Povijest F1

🕒 Razgovori o prošlim vremenima, mjesto za iskusne članove.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
RIP Gilles.
Mislim da je Enzu bio najdrži od svih njegovih šofera, koliko god ovaj bio krut i to "ne pokazivo".
Ona u Watkins Glenu po kiši je jedna od ljepotica.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
10.05.1977. rođen Nick "The quick" Heidfeld, na žalost drugi na listi vozača sa najviše odveženih trka bez pobjede (iza De Cesarisa).
Na današnji dan svoju prvu trku odvezao Ronnie Peterson (MC,1970), a istovremno zadnju Bruce Mclaren. Bio je to i ujedno jodini podij Henrya Pescarola. 1959 na VN MC svoju prvu pobjedu (i podij) + FL ostvario Jack Brabham, a 2009. u Catalunyi Barrichello ostvario svoj zadnji FL.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: sve powered by honda
10.05.1967. poginuo lorezno bandini u monte carlu.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Frantic
Formula 1
Formula 1
zekohonda je napisao/la:10.05.1967. poginuo lorezno bandini u monte carlu.
Mala ispravka kolega, neki dan sam pisao o tome. 10.05.1967. je podlegao u bolnici, od nesreće koju je imao 3 dana prije toga. Imao je na preko 70% tijela opekotine 3. stepena. Pogledaj prethodnu stranicu. Detaljo opisano.
http://www.f1puls.com/forum/viewtopic.p ... &start=260
:pivo:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
Frantic je napisao/la:
zekohonda je napisao/la:10.05.1967. poginuo lorezno bandini u monte carlu.
Mala ispravka kolega, neki dan sam pisao o tome. 10.05.1967. je podlegao u bolnici, od nesreće koju je imao 3 dana prije toga. Imao je na preko 70% tijela opekotine 3. stepena. Pogledaj prethodnu stranicu. Detaljo opisano.
http://www.f1puls.com/forum/viewtopic.p ... &start=260
:pivo:
imaš pravo, krivo sam se izrazio.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Na današnji dan :mrgreen:

slika

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8UMIjAfLsrc[/youtube]

Frantic
Formula 1
Formula 1
@croatic
A Stefan Johansson je 1987. na treningu u petak pokupio jelena pri 225 km/h, ostao bez sve 4 točka a čak je i monocoque bio oštećen.
Izvukao se sa malo modrica i žešćom glavoboljom i bolovima u vratu.
Što se tiče Austrije, na današnji dan 2002. se desila zamjena pozicija (nešto čime se vjerovatno ni jedan navijač Ferrarija baš ne ponosi, dapače, mene lično je i sramota) između Rubia i MSa (1-2 pa 2-1), pa su zamijenili pehare i pozicije na podiju, bili izviždani, pa poslije i kažnjeni (MS i Ferrari), pa je MS pustio Rubia na VN SADa iste godine, nakon čega su timske odredbe zabranjene. Na kraju sezone se ispostavilo da nije bilo APSOLUTNO NIKAKVE potrebe za tim potezom (MS 144 boda, Rubio 77 bodova, JPM 50 bodova :facepalm: ), a stanje nakon trke je bilo MS 54 boda, JPM 27 bodova.
Slična stvar se desila i godinu ranije kada je Rubio pustio MSa sa 3. na 2. poziciju (pobijedio je DC) tek u zadnjem zavoju (tom događaju je godišnjica sutra, BTW). Takođe se ispostavilo da nije bilo potrebe - na kraju MS 123 boda, DC 65 bodova, mada je stanje poslije te trke bilo puno bliže nego naredne godine - MS 42 boda, DC 38 bodova - tako da je u tom momentu to možda i bio opravdan potez. Međutim 2002. mislim da nije bilo potrebe za promjenom pozicija, čak ni u datom momentu.
12.05.1963. je rođen Stefano Modena.
A prije okruglo 3 godine Gutierrez uzeo svaoj zasad jedni FL u Catalunyi.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Na današnji 1994. je održana VN Monaca.
To je bila prva trka bez Ayrtona.
Na gridu su prve dvije pozicije ostavljene prazne, u spomen njemu i Ratzenbergeru.
PP je po prvi puta u karijeri osvoji MS, koji je i pobijedio.
Williams i Simtek su učestvovali na tom GP vikendu samo sa jednim vozačem.
Wedlinger je imao težak udes pri 280 km/h na treningu u četvrtak pa se i Sauber povukao sa trke.
Alboreto je 6. mjestom osvojio posljednje bodove u karijeri.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
19.05.1928. rođen Colin Chapman. :klanjam:
Takođe, na današnji dan 1996. Olivier Panis pobijedio prvi i jedini put u karijeri na VN Monaca (i zadnja za Ligier). Trka (ako se ne varam) u kojoj je najmanje bolida vidjelo :kockastazastava:
Dan prije MS postavio nevrijeme u Q (spram Willliamsa), a u pamćenje mi se urezala Hillova faca na MS-ovo vrijeme.
Kad smo kod jučerašnjeg dana (nisam stigao ništa napisati), 18.05.1967. rođen HH Frentzen, dvije godine poslije na VN Monaca G.Hill uzeo zadnju pobjedu (i podij), a "ovih dana" 1958. na gridu se pojavila prva žena u F1 ikada Maria Teresa de Filipis, na VN Monaca, 1958. Međutim nije se kvalifikovala.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Legenda Formule 1, čovjek s najvećim postotkom pobjeda, pole positiona i startova iz prvog reda, Juan Manuel Fangio, na današnji je dan 1950. uzeo svoju prvu pobjedu u F1 na VN Monaka, drugoj utrci u povijesti F1

slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Prije točno 50 godina na VN Monaka debitirala je jedna od najuspješnijih momčadi u povijesti Formule 1 - McLaren

slika

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
Navija za: Scuderia Ferrari
Sretan im jubilarni rođendan sudjelovanja u F1. Jedna od rijetkih ekipa koje se mogu pohvaliti takvom bogatom i uspješnom tradicijom u samom vrhu.
Sisu (fin.)

Frantic
Formula 1
Formula 1
Čestitke za ekipu iz Wokinga. :pivo:
Na današnji dan 1955. Ascari na VN Monaca, izletio u more, pošao bez ozljeda, isplivao, ali to mu je bila zadnja trka, jer je 4 dana poslije poginuo na testiranju u Monzi.
22.05.1977., na VN Monaca, debitovao Ricardo Patrese, a 6 godina poslije na VN Belgije Thierry Boutsen (2 sezone bili timske kolege u Williamsu).
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Na današnji dan 1972. godine je rođen čovjek sa najviše GP (zasad) Rubens Goncalves "Rubinho" Barrichello. Vozio je 19 godina, promjenio 6 ekipa i 15 timskih kolega.
23.05.1982. Ricardo Patrese ovojio prvu pobjedu na VN Monaca, tačno 11 godina poslije Ayrton Senna pobijedio zadnji (irekordni, 6.) put na VN Monaca, a opet tačno 11 godina poslije na istoj stazi Jarno Trulli ostvario svoju prvu i jedinu pobjedu.
Koliko je trka iz 1982 bila "šašava" :prcnjau: govori i http://www.bbc.com/sport/formula1/22405767

Ovo je sa wikija:
By around lap 67, the race became a 2-horse sprint between Alain Prost and Riccardo Patrese. Once it started to rain and while Patrese was pushing hard Prost was storming around the track, trying to finish the race before it started to rain; and by lap 74, Prost pushed too hard and crashed into the Armco barriers coming out of the Chicane du Port (also known as the Dog Leg). On lap 75, Patrese led, spun and stalled at Loews. On the last lap, Didier Pironi led into the tunnel and ran out of fuel, Andrea de Cesaris also ran out of fuel before he could take over the lead, and Derek Daly, the next leader, already had a car with no front or back wing- and then a damaged gearbox which seized up before he could start the final lap. Patrese, who had managed to restart his car by rolling downhill and bump-starting, took his first race win. Pironi and de Cesaris were classified 2nd and 3rd, with Daly sixth. BBC commentator and 1976 world champion James Hunt commented, "Well we've got this ridiculous situation where we're all sitting by the start-finish line waiting for a winner to come past and we don't seem to be getting one!".
Na YT nema ništa "gledljivo" za ovu trku.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Ptak
Karting
Karting
S nama već: 9 god 1 mj
Navija za: Grosjean, Magnussen
61 godina od smrti Alberta Ascarija.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OsZv6ce4ahs[/youtube]

Frantic
Formula 1
Formula 1
Zanimljivo je i da je otac Alberta Ascarija, Antonio Ascari (vozio je za Alfa Romeo dok je Enzo Ferrari radio tamo) pogunuo u 37. godini. Obojica su poginula 4 dana nakon što su imali ozbiljne nesreće (Alberto završio u moru u luci u Monacu). I jedan i drugi su imali po 13 pobjeda, a nastradali su na izlazu brzih, ali prilično laganih lijevih zavoja. I obojica su ponula 26. dana u mjesecu (Alberto 26.05.1955., Antonio 26.07.1925), te iza sebe ostavili ženu i dvoje djece. Alberto je nadživio oca za samo ČETIRI dana. Nevjerovatna igra sudbine.
Zavoj u kojem je Alberto nastradao na Monzi je kasnije dobio ime Variante Ascari (tada je bio brzi lijevi zavoj, nije imao oblik kao danas).
Sahranjeni su u Milanu, jedan do drugog, naravno.
Vrlo zanimljiva činjenica je i da je malo poznati Paul Hawkins (3 nastupa u F1), jedini vozač pored Alberta Ascarija koji je sletio u more u Monacu (30.05.1965., dakle okruglo 10 godina nakon Ascarija), takođe poginuo 26.05. ali 1969. godine, na RAC Tourist Trophy trci u Oulton Parku.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Frantic je napisao/la:Samo da podsjetim, danas je tačno 7 godina od kako se desila možda i najveća sramota u F1 od 1950. pa na ovamo.
Dakle, riječ je o VN Singapura 2008. :thumbsd:
dmw je napisao/la:Za mene je najveca sramota ono sto je Sumaher uradio na kvalifikacijama za VN Monaka 2006.
Frantic je napisao/la:
dmw je napisao/la:Za mene je najveca sramota ono sto je Sumaher uradio na kvalifikacijama za VN Monaka 2006.
:facepalm: :rofl:

Hehe, šta se pališ?
Je li neko možda spomenuo Alonsa?
Ferrari1345 je napisao/la:Schumacher je ionako proglašen krivim te je bačen skroz iza. Sam sebe je kaznio, dok za ovo drugo bolje da ne rečem ništa
Frantic je napisao/la:
Ferrari1345 je napisao/la:Schumacher je ionako proglašen krivim te je bačen skroz iza. Sam sebe je kaznio, dok za ovo drugo bolje da ne rečem ništa
Upravo to. :thumbs:
Ali ne konta to naš dobri dmw.
BTW, situacije su neuporedive za svakog neutralnog navijača. A svaka dalja rasprava išla bi po principu "čije je tata jači?"
Ali voli on ovako replicirati na nečiji post, čisto da zatrolla i zaspama temu.
Ne znam ni ja sam što sam mu quotao post.
A fakat niti sam pomenuo Alonsa, niti sam čak ni pomislio na njega.
Čisto jedna godišnjica, ništa više, pošto često stavljam neke godišnjice i jubileje u ovu temu.
Evo, nastojaću se sjetiti (ništa ne obećavam) tih kvalifikacija iz Monaca, 27.05.2016. kada im bude jubilarna deseta "godišnjica".
dmw je napisao/la:Uopste nije rec dal je neko spomenuo Alonsa ja sam se samo setio sta je za mene bila najveca sramota a VI se primate [ link do slike ]

I naravno da je kaznjen Sumi kad je dokazano da je ono uradio namerno.
evo i link za kompletnu korespodenciju http://www.f1puls.com/forum/viewtopic.p ... &start=140

Pošto sam obećao dmw-u da ću i ovo spomenuti, pa evo, da ga ispoštujem. :mrgreen:
Danas je dakle, tačno 10 godina, kako se desila, po dmw-u i Kekeu Rosbergu, najveća sramota u F1 ikad (i pored Jereza 1997, Suzuke 1989 i Suzuke 1990, da ne govorimo o Spygateu i Crashgateu i još nekim događajima, da ih ne nabrajam dalje), odnosno "parkiranje" MSa u Rascasseu u Q3 na VN Monaca 2006. godine.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Na današnji dan, prije tačno 10 godina Alonso je osvojio prvu (od dvije) pobjedu u Monacu, a JPM svoj zadnji podij.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Prije 6 godina na VN Turske sudarili su se Webber i Vettel, Ferrari vozio 800-u trku, a Petrov ostvario svoj prvi i jedini najbrži krug u trci.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
31.05.1959. rođen Andrea de Cesaris, u narodu opštepoznat kao Andrea de Crasheris.
Poginuo 05.10.2014. na motoru (Suzuki) na autoputu pokraj Rima.
Takođe, na današnji dan smo prisustvovali epskoj borbi na VN Monaca 1992. gdje je Senna odbio sve napade Mansella i pobijedio s jednom od najmanjih razlika ikad.
To je ujedno bila i jedina trka ekipe Andrea Moda.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡