McLaren

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

dmw
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: Alonso
fap je napisao/la:
dmw je napisao/la:
fap je napisao/la:Moram reci da su mi sve kombinacije lepse od ove sadasnje a vidim i po glasovima da je ubedljivo na zadnjem mestu .Iskreno se nadam da ce ljudi u Mclarenu i Hondi imati sluha za navijace i promeniti boje bolida
Ova crveno bela i crna me podseca na BAR tako da verujem da od te boje nema nista ali crvrno bela izgleda lepo
A ja glaso za tu staru meni najlepsa :)
a o kojoj staroj mislis
Pa na proslu sezonu.

alonso5
Formula 1
Formula 1
Navija za: Alonso & Lorenzo
"postoje 22 pilota,šest od njih su dobri,tri su izuzetna,ali postoji samo genije,to je Alonso" #JackieStewart

hattrick
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Vettel
Kontakt:
Analysis: The tech changes that give Honda confidence for 2016

Znači ostaju pri istoj "size 0" ideologiji, što ujedno i dalje znači mala turbina i iskoristivost MGU-H.
"We have a tiny package and we want to keep that. It is our philosophy – we want to go sub-zero!"
Problem kod tako kompaktnih mašina je veliko prenošenje vibracija i vrućine na senzore i elektroniku, i to je hodanje po jajima što se tiče pouzdanosti mašine.. kada mašina nije pouzdana tada se svi resursi okreću na pronalaženje rješenja za te probleme, a manje na pronalaženje većih peformansi. Mislim da su trebali prvo ići sa nešto konzervativnijim pristupom, pa tek onda postepeno raditi na kompaktnosti agregata, po Ferrarijevom poučku. Sličan problem ima i Renault.. vjerovatno povezano sa filozofijom "size 0" AN-ja i njegovog naučnika koji je prešao McL.

Mercedes ne možemo stavljati pod tu kapu pošto su razvijali taj koncept hibridnog agregata dosta prije konkurencije, te je pri samom dolasku bio puno zreliji projekt od ostatka ekipe proizvođača.
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

fap
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 7 mj
Navija za: mclaren
Ne znam sto svi size 0 koncept prepisujete Mclarenu ,kad su celnici Honde izjavili da je njihova filozofija u putnickom programu sto kompaktiniji motor da bi ostalo vise mesta za putnike .Samim tim su rekli da ce i u F1 se drzati takve ideologije i da podrzavaji size 0.
Kao sad po vama Mclaren gura nesto pa Honda ima probleme zbog toga pa koji to tim ne bi napravio najveci bolid ako ce da bude isti najbrzi.
Pre nego sto nekom nesto prebacite bar se bolje informisite
Navijam za Mclaren,Ferrari,Mercedes,RB,Willijams.
Hamilton,Alonso,Vettel,Raikonen,Baton,Perez.,pa i ja de se pridruzim trendu navijanja za celu F1

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Ron Dennis:
"In developing the MP4-30 we took a calculated risk, but we know exactly what we have done and what we can achieve in the future. The layout of the car is extremely compact and first we have to deal with the consequences of that choice. We have obtained a very high level with this car, and I have to thank Peter Prodromou for creating this masterpiece."
izvor

[ link do slike ]

copy-paste:

[ link do slike ]

Uglanom.. Ron Dennis je imao u planu sa svojim dolaskom preći na taj koncept koji se pokazao uspješnim za RB tim, te je unajmio dizajnera koji je po svemu kopirao AN, čak je ispočetka imao skoro identično prednje krilo sa zadnje verzije RB-a, što je potvrdio i sâm AN.

slika

alonso5
Formula 1
Formula 1
Navija za: Alonso & Lorenzo
Zalim sto nije V8 era vjerovatno bi se Alonso borio za titulu a i gledali bi zanimljivije utrke Ferrari,Mclaren,RbR i Mecka kakvi bi to dvoboji bili a ne ovako Mecka je bez konkurencije.
"postoje 22 pilota,šest od njih su dobri,tri su izuzetna,ali postoji samo genije,to je Alonso" #JackieStewart

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Fernando Alonso
Zanimljivo da kladionice stavljaju alonsa kao četvrtog favorita za naslov a hondu kao treću.

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Na kojim temeljima je Honda tako visoko? No ajd neka bude tako koja ce to peglana biti na stazi!!!

Frantic
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
Mr.Spaceguy je napisao/la:Zanimljivo da kladionice stavljaju alonsa kao četvrtog favorita za naslov a hondu kao treću.
Mclarena kao trećeg ;) :pivo:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
mene zanima koliki će bit koeficijent da alonso ili button ne završavaju utrke. na to se jedino ozbiljno kladim.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
Najsigurnije staviti na Hamiltona kao osvajača naslova i Mercedes kao konstruktorskog prvaka. Na uloženih 100 eura dobiješ 275.

fap
Baniran
Baniran
@hattrick to sto ti kazes je ok ,ali opet da li mislis da je Mclaren forsirao taj koncept i da u tom slucaju Honda ne bi prosto za svoj proslogodisnji fijasko prosto okrivila Mclarenovu sasiju sto oni ni jednog trenutka nisu uradili.Ja samo kazem da je to zajednicki koncept koji podrzavaju i jedni i drugi a ne iskljucivo Mclarenov i da Honda mora zbog Mclarena da pravi mali motor
Hamilton,Alonso,Vettel,Raikonen,Baton,Perez.,pa i ja de se pridruzim trendu navijanja za celu F1

fap
Baniran
Baniran
MrDoomroom je napisao/la:Na kojim temeljima je Honda tako visoko? No ajd neka bude tako koja ce to peglana biti na stazi!!!
Sta znaci to peglana i na koga se odnosi

fap
Baniran
Baniran
Mr.Spaceguy je napisao/la:Zanimljivo da kladionice stavljaju alonsa kao četvrtog favorita za naslov a hondu kao treću.
I ja kao fan Mclarena se iskreno nadam da mogu do trece pozicije u konstruktorskom poretku jednostavno to mora da im bude cilj bez opravdanja

hattrick
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
fap je napisao/la:@hattrick to sto ti kazes je ok ,ali opet da li mislis da je Mclaren forsirao taj koncept i da u tom slucaju Honda ne bi prosto za svoj proslogodisnji fijasko prosto okrivila Mclarenovu sasiju sto oni ni jednog trenutka nisu uradili.Ja samo kazem da je to zajednicki koncept koji podrzavaju i jedni i drugi a ne iskljucivo Mclarenov i da Honda mora zbog Mclarena da pravi mali motor
Dada, za brak je potrebno dvoje, i siguran sam kako je Honda bila toliko hrabra i sigurna u svoje stručnjake kako bi pristali na taj koncept koji donosi kroz sezonu izvrsan rezultat. Sjetimo se RB-a u eri V8 sa nešto slabijom mašinom, kroz sezonu bilo je manje power staza nego onih na kojma je bitno imati izvrsnu aerodinamiku. Honda je vjerovatno mislila kako mogu napraviti pouzdanu jedinicu koja možda neće biti najjača, no koja će svoj deficit snage moći nadomjestiti aerodinamikom šasije. Toga su se držali i u Renaultu, pošto znaju da imaju izvrsnog aerodinamičara na svojoj strani.

Jedini problem u cijeloj priči je.. što nisu računali da će imati tolike probleme sa dostavljanjem energije kroz cijelu utrku, i naravno nedovoljna pouzdanost.
Ova mašina je izuzetno komplicirana za implementaciju, na stolu je sve ok, no kad treba to ugurati u onaj mali uski prostor tu nastaju gomile problema.. i dok se oni muče po tom pitanju drugi se razvijaju, o tom riziku je vjerovatno mislio i sâm Ron Dennis.

Pravi problem čak ne leži u tim pokušajima, već što se u cijelom procesu koristi gomila novca (po svim pitanjima), i za jedne i za druge.. i pri tome gube sponzore. drugim riječima vrlo neodrživo. To je vjerovatno ogroman presing na cijelu ekipu, koliko god oni djelovali bezbrižno i optimistično.

Pitanje je što sad razmišljaju dioničari McLarena u ovoj skoro "pat" poziciji.

dmw
Baniran
Baniran
Navija za: Alonso
Arai:
"We believe in it," he said. "We have confidence that the small package is much better for the aerodynamic and chassis package.

"When you see all the other power units – the Mercedes, the Ferrari and the Renault – you can compare the sizes and see how big or how compact they are. In terms of compactness, we are maybe number one.

"We have a tiny package and we want to keep that. It is our philosophy – we want to go sub-zero!"

But would Honda not have been better off having a more conservative design for its first year back – and then pushing things more in the longer term? Arai is not convinced.

"In the early stages of development, so 2013/2014, we discussed about that – whether to go into conservative direction, or be more challenging.

"Finally we decided we should go for more of a big challenge, because if we chose the conservative layout, I think that there would no improvement and no big step up, and also no gain for the chassis side. We decided – both of us, McLaren and Honda."

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
Sub-zero paket je kao sveti gral jedina stvar koja ih sprijecava u tome je sto dijelovi fizicki ne mogu izdrzati ta opterecenja. Mozda na papiru to i izgleda dobro no kad se to zakotlja na stazi dobije se ono sto smo vidali prosle sezone. Red Bull koji je perfekcionist u tom polju nije sa aerodinamikom uspio nadoknadit nedostatke tako da ni Mclaren nece.

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
Za tango je potrebno dvoje. Da je Renault napravio solidan motor, RBR bi se borio s Mercedesom a ne Ferrari.

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
Naravno da bi se borio a Renault je izgubio jako puno sto se nisu sparili sa Red Bullom u jos blizoj i boljoj suradnji. Jako cudan put su odabrali ljudi u Renaultu.

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡