Švicarski grad Lugano postao je službeni kandidat za FE trke u budućnosti nakon potpisanih sporazuma s Agagom.
Link.
HvalaAlen13ASC je napisao/la:Alejandro Agag ,šef FE,želeo je napraviti takmičenje sa 100% električnim formulama i hteo je isključivo ulične staze jer bi to gotovo odmah podiglo gledanost takmičenja a sve sa motom "dovedimo trkanje ljudima".On sa time podiže svest ljudi i pridobija mišljenja da je električni pogon bolji od goriva i uopšte nema emisije štetnih zračenja s električnim pogonom.
Svi znamo koliko je FIA u poslednje vreme "pozelenela" s hibridnim pogonima kod F1 i WEC tako da je uvođenje FE došlo u pravi momenat.Kada FE PJ postanu bolje,možda će FIA razmisliti te će početi ostala takmičenja pretvarati u električne.
Podržavam Agaga u tome,spektakularnije je videti uličnu trku u npr. centru Londona ili Moskve nego na nekoj permanetnoj stazi koje se koriste u F1.
Agag je rešio problem sa gledaocima,žitelji grada pa i ostali koji nalete na trke mogu puno manje putovati do staze što je suprotno od putovanja na permanetne staze.Hoteli,restorani i šoping centri su mnogo bliži pa to pomaže navijačima.Zato je FE uvela jednodnevni trkački vikend,i još zbog minimalnog zadržavanja u gradovima koji moraju zatvarati ceste na par dana.
Ono što Agag nije otkrio nama a ja znam je da sporost FE bolida totalno nepaše na permanentnim stazama.
U gradovima zamaskira se brzina FE bolida pa oni izgledaju brži.Naravno permanetne staze bi napravile loš PR jer bi se gledaocima zgadila sporoća.Samo pogledaj testnu trku u Doningonu i bilokoju zvaničnu trku,sve će ti biti jasno.
FE mora imati staze koje poseduju jače zone kočenja jer bolidi imaju sistem punjenja baterija -Rechargeable Energy Storage System (RESS) kao u F1 (Kers) i sistem zahteva takve staze.I to je jedan od razloga zašto FE nema permanetne staze.
Pre nekoliko meseci sam odradio jedno veliko istraživanje u kojem sam testirao FE bolid na F1 stazama i dobio sam sledeće rezultate (levo su FE vremena a desno F1 vremena iz 2014):
* Albert park - 1:59.681 , 1:26.327 - ‚33s zaostanka
* Monako - 1:34.431 , 1:15.989 - 18s zaostanka
* Suzuka - 2:10.125 , 1:32.506 - 38s zaostanka
* Sepang - 2:08.609 , 1:39.008 - 29s zaostanka
* Sao Paulo - 1:34.938 , 1:10.023 - 25s zaostanka
* Red Bull Ring - 1:33.954 , 1:08.759 - 25s zaostanka
* Montreal - 1:42.250 , 1:14.874 - 25s zaostanka
* Nurburgring - 2.04.316 , 1:29.398 (2013 vreme) - 35s zaostanka
* Monza - 1:57.697 , 1:24.109 - 33s zaostanka
Gledajući ovu tabelu eminentno je zašto FE nema kalendar sačinjen od F1 permanentih staza.
croatic f1 je napisao/la:Ja navijam da Rimac jednog dana uđe u FE sa svojom momčadi, ali ni ovo nije loše za početak
Mislio sam na to što F1 danas ima taj hibridni motor pa bi se on mogao ugurati s nekim 'riješenjima'.... naravno što se tiče elektronike, baterija, pohrane itd...croatic f1 je napisao/la:S obzirom da se Rimac bavi samo električnim vozilima, F1 baš i nije mjesto gdje bi ga mogli očekivati, ali bi ga zato lako mogli vidjeti FE za koju godinu.