Potaknuti jučerašnjim događajima nedaleko od staze ovogodišnje VN Saudijske Arabije F1 je uvela vojni rok.
Iako je dio vozača protiv uvođenja vojnog roka, vozači poput Hamiltona, Norrisa i Sainza osjetili su poziv dužnosti i odmah stupili u osnove rukovanja oružjem. Za sada situacija izgleda mirnije jučerašnje, no Hamilton ističe da je samo pitanje kada će zaustaviti bolid pored staze i uzeti pušku u ruke.
-" Vjerujem u sebe i svoj tim, mislim da sam spreman za mogući sukob." rekao je Hamilton i otrčao u daljinu pokazujući svoja novostečena znanja gađajući metu ispred sebe dok ga u stopu prati njegov trkaći inženjer Peter Bonnington.
" Bono my bullets are gone" uzviknuo je Hamilton te još jednom pokazao svoju mudrost zavaravanja protivnika.
Stefano Domenicali podržao je spomenute vozače te dodao kako se nada da će i drugi pristupiti vojnom roku.
- " Za sada mogu reći da sam zadovoljan početnim odazivom, situacija je takva kakva je i Formula 1 će se tome prilagoditi. Ovo je sport pun rizika, to jednostavno moramo prihvatiti. Rizik od zračnih napada je oduvijek tu tako da ne vidim problem.
Na pitanje zbog čega ostale vozače drže zaključane i zavezane na tlu isti nije komentirao.
FIA se također oglasila u službenom priopćenju gdje se od svakog vozača traži da u kokpitu bolida imaju spremno oružje te vojne šljemove. Na startu utrke suci će provjeravati oružja te ukoliko netko bude imao manjka municije biti će kažnjen sa 20 sklekova i startom sa začelja grida.
Toto Wolff nezadovoljan je cijelom situacijom, no priznaje da bi mu brzina balističkog projektila koji je jučer pogodio Aramco postrojenje dobro došla u ovogodišnjem Mercedesovom bolidu. - "Razmišljamo o tome, vjerujem da bi FIA bila vrlo nezadovoljna no zabraniti nam to mogu tek sljedeće godine, to je jednostavno siva zona. " FIA je ubrzo odgovorila da bi uvođenje takvog pognona bilo "malo ilegalno, ali nema veze."
Šef Ferrarija M. Binotto dodaje da su njegovi dobrovoljci još uvijek mladi i da će im trebati još vremena te da još nisu sasvim zreli u strateškom odjelu. Na upit o optužbama iz Mercedesa o ultra laganim puškama i municiji dodao je da nema komentara i da je FIA već postavila razne senzore.
Kako će se dalje odvijati situacija, hoće li vozači koji stupe u borbe dobiti braniteljsku mirovinu, i tko je
za F1 spreman ostaje vidjeti u današnjim kvalifikacijama.