. imao bi skoro 20 bodova prednosti što je sigurno bilo moguće u onim okolnostima.

Baku je bio isto zanimljiv...imali smo prednost u brzini taj vikend dok je Hamilton imao loš dan kao i u Kini.
Iskreno nakon kvalifikacija sam rekao da ćemo teško dobiti ovu utrku jer nismo imali oba bolida u prvom redu...Mercedes je imao 2. i 3. i imao je puno veću fleksibilnost sa strategijom. Hamilton je svoje gume flat spotao pa je ušao ranije u boks dok su sa Bottasom mogli riskirati i ostaviti ga vani sve do nekog SC-a (koji se dogodio) dok mi ipak nismo mogli takvu stvar napraviti...Kimi je imao loše kvalifikacije i startao je nisko + onaj incident na startu.
Ipak se slažem da smo mogli umjesto u 31. krugu (mislim) produžiti do 35. ili 36. taj stint i ući po Ultrasoft gume umjesto Softa koji se teško palio po onim hladnim uvjetima. No opet...svi smo u chatu pisali "zašto budale ne idu u boks, opet su shebali taktiku itd"...realno nitko nije očekivao da će Bottas onoliko krugova izdržati na SS-u, a opet ponavljam Mercedes je imao tu fleksibilnost u strategiji jer su oba vozača bila visoko plasirana.
Bottas je radio fantastične krugove na starom SuperSoftu prije onog incidenta koji je sve okrenuo.
Da se dva RBR-a nisu sudarila Bottas bi ušao unutar 2 do 3 kruga u boks...išao bi na Ultre, ali ne bi imao dovoljno vremena da izađe i uhvati prvo mjesto.
Na kraju kako se sve odvilo Bottas je u Bahreinu, Kini i Bakuu vrlo lako mogao pobjediti...u Bahrainu je Mercedes trebao ranije reagirati i kazati mu da pritisne ranije, u Kini je mogao dobiti utrku iako ne znamo kako bi se odvila bitka između njega i Vettela dok u Bakuu je imao baš jako lošu sreću.

Sada kada se stavi ovako onda nisu to baš bile toliko kardinalne greške...moglo je ići na jednu ili drugu stranu.
U Španjolskoj nismo radili kako treba...Mercedes je baš izdominirao.

Treba vidjeti slijedeće utrke...nije baš da se "nudilo na pladnju" kako neki žele prikazati.
To da je Ferrari bio brži od Mercedes uopće ne pušim...jer kada Mercedes nije 100% oni su i dalje u najmanju ruku jednaki nama...a kada su na 100% dogodi se Španjolska i Australija...
slika slika

Multi 21
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Pa nisu pehovi loši boxevi. To su greške Ferrarija. I tu su gubili značajne bodove uz neka druga mjesta.
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Multi 21 je napisao/la: 18.05.2018., 17:54 Pa nisu pehovi loši boxevi. To su greške Ferrarija. I tu su gubili značajne bodove uz neka druga mjesta.
Loši boxevi se događaju...vidjeli smo ove sezone da nije samo Ferrari imao problema u boksu...naravno da je greška, ali to je tako.
Vidio si i u Barceloni kada je Bottas ušao da je imao zaustavljenje od 4.1 sec i zbog toga mu overcut nije uspio (da je bilo 1 sec brže vratio bi se ispred Vettela)
Kasnije smo mi morali ući u boks pa mu se pozicija vratila, ali eto...
U Kini je opet bila malo i psiha u pitanju kada je Vettel imao sporiji box...jer utrku prije se dogodilo ono u Bahreinu pa su malo i procedure promijenili.

Opet ne mogu kazati da smo sada izgubili ogromne bodove na neke velike greške...bilo je IMO dosta loše sreće i tajminga SC-a koji su utjecali na ishod.
slika slika

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
U prvim utrkama samo sam imao samo rijeci hvale za ferr.. Zapravo, za bolid. Ferr kao ekipa totalno razocaranje.

Hrpa bodova prosuta. U ovako zgusnutom poretku nema mjesta za to. Slampavo i traljavo to izgleda. Kao da su jos prije sezone shvatili da imaju najbolji bolid i kao da su nakon 2 utrke se jos vise uvjerili i onda od rreme i pritiska se pogubili.

Ham ako uzme u sljedece dvije utrke nakon monaca (a narocito ako uzme i monaco) ce se zaletiti na najjace.

Ferr mora koristiti sve moguce da izdrzi bitku. Za ocekivati je da ce se ferrkvariti vise nego merc koji vec sezonama radi ko singerica i to bi moglo ferr kostat pobjede.

Bolid je u biti super. Pustimo ovo sa gumama. I ja sam tokom utrke mislio o namjestaljci ali sve se vidjelo kasnije. Ferr se ne buni. Ocito s razlogom. Pojeli su gume, nisu nasli rjesenje kao drugi i to je to. Idemo dalje. Ferr je ionako odlican bolid i mislim da je jos uvijek najbolji ukupno gledajuci. Ne mozemo zanemariti prve 4 utrke na osnovu jedne spanjolske... Borba ide dalje i brz bolid je tu. Vozaci isto super. Sve ostalo koma.

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Gdje će se Hamilton zaletiti? Pa nije on bog. Zaletiti će se ako Mercedes bude jači od Ferrarija, tačka. Može se očekivati i da Bottas, s obzirom na do sada prikazano, počne misliti o borbi za titulu. A tu su i Red Bullovi. Kako su startali sezonu, mnogi su ih odmah otpisali. Ali ako Ferrari nastavi ovako prosipati bodove, mogo bi ih Red Bull lako preskočiti. Nadam se da to neće biti slučaj.

Što se tiče pouzdanosti, prošle godine Ferrari nije zaostajao za Mercedesom u tom segmentu. Imao je Vettel jednu kaznu zbog prekoračenja dozvoljenih komponenti motora, kao i Hamilton. Imali su nekih problema sa turbom, ali su iste komponente mogli i dalje koristiti. Pa tako i sa ovim Kimijevim kvarom. Samo je problem što je već izgubio dosta bodova, jer mu se taj kvar desio u utrci.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Pastor je napisao/la: 18.05.2018., 22:47 Gdje će se Hamilton zaletiti? Pa nije on bog. Zaletiti će se ako Mercedes bude jači od Ferrarija, tačka. Može se očekivati i da Bottas, s obzirom na do sada prikazano, počne misliti o borbi za titulu. A tu su i Red Bullovi. Kako su startali sezonu, mnogi su ih odmah otpisali. Ali ako Ferrari nastavi ovako prosipati bodove, mogo bi ih Red Bull lako preskočiti. Nadam se da to neće biti slučaj.

Što se tiče pouzdanosti, prošle godine Ferrari nije zaostajao za Mercedesom u tom segmentu. Imao je Vettel jednu kaznu zbog prekoračenja dozvoljenih komponenti motora, kao i Hamilton. Imali su nekih problema sa turbom, ali su iste komponente mogli i dalje koristiti. Pa tako i sa ovim Kimijevim kvarom. Samo je problem što je već izgubio dosta bodova, jer mu se taj kvar desio u utrci.
Nije istina da su Mercedes i Ferrari bili "tu negdje" sa pouzdanošću.
Vettel je imao određene probleme u Bahrainu, Španjolskoj, Maleziji, Japanu...dok je na 2-3 utrke morao voziti sa starim motorom jer je jedan otišao ranije u sezoni.
Hamilton je imao samo jednu kaznu sa mjenjačem u Austriji i na kraju sezone kada je sve osigurao u Brazilu kada se razbio na kvalama pa su odlučili promjeniti motor i sve komponente jer su ionako startali zadnji.
Bottas je imao kvar motora u Barceloni ranije te godine.
slika slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Ja sam negdje na tragu @Ferrarijevog razmišljanja, da ga sad ne quotam.
Pogotovo se slažem sa ovim
Ferrari je napisao/la: 18.05.2018., 16:05 Treba vidjeti slijedeće utrke...nije baš da se "nudilo na pladnju" kako neki žele prikazati.
To da je Ferrari bio brži od Mercedes uopće ne pušim...jer kada Mercedes nije 100% oni su i dalje u najmanju ruku jednaki nama...a kada su na 100% dogodi se Španjolska i Australija...
Nije toliko negativno (opet moram da smirujem @Manijaka).
Imali smo i mi sreće.
Negativno će biti ako se nastavi trend iz Španije.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

F12000
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Leclerc
Prošle sezone, Vettel je nakon Monaca imao 25 bodova prednosti (jedna cijela utrka) ispred Hamiltona.
Pa ipak je na kraju Hamilton slavio. Možemo ovo shvatiti na pesimističan način i reći ako nismo prošle godine iskoristili onaj momentum sa početka sezone, sigurno nećemo ni ove u kojoj smo prosuli toliko bodova. S druge, optimističnije strane, prvenstvo je dugo, bolid je jako dobar, treba nastaviti s razvojem i učiniti sve kako ne bi opet bilo odustajanja zbog krivo pričvršćenih guma i loših svjećica. :facepalm: A Vettel što prije mora uči u onaj Hamiltonov beast mode sa sredine/kraja sezone.
slika

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡