Mercedes

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Pastor je napisao/la: 19.12.2021., 02:19 Nije istina. Ti si čini mi se zagovornik da se trebala utrka završiti pod SC-om. To se nije trebalo desiti ni u kom slučaju. Da je sve odradio kako treba, trka bi se nastavila u zadnjem krugu sa svim bolidima poredanim po plasmanu, bez zaostalih za jedan krug. To nije stigao uraditi jer je bio donio glupu odluku da se zaostali ne vrate u isti krug, i onda je zakasnio da donese pravu odluku. Standardni protokol ili ne, ako je imao ovlaštenje da ga zaobiđe, u ovom slučaju je to potpuno opravdano iskoristio, jer alternativa da ne pusti zaostale da se vrate bi bila daleko sramotnija, tako da je morao da izmisli alternativno rješenje. Kako god okreneš, sa ovim potezom nikako nije naštetio borbi za pobjedu, jer bi i po standardnom protokolu Max bio iza Hamiltona sa svježim soft gumama.

Ja se slažem da odluka nije 100% ispravna, ali nije naštetila borbi za pobjedu. Naštetila je samo zaostalim bolidima.
Koji dio nije istina?

Ja sam zagovornik toga da se sportski aspekt F1 ne žrtvuje zbog rađenja showa. U ovom specifičnom slučaju bi to značilo da sam zagovornik toga da se utrka trebala završiti pod SC-om jer se nisu stvorili uvjeti za nastavak utrke po normalnoj SC proceduri. Propuštanje samo dijela vozača da se vrate u isti krug je sramota, ali jednaka sramota je zaobilaženja pravila koje nalaže da SC ne smije ući u boks u istom krugu kada se propuste vozači zaostali za cijeli krug. Zaobilaženje tog pravila je direktno utjecalo na ishod utrke. Naravno, sve je to legalno zbog postojanja članka 15.3. u sportskom pravilniku koji omogućava Masiju da radi što želi. A smatram da je postojanje takvog pravila u ovakvom sportu gdje su i najmanji detalji bitni teška sramota.

Pet krugova prije kraja utrke, Mercedes je trebao donijeti bitnu odluku - ući po nove gume ili ne? Ta odluka je pak ovisila o njihovoj pretpostavci hoće li se utrka nastaviti ili ne. Bilo koja odluka bi bila kocka za Mercedes jer su bili u poziciji da se moraju kockati. Mercedes je donio odluku da neće ući u boks po nove gume jer su procijenili da se utrka neće nastaviti. Odluka je vjerojatno donešena i puno prije Latifijevog sudara jer su svi u Mercedesu bili svjesni da Hamilton može izgubiti utrku jedino uz pomoć SC-a pa su cijelu drugu polovicu utrke razrađivali strategije za takav slučaj. Pri donošenju odluke u obzir su morali uzeti brojne parametre - broj krugova do kraja, težinu sudara, mjesto sudara i ono što je najvažnije, sportski pravilnik o SC proceduri.

Na kraju su donijeli točnu odluku, ali nisu mogli računati na to da će Masi odlučiti zanemariti cijeli sportski pravilnik i iskoristiti članak 15.3 kako bi stvorio show za gledatelje.

Ukratko rečeno, da članak 15.3. ne postoji u pravilniku, utrka se ne bi nastavila i Hamilton bi pobijedio, bilo na stazi, bilo kasnije za zelenim stolom jer bi u tom slučaju njihov prigovor imao smisla. I to je ono što me smeta, Masi je odlučio zanemariti cijeli sportski pravilnik i pozvati se na članak koji uopće ne bi smio postojati u bilo kojem ozbiljnijem sportu da bi napravio show.

Strože praćenje pravila će zasigurno ponekad dovesti do dosadnih i antiklimaktičnih završetaka, ali Bože moj, i to je dio sporta. Draže mi je to nego umjetno kreiranje showa.

Pastor
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 2 mj
Navija za: Seb
Har Kl je napisao/la: 19.12.2021., 10:29 Rečeno mu je da ide flat-out. Brzina prolaska pored dizalice je bila baš u duhu sigurnosti.

I da se drži lijeve strane, što je i uradio. To namjerno izostavljaš. Brzina prolaska pored dizalice nije bila neka...

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Dobro onda, da skratim raspravu (barem što se mene tiče).
Masi onda nije ništa pogriješio. :shush:
Iskoristio je članak 15.3. i sve je čisto ko suza, kraj priče.
Sve po pravilima, kao što Lewis reče onomad u Kanadi. ;)
Kao što mnogo puta pojedinci napisaše ovdje kako je sve bilo po pravilima, kada su u pitanju bili Benz i njihovi vozači (iako je čak bilo situacija kada nije bilo "ni pod razno" čisto, čak niti po pravilima).
Bezveze onda raspravljamo, jel tako?

Da li taj članak 15.3. treba biti u pravilniku? Slžem se da ne treba.
Da li Masi treba odstupiti sa pozicije race direktora? Apsolutno.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1
DaveGilmour je napisao/la: 19.12.2021., 15:59
Pastor je napisao/la: 19.12.2021., 02:19 Nije istina. Ti si čini mi se zagovornik da se trebala utrka završiti pod SC-om. To se nije trebalo desiti ni u kom slučaju. Da je sve odradio kako treba, trka bi se nastavila u zadnjem krugu sa svim bolidima poredanim po plasmanu, bez zaostalih za jedan krug. To nije stigao uraditi jer je bio donio glupu odluku da se zaostali ne vrate u isti krug, i onda je zakasnio da donese pravu odluku. Standardni protokol ili ne, ako je imao ovlaštenje da ga zaobiđe, u ovom slučaju je to potpuno opravdano iskoristio, jer alternativa da ne pusti zaostale da se vrate bi bila daleko sramotnija, tako da je morao da izmisli alternativno rješenje. Kako god okreneš, sa ovim potezom nikako nije naštetio borbi za pobjedu, jer bi i po standardnom protokolu Max bio iza Hamiltona sa svježim soft gumama.

Ja se slažem da odluka nije 100% ispravna, ali nije naštetila borbi za pobjedu. Naštetila je samo zaostalim bolidima.
Koji dio nije istina?

Ja sam zagovornik toga da se sportski aspekt F1 ne žrtvuje zbog rađenja showa. U ovom specifičnom slučaju bi to značilo da sam zagovornik toga da se utrka trebala završiti pod SC-om jer se nisu stvorili uvjeti za nastavak utrke po normalnoj SC proceduri. Propuštanje samo dijela vozača da se vrate u isti krug je sramota, ali jednaka sramota je zaobilaženja pravila koje nalaže da SC ne smije ući u boks u istom krugu kada se propuste vozači zaostali za cijeli krug. Zaobilaženje tog pravila je direktno utjecalo na ishod utrke. Naravno, sve je to legalno zbog postojanja članka 15.3. u sportskom pravilniku koji omogućava Masiju da radi što želi. A smatram da je postojanje takvog pravila u ovakvom sportu gdje su i najmanji detalji bitni teška sramota.

Pet krugova prije kraja utrke, Mercedes je trebao donijeti bitnu odluku - ući po nove gume ili ne? Ta odluka je pak ovisila o njihovoj pretpostavci hoće li se utrka nastaviti ili ne. Bilo koja odluka bi bila kocka za Mercedes jer su bili u poziciji da se moraju kockati. Mercedes je donio odluku da neće ući u boks po nove gume jer su procijenili da se utrka neće nastaviti. Odluka je vjerojatno donešena i puno prije Latifijevog sudara jer su svi u Mercedesu bili svjesni da Hamilton može izgubiti utrku jedino uz pomoć SC-a pa su cijelu drugu polovicu utrke razrađivali strategije za takav slučaj. Pri donošenju odluke u obzir su morali uzeti brojne parametre - broj krugova do kraja, težinu sudara, mjesto sudara i ono što je najvažnije, sportski pravilnik o SC proceduri.

Na kraju su donijeli točnu odluku, ali nisu mogli računati na to da će Masi odlučiti zanemariti cijeli sportski pravilnik i iskoristiti članak 15.3 kako bi stvorio show za gledatelje.

Ukratko rečeno, da članak 15.3. ne postoji u pravilniku, utrka se ne bi nastavila i Hamilton bi pobijedio, bilo na stazi, bilo kasnije za zelenim stolom jer bi u tom slučaju njihov prigovor imao smisla. I to je ono što me smeta, Masi je odlučio zanemariti cijeli sportski pravilnik i pozvati se na članak koji uopće ne bi smio postojati u bilo kojem ozbiljnijem sportu da bi napravio show.

Strože praćenje pravila će zasigurno ponekad dovesti do dosadnih i antiklimaktičnih završetaka, ali Bože moj, i to je dio sporta. Draže mi je to nego umjetno kreiranje showa.
Stekli su se ulsovi za utrku, itekako. Problem je bio ta odluka o nepuštanju... Ta bi odluka, da je ostala, bila daleko sramotnija, i bila bi direktno miješanje u rezultat. Ovako nije bilo miješanja, jer je ono što se desilo čista (ne)sreća, a stvari su se odvile upravo onako kako je i trebalo da je sve išlo po protokolu.

Da, Mercedes je sigurno imao u planu koliko im treba vremena u slučaju SC-a, i to sve. Ali lako je planirati kada imaš tu prednost. Ovdje su bili malo kratki, a u planovima se zna i pogriješiti...
Poslušaj Hamiltonov radio. I oni su sami očekivali da će se utrka nastaviti, i da će bolidi biti propušteni. Vjerovatno su i sami bili iznenađeni kada je ovaj konj bio odlučio da ih ne propušta. Da se sve odvilo po protokolu, zaostali bolidi bi se vratili na kraj kolone barem jedan krug prije. Mogli su se komotno krug prije pustiti, i fino ih obavijestiti gdje trebaju paziti, kao što je bilo i u ovom slučaju, na ovom gore videu što je Har Kl stavio. Pa čak je i Alonso govorio 3 kruga prije kraja da ih puste.

Tu ćemo sad izmišljati šta je protokol, i nećemo se utrkivati po čistoj stazi. Pričaš o uobičajenom protokolu. A u šta spada nepropuštanje zaostalih vozača? Izgleda da se po pravilima može, a je li uobičajeno? Ja ne pamtim kada se to još desilo...

Nije trebao izmišljati neko polovično riješenje, ali da se nije zajebao sa ovom prvom odlukom, nebi ni trebao.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Nije li Mercedes i ostalih 9 ekipa pristalo ja taj članak 15.3?

Ako jesu, onda su upoznati s istim.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Pastor
Formula 1
Formula 1
Frantic je napisao/la: 19.12.2021., 17:05 Dobro onda, da skratim raspravu (barem što se mene tiče).
Kao što mnogo puta pojedinci napisaše ovdje kako je sve bilo po pravilima, kada su u pitanju bili Benz i njihovi vozači (iako je čak bilo situacija kada nije bilo "ni pod razno" čisto, čak niti po pravilima).

Ma Har Kl-a ne treba doživljavati. Taj ne zna šta je objektivnost. Ovo mu je najveća krađa, gdje nema ni k od krađe. Gdje nije ništa mimo pravila. A kada Hamilton čisto prekrši pravila, i napiše se cijeli list opravdanja u sudijskoj odluci, da objasne zašto nije kažnjen, onda je sve po pravilima. Kao na primjer kada siječe liniju ulaska u boks. Onda i opravdanje da su se malo zbunili prolazi... Ili kada se za tri opomene daje kazna od 10 mjesta, nebi taj dobio treću opomenu da ubije nekog na stazi.

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
@Pastor imaš upozorenje.

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Frantic je napisao/la: 19.12.2021., 17:05 Dobro onda, da skratim raspravu (barem što se mene tiče).
...
Naravno, u konačnici je sve po pravilima i Mercedes se nema na temelju čega žaliti. Nakon što se situacija s pravilima iskristalizirala, nisam to nikada dovodio u pitanje. Jedino malo polemiziram o tome treba li takav članak biti u pravilima ili ne. U globalu se slažemo oko situacije :pivo:
Pastor je napisao/la: 19.12.2021., 17:12 Stekli su se ulsovi za utrku, itekako. Problem je bio ta odluka o nepuštanju... Ta bi odluka, da je ostala, bila daleko sramotnija, i bila bi direktno miješanje u rezultat. Ovako nije bilo miješanja, jer je ono što se desilo čista (ne)sreća, a stvari su se odvile upravo onako kako je i trebalo da je sve išlo po protokolu.
...
Smatram da neki fiksni protokol i pravila uvijek moraju postojati jer u protivnom se sve pretvara u Divlji zapad i bilo kakvo planiranje strategije pada u vodu kada ne možeš predvidjeti razvoj situacije. Ne slažem se da su se bolidi mogli propustiti krug ranije i ne slažem se da je ovo Tsunodino prolaženje mjesta incidenta bilo sigurno.

Već i samom sebi postajem dosadan s tim tupljenjem o protokolu, ali u pravilima piše da se bolidi mogu, ali i ne moraju propustiti. S druge strane, nigdje ne piše da SC može ući u boks u istom krugu kada propusti vozače zaostale za krug. Štoviše, točno je navedeno kada SC ulazi u boks. To je razlika.

Uglavnom, što je tu je. Sve je na kraju bilo po pravilima i ništa se tu Mercedes nema žaliti. Ali nadam se da će cijeli ovaj cirkus ipak unaprijediti sport u budućnosti te da će Masi dobiti otkaz, a da će se članak 15.3. i njemu slični, zauvijek izbaciti iz pravilnika.

AMG
Karting
Karting
S nama već: 7 god 4 mj

Zašto bi Masi odstupio, pa sve je po pravilima kao što si rekao?
slika slika

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Ne zelim flejmat ni nista ali jel zna netko sta je na kraju fiino objasnjenje za ono maxovo guranje ispred hama pod sc-om?

Kico
Formula 2
Formula 2
S nama već: 5 god 5 mj
Navija za: Honda
Uprava iz Stuttgarda ce odstputit radi Vuka, nece si Mercedes dopusti takvu sliku o svom brendu, a onda Vuk postaje mali cuko!!?
Engine mode 11!
Position 5!

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Kico je napisao/la: 19.12.2021., 18:21 Uprava iz Stuttgarda ce odstputit radi Vuka, nece si Mercedes dopusti takvu sliku o svom brendu, a onda Vuk postaje mali cuko!!?
Pa upravo su povukli žalbu zbog Kalleniusa/Daimlera, htjeli su oni ići do kraja, na kraju im teško palo što moraju povući i onda Wolff izjavi da su u dogovoru s Kalleniusom i ekipom odlučili povući žalbu... :lolz:

Moš misliti, odlučio je jer mora - naredba odozgo.
zelot je napisao/la: 19.12.2021., 18:20 Ne zelim flejmat ni nista ali jel zna netko sta je na kraju fiino objasnjenje za ono maxovo guranje ispred hama pod sc-om?
"The Stewards determine that although Car 33 did at one stage, for a very short period of time, move slightly in front of Car 44, at a time when both cars where accelerating and braking, it moved back behind Car 44 and it was not in front when the Safety Car period ended"

Frantic
Formula 1
Formula 1
zelot je napisao/la: 19.12.2021., 18:20 Ne zelim flejmat ni nista ali jel zna netko sta je na kraju fiino objasnjenje za ono maxovo guranje ispred hama pod sc-om?
Malo ga Lewis brake testao pod Safetom , pa ga je Max morao 2x izbjegavati i onda ga je u tim izbjegavanjima nenamjerno prešao za čitavih 10cm :chill:

Daj ba @zelote, nisi valjda ozbiljan u vezi toga :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Ciki-F1
Formula 2
Formula 2
Navija za: Raikkonen Vettel Rosberg
Objašnjeno je pod stavku "Max pokazuje Lewisu koje gume ima na bolidu"🤣🤣
Kimi, zadnji Ferrarijev prvak......

zelot
Formula 1
Formula 1
Frantic je napisao/la:
Malo ga Lewis brake testao pod Safetom , pa ga je Max morao 2x izbjegavati i onda ga je u tim izbjegavanjima nenamjerno prešao za čitavih 10cm :chill:

Ma ne, nisam mislio po tome drvit nego jednostavno nisam nigdje vidio odluku o tome.

Nema se tu vise sta dodavat. Bilo je sta je bilo i max je prvak i to je to.

Ostaje samo zal da se mutavi massi, kad je vec htio da utrka zavrsi utrkivanjem, sto nije crvenu zastavu pokazao pa nek se pokolju zadnjih 4-5 krugova a ne se ovako zapetljat pa budi posto na silu pustat utrkivanje...

Hvala na odgovorima slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
zelot je napisao/la: 19.12.2021., 21:19
Uh, bio si me zabrinuo :mrgreen: :pivo:

Ciki-F1 je napisao/la: 19.12.2021., 20:10
Objašnjeno je pod stavku "Max pokazuje Lewisu koje gume ima na bolidu"🤣🤣
Odlično :klanjam:
Oplakah :rofl:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Pastor
Formula 1
Formula 1
zelot je napisao/la: 19.12.2021., 21:19
Frantic je napisao/la:

Ma ne, nisam mislio po tome drvit nego jednostavno nisam nigdje vidio odluku o tome.

Nema se tu vise sta dodavat. Bilo je sta je bilo i max je prvak i to je to.

Ostaje samo zal da se mutavi massi, kad je vec htio da utrka zavrsi utrkivanjem, sto nije crvenu zastavu pokazao pa nek se pokolju zadnjih 4-5 krugova a ne se ovako zapetljat pa budi posto na silu pustat utrkivanje...

Hvala na odgovorima slika
Ma, ja to bi bilo baš pošteno, da se pokolju na istim gumama, kada Hamilton ima dosta bolji bolid... Jedva se Max odbranio u ostatku zadnjeg kruga od Hamiltona na tom starom hardu. Kroz sezonu je Max više zaslužio, tako da je pošteno da mu je sreća malo vratila od dosta onog što mu je oduzela tokom sezone.

Usput, Wolff priznaje da su on i Horner (iako je to Wolff radio puno više, po meni) previše vršili pritisak na Masija, i da podržaje da se zabrani ta komunikacija ubuduće. Nešto pametno i od njega.

Gilles
GP3
GP3
https://www.motorsport.com/f1/news/f1-m ... s/6935169/

Da li je sada svima jasno kliko su imali u rezervi svih ovih godina ili treba jos da se crta?
slika

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Rekao bih da su u rezervi imali otprilike onoliko koliko je Aston Martin izgubio u usporedbi prošle i ove godine.

AMG
Karting
Karting
S nama već: 7 god 4 mj
Rekao bih i ja da ipak nisu imali toliko "rezerve", mislim da su ipak neke stvari doradili bez tokena, a u određenim situacijama su bili sporiji od Red Bulla pa su u završnici sezone ipak došli u prednost, što znači da su ipak nešto radili nisu samo "odšarafili" rezervu (ili su možda sandbaggali do Brazila? :D).
slika slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡