Vettel-Ferrari je napisao/la:Dobro, ja sam mislio i na krize iz prošle sezone, kad si jedini ustrajao i pokušavao svaku situaciju pozitivnijom prikazati oslanjajući se na uglavnom na racionalizmu, a ne na emocijama.
Ja sam npr. na početku zimske stanke bio totalno razočaran i mislio sam da Ferrari čeka još teža sezona nakon svega što se dešavalo prošle sezone i kako je zimska stanka prolazila sve više mi se vraćao optimizam i osjećaj da bi Ferrari mogao iznenaditi u ovoj sezoni, iako se Red Bull očekivao kao ekipa koja će maksimalno profitirati novim pravilima. Ta šutnja iz Marannelu je puno toga nagovijestila, prije svega da se ekipa sabrala i radi punom parom, što se evo pokazalo da je točno. Kad sam vidio bolid na prvu optimizam je porastao na još veću razinu i eto, malo pomalo došli smo dotle da slavimo pobjedu na prvoj utci sezone. Naravno treba ostati na zemlji, Mercedes je još u jednom krugu poprilično brži bolid koji će teško biti ugroziti, ali tempo u utrci od danas obećava da su Ferrari i Mercedes skoro u egalu. Ali treba ostati maksimalno oprezan bar do Španjolske, tad će se mnogo toga bolje i sigurnije znati.
Gledaj, nakon furiozne 2015 godine, mozemo reci uzlazne apmlitude, svi smo ocekivali vise. A da ne govorim koliko je Ferrari bio bolji od 2014 godine, one katastrofalne u oba segmenta (motor i aerodinamika).
Za relativno kratko vrijeme su rijesili problem sa motorom, glavnom karikom u hibridnoj eri. 2016 je bila revolucionarna godina za Ferrari, jer bolid je poprimio drugaciju filozofiju ovjesa, nosa, te jos nekih aero detalja.
Glavnu i odgovornu rijec je imao Allison. Ko ne zna sta znaci TD, evo ovdje sve ima crno na bijelo:
https://www.f1puls.com/17080/tko-je-tko ... 1-momcadi/
Allison je bio vodja projekta, neko ko je imao jasnu viziju, sad izgubiti vizionara na samom pocetku sezone, je bio ogroman udarac. Na kraju krajeva pricamo o Allisonu koji je Ferrari i Renault doveo do titule, koji je od Lotusa naoravio cudo, a ne o nekom obicnom uposleniku Ferrari-ja.
Fudbalski trener ili kosarkaski, ma nije bitno iz kojeg sporta, nece uciti igraca kako da igra, vec da mu usadi filozofiju igre. F1 je kompleksan sport, to je vise nauka nego sport, dizajnirati bolid nije tesko, samo je bitno to sto se dizajnira da je funkcionalno, a to funkcionalno je tesko.
Ferrari je poprilicno kasnio sa update-om, razlog i ptice na grani znaju. Istina je da su imali nekoliko strateskih losih odluka, bilo je tu i vozackih pogreski, ja ih nisam za to branio, niti sam ulazio u neke polemike s nekim. Samo sam branio losu formu, tacnije razlog njen.
Ferrari je digao ruke od bolida i prije polovine sezone. Motor je bio vise u fokusu. Pola tima se prebacio za 2017 godinu.
Ovdje je bilo onih koji su htjeli Lowe-a ili Key-a u Ferrari-ju, zar to nije ista ona kolotecina? Dovodi nova imena i privikavaj se na njihivu filozofiju.
Ove godine Ferrari uzima za TD nekog ko nema veze sa aerodinamikom, ali ocigledno ima slifa za radnu disciplinu. Ovaj put nece biti slucaj da ispastaju zbog velikog imena, vec sav je tim podredjen dizajniranju, a motor i aerodinamika moraju da idu pod ruku zajedno.
Rezime, nakon 2014 niko nije znao kakav ce biti Ferrari, pa smo svi navijali za promjenu infrastrukture, novi vozac i hoo 3 pobjede, zar to ne budi optimizam? Apetiti su nam se povecali, pa smo dozivjeli hladan tus, no opet kazem, razloga je bilo puno za losu sezonu.
Ove godine su napokon inovativni, sutljivi, rezultat sve govori. Jbt zasto bi sad morao biti pesimista i da govorim, vidjeti ces za par utkra ce biti losi, bla bla...
Inace ne volim pesimiste u zivotu, a iskreno nisam sad neki Bog koji prosvijetljuje ljude, vec gledam realnu sliku, al eto nekom to smeta...