Koji dio nije istina?Pastor je napisao/la: 19.12.2021., 02:19 Nije istina. Ti si čini mi se zagovornik da se trebala utrka završiti pod SC-om. To se nije trebalo desiti ni u kom slučaju. Da je sve odradio kako treba, trka bi se nastavila u zadnjem krugu sa svim bolidima poredanim po plasmanu, bez zaostalih za jedan krug. To nije stigao uraditi jer je bio donio glupu odluku da se zaostali ne vrate u isti krug, i onda je zakasnio da donese pravu odluku. Standardni protokol ili ne, ako je imao ovlaštenje da ga zaobiđe, u ovom slučaju je to potpuno opravdano iskoristio, jer alternativa da ne pusti zaostale da se vrate bi bila daleko sramotnija, tako da je morao da izmisli alternativno rješenje. Kako god okreneš, sa ovim potezom nikako nije naštetio borbi za pobjedu, jer bi i po standardnom protokolu Max bio iza Hamiltona sa svježim soft gumama.
Ja se slažem da odluka nije 100% ispravna, ali nije naštetila borbi za pobjedu. Naštetila je samo zaostalim bolidima.
Ja sam zagovornik toga da se sportski aspekt F1 ne žrtvuje zbog rađenja showa. U ovom specifičnom slučaju bi to značilo da sam zagovornik toga da se utrka trebala završiti pod SC-om jer se nisu stvorili uvjeti za nastavak utrke po normalnoj SC proceduri. Propuštanje samo dijela vozača da se vrate u isti krug je sramota, ali jednaka sramota je zaobilaženja pravila koje nalaže da SC ne smije ući u boks u istom krugu kada se propuste vozači zaostali za cijeli krug. Zaobilaženje tog pravila je direktno utjecalo na ishod utrke. Naravno, sve je to legalno zbog postojanja članka 15.3. u sportskom pravilniku koji omogućava Masiju da radi što želi. A smatram da je postojanje takvog pravila u ovakvom sportu gdje su i najmanji detalji bitni teška sramota.
Pet krugova prije kraja utrke, Mercedes je trebao donijeti bitnu odluku - ući po nove gume ili ne? Ta odluka je pak ovisila o njihovoj pretpostavci hoće li se utrka nastaviti ili ne. Bilo koja odluka bi bila kocka za Mercedes jer su bili u poziciji da se moraju kockati. Mercedes je donio odluku da neće ući u boks po nove gume jer su procijenili da se utrka neće nastaviti. Odluka je vjerojatno donešena i puno prije Latifijevog sudara jer su svi u Mercedesu bili svjesni da Hamilton može izgubiti utrku jedino uz pomoć SC-a pa su cijelu drugu polovicu utrke razrađivali strategije za takav slučaj. Pri donošenju odluke u obzir su morali uzeti brojne parametre - broj krugova do kraja, težinu sudara, mjesto sudara i ono što je najvažnije, sportski pravilnik o SC proceduri.
Na kraju su donijeli točnu odluku, ali nisu mogli računati na to da će Masi odlučiti zanemariti cijeli sportski pravilnik i iskoristiti članak 15.3 kako bi stvorio show za gledatelje.
Ukratko rečeno, da članak 15.3. ne postoji u pravilniku, utrka se ne bi nastavila i Hamilton bi pobijedio, bilo na stazi, bilo kasnije za zelenim stolom jer bi u tom slučaju njihov prigovor imao smisla. I to je ono što me smeta, Masi je odlučio zanemariti cijeli sportski pravilnik i pozvati se na članak koji uopće ne bi smio postojati u bilo kojem ozbiljnijem sportu da bi napravio show.
Strože praćenje pravila će zasigurno ponekad dovesti do dosadnih i antiklimaktičnih završetaka, ali Bože moj, i to je dio sporta. Draže mi je to nego umjetno kreiranje showa.