Radikalna ideja za boljitak F1

☕ Sve teme o Formuli 1 koje ne možete smjestiti u gornje podforume.

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 4 mj
Kontakt:
Pitanje za sve - dajte jednu radikalnu ideju koja bi učinila Formulu 1 zanimljivijim/boljim sportom po vašem mišljenju. :) Ne mislim na gluposti da se dodaju rakete ili banane u bolide, nego nešto što je realno, ali možda drastično. Baš me zanima čega ćemo se sve dosjetiti :mrgreen:

Što se mene tiče, da sam na mjestu Liberty - uveo bih pravilo da svake godine ekipa mora dati otkaz vozaču koji je izgubio momčadski dvoboj. Taj vozač može ili otići u drugu ekipu ako ga žele ili može otići iz F1. Znači, po mom pravilniku - ove godine bi mjesto izgubili Bottas, Raikkonen, Ricciardo, Sainz, Grosjean, Vandoorne, Hartley, Ericsson i Sirotkin, a do kraja sezone bi se borili Perez i Ocon jer su bodovno dosta blizu trenutno.

p.s. momčadske odredbe bye-bye u ovakvom sistemu. :klopa:

Multi 21
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Ja bi uveo Joker krugove u utrku, pa čak i kvalifikacije. Mislim da se to koristi već negdje, neki Rally il nešto :zubo:
Znači svaka bi staza uz svoj obični layout imala i jedan prečac kroz neki zavoj. I svaki vozač u utrci mora proći jedan Joker lap. Mislim da bi to bilo zanimljivo, pogotovo danas kad se puno toga vrti oko strategije, a bolidi se ne pretječu lako. Recimo to bi spasilo Hamiltona u Australiji 2017.
A u kvalifikacijama isto imaš pravo na izbor hoćeš li proći kroz prečac. Ako prođeš, na cijelo vrijeme ti se dodaje nekoliko sekundi (to se izračuna unaprijed prije vikenda). I sad recimo neki vozač voli takve zavoje pa izvuče iz njega više nego neko drugi, ili ako pljusne kiša a taj dio je suhlji. :)

Iako to bi bio problem na nekim stazama, tipa Monako, Bakuu itd.
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: sve powered by honda
Nije nešto radikalno, ali moram ponovit: sprint utrka u subotu sa reverse gridom.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Q4 u kojem se bore dvojica najboljih iz Q3. Svaki bi imao dva kruga za PP.

Slavenowsky
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
Ja bih je učinio ovako:

Da se tokom vikenda voze dvije utrke, prva u subotu, a druga u nedjelju. S tim da su kvale u petak za prvu utrku!

Dakle glavna bit bi bila, da se rezultat iz prve utrke urade u "reverse" modu, tako sto bi pobjednik startao sa zacelja, a naravno ovaj najlosiji sa prve startne pozicije!

I bodovanje bi bilo takvo da prva utrka nosi 15 bodova pobjedniku, a druga 10!

Utrke bi trajale po 40 krugova, a gume da su takve da izdrze max 25 krugova, sto znaci da bi imali I ulaske u box!!!

Mislim da bi imali veću neizvjesnost nego u Moto GP-u :D
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Loki18
Karting
Karting
S nama već: 6 god 9 mj
Navija za: LEC, GAS
Nije radikalno ali smanjiti trajnost guma da imamo 2-3 ulaska u boks kao i slucajni odabir guma za vikend da vidimo i hard na stazi. Takoder pocet bodovat treninge primjer prvih 3 vozaca da najbrzi dobije 3, drugi dobije 2 i treci 1, tako da se ne cuva sva max brzina samo za kvale
:plavazastava: :vozi:

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Vratit sve na fabričke postavke...... :chill:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Iceman je napisao/la: 08.10.2018., 17:33 Q4 u kojem se bore dvojica najboljih iz Q3. Svaki bi imao dva kruga za PP.
To ili Q4 mini utrka između dvojice najboljih koji bi startali s jednake pozicije (jednako bi bili pozicionirani) i vozili cca 3-5 krugova, pa tko pobijedi starta sa P1

Loki18
Karting
Karting
S nama već: 6 god 9 mj
Navija za: LEC, GAS
Iceman je napisao/la: 08.10.2018., 21:14
Iceman je napisao/la: 08.10.2018., 17:33 Q4 u kojem se bore dvojica najboljih iz Q3. Svaki bi imao dva kruga za PP.
To ili Q4 mini utrka između dvojice najboljih koji bi startali s jednake pozicije (jednako bi bili pozicionirani) i vozili cca 3-5 krugova, pa tko pobijedi starta sa P1
Nebi islo, jedan bi bio na prljavom dijelu staze
:plavazastava: :vozi:

Perica9
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 7 mj
Da 20. i 19. vozač ispadnu u F2 , a 18. i 17. u doigravanje za ostanak , a iz F2 uđu 1. i 2. iz poretka u F1 , a 3. i 4. u doigravanje za F1.
slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Navija za: Mercedes
Mućkanje sa vozačima mi se ne sviđa ni u kojem slučaju. Npr. Antin prijedlog mislim da bi donio još gore timske odredbe. Nakon pola sezone tim bi morao odlučiti kojeg vozača će favorizirati, a kojem će zabraniti uvid u testiranja komponenti bolida za slijedeću sezonu.
Također mislim da je nemoguće narediti Williamsu da se odrekne svojih vozača, s da primi dva vozača iz F2! Ko će snositi razliku troškova?
Ja bih prvo smanjio bolide. Jednostavno skalirati bolid new size = old size x 0.75
2.Umanjio bih gubitak vremena za zamjenu guma što je više moguće.
3. Uveo bih obavezno korištenje sva tri seta guma + smekšati komponente za dva stepena.
4. Sprint utrka
5. Budget cap. Bez ovoga i kad mislimo da smo dohvatili dno, Mercedes i Ferrari nas ubijede da kopamo još dublje. Nisam siguran kako ovo izvesti, ali podržavam svaku inicijativu koja vodi u ovom pravcu. Naravno da treba voditi računa da se ne izgube postojeće ekipe u pokušaju da se dovedu druge.
6. Usporio bolide za 5 sekundi i još više smanjio uticaj prljavog zraka na prednje krilo.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Navija za: Red Bull, Alonso
Povečati doprinos sreće na konačni ishod iliti rezultate. Prvo kaj mi pada napamet je nasumično dodjeljene mješavine guma.
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Hvala na ovoj temi, pa idemo:

1. smanjenje aerodinamickog prijanjanja radi boljih trka u smislu povecanja preticanja.

2. Omogucavanje koristenja DRSa u vidu aerodinamicke prednosti a ne da se koristi za pravljenje showa jer debilizira sport i stavlja ga rame uz rame s NASCARom. F1 fanovi nisu pretezno napaljena deca...
Pod ovim mislim na vracanje na ona pravila iz 2011. a to znaci upotrebavljanje DRSa bilo kada bilo gde tokom FP i Q.

3. Vracanje ERSa u vidu starog KERSa, vratite strateski deo vozacima. Malo da gledamo inteligentne vozacke igrice.

4. DRS preticanja su zapravo povreda obraza F1 i mislim da unistavaju ugled sporta kao takvog ali ne bi ga u potpunosti ukinuo. Delimicno bi umanjio efikasnost u smislu da bi mu efikasnost smanjio za 30 do 40 posto ali bi povecao detekciju na 5 sekundi.

5. Malo je nerealno ali VN Monaca bi ucinio pristupacnijim za druge vozace iz rugih kategorija. Timovi bi imali mogucnost dovodjenja treceg bolida a tamo bi seli vozaci kao npr Lotterer ili Kanaan ili Hincklife. U cetrvrak ili sredu bi se vozila specijalna FP za te vozace gde bi stars vozaci dobili privremenu fia superlicencu ako vec nemaju jednu. Glavna trka bi se vozila normalnih 300 km umesto 280km.

6. Pneumatike bi naravno "smeksao" da stim vratimo trke s 2 do vise zaustavljanja.

7. Promena nacina pustanja trke nakon SC u smislu da se svi vozaci krecu jako sporo u gustoj grupaciji do linije finisa na strtno ciljnom pravcu. Nesto nalik rolling startu ali na F1 nacin.

8. Svaki start posle crvene zastave bi startao s grida.

9. Hebem li ga stao mi mozak, hebem ti posao i drugu smenu :prcnjau:
slika

Jester
Formula 4
Formula 4
S nama već: 9 god 7 mj
Navija za: Merc (6)
Ja bih im dao slobodne ruke pa neka timovi dolaze sa najboljim bolidima koje su u stanju napraviti.
I would like to apologize to anyone I have not yet offended. Please be patient. I will get to you shortly.

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Mika Hakkinen
Meni je ovo od @Multija zanimljivo, joker krugovi, samo umjesto jedan, možda dva ili tri.

Frantic je napisao/la: 08.10.2018., 20:56 Vratit sve na fabričke postavke...... :chill:
:rofl: :rofl:

stefan BELLOF
Karting
Karting
S nama već: 9 god 8 mj
1. Ukinit svaku vrstu diskriminacije,odnosno naredit svima da mora bit moguce u bolid ugurat i nekoga od 193 cm i 100 kg. Znaci izjednacit tezine vozaca prema onom najtezem.

2. Max 3 elementa na krilima

3 Vratit aktivni ovjes(svi bi koristili isti,bas kao sto bi svi koristili iste baterije i ove boost ludosti)

4.Dozvolit ekipama da voze na gumama na kojima zele,ukinit max protok goriva.

5. Ukinit pomoc pri startovima(kad si zahebao ugasit ces se),smanjit el. nadziranje promjena brzina

6. Nasumicno odlucit da ce nekad negdi u odredjenom momentu padat kisa

7. Maxu prije pocetka sezone dati 10 kaznenih bodova

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 9 mj
Navija za: KMag, Seb
Equal engines for everyone ehhhh?

Slavko
Karting
Karting
Navija za: Verstappen
GROUND EFEKT
jednostavna aerodinamika nalik 2000im

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Grah0 je napisao/la:Equal engines for everyone ehhhh?
Fernando is that you? :D
slika

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Ovo djeluje ok. Mozda ne samo orva dva, mozda 3 ili 5. Uglavnom djeluje ok. Q4, voze na istim gumama koje su dobili samo oni koji idu u q4 a ne neki set od onih 13 i po meni 5 krugova da imaju i vremena da mogu gume mjenjati.

Inace, ne bih nikakve radikale uvodio. Sport je ok. Jedna promjena se odrazi na milion drugih i lakse je sjebat sve to nego zaista poboljsat.

I da, uveo bih gume kao prije. Jedne mekse i jedne tvrdje i te dvije gume za sve staze i cijelu sezonu a ne milion podvrsta. Prije se na istim gumama vozio i monaco i spanjolska i monza i spa i sve..

Ako bas mora biti radikalnog onda bi bilo da, minimalno jednom i sezoni vozaci voze state bolide. Nasumicna godina izvucena iz sesira i iz te godine nasumicno dodjeljeno bolidi. Nor wn belgije je posebna pa imamo danasnju ekipu u bolidima iz 70ih da ih vidimo.

Naravno, sigurnosna pravila ne dopustaju ali eto radikale. Ili 3 utrke. Monaco spa i monza su te ikonske a ova abu dhabi govna nek budu ono sto i trebaju biti i nek se svake godine uvode nove i nove, bas bi me brigalo...

Edit: zaboravio citirat @iceman na pocetku posta. Govorim o njegovom prijedlogubza q4...
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡