VN Japana (Suzuka), 7.10 - 9.10.2016.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Ferrari
MrDoomroom je napisao/la: Jedina prednost Hamiltona je sto je u tom diru da se bori za naslov prvaka cim je ušao u F1 i zna kakav je to pritisak i užitak kad vozis dobar bolid. Rosberg se tek u turbo eri našao u toj poziciji i jednostavno proces prilagodbe mora proći a ima za team kolegu Hamiltona koji je sve to prošao. Rosberg je po meni bolji vozač od njega.
E vidis to je nesto sto mnogi zaboravljaju.
Uvijek sam govorio da Rosberga koci psiha i da nema taj mentalitet prvaka....i izgleda da u tome i jest bio problem. Ocito je ovo sto si rekao....jednostavno je bio pritisak na njemu, odjednom se pronasao u bolidu koji mu moze donjeti naslov a jedini mu je protivnik Hamilton. To se vidilo na stazi. Ove godine Rosbergu je lijepo krenulo sve ove godine...zena i dijete....i onaj niz pobjeda iz prosle sezone....a zatim ga je fino nastavio. Rosberga je ocito sve to hranilo motivacijom i samopouzdanjem. Rosberg, ovaj Rosberg iz 2016. je jos uvijek ipak za nijansu losiji vozac od Hamiltona....ali samo nijansu. Ali je postao miljama daleko sabraniji u glavi od Luje. Lujo si nepotrebno zadaje probleme i van staze zadnjih dana, a ne samo sebi vec i Mercu. Optuzivanje momcadi za sabotazu, presice na kojima se naslikava....Lujo je ove sezone poceo ozbiljno stetiti Mercovom ugledu. Iskreno, ja ga ne vidim u Mercu nakon ove sezone a hvala bogu imaju spremnu zamjenu za njega: Wehrleina.

Vidim da se kod nekih umanjuje Rosbergovo moguce osvajanje naslova prvaka....ne ovdje nego na drugim portalima i mrezama. Iako ima jos 4 utrke...ja sa sigurnoscu tvrdim da Rosberg osvaja. On je sada mentalno zreliji od ovog snapchatera. Nema tog talenta koji ce sada iscupati Hamiltona.
Nico me jednostavno odusevio u Japanu...apsolutna dominacija...kao da je iz utrke u utrku jos bolji.

Poslano sa mog LG-D325 koristeći Tapatalk
slika

f1zd
F1puls konstruktorski prvak
F1puls konstruktorski prvak
S nama već: 9 god 7 mj
Navija za: Vettel,Ferrari
S tim da ga ne vidiš u Mercedesu se potpuno slažem...Za njega bi bilo najbolje uzeti godinu pauze i vratiti se u McLaren kao zamjena za Alonsa 2018.
I tek sad vidim, Britanci će sljedeće godine imati samo Hamiltona (ako i njega)?

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Ja ne smatram ni malo mogućim scenarijom da Hamilton napusti Mercedes do 2018. godine bez obzira na ovu sezonu, jer bi to bilo priznavanje konačnog poraza, a s tim bi si Hamilton narušio veliki ugled u cjelokupnoj povijesti F1 kojeg je već izgradio. Ako Rosberg osvoji naslov, a nadam se da hoće, više će me radovati iduća sezona od tog naslova, jer će ona biti njihov konačni obračun. Naravno, postoji mogućnost da će se RB i eventualno Ferrari(?) imati šta pitati dogodine, što bi dodatno zapaprilo situaciju.

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Koji je vozač bolji za mercedes će se vidjeti tek kada će mercedes biti nešto lošiji od protivnika. lako moguće sljedeće sezone, ako nešto zeznu sa aerodinamikom. Trenutno im bilo koji aktualni vozač može donijeti naslov. Zato se nadam puno boljem rb-u, pa da vidim paniku u Laudinim i Wolffovim očima " A kaj sad?".
slika

MSC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 10 mj
Navija za: Ferrari
Kontakt:
Nico je ove godine bio brži i u kvalifikacijama, dakle je jednom krugu na nekoliko utrka - ne na svima, naravno ali i tu se popravio. Ovako napamet, VN Europe gdje je Hamilton poljubio zid, onda Mađarska za koju se priča da je Hamiltonova staza, Njemačka, naravno SPA gdje Hamilton praktički nije ni vozio kvalifikacija već skupljao motore za nastavak sezone, Singapur koji je tehnička staza, i Suzuka koja je čisto vozačka. Uz to, pobjedio je i na nekoliko utrka gdje je Lewis startao sa polea. Australija, Bahrein, Monza... Tako da mu nitko ne može reći da svoju sreću ove sezone nije izgradio sam.
"What a little star." May 26, 2012.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Na 1:57 Sainz i Alonso :rofl:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Frsg_iVF5fw[/youtube]
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

HeatBlast44
Baniran
Baniran
S nama već: 10 god 5 mj
Navija za: Mc'Laren, Lewis, Wehrlein
MSC je napisao/la:Nico je ove godine bio brži i u kvalifikacijama, dakle je jednom krugu na nekoliko utrka - ne na svima, naravno ali i tu se popravio. Ovako napamet, VN Europe gdje je Hamilton poljubio zid, onda Mađarska za koju se priča da je Hamiltonova staza, Njemačka, naravno SPA gdje Hamilton praktički nije ni vozio kvalifikacija već skupljao motore za nastavak sezone, Singapur koji je tehnička staza, i Suzuka koja je čisto vozačka. Uz to, pobjedio je i na nekoliko utrka gdje je Lewis startao sa polea. Australija, Bahrein, Monza... Tako da mu nitko ne može reći da svoju sreću ove sezone nije izgradio sam.
sto se pol pozicija tice... Kina Lewisa nije bilo u q3 ,Rusija isto, Baku je Ham kikso, ali to je do njega, Madjarska na srecu pol pozicija, Belgija Ham nije ni vozio... pola pol pozicija na kvarove, kiksove ili u slucaju Belgije kada se ne isplati vozit.... kako povrsno gledanje...
Hamilton je sigurno kriv sam sebi za startove koji su ga dosta kostali, ali kad gledamo druge okolnosti i kvarove, e onda bi se tu nakupilo jedno 30-40 bodova koji mu sada fale, a i ti bodovi ako ne brojimo uopste Hamove greske...
jbg tako grah pao, a ja jedva cekam da Hamilton zacepi usta ovima koji ponavljaju ko papagaji kako je Hamilton los pod pritiskom ;)
slikaslika

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Heat zaboravio si navest da mu je Rosberg poklonio Monaco i kad je imao PP losi startovi su ga uništili a to je do vozača koji sami moraju startati. Ono kako se kaže više kontole u vozacevim rukama, možda Hamilton jednostavno svojim načinom vožnje sahranjuje PU

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

Jester
Formula 4
Formula 4
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: Merc (6)
HeatBlast44 je napisao/la: jbg tako grah pao, a ja jedva cekam da Hamilton zacepi usta ovima koji ponavljaju ko papagaji kako je Hamilton los pod pritiskom ;)
Jedno onako banalno pitanjce...a što ako ne uspije začepiti usta 'papagajima' i pokaže se da su ipak bili u pravu?
I would like to apologize to anyone I have not yet offended. Please be patient. I will get to you shortly.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Jester je napisao/la:
HeatBlast44 je napisao/la: jbg tako grah pao, a ja jedva cekam da Hamilton zacepi usta ovima koji ponavljaju ko papagaji kako je Hamilton los pod pritiskom ;)
Jedno onako banalno pitanjce...a što ako ne uspije začepiti usta 'papagajima' i pokaže se da su ipak bili u pravu?
slika
:zubo:
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

HeatBlast44
Baniran
Baniran
S nama već: 10 god 5 mj
Navija za: Mc'Laren, Lewis, Wehrlein
vidjecemo ubrzo :kokice:
slikaslika

raca
GP3
GP3
S nama već: 10 god 6 mj
Navija za: McLaren
Ferrari je napisao/la:
Jester je napisao/la:
slika
:zubo:
:thumbs: :thumbs: :thumbs:

hattrick
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel
Kontakt:
F1 Report - Japan Review

Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 7 mj
Kontakt:
Ovdje je Buxton iznenađujuće omašio ceo fudbal po mom mišljenju. :?

mzf1
F1puls vozački prvak
F1puls vozački prvak
Danas imamo film Utrku života o sezoni 76. sa Laudinom nesrećom nelegalnosti Huntovog bolida nevjerojatnog povratka Laude i potopa na Suzuki uz odustajanje Laude i pobjede Hunta. Za 30 godina već vidin dostojnog nasljednika ovog filma o sezoni 2016. i sudbonosnom igranju sa zečjim šapama i njuškama na toj presici sa Suzuke od koje je sve krenilo naopako za Hamiltona.

raca
GP3
GP3
Navija za: McLaren
:mrgreen:
mzf1 je napisao/la:Danas imamo film Utrku života o sezoni 76. sa Laudinom nesrećom nelegalnosti Huntovog bolida nevjerojatnog povratka Laude i potopa na Suzuki uz odustajanje Laude i pobjede Hunta. Za 30 godina već vidin dostojnog nasljednika ovog filma o sezoni 2016. i sudbonosnom igranju sa zečjim šapama i njuškama na toj presici sa Suzuke od koje je sve krenilo naopako za Hamiltona.
Ja Rush imam spremljen na tri mjesta: DVD-u. lapu i na stiku. Da se slučajno ne zagubi

Explorer
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 7 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
mzf1 je napisao/la:Danas imamo film Utrku života o sezoni 76. sa Laudinom nesrećom nelegalnosti Huntovog bolida nevjerojatnog povratka Laude i potopa na Suzuki uz odustajanje Laude i pobjede Hunta. Za 30 godina već vidin dostojnog nasljednika ovog filma o sezoni 2016. i sudbonosnom igranju sa zečjim šapama i njuškama na toj presici sa Suzuke od koje je sve krenilo naopako za Hamiltona.
Tada se vozilo na stazi Fuji.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.

mzf1
F1puls vozački prvak
F1puls vozački prvak
Explorer je napisao/la:
Tada se vozilo na stazi Fuji.
E jebiga triba san napisati Japan zbog opceg dojma, ovako propala fora.

khar
Karting
Karting
S nama već: 9 god 1 mj
Navija za: Michael Schumacher
Razmišljao sam opet o incidentu između Maxa i Hamiltona. Uglavnom čitao sam Mladena Jergovića (HamFan, meni je bilo najzanimljivije kad je napao Kobayashi za sudar s Hamiltonom u Belgiji, kao što Kobayashi ima raditi na stazi pored Hamiltona, omg) :facepalm:
slika
Uglavnom nije mi sjela njegova teza o incidentu Maxa i Hamiltona. Parafraziram sada ali uglavnom kaže nešto kao Lewis je kao prekasno kočio, a Max malo trznuo. Plus čitao sam neke teze nizozemskih fanova koji su optužili Hamiltona za nedostatak racecrafta, uglavnom da je trebao napraviti switchback(što je napravio) te skrenuti u zavoj s vanjske strane. Ne znam što je bolje. Što pola "fanova" ne zna osnovni princip funkcioniranja kočnica, ili što ne znaju princip skretanja. Nije ni čudo da su onda understeer i oversteer nuklearna fizika za te ljude.
slika
Imali smo jedno pretjecanje na istom mjestu prošle godine na istom mjestu. Protagonisti Mr. Nico LastOfTheLateBrakers Rosberg i Mr. Valtteri Pošteni Bottas.
[ link do slike ]
Plus imali smo i jednoga ljepotana ove godine na istome mjestu, opet su u igri bili jedan Nico i Bottas.
[ link do slike ]
Sad moja ideja je bila usporedba dva kočenja, što sličnija po karakteru i performansama.
Najbliže što sam našao je Nico za PP i Lewis napada Maxa. (nije baš nešto, ali boljeg nemam). Uglavnom pokušao sam pratiti brzine jednog i drugoga na istim mjestima na stazi i uspoređivati koliko km/h idu jedan i drugi.
Imao sam tezu da je Lewis išao istom približnom brzinom kao i Nico, sve dok nije morao izbjeci Maxa, te se onda stvorila razlika, te je pred zavoj Hamilton išao prebrzo za bilo kakav pokušaj skretanja. (dogmatični pristup)
Zahvaljujuči FIA-inom dashboardu koji radi po principu 1 frame po sekundi, i montiranju kamera na različite pozicije bolida nisam mogao točno utvrditi ni brzine ni poziciju, ali to me nije spriječilo da pokušam.
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
Zona kočenja je malo ispred znaka od 150m, slična je i kod jednog i kod drugog, sličan je i TOP SPEED.

Hamilton je kočio na starim/hard gumama u slicnom trenutku kad i Nico, ali radi usporedbe i Nico Hulkenberg je isto tako kočio na sredini utrke s puno težim bolidom, tako da sama zona kočenja se nalazi unutar 1-2m bez obzira na stanje guma. Tako da napadi na Hamiltona o prekasnom kočenju milsim da nisu točni, također mislim da u tom zavoju nije bilo mjesta za Verstapena, u slučaju Hamiltonovog prolaska, što zbog kasnog kočenja, što zbog mentaliteta.(Sennina škola :D)

Sad nažalost ne mogu točno utvrditi ali izgleda od početka da Lewis nosi više brzine od Nice u zavoj(lošije koči), ali razlika između brzine postaje radikalna tek kad Hamilton kreće izbjegavati Maxa (135km/h <->153km/h na bijeloj liniji)
---> Sad tu postoje 2 problema, sat koji gledamo nije precizan zato što se mijenja svake sekunde tako da ta brzina može biti manja i za 15 km/h što bi isključilo radikalnost razlike između brzina i opovrglo moju tezu :) , iako frame prije toga Hamiton vozio 166k/h pa tu tezu s labavom sigurnošću odbacujem.
---> Druga opaska je ta da Ham koči motorom, dok Nico za PP krug ne. ??? To možemo vidjeti u 5,4,3 brzini kad Ham diže obrtaje na 9500 kad prebacauje u nižu brzinu. Znači li to da Nico više štedi motor? Bila bi to zanimljiva analiza.
Uglavnom kako se približavamo zavoju Rosberg lagano skreće u zavoj, a Hamiltonov nos jos uvijek gleda na suprotnu stranu (što znači veći kut kod skretanja te veće opterećenja na gume kod skretanja). Usporedba brzine otkriva da Hamilton leti 20km/h brže od Nice.

Sad kad to stavim u kontekst
-Hamilton ima istrošene gume, manje gripa od Nice
-Hamilton ima tvrđe gume od Nice, manje gripa
-Hamilton ide brže od Nice prema zavoju, i mora izvršiti naglije skretanje od Nice, znači treba više gripa od Nice

Jedina prednost koju Hamilton ima u odnosu na Nicu je to da je na stazi položeno puno više gume u odnosu na kvalifikacije. Ipak su sada 22 bolida napravili po 50 krugova, iako smatram da to nije ni približno dovoljno da se izvede takav manevar, s tolikim suficitom brzine i toliko naglijim skretanjem. Da je Hamilton to pokušao, smatram da bi mu presudio magični oversteer.

E sad zašto sam to napisao? Uglavnom smetaju me te tvrdnje da je Hamilton prekasno kočio te zato izletio. Prije Hamiltona 2 puta je u Mađarskoj sa staze i letio Kimi Raikonnen također izbjegavajući Maxove eskapade, te imamo i famozno zatvaranje Nice Rosberga u Njemačkoj. Sad već imamo 3 vrhunska vozača koji nisu mogli zakočiti na vrijeme dok prestižu Maxa. Slučajnost ili ne.

I sad kad su M.Brundel i kompanija serendala o legalnosti Maxovih poteza (valjda jednini koji se tamo mjenja kako vjetar puše je Croft, Brundel je prije govno zagrizao pa ga je i sad pojeo) sjetim se uvijek ova dva poteza.
[ link do slike ]
Defacto ovdje su MSCH-a optužili za pokušaj ubojstva, a točno se vidi da Barrichello forsira stranu koju MSCH brani te ulazi na silu. MSCH zakašnjelo pokušava zatvoriti, ali i bez toga Rubinho bi pri toj brzini koristio prostor uz zid. I sad u trenutku kad nema nikakvog prekršaja pravila samo zakašnjelo zatvaranje imamo pokušaj ubojstva, prijetnje diskvalifikacijom...
[ link do slike ]
Ovdje je Maldonado popljuvan, a vidi se da kod kontakta Maldonado je samo pola bolida iza na apexu, a Gutierrez ga potpuno zatvara. ???? Nisu li krivnje za takve sudare uvijek išle popola.
I sad u takvim situacijama optužuju se nekog za neopreznu vožnju i pokušaje ubojstva, a sad kad lik brake checka ljude u zoni kočenja i ravninama pri 300km/h. Tu nema problema. Divno prije vam nisu trebala pravila da serendate.

ZAKLJUČAK U VEZI MAXA:

Ne slažem se i mislim prema pisanju da mnogi griješe kad kažu da je Max balavac koji uči.

Max je vrhunski vozač. Ovi potezi koje Max radi su uvježbani. Ovo nije slučajno ni talent. Puno je tu umne energije i pripreme uloženo i Max ima točno uvježbani scenarij za sve situacije u kojim se nađe pod pressingom.(izgleda da je to prednost kad imaš oca profesionalca koji radi sa svojim sinom.)
Koliko sam ja povezao Max rano koči te si time osigurava pomicanje unutar zone kočenja bez da sam završi van staze. Također osigurava si i trakciju izlaska iz zavoja. A sam njegov potez sa sredine staze njemu omogućava u zoni puno manje pomicanja u odnosu onoga iza njega koji radi kompletan switch back.

Sama konstatcija slanja nekog po ćevape u zoni kočenja je apsurdana, jedino koga ćeš poslati po ćevape si ti sam, kao što su dokazala 2 svjetska prvaka u više navrata.

Niti se slažem da je Max glup te da će ovakav potez napraviti na Maldnoadu. Max je taj potez rezervirao samo za najbolje i najopreznije, te će ga koristiti samo kad mu to pomaže. To manje više opisuje Raikkonena koji je oprezan i pošten racer, te Hamiltona i Rosberga koji se bore za prvenstvo te ne smiju napucati Maxa i odustati.

Također smatram da kriviti Maxa zbog agresije i arogancije je apsurd. Pravdati ga da je klinac i da radi iz neznanja je čisti apsurd. Obožavati ga jer je otrkio nešto novo, također apsurd, ovo nije ni talent ni nešto iznad prosječno, ovakvim načinom vožnje bez organizacijske i korporativne potpore završiš s par sudara, optužbama za varanje i pokušaj ubojstva, i ostaneš bez vozačkog mjesta dok kažeš keks.

Ovdje po meni sva krivnja leži na FIA-i i sudskim delegatima. Agresivnost je ok ali brake check-anje ljudi po stazi nije. :gandalf:

P.S. za admine: postoji li način da se na forumu mogu postati .mp4 i neki drugi video format. Animirani gifovi su preveliki, a nemaju ni kvalitetu
---imam još 1000 riječi o Hamilton vs Rosberg raspravi, ali to još moram dovršiti---

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
@khar
Legendo užitak je pročitati tvoj komentar ovih škakljivih tema nakon GP vikenda.

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡