Paddock

☕ Sve teme o Formuli 1 koje ne možete smjestiti u gornje podforume.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Massa, Bastianini
Kontakt:
Frantic je napisao/la: 20.01.2018., 12:10 Bernard, Nikolaus i Gerhard (možda ima još neko) na cilju Steifa u Kitzbühelu.
Kao i Arnold (Schwarzenegger, naravno).
Zasad 2 pada na skoku nakon Traverse, 10-ak sec prije ciljem (obojica dobro).
Na Mišolovci skokovi po 40-ak metara.
Baš sam i ja mislio komentirati njih trojicu ali oni su tu već tradicionalno, pamtim ih još od kad je Kostelić skijao(a ja tek počinjao gledati) da su bili redovni tu. Odgledah maloprije do Filla pa sad moram da idem, a žao mi, nisam aktivnije gledao skijanje sigurno dvije godine, baš sam poželio. :)
Obrigado Felipe

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Ma znam da je pomenuta ekipa nezaobilazna dole na cilju Streifa.
Tamo je uvjek najviše "celebritya".
A i Max je čini mi se prije 2 godine vozio Red Bull bolid po stazi :prcnjau:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
:chill: https://twitter.com/SamanthaPLP/status/962719016015015936

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
vježba graham, vježba. :klanjam: :mrgreen:

btw., da ne bude kako samo vičem 'umri bernie! ' :
https://slobodnadalmacija.hr/novosti/hr ... ecclestone
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Red Bull, Alonso
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

f1zd
F1puls konstruktorski prvak
S nama već: 9 god 5 mj
Navija za: Vettel,Ferrari
Ovo su na Twitteru objavili iz Toro Rossa nakon puštanja zvuka motora... :rofl: :rofl:
[ link do slike ]

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
2018 MOTORSPORT CALENDAR SPREADSHEET

Na ovom linku može skinuti fenomenalnu tablicu s popisom svih utrka važnijih motorsport serija ove godine. I sam sam mislio složiti takav nekakav kalendar prije ožujka i početka većine serija, ali taman sam naletio na ovo.

Tablica je pregledna, lako se može urediti po vlastitim preferencijama (Fuji WEC npr. treba pomaknuti na tjedan ranije jer je ovo rađeno krajem 2017.), odlična stvar za svakog motorsport fana :thumbs:

f1zd
S nama već: 9 god 5 mj
Navija za: Vettel,Ferrari

Zanimljiva usporedba gdje se nalaze sidepodsi.
Btw, planira li netko otvoriti temu za testiranja i predstavljanje bolida? (@croatic :D)
Nisam baš bio siguran gdje da ovo stavim, pa eto. Mogu i ja otvoriti ako treba, nije problem.[ link do slike ]

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
f1zd je napisao/la: 20.02.2018., 21:53 Btw, planira li netko otvoriti temu za testiranja i predstavljanje bolida? (@croatic :D)
Mislim da za predstavljanje bolida ne treba posebna tema, ali za testiranja ću svakako otvoriti preko vikenda, osim ako je netko drugi nešto spremio ili ima želju otvoriti tu temu :)

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Majki2111
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Red Bull, Alonso
Formula 1 u dubokoj je krizi, postaje tek šareni artikl umotan u celofan

Je li sport prošao svoj zenit?

Sezona kiselih krastavaca u svijetu utrka odvija se zimi, između kraja jedne i početka druge sezone. U nekim davnim danima momčadi bi naprosto ukrcale bolide u kakav zrakoplov ili na brod, te zimu provodile utrkujući se u Južnoj Americi, na jugu Afrike, u Australiji i Novom Zelandu.

Umjesto da lanjske bolide potom vraćaju u Europu, prodavali su ih lokalnim natjecateljima, a pristup vrhunskoj tehnologiji ojačao je lokalne trkaće scene. Posljedica toga bio je razvoj vrhunskih vozača koji su pokorili svijet Formule 1: Argentina, Brazil, Južna Afrika, Australija i Novi Zeland davali su svjetske prvake, čineći ovaj sport jednim od najravnopravnijih po pitanju zastupljenosti obaju polutki planeta.

Ta su vremena odavno iza nas, a nekada vrlo snažne automobilističke zemlje uglavnom su osuđene na statiranje.

Brazil i Australija još uspijevaju dati ponekog vrhunskog vozača, ali još od vremena Ayrtona Senne nismo imali svjetskog prvaka s južne hemisfere, a uz iznimku Jacquesa Villeneuvea ni izvan Europe. Bizarno, paralelno sa širenjem utrka na čitav svijet i nicanjem novih staza u državama bez ikakve trkaće tradicije, postaje gotovo nemoguće uspjeti u svijetu utrka ako niste iz Europe, odnosno iz nekoliko njenih najbogatijih zemalja. Zapravo, od dvadesetorice vozača ove sezone samo četvorica nisu s našeg kontinenta, a samo jedan od njih, Daniel Ricciardo, mogao bi se umiješati u borbu za pobjede.

Ovakvim se analitikama uglavnom bavimo u sezoni kiselih krastavaca, kada nema zanimljivijih vijesti. Lani je neočekivano i naprasno povlačenje Nice Rosberga učinilo mortsezonu neuobičajeno zanimljivom, ali ove zime nismo imali gotovo ništa vrijedno pažnje. Čak su i vatreni fanovi nerijetko čitali samo naslove, jer se nije činilo da je išta iza njih uistinu vrijedno odvajanja čitateljskog vremena.

(Gotovo) sve isto kao i lani

Predsezonska su testiranja samo pridonijela tom osjećaju sivila i nedostatka entuzijazma s kojim svijet kreće u novu sezonu Formule 1.

Da, Ferrari je po običaju bio najbrži na Catalunyi, ali valjda već i najzagriženiji tifosi znaju da to i nije osobito relevantna najava dominacije u sezoni. Pogotovo kada su pogledi usmjereni na srebrnu konkurenciju: Mercedes nije ganjao vremena kruga, ali su napravili više krugova od ma koje druge momčadi, te potpunim nedostatkom ikakvih tehničkih ili organizacijskih problema utjerali strah u kosti konkurenciji. Dodajmo Red Bull i imamo tri najbolje lanjske momčadi, koje će, ne dogodi li se neko čudo, biti i tri najbolje ovosezonske.

Najveći je dio vijesti s testiranja bio posvećen sprdanju na McLarenov račun. Ondje su promijenili dobavljača motora i Fernando Alonso je čak posljednjeg dana jedini osim Ferrarijeva dvojca uspio odvesti krug ispod 1:18, pokazujući da bi s Renaultom možda mogli biti brži nego s Hondom. No, nisu zbog toga bili u središtu pažnje, nego zbog konstantnih problema, kvarova i budalaština u boksu. Istini za volju, napravili su osjetno više krugova nego na lanjskim testiranjima, ali i dalje uvjerljivo najmanje od svih momčadi. Po viđenom, čini se da ipak nije Honda bila uzrok svih lanjskih problema.

Još ružniji bolidi

Uz ovako blijedu sliku bez pravih uzbuđenja i s očekivanjima koja uglavnom idu prema više-manje doslovnom ponavljanju prošle sezone, ne čudi rapidno opadanje interesa za Formulu 1. Osim donekle Maxa Verstappena, godinama nije stvorena nova zvijezda, gramzivost oko TV prava otjerala je Formulu 1 na javno nedostupne televizije i sklonila je iz rakursa povremenih, slučajnih gledatelja. Na stranu to što mlađe generacije i inače slabije gledaju televiziju, gotovo je nerealno očekivati da svojevoljno potraže način za gledanje Formule 1 i otrpe period inicijacije te postanu fanovi.

To opadanje fanovske baze je i Liberty Media, vlasnik sporta, prepoznao kao najveći i potencijalno najopasniji problem, te je ovih dana predstavljen prvi reklamni film iz kampanje #EngineeredInsanity, čiji je cilj skrenuti pozornost mlađe publike na Formulu 1.

Poredali su nekoliko ljudi – navodno fanova – zračni tunel, isfenirali ih i sve skupa namontirali s atraktivnim scenama iz povijesti F1. Prošla je sezona zapravo bila prilično uzbudljiva, ali u potrazi za atraktivnim scenama ipak je posegnuto čak i za snimkom otprije više od 35 godina, na kojoj Nelson Piquet tuče Elisea Salazara.

Uslijedit će novi filmovi, plaćeni billboardi, veliki grafiti na zidovima… Nije mi poznato koliko drugi sportovi ulažu u direktnu marketinšku promociju, ali dojma sam da se to ipak rješava u reklamnim paketima, na račun sponzora, a ne neposrednom promocijom. Prva marketinška kampanja u povijesti Formule 1 je, plašim se, snažan pokazatelj propadanja tog sporta i dugoročne bezizlaznosti situacije. Svakako, ona je i pokazatelj razlika između američkog mentaliteta novih vlasnika sporta i tradicionalnih poimanja automobilskih utrka, karakterističnog ponajprije za Europu.

Kao ljubitelj povijesti utrka i tradicionalist, mislim da kampanja neće donijeti ništa, nego da su ključni problemi drugdje i da je sport prošao svoj zenit. Tradicionalisti ipak preferiraju ne razmišljati o tako ozbiljnim temama, nego rogobore o novom ‘halo’ sustavu zaštite glave vozača – vjerojatno korisne, no pomalo bizarne konstrukcije koja je uspjela dodatno poružnjeti bolide, koji već nekoliko godina vizualno nisu baš najprivlačniji. Dakako, spasi li neki život, halo će opravdati postavljanje i proširiti se i u druge kategorije utrka te ga zato treba pozdraviti.

Japanci ove godine motorima opskrbljuju Toro Rosso, momčad koja je u odnosu na gazde, Red Bull, otprilike što i Lokomotiva u odnosu na Dinamo. Zasad su opskrbljivali Velikog brata vozačima, koji su prvo stjecali iskustvo kod njih, ali s obzirom na napete odnose Red Bulla i Renaulta, pokaže li Honda napredak, mogao bi za sezonu ili dvije i motor iz B u A momčad…

Kada smo kod Renaulta, nekako se očekuje da njegova tvornička momčad bude najbolja od ekipa iz sredine poretka, mada je na Catalunyi i Haas izgledao prilično impresivno. Od Williamsa očekujemo poneki bljesak Lancea Strolla, od Force Indije skoru promjenu imena, a od Saubera s logom Alfa Romea i, za promjenu, aktualnom, a ne lanjskom specifikacijom Ferrarijevih motora, kruženje na začelju.

Šareni artikl

Problem je, dijelom, ipak i u tome što su automobilističke utrke po prirodi opasan sport – uostalom, i nemali dio ovog prvog reklamnog spota posvećen je sudarima i nesrećama – te mu sigurnosni aspekti nisu baš dobar marketing. Bez prizivanja ma kakve teške nesreće, moramo se prisjetiti kako su tijekom povijesti upravo takvi događaji najviše skretali pažnju javnosti na Formulu 1 i priskrbljivali joj novu bazu fanova. Nedostatak opasnosti jedan je od faktora smanjenja interesa – ne jedini, ali mnogo veći nego što je to bio nedostatak marketinške strategije.

Ma koliko je nazivali cirkusom, Formula 1 ipak je dosad bila nešto više od proizvoda, šarenog artikla umotanog u celofan, s ukrasnom vrpcom. Sada je, nakon dolaska Liberty Medije i uvođenja direktnog oglašavanja, u opasnosti da postane upravo to. Prva utrka vozi se u Australiji sljedećeg vikenda i mnogo će toga, sa sportske strane, biti jasnije nakon nje – ali dubinske, suštinske stvari već su odavno poznate.

I ne izgledaju dobro.

https://telesport.telegram.hr/analize/f ... u-celofan/
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Čak su i vatreni fanovi nerijetko čitali samo naslove, jer se nije činilo da je išta iza njih uistinu vrijedno odvajanja čitateljskog vremena.

Predsezonska su testiranja samo pridonijela tom osjećaju sivila i nedostatka entuzijazma s kojim svijet kreće u novu sezonu Formule 1.
Ovo nije točno, ne vidim odakle takav zaključak, statistika portala jasno dokazuje da su ljudi više zainteresirani nego godinu ranije.

Inače ima dobrih poanta, ali se ne slažem s tim terorom nostalgije koji se lagano provlači i kroz ovaj tekst.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Ne slažem se.
Ja sam pratio kao što i do sad. Čak možda i više, s obzirom da su informacije iz godinu u godinu sve dostupnije.
Ne mislim da je nedostatak nesreća razlog pada popularnosti.
Dio oko kazni za vozače apsolutno razumijem i slažem se da su nisu opravdane.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Ima li neka dobra duša pristup ovom članku da ga podijeli ovdje s nama? :trep:
https://www.motorsport.com/f1/news/secr ... a-1016142/

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 3 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
S Reddita:
In summary:
The power unit must be less expensive to develop and produce
The power unit must be simpler
It must be road-relevant and it must be hybrid
F1 must be a power-to-weight related formula
It must have a better sound
It must use some standard parts
It must be used by a driver at its full potential 100% of the time.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Može i tako, hvala Dave :pivo:
Baš me zanima što će na kraju ispasti od tih pravila 2021., svi ovi ciljevi zvuče divno i krasno na papiru, ali kako će to izvesti je sasvim druga priča.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
DaveGilmour je napisao/la: 20.03.2018., 00:49 S Reddita:
In summary:
i onda mnogi kažu da ovi prijedlozi ne valjaju. :bang:

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Scuderia Ferrari
DaveGilmour je napisao/la: 20.03.2018., 00:49 S Reddita:
In summary:
Potpisujem sve, samo se nadam da će ovaj hibridni dio biti donekle pojednostavljen.
Sisu (fin.)

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
@maniac
sergio se ne slaže sa tvojim potpisom! :gandalf:

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Scuderia Ferrari
zekohonda je napisao/la: 20.03.2018., 10:57 @maniac
sergio se ne slaže sa tvojim potpisom! :gandalf:
Pa hvala Bogu zato i je predsjednik Ferrarija - on strateški najbolje zna što koristi Ferrarijevoj budućnosti, ja nemam pojma kao i svi mi, ovo gledam samo načine koji bi poboljšali neke stvari u sportu općenito.....
Sisu (fin.)
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡