Kriptovalute (Ethereum, Bitcoin...)

💻 📱 Internet, mobilna tehnologija, IT, hardver/softver....

AlkY
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 4 mj
Navija za: McLaren
Jel ima ovdje netko da je uplatio na neku kriptu ili svi samo promatraju penjanje cijene ?

Ja sam jedan od onih koji jos uvijek promatraju , u prijevodu budala :D

BTW , ako nekoga ovo interesira veceras u 20 sati na youtube kanalu Podcast Inkubatora je gost Ivan Voras , autor knjige neke o tim kriptovalutama i slicnim stvarima pa ako netko hoce neka pogleda :).

https://www.youtube.com/channel/UCv3Ob6 ... j0iGTdeIbg

P.S. ako ovo nije dopusteno slobodno izbrisite , ali smatram da bi moglo pomoci onima koji nisu sigurni dali uloziti u kriptovalute ili ne :)
slikaslika slika

avetma
Administrator
Administrator
S nama već: 10 god 7 mj
Kontakt:
AlkY je napisao/la: 13.12.2017., 17:17 Jel ima ovdje netko da je uplatio na neku kriptu ili svi samo promatraju penjanje cijene ?

Ja sam uplatio, doduše relativno kasno, ove godine u lipnju :)

Isto pitanje za ostale, ima još netko da je odlučio ušteđevinu tamo čuvati? :mrgreen:

Mr.Spaceguy Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Fernando Alonso
Planiram uloziti u Ethereum jer je vlak za Bitcoin otisao.

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Mika Hakkinen
Nije kasno ni za bitcoin, moje misljenje. A u eth i sam planiram uloziti poslije Nove. Btc takodje, ali manje love.

josip123
GP3
GP3
S nama već: 10 god 6 mj
Navija za: Raikkonen,Vettel,Leclerc
Može li mi netko objasniti ukratko šta i kako s tim... Kako to funkcionira? Kako uložiti novac a da je sigurno...
Being second is to be the first of the ones who lose.
Ayrton Senna

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
josip123 je napisao/la: 13.12.2017., 22:28 Kako uložiti novac a da je sigurno...
Nikako, nijedan ulog nije siguran :)

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 5 mj
Navija za: Glasniju F1
Donekle vezano uz ovu temu :trep:

Businessman buys four F1 cars with Litecoin

Usput Litecoin je valuta koja je u zadnje vrijeme najvise skočila
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 10 mj
@avetma, preko cega si sejvao key? Nudi mi metamask, trezor, keystore i sl... Trazi me da ga uploadam. Jel ma razlike? Koji preporucas?

AlkY
Formula 1
Formula 1
avetma je napisao/la: 13.12.2017., 19:03
AlkY je napisao/la: 13.12.2017., 17:17 Jel ima ovdje netko da je uplatio na neku kriptu ili svi samo promatraju penjanje cijene ?

Isto pitanje za ostale, ima još netko da je odlučio ušteđevinu tamo čuvati? :mrgreen:
Ante jel ti ulazes preko klasicnih tradera tipa +500 , eToro i slicnih ili na drugi nacin ?
slikaslika slika

AlkY
Formula 1
Formula 1
AlkY je napisao/la: 15.12.2017., 04:37
avetma je napisao/la: 13.12.2017., 19:03

Ante jel ti za ulaganje koristis neke tradere tipa +500 , eToro i slicnih ili Coinbase ili sta ?
slikaslika slika

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
@zelot: ja sam napravio novčanik na myetherwallet i tamo provjeravam stanje preko private key (iako sačuvaj i JSON fajl kao backup, i privatni ključ napiši i čuvaj negdje fizički).

Bitcoin čuvam u Electrum novčaniku, zgodan softver.

@AlkY: prvi put sam ušao preko btcc.com portala, ali ga kompliciraju sad dosta. Bitcoin-mjenjacnica.hr je valjda najlaksi put ako misliš držati dugoročno.

ujac
Karting
Karting
Evo ja bih ulozio negdje od 100 do 500 eura u ether pa @avetma ako sam dobro skuzio treba da odem na my ether wallet i ispunim podatke? I onda samo cekam jelte?
Usput, prihvaca li se prepaid kartica tu, mislim da bi trebala?
Nemam potpis.

ujac
Karting
Karting
I nisam nigdje vidio, moze li se ethereum valuta razmjeniti u gotovinu?
Nemam potpis.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Otvaranje novčanika

Odi na myetherwallet.com i OBAVEZNO provjeri je li gore u adresi imaš ovaj zeleni lokot s nazivom, kao što je meni na slici. To je potvrda da je stranica sigurna, i da si na pravoj adresi, jer ima lopova koji otvaraju stranice sličnog izgleda i onda kad uneseš šifru - ode lova. :)

slika

Dolje uneseš šifru po izboru i klikni na "Create new wallet".

Nakon toga dobiješ svoj "Keystore file", downloadaj ga i spremi na sigurno. Preporučam da ga spremiš i lokalno na komp, i negdje na USB da ti stoji doma u slučaju da ga izgubiš. Zatim klik na "I understand. Continue."

Nakon toga dolazi najvažniji korak, pokazat će ti tvoj "Private key", odnosno privatni ključ. S njim ćeš se logirati u svoj novčanik. Ako njega nekom slučajno daš - taj netko ti može uzeti svu lovu, jednako kao da si mu dao svoj fizički novčanik s gotovinom, više ga nećeš vidjeti.

Oni preporučaju da ga isprintaš, što nije loša ideja. Možeš slikati mobitelom, možeš napisati rukom negdje na papir i spremiti na sigurno, a svakako možeš i spremiti u nekakav fajl na svom kompu. Kažem, razmisli o tome kako ovaj privatni ključ imati na sigurnom, da nitko nema pristup njemu, ali ipak da tebi bude dostupan jer ćeš preko njega ti gledati stanje u svom novčaniku.

P.s. Ako si negdje pogriješio u ovim koracima, ništa strašno, otvori novi novčanik ispočetka. Možeš ih otvarati koliko hoćeš.

Provjera stanja

Na stranici myetherwallet.com imaš u izborniku "View Wallet Info". Klikni tu i ponudit će ti nekoliko opcija za logiranje u vlastiti novčanik. Možeš iskoristiti Keystore / JSON file, to je onaj fajl kojeg su ti dali na download prilikom otvaranja novčanika, a možeš iskoristiti i "Private key", što je možda najbrže, to je taj privatni ključ.

Kad se logiraš, vidjet ćeš s desne strane ovo:

slika

Ovo prvo gore je javna adresa tvog novčanika (to će ti uskoro trebati), a ovo ispod je stanje na računu i link do povijesti transakcija.

Kupovina Ethera

Daleko najlakši put je preko naše stranice bitcoin-mjenjacnica.hr, tu ti zapravo nemam što puno pomoći, samo odabereš Ether na početnoj stranici (imaš opciju Bitcoin i Ether) i nakon toga te pitaju tvoju Eth adresu (koju imaš vidio na prošloj slici). Dalje možeš bez problema, pitat će te koliko novca želiš, ok, platiš im na taj i taj račun u kunama, oni tebi u roku 1 radnog dana stave ETH u tvoj novčanik i to je to.

Povratak u gotovinu

Ako poželiš van, isplatiti eure/dolare/kune, onda imaš par načina. Možda je opet najpraktičnije preko bitcoin-mjenjacnica.hr, samo drugim putem, ne ideš na kupovinu nego na prodaju. Drugi način je da odeš na neku mjenjačnicu (shapeshift.io je dobra i pouzdana) i promjeniš Ether u Bitcoin, pa kad se to obavi, odeš na neki Bitcoin bankomat kojih ima po Europi koliko hoćeš, i isplatiš gotovinu. Napominjem, uvijek provjeravaj "fee", odnosno koliki su troškovi transakcije i vidi što ti je najisplativije.

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 10 mj
@avetma evo bas danas ne radi mjenjacnica hr za kupovinu ali me zanima jesi li kupovao eth preko my wallet-a jer kad se logiram odmah tamo desno na stranici mi nudi kuovinu. koliko vidi nudi preko coinbase-a pa ako je tamo isto ok za kupiti uzeo bih ga preko te stranice onda da ga sto prije kupim jer ce vjerojatno podivljat jos u sljedecih dva tjedna...

sto mislis o tom nacinu kupovine??

takodjer,, jel mogu onda u decimalama svoj eth mjenjati za litecoin ili btc??

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Gledao sam u početku malo Coinbase, Btcc, Kraken i ostale, ali su bili užasno strogi oko provjere profila. Da bi se registrirao kod njih moraš im poslati hrpu informacija i čekati dane i dane dok te odobre za trgovinu. Spori su oko toga, a tromi su i oko kupovine i prodaje kasnije, tako da me ta opcija nije previše privukla. Meni je Kraken odobravao profil više od mjesec dana.

Myetherwallet nema opciju kupovine direktno kod njih, oni su samo isključivo pregled i kreiranje novčanika.

Sve u svemu, prilično sam siguran da će naša bitcoin-mjenjacnica.hr proraditi puno puno prije nego što će trebati Coinbaseu da ti odobri profil. :)

Svakako, možeš trgovati kako hoćeš, virtualnih valuta i tokena je puno (shapeshift.io pogledaj što sve nude za mijenjanje, možeš iz Ethera u jako puno drugih valuta). Iako, preporučam oprez, puno njih se pumpa vrijednost i onda odjednom padne, a mi mali trgovci to ne uspijemo odraditi kvalitetno da izvučemo lovu. Zato najbolje proučiti projekte, tko ima dobru ideju, dobar razvojni tim, i onda uložiti na njega i držati neko vrijeme. Hvatati nekakav "peak" i onda izvlačiti lovu pa ulagati na nekog tko je trenutno na dnu - to je uvijek ogroman rizik i vjerojatno ćeš samo gubiti s vremenom.

ujac
Karting
Karting
@avtema :pivo:

Buduci da sad mjenjacnica neradi, a na googleu nemogu pronaci, koliki su minimalni ulozi?

Isplatili li se npr sad uloziti i u bitcoin pored ethera, ili onaj litecoin sto je najvise skocio? Citam da je bilo nekidan, mozda jucer kako je netko u 9 sati ulozio neke novce i pratio vrijednosti do 11 sati i zaradio 600 dolara za ta dva sata. Isplati li se probati takvo sto na mali vremenski rok?
Nemam potpis.

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
Ne znam minimalan ulog, mislim da možeš koliko hoćeš, dok god nije neka smiješna cifra, tipa 10 lipa.

Ništa se ne isplati na mali vremenski rok, ako hoćeš tako brzu lovu onda radije odi u kladionicu i stavi na 3-4 utakmice koje se sutra igraju, veće su šanse da dobiješ nego da pogodiš koja će kriptovaluta skočiti. :)

Nitko ne zna što se isplati, ima po netu različitih pametnjakovića koji ti idu savjetovati u što da ulažeš i kad da vadiš lovu, ali istina je da apsolutno nitko ne može znati što će se dogoditi sutra ili za godinu dana. Ja se vodim logikom da je Ethereum zanimljivija tehnologija od Bitcoina i zato na njemu držim većinu uloga. Manjinu držim na Bitcoinu jer je najpoznatiji i medijski najeksponiraniji pa je za očekivati da će još rasti sad kad ulazi polako sve šira i šira publika u njega.

Zlatno pravilo je uložiš samo onoliko koliko možeš priuštiti izgubiti, ni kune više od toga. Možda najzanimljivije je staviti nešto malo novca na BTC, nešto malo na ETH i onda jednostavno zaboraviti na to, staviti podsjetnik 16.12.2018. da provjeriš vrijednost i to je to. :)

AlkY
Formula 1
Formula 1
Da sta se tice te tehnologije i ja mislim da Etherum ili Litecoin imaju zanimljivu tehnologiju. Isto tako novije su , Bitcoin je napravljen 2009 godine ako se ne varam , sa tehnologijom od tog doba i nisu se puno unaprijedili do danas ali ipak im ide. Do kada ? Neznam. Jer jasno da su u pocetku par "mudraca" ulozili odjednom u BTC velike novce pa je tako cijena skocila naglo i ostatak svijeta samo nastavio kupovati ( jer su naravno vidjeli da je cijena skocila ) i to traje jos i danas .

Samo je pitanje kad ce glavni koji vode kolo se dogovoriti i prodati svoj dio , koji je preko 50 % kompletnog dijela i cijena ce pasti naglo i jos brze nego je narasla. Ali sve je to pitanje kada , i dali ce opce se desiti. Oni rade kako se njima najvise isplati a na nama je da to pratimo hehe
slikaslika slika

ujac
Karting
Karting
Vec pomalo spamam, ali moze li se otvoriti dva accounta na etheru, jedan onako za prodaju ethera tipa svakih godinu dana(bez da se sve proda tako da uvijek ostane za iduci put), a drugi da stoji netaknut sve dokad se bude biljezio rast jer ipak nediranje racuna znaci i vecu vrijednost u konacnici?

I jos @avetma, ako uhvatis vremena da samo uputis na registraciju na bitcoinu?

Evo ja sad kazem ako bude dobitka ja ulazem u portal za cijelu sezonu!
Nemam potpis.
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡