Napokon, nakon par dana izbivanja s portala evo i mene da nadoknadim sve što se pisalo i u dobroj mjeri bljezgarilo.... Hvala puno još jednom ekipi koja je pomogla s linkom za reprizu utrke koju sam uspio pogledati nakon bolnog sprečavanja saznavanja rezultata zadnjih par dana. I naravno Buona Pasqua svima koji slave!
Mogu reći da mi je utrka još jednom bila prva liga zapad - kao i prethodne dvije. Pretjecanja još jednom kakva trebaju biti, borba vodećih je tu, borba midfielda je tu, muškarci se još jednom dokazuju, slučajni prolaznici još jednom pokazuju da su ovdje zalutali...
Moram priznati kako sam se nakon kvala pomalo zabrinuo nakon što sam vidio zaostatak Seba, pogotovo nakon što se govorilo kako je ova staza pogodnija za Ferrari, međutim izgleda kako su još jednom u Ferrariju ove sezone dokazali da misle na puno toga.
Nije mi jasna ekipa koja trkelja da je Mercedes brži bolid konstantno. Naravno, u kvalama su još uvijek brži, ali u utrci - nikako. Ferrari je u sve tri utrke imao bolji race pace i onaj kojemu to nije jasno i to ne vidi ili je zaluđen nekim fan stavom ili je zalutao u ovaj sport. Ferrari ima ono što Merc nema a to je sposobnost boljeg čuvanja guma i to radi dovoljno veliku razliku da bi bili bolji bolid u utrci. Također oni komentari da Ferrari pobjeđuje zbog strategije i guma te kako su samo zbog toga prvi je totalna glupost. Zašto? Zato jer je Ferrari trenutno najbolji bolid na gridu u utrci, zato jer su gume sastavni dio bolida, te poznavanje njihovih performansi od 1950. godine igra ogromnu ulogu u svakoj utrci te zato jer je strategija isto tako važna u svakoj utrci te isto kao i za gume svaka momčad ima brojne stručnjake i za strategiju te bi bez njih bili nula. Ako osoba ne shvaća važnost tih elemenata, pogotovo u modernoj F1, nego temelji svoje mišljenje o tome tko je trebao pobjediti na tome tko može odvesti najbrži krug i ŠBBKBB da netko nije imao bolju strategiju je fulao sport i trebao bi otvoriti oči jer takvim izjavama sramoti samo sebe i ruši svoj kredibilitet. Uzevši u obzir te segmente, Ferrari ne samo da je zasluženo pobjedio na ove dvije utrke, nego je ako ništa drugo trebao biti još bliže pobjedi u Kini, ako ne i pobjediti. Ferrari je do sada u svim utrkama oprao Merc strategijom što me ugodno iznenadilo, a u Kini Merc može biti zahvalan na SC-u kao i ovdje u Bahreinu. Kada smo kod SC-a u Bahreinu, zanima me koja je to logika kod bisera koji govore da je SC pomogao Ferrariju a ne Mercu - ne znam u kakvoj zabludi ti pojedinci žive, ali ovaj SC je skoro spasio opet utrku Mercu kao i onaj u Kini i to je svakom normalno jasno, međutim kao i lutalice u F1 koje su izazvale te SC-ove isto tako i lutalice koje su upale u praćenje ovog sporta na neki način dolaze do takvih genijalnih zaključaka.
Oba Finca su mi zasad ispodprosječna i nadam se da će se barem Kimi probuditi jer po paceu ovog bolida ima mogućnost boriti se za podije na svakoj utrci barem s Bottasom.
RB još uvijek muče neki čudni problemi, izgleda da je ovaj RB13 unlucky za njih a lucky za ostale.. onaj launch ih je izgleda zacoprao. Max i Ricci se trude ai čini mi se da ih ovo dosta prca tako da bi negdje do sredine sezone mogli izgubiti volju za borbom ako se ne unaprijede.
Massa za sad radi sve što se od njega traži i to mi je jako drago, ali onaj Stroll............ufffffffff...... taj dečko ove sezone ne bi trebao biti u F1. Ne kažem da uopće ne bi trebao biti ovdje, ali još mu ovdje nije mjesto - jednostavno nema iskustva. 3 starta, 3 DNF-a. Mislim da je ovaj sa Sainzom bila Carlosova greška, ali isto tako mislim da je na Strollovom mjestu bio npr Grozni da se taj sudar ne bi dogodio zato jer iako si u prednosti nećeš ići na taj način nekome zatvarati vrata nego uzmeš široku liniju i sigurno izlaziš ispred jer ovaj drugi ima užu izlaznu putanju.... ali eto neiskusto dovodi do ovakvih gluposti, a slično mu se dogodilo i u Kini kad je imao sudar s Perezom, a svaki normalni vozač bi ostavio mjesta u tom slučaju, jer u najgorem slučaju gubiš to mjesto, ali ako zatvoriš vrata sigurno gubiš utrku. Najgore mi je vjerojatno što mu je reakcija nakon svakog sudara bila da je onaj drugi kriv, umjesto da uči i iz svojih grešaka i ne radi takve gluposti.. al dobro vidjet ćemo kak će to izgledati u Rusiji iako se bojim da će mu mehaničari opet imati posla, al dobro nije da mu ja plaćam za bolid. Izgleda da mu je stari mazohist i tetoši si klinca pa tko sam ja da mu sudim, samo mi je žao kaj takvi dobivaju priliku ispred ljudi koji zaslužuju biti u tom bolidu.
Force India izvlači maksimum iz svake utrke, pogotovo Perez - apsolutni car midfielda, nadam se da ovo uhićenje gazde neće previše utjecati na momčad.
Renault izgleda sve jače i jače te je napredak očit - Hulk odlične utrke do sada, samo da onaj mamlaz Palmer ne troši mjesto bilo bi još bolje - opet ponavljam, puno je onih koji više zaslužuju to mjesto.
Haas nakon odličnih performansi u zadnjim utrkama, napokon uspio Groznog ugurati u bodove, a šteta je jer bi definitivno temeljeno na performansama s prethodnih utrka bili u borbi za to 4. Nadam se da će uzeti te nove kočnice i da će im odgovarati više nego Brembo.
Pascal Wehrlein. Moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh. Pogriješio sam, svaka mu čast na povratku, iskreno se nadam da će tako i nastaviti, ali svejedno bih volio vidjeti Giovija umjesto nekih od onih lutalica koje sam spomenuo u sljedećoj sezoni kada će i on biti spremniji.
Šteta zbog malih bikova, jako loša utrka, mislim da imaju inače puno veći potencijal i nadam se da će se vratiti borbi za bodove u Rusiji.
Alonso - što reći, koju posluku porati......... izgledao je OK u utrci i onda nakon onog jakog kočenja odjednom se pojavio taj famozni problem s motorom. Ako je stvarno to izmislio i uvezao bolid u boks 2 kruga prije kraja zato jer nije htio više voziti zamislite na kakvom je moralnom dnu trenutno ta momčad - da vam vozač odbije završiti utrku 2 kruga prije kraja zato jer je motor sranje, a mogao je završiti što bi bila prava rijetkost... isto tako mi je žao Stoffela - on mi je ostao potpuno nedorečen zasad ove sezone zbog tih piz*arija s bolidom, tako da ga ne mogu prosuditi, ali vidjelo se prošle sezone da lik može i zna...
Još jednom:
Stroll
Palmer
I za kraj bih se još samo volio nadovezati na raspravu o najboljem vozaču samo s ovim - nije sve u rukama i nogama, bitno je i što imaš u glavi...
Idemo na Rusiju,
AVANTI RAGAZZI, FORZA FERRARI!