Uglavnom - benzinac koji pali kao dizel (na kompresiju) a svjećice koristi samo pri većim opterećenjima, te na niskim temperaturama.
https://www.caranddriver.com/reviews/20 ... ive-review
http://www.popularmechanics.com/cars/a2 ... ne-engine/

Har Kl je napisao/la: 14.12.2017., 09:16Zezaš. Fiat star 10-11 godina?Frantic je napisao/la: 14.12.2017., 07:23 Takođe, mnogi su previdili činjenicu da je isti auto prije 10-11 godina dobio 4 ili 5 zvjedica, te da bi neki VW koji je u to vrijeme bio takođe sa 4-5 zvjezdica, danas bio na 1 zvjezdici (ili na 0).
Gdje si to vidio?![]()
- (Tamo gdje ja živim jedino (još uvijek, na žalost) ima više Golfova dvojki, nego Fiat Punta dvojki (ne ovaj koji je zaradio "0" na testu.
Ovo nije šala, živa istina.)
A sad ozbiljno da repliciram.
Tvoja usporedba ne valja nekoj stvari... iz nekoliko razloga:
Prvo uspoređuju se nova vozila. (Znam). Niko ne pita kad je to auto zadnji put unaprijeđeno već kad je proizvedeno. (Nisam to ni poentirao.)
Drugo kad bi se negdje čak moglo usporediti novo vs polovno auto, opet vjerujem da bi Fiat Punto izgubio od VW Pola. (Takođe, nisam to poentirao - novo vs. polovno. Mislio sam na to da je dotični Punto iliti Punto 3 iliti Grande Punto imao prije 12 - slovima: dvanaest - godina, slijedeće rezultate
https://www.euroncap.com/en/results/fia ... unto/15665 I usput odgovor na tvoju donju tvrdnju. Ovo su čiste 4 zvjezdice. Nisam guglao, ali se sjećam testa u kojem su pomenute 4 zvjezdice a uz neke doplatne dodatke to bi bilo dovoljno za 5 zvjezdica. Naravno, pričam o 2005. Skroz drugi je par opanaka što Fiat nije izbacio nasljednika već 12 godina - što je po meni smiješno i tu se vjerovatno slažemo, pa po današnjim EuroNCAP normama ovaj auto ne zaslužuje nijednu zvjezdicu. E, moja poenta je bila da bi "neki", npr. VW Polo (kad već vučeš za jezik sa Polom) iz 2005., da je kojim slučajem još uvijek u proizvodnji, spao sa tadašnjih 3, 4 ili 5 zvjezdica na "0", kao i ovaj Punto.)
Treće, čisto onako da se zna (Ne znaš. Ne obmanjuj javnost.), ne vjerujem da je Fiat Punto ikada dobio više od tri zvijezde. Možda po testovima prije 2011 (ili 2010). (Aha, sad si se ispravio). Tad su drugačija pravila bila. (Upravi o tome i govorim. Neki model Volva koji je "šampion" na ovom polju, bi prije 12 godina zaradio 5 - ma kakvi 5, 10 zvjezdica, a po današnjim standardima bi "spao" na 2 zvjezdice)
Mrsko mi je guglati za ovo, ali nisi ni ti vidim (Nisam guglao, ali se sjećam testa.), postavio link za ovu tvrdnju tako da i ne moram
![]()
(Evo još linkova. Dakle, ovo je link za test VW Pola iz 2002. https://www.euroncap.com/en/results/vw/polo/15597, ovo za Punta dvojku iz 2000. - dakle 2 godine prije, što nije zanemarivo https://www.euroncap.com/en/results/fiat/punto/15514. Iz priloženog se može vidjeti da 4 zvjezdice za zaštitu odrasilh putnika imaju oba modela, a da je Punto čak i sigurniji od Pola za pješake. Dalje, ukoliko downloaduješ izvještaje za oba auta, vidjećeš da je Polo testiran sa zračnim jastukom za suvozača i sa bočnim zračnim jastucima, dok je Punto - 2 godine ranije - testiran bez ta 2 zračna jastuka. Iz čega slijedi logičan zaključak da bi sa tim dodatnim jastucima Punto ostvario bolji rezultat nego Polo. Oba ta dodatna jastuka u Polu su bili doplata - nisu bili standard, a mogli su se doplatiti i u Puntu. Znam, jer sam vidio sam Punta sa 6 zračnih jastuka - vozački, suvozački, u A-stubovima te s boka u sjedištima.)
Četvrto, VW je veći cjenovni razred od FIAT (Ja bi se prije izrazio ovako: Fiat Punto i VW Polo su ista klasa, Fiat Tipo i VW Golf su ista klasa, kao i Doblo i Caddy, te npr. Fullback i Amarok, ali su Volkswageni skuplji, a kada uzmemo u obzir njihovu škrtost na opremi, mada su se malo popravili u zadnje vrijeme, razlika u cijeni je još veća, da ne kažem bezrazložno visoka) uspoređivati njih je isto kao i uspoređivati VW sa BMW ili Mercedesom. (Ovdje se slažemo, mislim samo u dijelu rečenice gdje se VW ne može i ne treba porediti sa BMWom i Benzom).
Ko voli (ima) nek izvoli.
Link sam postavio fore radi (i meni su smiješni komentari, pogotovo onih koji ne uzimaju u obzir cijenu), ali daleko od tog da se slažem da je ispravno prodavati novo auto sa 0 zvjezda iz sigurnosti. (Apsolutno se slažem, uz jednu opasku. Bilo bi besmisleno izbaciti NOVI model u 2017. koji bi na testu zaradio "0" zvjezdica. Ovo je model koji je star 12 godina. Da li ga trebaju povući/zamijeniti? Apsolutno, DA! Ali imam jedno zanimljivo pitanje. Kako bi se proveli putnici u dotičnom Puntu (NOVOM) u nekakvom sudaru tamo neke 2005. godine - kada je taj Punto imao 4, a uz neke doplate možda i 5 zvjezdica, te kako bi se proveli ti isti putnicu u dotičnom Puntu (takođe NOVOM) u "ISTOM nekakvom" sudaru, evo sad u 2017. godini - u godini u kojoj to isto auto zbog puno strožijih kriterija testiranja i normi - ima "0" zvjezdica? Pa,........, vjerovatno isto, jel tako?Da li to znači da je auto MANJE sigurno nego prije 12 godina? )
Ovaj test nije mala stvar. Također imaš djecu kao i ja. Tvoje opravdanje je za njihovu ocjenu je situacija prije 10 godina. Nigdje veze. (Nisam nikog opravdavao, niđe veze.)
Nije ovo napad na FIAT. Ima FIAT i drugih auta koji dobijaju 4 ili 5 zvijezda bez problema. (Naravno. Trebaju izbaciti novog Punta, što će se i desiti 2018., te sam ubijeđen da će u startu imatu barem 4 zvjezdice, a kada ga se "napuca" sa opremom, da će vrlo lako zaraditi i 5. zvjezdicu, ta da će vjerovatno biti "negdje u rangu (+/- dlaka gore dole)" što se tiče sigurnosti sa znatno skupljim suparnikom iz VWa.
Poslije možemo razgovarati o cijenama i balkanskoj zabludi "VW dobro drži cijenu, moš` ga dobro prodat....", a levat nije ni svjestan da nikad neće moći VW prodat ONOLIKO bolje nego nekog Opela, Peugeota, Renaulta, Citroena, Fiata, Forda, .....(iste klase, opreme i motorizacije), koliko ga je SKUPLJE platio. Pojednostavljeno, nakon X (nizak dvocifren broj) godina upotrebe prodaće VWa (pošto sam iz BiH, govoriću u KM) za 3000-4000 KM skuplje nego "ekvivalentnog" konkurenta (po klasi, motoru i opremi) nekog od gore navedenih proizvođača, ali ga je platio novog sigurno 5000-8000 KM više (a možda i više ako poredimo Passata sa npr. Mondeom ili Insigniom,....). Dakle, ode u "minus".Crankshaft je napisao/la: 14.12.2017., 10:35Tako je to na Balkanu. Ni kod nas situacija nije bolja, barem u Slavoniji. Da stvar bude još gora, u Hrvatskoj postoji jedan popularan automobilski portal (a odnedavno i časopis), neću ga sada imenovati, ali vjerujem da će neki prepoznati o čemu i kome se radi. Tolika količina drukanja za njemačka vozila, i to pogotovo ona iz V.A.G. koncerna, ja mislim da ne može biti viđena ni u tvojoj domovini gdje je VW božanstvo.Frantic je napisao/la: 14.12.2017., 07:23Što ti je reć "naš" mentalitet.Har Kl je napisao/la: 13.12.2017., 17:59 Samo za "ljubitelje" VW![]()
https://www.klix.ba/auto/noviteti/euron ... /171213077
![]()
![]()
![]()
Samo nek je Švabo (a pogotovo nek je VW, a pogotovo nek je Golf) a yebesh Talijana ili Francuza....
Baš sam se dobro nasmijao balkansko-primitivno-seljačkim komentarima na članak.
Takođe, mnogi su previdili činjenicu da je isti auto prije 10-11 godina dobio 4 ili 5 zvjedica, te da bi neki VW koji je u to vrijeme bio takođe sa 4-5 zvjezdica, danas bio na 1 zvjezdici (ili na 0).
Al' nek je dizat VW u zvijezde, a pljuvat po Fiatu (Renaultu, Peugeotu, Opelu, Japancima, svejedno,.....).![]()
(Ja znam da najstariji hrvatski auto časopis svako malo izbaci VW dodatak.Ali razumijem ja to, ljudi plate i jbga.)
Mazda radi revoluciju u pogonskim jedinicama i jako mi se sviđa što nisu išli filozofijom "turba" nago na kubikažu. U svakom slučaju bravo za Mazdu.Frantic je napisao/la: 07.12.2017., 21:35 Bilo je i ranije ovih ideja ali ovo bi moglo da zaživi.
Uglavnom - benzinac koji pali kao dizel (na kompresiju) a svjećice koristi samo pri većim opterećenjima, te na niskim temperaturama.
https://www.caranddriver.com/reviews/20 ... ive-review
http://www.popularmechanics.com/cars/a2 ... ne-engine/
![]()