Povijest F1

🕒 Razgovori o prošlim vremenima, mjesto za iskusne članove.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Explorer je napisao/la:Ma joj zezam se :D

Sve 5, hvala što si ovdje :)
:thumbs: :pivo:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Lady
GP3
GP3
S nama već: 10 god 3 mj
Naišla sam na ovaj stariji članak i mislim da bi mogao zanimat mnoge....

Jim Clark: The mystery remains
Recently, Paul-Henri Cahier posted a story on Facebook. Cahier, as a leading F1 photographer, has followed in the footsteps of his late father, Bernard, an influential and well-connected figure in international motor sport from 1952 until the 1990s.

Among his many roles, Cahier was adviser to Goodyear at the time of tyre company's pre-eminence in world motor sport. Cahier would have brought his son's attention to the following letter that many of us missed when published by an American magazine 21 years ago. This is Paul-Henri's post:

Fred Gamble, Goodyear International Racing Director in the 60's, wrote to ON TRACK magazine and, in the 23 May '93 issue, his letter - headed "Time For The Truth" - was published. This what Fred had to say.

"Concerning the circumstances of Jimmy Clark's death...maybe it is time the truth is told. I was privileged to be a part of that era and a friend of Jimmy's, so was just as devastated as everyone else when he was killed. His car had a rear suspension failure; sadly one of the frequent and well-known results of the brilliant but fragile Lotus cars of that era.

I was Goodyear's first director of international racing at the time and, as Firestone was contracted to Lotus, after the accident and rumors of a tire failure, Firestone engineers showed me the tire off the Clark car, not deflated or failed, but obviously dragged sideways after a suspension failure. Jimmy would have had a chance of dealing with a puncture and deflation but suspension failure, no way could he have controlled the car.

I can understand Firestone not wanting to 'blame' Lotus car failure because of their corporate relationship with Lotus and Colin Chapman...I think those of us in the sport at the time who knew the details of Jimmy's death have probably kept quiet out of respect for Colin Chapman's brilliance as a designer, but more because the great Jim Clark was like a son to Chapman. I'm sure Chapman knew the cause of the accident but to have been publicly condemned for a fragile design failure might have been emotionally too much for Colin to bear."

slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
JPM je na današnji dan 2001. ostvario svoju prvu pobjedu, na VN Italije, startavši s PPa.
Osim toga trka će ostati zapamćena po atmosferi nakon 11.09.2001. (New York, WTC), i nije bilo proslave na podiju, kao ni defilea vozača prije trke, te mnogih ostalih "veselih" stvari.
Ferrarijevi bolidi su nastupili bez reklama i sa crnim nosevima, Jaguarovi su imali crni pokrov motora a kod Jordana je na tom mjestu bila USA zastava.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
Frantic je napisao/la:JPM je na današnji dan 2001. ostvario svoju prvu pobjedu, na VN Italije, startavši s PPa.
Osim toga trka će ostati zapamćena po atmosferi nakon 11.09.2001. (New York, WTC), i nije bilo proslave na podiju, kao ni defilea vozača prije trke, te mnogih ostalih "veselih" stvari.
Ferrarijevi bolidi su nastupili bez reklama i sa crnim nosevima, Jaguarovi su imali crni pokrov motora a kod Jordana je na tom mjestu bila USA zastava.
i onda je nakon pobjede ralf komentiro nešto u stilu kako jpm nije potresen kao on zbog događaja u new yourku, pa da je pobijedio.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Frantic
Formula 1
Formula 1
17.09.1929. rođen je Sir Stirling Moss, jedan od velikana, vozač sa najviše pobjeda bez titule. Viceprvak je bio 4 puta.
Godine 1958. je stao u odbranu Mikea Hawthorna na VN Portugala (3 trke prije kraja), koji je trebao biti diskvalifikovan, zbog toga što je na uzbrdici pustio bolid nazad da bi ga upalio (kao na "guranje"). Suci su uvažili Mossovu sugestiju, koji je tvrdio da Hawthorn nije učinio ništa loše i nije nikog ugrozio, te je Hawthorn je dobio 7 bodova (6 za drugo mjesto, sa preko 5 minuta zaostatka za Mossom (!!), plus 1 bod za najbrži krug) i na kraju sezone uzeo titulu sa bodom više od Mossa (42 - 41), iako je Hawthorn imao samo jednu pobjedu a Moss 4.
Takođe, 17.09.1960. Graham Hill je dobio sina Damona. Oni zasad čine jedini par "otac-sin" koji je osvojio vozačku titulu u F1.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Marros
Karting
Karting
S nama već: 9 god 11 mj
Da, kod Damona Hilla možda je zanimljivo i to da je lagao o godišnjici svojega rođenja, naime spominjao je 1962. godinu. Isto tako je sebi dvije godine "skinuo" i legendarni Gilles Villeneuve, 1952. godište, a u stvari bio je rođen 1950. godine. Obojica su to učinili zbog sponzora jer su se bojali da su možda prestari za debitante.

Frantic
Formula 1
Formula 1
BTW, danas je JPM napunio 40 godina.
:party:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Massa, Bastianini
Kontakt:
I bio u Austinu na utrci WEC-a i kako izvori navode zatražio test u LMP1 bolidu, i čini se da će se tripleta (Monaco, Daytona, Le Mans) ipak dogoditi. :mrgreen:
Obrigado Felipe

dmw
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 8 mj
Navija za: Alonso
Felipe je napisao/la:I bio u Austinu na utrci WEC-a i kako izvori navode zatražio test u LMP1 bolidu, i čini se da će se tripleta (Monaco, Daytona, Le Mans) ipak dogoditi. :mrgreen:
Ne Daytona, tripl kruna je Monako, Indianapolis 500 i 24h Le Mana.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Massa, Bastianini
Kontakt:
dmw je napisao/la: Ne Daytona, tripl kruna je Monako, Indianapolis 500 i 24h Le Mana.
:thumbs:
Obrigado Felipe

Frantic
Formula 1
Formula 1
Samo da podsjetim, danas je tačno 7 godina od kako se desila možda i najveća sramota u F1 od 1950. pa na ovamo.
Dakle, riječ je o VN Singapura 2008. :thumbsd:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

dmw
Baniran
Baniran
Za mene je najveca sramota ono sto je Sumaher uradio na kvalifikacijama za VN Monaka 2006.

Frantic
Formula 1
Formula 1
dmw je napisao/la:Za mene je najveca sramota ono sto je Sumaher uradio na kvalifikacijama za VN Monaka 2006.
:facepalm: :rofl:

Hehe, šta se pališ?
Je li neko možda spomenuo Alonsa? :facepalm:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
Navija za: Glasniju F1
Schumacher je ionako proglašen krivim te je bačen skroz iza. Sam sebe je kaznio, dok za ovo drugo bolje da ne rečem ništa :)
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

Frantic
Formula 1
Formula 1
Ferrari1345 je napisao/la:Schumacher je ionako proglašen krivim te je bačen skroz iza. Sam sebe je kaznio, dok za ovo drugo bolje da ne rečem ništa :)
Upravo to. :thumbs:
Ali ne konta to naš dobri dmw.
BTW, situacije su neuporedive za svakog neutralnog navijača. A svaka dalja rasprava išla bi po principu "čije je tata jači?"
Ali voli on ovako replicirati na nečiji post, čisto da zatrolla i zaspama temu. :mrgreen:
Ne znam ni ja sam što sam mu quotao post.
A fakat niti sam pomenuo Alonsa, niti sam čak ni pomislio na njega.
Čisto jedna godišnjica, ništa više, pošto često stavljam neke godišnjice i jubileje u ovu temu.
Evo, nastojaću se sjetiti (ništa ne obećavam) tih kvalifikacija iz Monaca, 27.05.2016. kada im bude jubilarna deseta "godišnjica". :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

dmw
Baniran
Baniran
Uopste nije rec dal je neko spomenuo Alonsa ja sam se samo setio sta je za mene bila najveca sramota a VI se primate [ link do slike ]

I naravno da je kaznjen Sumi kad je dokazano da je ono uradio namerno.

Frantic
Formula 1
Formula 1
01.10.2006. na VN Kine, Michael Schumacher je jednom sjajnom vožnjom u promjenjivim uslovima, ostvario svoju zadnju, 91. i zasad rekordnu pobjedu. :klanjam:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Marros
Karting
Karting
S nama već: 9 god 11 mj
Kada čovijek pogleda: Nije malo odvoziti 91 utrku, a tek pobijediti. I još jedan Michaelov rekord kojeg on drži. 15 uzastopnih sezona sa bar jednom pobijedom na svom računu.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
Marros je napisao/la: I još jedan Michaelov rekord kojeg on drži. 15 uzastopnih sezona sa bar jednom pobijedom na svom računu.
zanimljiv podatak. znam da hamilton ima barem pobjedu u svakoj sezoni u kojoj je nastupio.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Frantic
Formula 1
Formula 1
05.10.1922. rođen je Jose Froilan Gonzalez, čovjek koji je na VN Velike Britanije 1951. godine, ostvario prvu pobjedu u F1 za Scuderiu Ferrari. :klanjam:
Na proslavi 60. godišnjice prve pobjede Ferrarija, na VN Velike Britanije 2011. Alonso je vozio par krugova Gonzalezov Ferrari 375 F1. Nekoliko sati poslije je i pobijedio u Ferrariju 150th Italia.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡