Max Verstappen

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Navija za: Ferrari
Sa Maxom se dosta pretjeruje. Vozi brutalan auto. Bez opozicije(Lewis je ima dobru opoziciju u Nici, Bottas nije bio izazivac ali je opet bolji od Checa) neopterecen i ganja rekorde, sam. Nije mi ta pozicija u kojoj se nalazi za dizat ga u nebesa premda radi odlican posao.
2021 mu se naklanjam, odlicna sezona. Prosla i ova su plitak potok.
Fino Alla Fine

Cale od Lewisa
GP3
GP3
S nama već: 5 god
Navija za: Max Verstappen
CrashOverride je napisao/la: 02.09.2023., 11:07 Sa Maxom se dosta pretjeruje. Vozi brutalan auto. Bez opozicije(Lewis je ima dobru opoziciju u Nici, Bottas nije bio izazivac ali je opet bolji od Checa) neopterecen i ganja rekorde, sam. Nije mi ta pozicija u kojoj se nalazi za dizat ga u nebesa premda radi odlican posao.
Nije checo nista losiji od dvojice spomenutih nego je utoliko Max brži od Lewisa pa se stvara kriva slika..
slikaALONSO: "VERSTAPPEN IS THE BEST DRIVER IN F1 RIGHT NOW"--------------------------------"MAX VERSTAPPEN YOU ARE THE WORLD CHAMPION!!!"#1-#33".

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alpine, Gasly
Ajde za Bottasa još nekako, ali Perez ne može u istu rečenicu s Rosbergom

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Perez i Bottas su ista klasa vozača. Bottas je možda nešto bolji u kvalifikacijama, a Perez u utrci. Maxova dominacija je u očima ljudi od Pereza napravila novog Mazepina što Perez zasigurno nije. Stvar je u tome što Max, po mom mišljenju, vozi dominantniju sezonu od bilo koje Hamiltonove u periodu 2017.-2020.

A Rosberg je space shuttle i za Bottasa i za Pereza.

NRteamLH44
Karting
Karting
S nama već: 7 god 6 mj
Navija za: Lewis Hamilton
Frnatic, Fangio i Jimmy? Po čemu su oni bolji recimo od Alonsa i Hamiltona?

Fangio i Jimmy su bili najbolji kad niko nije bio dobar
Alonso i Hamilton su bili najbolji kad je u svijetu Formule 1 bilo bar 50 Fangia i Jimmya.

Hoću reci , svaka čast tim starim vozačima, ali to je neko drugo vrijeme potpuno neuporedivo sa današnjim.

Ali biti dobar u samom početku, i kada je sport daleko daleko napredovao po meni nije isto.

Uzmi samo za primjer Hunta, lik je bludničio i vozio F1, a danas jedan F1 vozač da bi bio u tih top 20 izabranih mora da 0-24h živi samo to.

Uzmi za primjer titulu Hunta i Rosberga. Mogu li se uporediti ? Rosberg je morao ostaviti ženu i dijete za taj cilj , a Hunta nalazili u kafanama sa cigarom u ustima.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Pitaj npr. Jackieja Stewarta, zašto Fangio i Jimmy.
A vjerujem da bi ti Sir Stewart započeo odgovor sa: "Dijete, ne provaljuj se i, za tvoje dobro, ne postavljaj više takva pitanja u javnosti.", ili nekako slično. ;)
Bez ljutnje.
Ali nije bitan Stewart, mnogi drugi(uključujući i mene) smo istog mišljenja.
Znam da ti je čudno kako ima neko ko ne stavlja Lewisa u Top 5, bez obzira na statistiku, ali, na žalost, tako je. I nisam jedini, kao što rekoh, ima nas dosta.
A čuj, 775 vozača je startalo trku, a 1031 je bio uključen u GP vikend (prema StatsF1), tako da biti u donjoj polovini Top 10 nije malo postignuće.
Ako pričamo o onim vozačima koje sam gledao (koji su vozili, od kako sam počeo pratiti F1) onda isključujemo Fangia i Clarka, te možemo pričati o svrstavanju Hamiltona (i/ili Alonsa) u Top 5 (dakle, Top 5 onih koje sam pratio).

Za ovaj pasus
Alonso i Hamilton su bili najbolji kad je u svijetu Formule 1 bilo bar 50 Fangia i Jimmya.
ću ti ja reći (ljepšim riječima, a i ne treba mi Jackie Stewart) da je bolje da ga nisi napisao. Em je NETAČAN, em je tako paušalan, tako "djetinjast"....

Što se tiče priče o "prošlim vremenima", upravo to. Meni je MS najbolji ikad, ali jedini (da mi sad dođe neki vrsni istoričar i poznavalac F1, sa takvim stavom) za kojeg se ne bi raspravljao da je ispred MSa je Fangio. Nisam "ovlašten", što bi se reklo.
Znači, kutije od bolida, na biciklističkim gumama, bez kacige, u majicama kratkih rukava, svaku trku je ginuo po jedan, sa rulnim mjenjačem, a trke znale trajati po 2,5-3 sata. Nije bilo simulatora, a čovjek uzeo titule sa praktično svakim bolidom kojeg je vozio.
Kažu, Fangio ne bi mogao sjesti u današnji F1 bolid. Ne bi. Ali ne bi današnji Fangio bio bucmast, već bi imao isklesano tijelo kao i svi ostali F1 vozači.

Bio je prije 6-7 godina Renault PR klip sa Hulkom i Prostom, pa je Hulk (kao što mu i nadimak kaže, lik je vrlo spreman, prije 10-ak godina je bilo takmičenje F1 vozača za vikend u veslanju, na spravi za veslanje, i Hulk je pobijedio) sjeo u Renault iz 1977/78, odvozio par krugova (Prost vozio "svoj" iz 1983.), nakon čega je, uz blage bolove u rukama i nogama (malo mu i visina ne ide u prilog) doslovce pitao Prosta (vjerovatno, zbog mjenjača, tvrdoće, ponašanja na stazi, "ritanja" turbine,.....), "Jbte, kako ste uopšte vozili ove stvari?"

Hajmo dalje. Rasprava od prije 9 mjeseci. Ne, Messi za mene nije najbolji svih vremena i neće biti nikad najbolji. Nije čak ni najbolji Argentinac.
Pa onda dođe neko i kaže šta bi taj Messi radio prije 50-60 godina. Šta bi neki današnji Pele radio danas. Prije 60 godina, nije bilo izmjena, nije bilo kartona, nije bilo sudačke PROTEKCIJE, kopačke bile ko čizme, loota bila 3x teža nego danas, tereni grbavi, trava nikakva, drenaža isto, medicina, u poređenju sa današnjom, bila na takvom nivou da su se za neke startove i povrede, za koje se danas igrači vraćaju nakon 2-3 mjeseca, tada završavale karijere.
Kažu danas bi osrednji odbrambeni igrač strpao Pelea u mali džep. Diskutabilno da li bi i onog iz 1960.-ih strpao u mali džep, zbog magije koju je ovaj radio sa loptom u nogama, a nekog današenjeg Pelea, definitivno ne bi (takvoga ne bi uštopali i današnji vrhunski odbrambeni igrači).

Bolt drži rekorde na 100, 200 i u štafeti. Ima na 100m 0,7s brže vrijeme, te na 200m 1,5s brže vrijeme nego Jesse Ovens. Da li Bolta to čini boljim i većim od Ovensa, GOATom? Pa šta je lik uradio 1936., i to pred Adolfom u Berlinu, to će ostati za anala. 100, 200, 4x100 i skok u dalj (kao i Lewis 1984. u Los Angelesu).

Uostalom, neki dan si rekao da nije fer porediti Maxa iz 2021. sa Lewisom iz 2021., već da bi ga primjerenije bilo porediti sa Lewisom iz 2013.
E pa, ovdje je slična stvar.
Ajmo staviti Fangia i Clarka i njihovu konkurenciju (Ascari, Farina, Moss....; Brabham, G.Hill, Stewart,....) u period 2010.-2023., i sve ono što taj (moderni) period donosi sa sobom.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Vordas
Formula 4
Formula 4
S nama već: 9 god 11 mj
NRteamLH44 je napisao/la: 02.09.2023., 13:14 Frnatic, Fangio i Jimmy? Po čemu su oni bolji recimo od Alonsa i Hamiltona?

Hoću reci , svaka čast tim starim vozačima, ali to je neko drugo vrijeme potpuno neuporedivo sa današnjim.

Ali biti dobar u samom početku, i kada je sport daleko daleko napredovao po meni nije isto.
E sad kako to objasniti, recimo da su danas vozači odgajani da budu vozači a nekada su to bili stvarni entuziasti zbog kojih danas gledamo Hamiltone, Alonse i ostale. Ondašnji vozači su se takmičili u raznim granama motosporta a ne samo u forumulama. Uspoređivati ih je teško jer danas je vozač vrhunski atleta i speciajliziran za upravljanje najboljim i tehnološki najsavršenijim bolidom. Nekada su vozili razne automobile koji su bili rađeni po garažama od koje kakvih genijalaca i ne baš sto posto sigurni ali su ih vozili kao da je život u pitanju. Kod puno njih i je. Zato reći da se ne mogu uspoređivati je u neku ruku istina ali da li bi ovi današnji vozili iste aute jednako kao i Fangio? Zato ja ne bi baš tako lako obezvrijedio stare majstore, jer zbog njih da ponovim imamo sve ovo od motorsporta. Još na kraju dečki su nekad znali voziti inpo nekolimo utrka u par dana i to raznih kategorija a o stazama na kojima su vozili da ne pričam.
#DankeSeb

NRteamLH44
Karting
Karting
Frnatic

Recimo da bi ja isto mogao reci tom istom Sir Jackieu da je njegovo vrijeme prošlo sto se tiče izjava u javnosti.
PS isto bez ljutnje..

Za ovaj pasus sto si rekao da je netacan i djetinjast idalje tvrdim isto. I ne slažem se sa tobom i tvojim mišljenjem.

Tada su Fangio i Jimmy ostavljali 6tog u trci za 2 kruga, dok danas samo u nekim ekstremno dominantnim trkama prvi predje za krug bar zadnju polovinu grida, prvih 7-8 teško…

Dok pišeš o podvizima Fangia upravo je to ono sto sam pisao, Fangio je pobjeđivao kratkih rukava u svim bolidima jer nije bilo drugog Fangia, ne bukvalno ali na njegovoj razini nije bilo sve ukupno 3 vozača na gridu.

Ne kažem bio je vrhunski vozač vjerovatno, ali njegova konkurencija su vjerovatno bili priprosti ljudi sto se tiče tog sporta.
Danas se moderni vozač utrkuje sa 20 doktora za taj sport, svaki je na vrhuncu.

Dok pričaš o drugim sportova , ni tu se ne slažem. Jednostavno sam mišljenja da je svaki sport na svom početku bio priprost i jednostavan, mogao ga je igrati svako ko je imao iole talenta i posvećenosti, dok je danas svaki sport na tako velikom nivou, da se njime uspješno bave samo super ljudi.

Bez zabune, postignuća sportista iz starijih generacija su nevjerovatna sama po sebi ali za to odredjeno doba.

Da , mislim da bi Bolt razvalio Jessea Owensa na koliko god metara da trčali, jer je Bolt treniran cijeli svoj život na jednom vrhunskom nivou , za kojeg u doba Owensa ljudi nisu znali ni da postoji.

Recimo prevedeno u riječnik automobilizma, nijedan ikada izrađen automobil iz 1950te godine ne bi na trci od 2km dobio LaFerrari ili Bugatti Veyron.

Da možda su ta stara auta remek dijela svoga doba, ali realno gledano nisu ni blizu po ničemu današnjim vozilima.

Isto to vrijedi za današnje i tadašnje vozače i sportiste.

Frantic
Formula 1
Formula 1
@NR
Uprkos velikoj količini promašenih "cijelih fudbala", sam si sebi (i nama) odgovorio na neke stvari, a da toga izgleda nisi ni svjestan.
Nije mi bila namjera ubjeđivati te u nešto (niti bilo koga drugog), sačuvaj Bože, to je davno prošlo vrijeme, a više nemam volju ni raspravljati na ovu temu, upravo iz razloga nekih promašenih "cijelih fudbala", jer ja, npr. nijednog momenta nisam imao namjeru porediti Owensa iz 1936 sa Boltom iz 2010. :bonk:
Čuj Bolt bi razvalio Owensa, ma nemoj..... :rofl:
Pa naravno da bi ga razvalio, ali nije to poenta priče.
LP
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: KMag, Seb
Prije 50 60 godina trebala su muda da se sjedne u shitbox i da se ne vežeš pojasima, i da voziš po nekoj improvizovanoj stazi.
Danas čim padne jača kiša odmah red flag.
Toliko od mene.

NRteamLH44
Karting
Karting
Graho, znaci po tebi ko ima veća muda taj je vozač za top 5 ikada. Nema šta svaka čast. Znaci Maldonado top 5 ikada, taj bi sigurno imao muda i gol u raketi voziti.

NRteamLH44
Karting
Karting
@frnatic

Da, možda si ti promašio cijeli fudbal , možda ti nisi shvatio mene.

Da,ako bi Bolt po svemu razvalio Owensa znaci da je u tom sportu on bolji ikada od njega. Šta Owens kao pojava i ličnost znaci za sport to je možda za neku drugu kategoriju, ali kada pričamo ko je u tom sportu koji podrazumijeva trčanje najbolji onda je to Bolt, u nekoj drugoj kategoriji je možda Owens.

Isto tako, ako su Hamilton,Schu,Alonso,Prost,Lauda,Senna uspjeli nabiti svoje rekorde u F1 u konkurenciji najboljih vozača ikada, a Fangio i Clark u konkurenciji totalnih anonimusa, onda da , ovi prvi su bolji.

Nabroji Top 30 vozača svih vremena , po broju titula , pobjeda, pole positiona, vještine.
Vjerujem da ćeš 80% tih imena naci u eri svakog vozača iz mojih top 5.

A onda nabroji ko su to bili protivnici Fangia i Clarka, pa da vidimo koliko se imena iz njihovog doba počinje u ovih top 30 vozača ikada.

Dajem sebi pravo da ovako proizvoljno iz glave kažem da nije ni 10%

Frantic
Formula 1
Formula 1
:facepalm:
Evo još jednom ću pokušati.

1.
a Fangio i Clark u konkurenciji totalnih anonimusa,
Ovo je toliko pogrešno i netačno, te isijava neznanjem i nepoznavanjem F1, da uopšte neću trošiti više vrijeme na to.

2. Iz prethodnog komentara, ako bi Bolt iz 2010. razvalio Owensa iz 1936. (a naravno da bi), onda možemo reći da bi i lošiji sprinter od Bolta, iz 2010., koji trči 0,4-0,5sec sporije od Bolta, razvalio Owensa (a naravno da bi), pa onda možemo posljedično reći (onako grubom, pojednostavljenom i dječijom logikom) i da bi likovi poput Latifija "razvalili/razvaljivali" Fangia, Clarka & Co.. (ne mogu da vjerujem da ovakve stvari moram pisati).

:pivo:
Lp
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

blown diffuser
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 7 mj
Navija za: Love Parade
NRteamLH44 je napisao/la: 31.08.2023., 12:09
Vidim da se dominacija Lewisa popratila sa velikom mržnjom dok se ova dominacija Maxa veliča kao nešto nevjerovatno.?

Jako dobar komentar.
Nakon utrke u Brazilu 2021, drvlje i kamenje po Hamiltonu a sada kad Max radi slično orgazmi pojedinaca na forumu. Svrstavanje Maxa u top 5 (upitno je li spada u top 15?) nakon dvije sezone u kojoj nema konkurenciju je meni smiješno.
slika
God save Politicians God save our friends the 'Pigs'
God save Idi Amin and God save Ronald Biggs

vlado Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
blown diffuser je napisao/la: 02.09.2023., 21:43
NRteamLH44 je napisao/la: 31.08.2023., 12:09
Vidim da se dominacija Lewisa popratila sa velikom mržnjom dok se ova dominacija Maxa veliča kao nešto nevjerovatno.?

Jako dobar komentar.
Nakon utrke u Brazilu 2021, drvlje i kamenje po Hamiltonu a sada kad Max radi slično orgazmi pojedinaca na forumu. Svrstavanje Maxa u top 5 (upitno je li spada u top 15?) nakon dvije sezone u kojoj nema konkurenciju je meni smiješno.
Pozdrav!

Ja sam procitao svrsavanje Maxa u top 5. :lolz: :lolz: :lolz:
No!

pigmalion
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernanda, Ocon (Qatar23 )
NRteamLH44 je napisao/la: 02.09.2023., 19:22 Graho, znaci po tebi ko ima veća muda taj je vozač za top 5 ikada. Nema šta svaka čast. Znaci Maldonado top 5 ikada, taj bi sigurno imao muda i gol u raketi voziti.
Muda i mozak. Jedno bez drugog ne ide.
Kod Pastora su to bila samo muda. Ne znam kolika su, jer ih nisam vidio, i ne daj Bože da jesam. :rofl: :rofl:

:mrgreen:

:rofl: :rofl:
......ne mogu, ali hoću...... :mrgreen: .....biti po svome,.....

Takes more than combat gear to make a man.
Takes more than a license for a gun.
Confront your enemies, avoid them when you can.
A gentleman will walk, but never run

pigmalion
Formula 1
Formula 1
CrashOverride je napisao/la: 02.09.2023., 11:07 Sa Maxom se dosta pretjeruje. Vozi brutalan auto. Bez opozicije(Lewis je ima dobru opoziciju u Nici, Bottas nije bio izazivac ali je opet bolji od Checa) neopterecen i ganja rekorde, sam. Nije mi ta pozicija u kojoj se nalazi za dizat ga u nebesa premda radi odlican posao.

Sa Maxom se apsolutno pretjeruje. Prerano je za bilo koji konačni zaključak.

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
@pigmalion
Ma o konacnom zakljucku nisam htio ni slova napisat. Nigdje veze. Covjek ce vozit jos mozda 10 godina.
Fino Alla Fine

pigmalion
Formula 1
Formula 1
CrashOverride je napisao/la: 03.09.2023., 10:16 @pigmalion
Ma o konacnom zakljucku nisam htio ni slova napisat. Nigdje veze. Covjek ce vozit jos mozda 10 godina.
Točno. Hype je oko Maxa, jer ljudi nemaju što zanimljivije vidjeti u F1.
Nikada nisu mlade vozače dizali u nebesa i smatrali ih božanstvom, kao sada Maxa.
Schumachera i Sennu su pljuvali na počecima njihovih F1 karijera. Trebalo je vremena da ih se prizna i prihvati među velikane poput Fangia, Clarka i sličnih.

F1 ( Liberty Media / FIA ) se puno bavi s time kako bi bila izjednačenija, jednakija po perfomansama i zanimljivija.
Po meni, rješenje za ovakve dominacije ( Mercedes - Hamilton, Red Bull - Verstappen, Vettel ) je imati dva jaka vozača u dominatnoj momčadi; povijesni primjer Prost - Senna. S tim se dobija zanimljivost u prvenstvu, unatoč dominaciji jedne momčadi. Bez obzira što takva momčad u tom slučaju ima izvanredne glavobolje, rješenje za F1 je imati, npr. ovom slučaju Hamiltona i Verstappen u momčadi.

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 7 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
slikaslika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡