Povijest F1

🕒 Razgovori o prošlim vremenima, mjesto za iskusne članove.

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Scuderia Ferrari
Tebe ove godine s Brawnom baš neće Franticu... :rofl:
E da i koji bi vozač trebao biti nakon rečenice "Brat Jordi vozio WTCC"?
Sisu (fin.)

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: sve powered by honda
za brawna se slažem. frantiče, crni frantiče. :mrgreen:
vozač je marc gene. logično...samo treba pažljivo čitat. :P
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
Marc Gene je rođen 1974. a rečenica koja dolazi nakon ove koju sam naveo govori da ima jedno pojavljivanje na GP-u 1961.?
Ne znam jel mene disleksija opičila ili kaj se događa al to mi nije baš jasno....
Sisu (fin.)

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
ali ta rečenica je u drugom redu i odnosi se na dukea.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Ferrari Maniac
Formula 1
Formula 1
Yup... disleksija, hvala zeko :thumbs:
Sisu (fin.)

Frantic
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
Ferrari Maniac je napisao/la:Yup... disleksija, hvala zeko :thumbs:
Objasnio @zeko
Jordi i Marc su braća.
Novi red - Geoff Duke.
Za Brawna sam fulao samo 10 godina, nije to ništa :mrgreen:
Jbga, maltene samo @zeko (manje) i ja (više) i pišemo ovdje.
Vi se nađete samo kad treba kritikovat. :gandalf:
Hehe, šalim se, samo ispravljajte :pivo:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
ajde fratniče, barem sad znamo da neko to čita. :mrgreen:

Frantic
Formula 1
Formula 1
zekohonda je napisao/la:ajde fratniče, barem sad znamo da neko to čita. :mrgreen:
Ja zadovoljan ako 3-5 ljudi (na računajući nas dvojicu) baci dnevno pogled ođe. :pivo:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

senja
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 10 mj
Navija za: Vettel
Ja samo otvorim da mi ne stoji crveno pored teme. :P

Frantic
Formula 1
Formula 1
senja je napisao/la:Ja samo otvorim da mi ne stoji crveno pored teme. :P
Od tebe nisam ništa drugo ni očekivo :chill:
Čudi me da si i komentar napiso :rofl: :rofl:
:pivo:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
30.03.1907. i 1910. rođeni Rudolf Krause i Peter Hirt, jedni od pionira sporta. Nisu imali većih uspjeha.
30.03.1961. rođen Mike Thackwell. Takođe nije ostvario nikakve zapaženije rezultate u F1. Ono po čemu se ističe je da je to treći najmlađi vozač koji je ikad startao jednu F1 trku. Dugo vremena je držao rekord kao najmlađi.
30.03.1974. VN JAR. Reutemann (FL, prvi u karijeri), Beltoise i Mike "The Bike" Hailwood. Reutemannu je to bila prva pobjeda, a drugoj dvojici je to bio posljednji podij. PP (takođe, prvu u karijeri) je imao Lauda. Hulme, 100. GP vikend, a debi imali Ian Scheckter i Vitorio Brambilla. Zbog pogobije Pterea Revsona na testiranju prije trke, ekipa Shadowa nije nastupila.
30.03.1980. VN SAD, zapad, Long Beach. Piquet (sa tripleom), ispred Patresea i E. Fittipaldija (zadnji podijum, kako za njega, tako i za ekipu Fittipaldi). Zadnja trka za Regazzonija.
30.03.1997. VN Brazila. Villeneuve (triple), Berger, Panis. Krš u prvom krugu, pa je utrka restartovana ali sa originalnim brojem krugova. Lola se povukla zbog finansija. Pošto su oba Stewarta stradalu u sudaru, rezervni bolid je uzeo Rubens, dok Jan Magnussen nije (re)startao.
Prije 3 godine, Malezija. Hamilton "odradio" sve (Grand Slam). Rosberg drugi, Vettel treći. Lewisov PP mu je bio 33. u karijeri čime se izjednačio sa Clarkom, što se tiče Britanaca po broju PP. Buttonu je to bio jubilarni 250. GP vikend. A Benzova 1-2 pobjeda je bila prva nakon VN Italije 1955.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

senja
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 10 mj
Navija za: Vettel
Frantic je napisao/la: Od tebe nisam ništa drugo ni očekivo :chill:
Čudi me da si i komentar napiso :rofl: :rofl:
:pivo:
Ma nek sam i ovdje uspio nešto napisati, dok me i ovdje nisu banovali. :mrgreen:

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Frantic je napisao/la:
zekohonda je napisao/la:ajde fratniče, barem sad znamo da neko to čita. :mrgreen:
Ja zadovoljan ako 3-5 ljudi (na računajući nas dvojicu) baci dnevno pogled ođe. :pivo:
Čitamo mi Frantiče bez brige. Ujutro dok se vozim u busu do faksa obavezno otvorim F1puls i u 90% slucajeva Povijest F1 tema stoji prva. Dok drugi spavaju Frantic vec otkljucao vrata foruma i popio kavu hehe :D
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
31.03.1956. rođenc Kevin Cogan. Nije poznat u F1, samo 2 GP vikenda (bez starta). Poznatiji je bio preko bare, pogotovo zbog 3.14zdraije koju je napravio na stratu Indy 500, 1982, kad je udario Foyta, pa su zatim pokupili Andrettija, Roegera Mearsa, a stradali su i još neki, kao Rahal (koji je uspio restartati). Tamo je vozio 10-ak godina, a 1982 mu je bila i bodovno najbolja sezona, kasnije je imao jedno drugo mjesto na Indy 500, te jednu pobjedu u Phoenixu.
31.03.1996. VN Brazila. Hill (triple), ispred Alesija i MSa. Prvi start za Tarsa Marquesa. Damonu je to bila 15 pobjeda, čime je preskočio oca sa 14 pobjeda.
6 godina poslije ( :mrgreen: ), isto mjesto. MS, ispred brata i DCa. JPM je imao PP i FL, ali je završio na 5. mjestu. MSu je to bio 100. podijum u karijeri. Trka će ostati upamćena po ovome.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aUUUKuo8hXs[/youtube]
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
01.04.1909. rođen Bill Whitehouse. Bez uspjeha u F1.
01.04.1950. rođen Loris Kessel.Takođe bez većih uspjeha u F1. Jedno treće mjesto u klasi na Le Mansu.
01.04.1971. rođen Shinji Nakano. Isto bez većih uspjeha, ali je za razliku od gornje dvojice "potrajao" pune 2 sezone, a ima i dva osvojena boda za ekipu Prosta.
01.04.2001. vožena VN Brazila. Pobjeda DCa, ispred MSa (PP) i Heidfelda. Ralf je imao FL. DC je zahvaljujući bolidu podešenom za kišu odnio pobjedu, a JPM koji nakon SCa na početku pretekao MSa je izletio u Curva do Sol, gdje smo imali masovno "parkiralište" bolida koji su izletili usljed kiše. Heidfeldu je to bio prvi podij (godinu poslije je lupio medical car - vidi post iznad). Coulthard je u svojoj 110. trci ostvario 10. pobjedu.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
02.04.1926. rođen Sir Jack Brabham, trostruki svjetski prvak (1959., 1960. i 1966.). Prvi australijski prvak, kao i prvi prvak sa "svojim" autom. Imao je i jedna podij u klasi na 24h Le Mansa. Jedan je od najstarijih pobjednika, sa Pobjedom na VN JAR 1970. godine, u svojoj zadnjoj sezoni, u 44. godini. Preminuo 19.05.2014. godine.
2 godine poslije rođen Gino Munaron. Prilično nepoznat.
02.04.1940. rođen Mike "The Bike" Hailwood, drugi najpoznatiji biker i F1 vozač (prvi je Surtees). Mike je osvojio 9 titula sa motorima (ostavario 76 pobjeda u 152 nastupa, dakle svaku drugu trku je pobjebiodio :klanjam: ), a u F1 je bio manje uspješan. U 50 nastupa je ostvario 2 podija (bez pobjede) i 1 FL. Jedan od podija je bio i za ekipu pomenutog Surteesa. 14 pobjeda na TT Isle of Man, a ima i treće mjesto na Le Mansu 1969. 21.03.1981. se vozio sa djecom (kćerkica i sin) kad je kamion prešao u njihovu traku i izazvao sudar. Kćerka je poginula na mjestu, a Mike i sin su prevezeni u bolnicu, ali je Mike nakon dva dana (23.03.1981.) podlegao. navodno mu je za vrijeme jedne VN JAR proročica prorekla da će poginuti sa 40., ali ne na stazi, već na cesti i da će to biti sudar s kamionom. Navodno je vozač kamiona kažnjen sa 100 funti.
02.04.1963. rođen Fabrizio barbazza. U F1 imao 20 nastupa, od toga samo 8 startova, ali je uspio 2x dovući Minardi do 6. mjesta. Indy Lights prvak iz 1986., i Rookei of the Year u Indy seriji iz 1987., sa osvojenim trećim mjestom na Indy 500.
02.04.1978. VN SAD Zapad. Reutemann (sa PPa, 20. podijeum) Andretti, Depailler. Jone postavlja FL (prvi u karijeri). Derek Daly vozi prvi GP vikend, ali se nije kvalifikovao.
02.04.2006. VN Australije. Alonso (10. pobjeda), Kimi (FL), Ralf (zadnji podij). PP osvojio Button u Hondi :mrgreen: . Ferrariji loši. MS izlijetanje, a Massa sudar na stratu. To je bila zadnja trka, sve do Meksika 2015. :prcnjau: , u kojoj nijedan Ferrari nije bio klasifikovan u poretku.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
sir jack i mike the bike velikani motorsporta! :klanjam:

senna66 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Kakav dan za velikane na 2 i 4 kotaca, po meni Mike drugi najbolji vozac ikada nakon Dunlopa. Koja sudbina bemti :(
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
03.04.1977. VN SAD, zapad. Andretti, Lauda (PP, FL), Scheckter. Prvas pobjeda nekog Amerikanca na domaćoj trci, Laudin 10. FL, a Watson i Mass vozili jubilarni 50. GP vikend.
03.04.1988. VN Brazila. Prost, Berger (FL), Piquet. Senna PP, ali je diskvalifikovan, jer je mijenjao auto (uzeo rezervni bolid), nakon pokazane zelene zastave za postavljanje na gridu. Prvi vikend za Schneidera, Baileya, Gugelmina, Perez-Salu i Laraurija, s tim što se prva dvojica nisu kvalifikovali za trku. Mansell napravio pravi podvig u kvalama, kad je Williamsa sa atmopsferskim V8 motorom, kvalifikovao u prvi red.
03.04.2005. Bahrain. Alonso (PP), Trulli, Raikkonen. De la Rosa postavio prvi i jedini FL. MS odustao zbog mehaničkog kvara nakon 58 trka, a Ferrari nakon dvije godine (VN Brazila 2003.), prvi put bez bodova. Bila je to i jubilarna 100. pobjeda za bolid pogonjen Renaultovim motorom.
Prije godinu dana, takođe se vozila VN Bahraina. Nico (FL), Kimi, Lewis (PP). Stoffelov debi i odmah bodovi. Vettelu crko motor u krugu za zagrijavanje, te mu je to bio prvi puta da nije mogao startati trku.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Izostanak opravdan. Do prije pola sata.
Napišem nešto poslije. :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!