Frantic, slažem se praktički sa svim što si napisao u svom postu kojim si potaknuo ovu raspravu. Jedina stvar s kojom se ne slažem je to da su Japanci izmislili kvalitetu za sve. Isto tako, ovo ne kažem tebi, nego općenito, važno je razlikovati kvalitetu od pouzdanosti i osobnih preferencija pojedinca (je li mu bitna pouzdanost ili kvaliteta, ili pak oboje). Što pokazuju te statistike koje kažeš, kojom metodom se vode, što se koliko boduje, itd. Naravno, i ovo ne repliciram tebi, već želim reći da je stvar jako složena. E sad, ovime ne želim reći da Japanci nisu kvalitetni, već bih isto tako rekao da je to danas sve milimetar razlike, i oni, i Francuzi, i Nijemci, i Talijani, i svi drugi. Pa evo, ne mogu da ne kažem kako mišljenja o automobilima temeljim samo na stvarnim iskustvima iz moje prve ruke, prve ruke moje obitelji i šire obitelji, prijatelja, njihovih roditelja, poznanika, susjeda, pa hajmo reći i starih i po mom sudu objektivnih članova specijaliziranih hrvatskih i stranih foruma po određenoj marci vozila. Nikako priče s forum.hr-a, i bilo što drugo što se može pročitati po hrvatskim tiskovinama, portalima i društvenim mrežama. Japanci ovdje u mom gradu nisu česta pojava koliko i Nijemci npr., što je razumljivo ako se općenito uzme u obzir razvijenost (bolje rečeno nerazvijenost) sredine u svakom smislu, da ne upotrijebim neku drugu riječ kako se netko ne bi naljutio ili me krivo shvatio. Ali i te primjerke što vidim, ili s kojima sam se ja susretao, pogađaju isti problemi kao i druge marke, da ne kažem da je čak u ovom mom slučaju bilo 'kardinalnih' grešaka u više primjeraka, ali svejedno japanska vozila ne bih svrstao niže od ostalih, kao niti iznad. Danas je sve to tu negdje. Što se tiče ostalih stvari, slažem se od riječi do riječi sa svim što si napisao.
HarKl, i jedno i drugo. I Balkanci imaju stereotipe, ali i ljudi s razlogom (nažalost) imaju stereotipe o Balkancima. Razlog zašto se ljudi u mom kraju okreću njemačkim autima su upravo stereotipi. Znam nekoliko njih koji su imali gadnih problema s njima, ali im pri kupnji sljedećeg automobila nije pala na pamet druga marka. Takvi ljudi ne mogu probaviti činjenicu da voze Talijana ili Francuza (pogotovo to), oni su im krvni neprijatelji, a zatim i japanska. Zašto? Jesu li tu odmalena usađene nekakve vrijednosti, ljubav prema vozilima iz jedne države, odgoj, sredina, ne znam i ne zanima me, to je pitanje za stručnjake nekih drugih znanosti. Osobno poznajem takve ljude, dok bilo tko drugi tko vozi Francuza, Talijana, Japanca, nekad će promijeniti marku vozila, kako da kažem, nemaju 'neprijatelja'. Meni nešto sugerira da je u pitanju čisto ono 'Švabo je Švabo'. Taj primitivni mindset, što se nažalost može vidjeti i u drugim sferama javnog života, npr. reklame na TV-u gdje u slučaju da se radi o njemačkom proizvodu (bilo da se radi o kuhinji, garaži, kupaonici, kozmetici), obavezno stoji negdje natpis 'njemačka kvaliteta', dok nisam vidio da se u tolikoj mjeri ističe ista stvar u slučaju da je proizvod iz Češke, Poljske, Italije, Španjolske). S druge strane, oglašivači to ne bi radili da se Balkanci ne lože na 'njemačka kvaliteta'. No dobro, ovo je sad već neka sasvim druga rasprava. Nisam shvatio 100% što si želio reći s time da VW kvalitetom nije isti kao Opel ili Renault (bolji, lošiji?), ali pretpostavljam da misliš kako je bolji. Ovisi o modelu, generaciji, motorizaciji, ali ugrubo, (barem tih automobila svuda ima najviše) mogu ti reći da nije. Ne samo da nije, nego ponekad im ne može niti parirati u nekim stvarima, a ipak je kao skuplji i cjenjeniji. Ali dobro, opet ću reći, nemam 'papir' pa da to potvrdim za vijeke vjekova, velim samo da je to moje mišljenje. Meni su se upravo zbog svega toga zgadili njemački automobili, pogotovo VW, i nema tih para da bih ikada vozio jednoga Volkswagena. Audi, BMW, Mercedes, isto se stvari preuveličavaju puno puno previše, susretao sam se s dva Lexusa i u najmanju ruku je podjednak kao i njegova njemačka konkurencija. Ali cijenu diktira tržište, sami mi kupci. Dok ima zaljubljenika i kupaca, proizvođači ne moraju brinuti o tome hoće li se par % skuplji novi model prodavati ili ne. Isto kao što je slučaj na raznim drugim poljima. I za kraj, spominješ zamašnjak koji te koštao 400 eura, pretpostavljam dvomaseni za koji sam recimo čuo (ovo već ne temeljim na provjerenim informacijama) da valja mijenjati dosta rano naspram nekih drugih marki.

Ali opet, svaki automobil ima jake i dobre strane, izdržljive i manje izdržljive dijelove. Složit ću se s tobom zato da je održavanje automobila jako važno. Mi Balkanci nemamo baš standard da kao drugi narodi kupujemo nove automobile svakih nekoliko godina, pa pribjegavamo polovnima... a to je uvijek mačak u vreći. Budala za volanom, neodržavanje, i novom automobilu se u godinu dana može ružno presuditi, a sve to će na naplatu recimo doći tipičnom čovjeku s ovih prostora koji će nekada uzeti taj polovni jer za novi nema novaca.
Lux, smatram da su i Korejci i Japanci dobri, ali ih ne bih osobno nazivao dosta kvalitetnijima od ostalih, a pogotovo ne s trostruko boljim motorima. Probao sam neke nove i polovne Hyundaije i KIA-e i stvarno mogu reći super automobili, pogotovo uzevši u obzir koliko koštaju.
Ferrari Maniac, ljudi puno seru o Alfama. Gle društvene mreže, ljudi valjda hoće ispasti pametni a zapravo pojma nemaju koliko su glupi i naivni. Pogotovo što se njih 99 % nikada nije susrelo s Alfom koja je rijetka na našem tržištu (čak ih vidim često kada odem u područja Rijeke, Zagreba), ali u Slavonskom Brodu, kao šestom gradu po veličini u HR, mislim da ih možeš nabrojati na prste jedne ruke. Poznajem dvojicu Alfista (nisu iz Broda) i ljudi imaju samo riječi hvale za svoje automobile. Problem današnjice je to što svatko ima pravo glasa, pristup internetu (s bilo kojeg mjesta i u bilo koje doba dana) pa vole prosipati gluposti jer su to vidjeli okolo. Da pitam bilo koga od tih ljudi zašto misle da je Alfa nepouzdan automobil, ne bi znali uputiti na nešto određeno, već ono... 'čuo sam', 'priča se', 'vidio sam na Fejsu...'). I moram stati u obranu Punta, kvalitetom i izradom možda nije na razini nekih drugih automobila te klase, možda, ali je pouzdan i nepoderiv (također kao i neki njegovi konkurenti). Punto je jeftin automobil, jeftin i lagan za održavanje i to je auto koji ide i ide. Tko kaže da je Punto sranje od automobila, taj ne zna šta priča. Naravno, u okviru svoje klase i generacije, ja mislim na onog Punta druge generacije što je kao i jedinica kod nas bio dosta popularan.