Ne iznenađuje me dosta sličan Red Bull prošlogodišnjem. Nisu džaba govorili da će većinu prenijeti u sljedeću sezonu, kada su se razvijali do kraja prošle sezone. I tako će većina uraditi.
Evo neke moje prognoze ko bi trebao najviše napredovati.
Većina očekuje da će uspjeti vratiti izgubljeni downforce i biti negdje na nivou prošle godine. Bolidi neće puno drugačije izgledati, po do sada viđenom. Pa najviše očekujem pomaka od pogonskih jedinica.
Ne znam šta će Mercedes u tom pogledu predstaviti, ali očekujem da će biti na prošlogodišnjem nivou.
Honda je najavila dobar pomak. Motor koji su planirali za 2022. To bi trebalo pogurati naprijed Red Bull i Alpha Tauri. A Red Bull bi trebao biti bez klasičnih problema sa početka sezone, jer su većinu bolida prenijeli.
Ne znam koliko će McLarenu biti napredak prelazak na Mercedes. Koliko je Mercedes jači od Renaulta? A možda budu imali i problema sa instalacijom novog motora. Barem bolid izgleda tjesnije upakovan nego sa Renaultom. Očekujem da će barem vratiti prošlogodišnje performanse.
Aston Martin bi se trebao još približiti Mercedesu, sa njihovim prošlogodišnjim ovjesom i vjerovatno daljim razvojem u Mercedesovom smijeru. Možda se približe i preblizu. A možda budu i ispred, kao što Wolff predviđa.
Uglavnom, očekujem dobar napredak od njih.
A s obzirom na jako loš Ferrarijev motor prošle godine, najveći pomak očekujem od ekipa sa njihovim motorom. Ferrari se i lani znao kvalifikovati na vrh sredine poretka. Ove godine očekujem da budu u top 3. A Sauber i Haas u redovnoj borbi u sredini poretka. Williams će ostati usamljen na začelju.
Gledao sam juče, jedna stranica je napravila poredak tri zadnja tima, tako da su bodovani kao da nema nikoga ispred njih. Sauber je bio ubjedljivo prvi. Williams je bio malo ispred Haasa. Zanimljivo je da je Russel po tom bodovanju bio samo 4 boda ispred Latifija... Ali nebitno, znamo da je po pravom bodovanju jedino Williams ostao bez bodova, i to protiv onako lošeg Ferrarijevog motora. Mislim da ove godine nemaju šanse da se nađu ispred bilo koga.