E sad.
Što se tiče guma na njima sam 50/50. Drago mi je što traju i što mogu vozači pritiskati na njima, ali ipak mislim da će korekcija biti potrebna. Ne vjerujem da će usred sezone to raditi jer je Pirelli bio zadovoljan nakon testiranja, ali za 2018. vjerujem da će biti korekcija.
Ultra Soft jednostavno pre dugo traje. Mislim da je max bio 34 kruga? I to na ovakvoj stazi koja ima puno sporih zavoja koji zahtijevaju trakciju, puno oštrih pokreta volanom kao i jakih kočenja.
30 krugova za Ultre je baš puno previše.
Kužim ja zašto je Pirelli napravio konzervative "Bridgestone" gume jer će se bolidi sigurno jako ubrzavati kroz sezonu pa su pokušali predvidjeti i veće sile, ali mišljenja sam da i kada se bolidi ubrzaju kroz sezonu da ovih 31-32 kruga će postati 24-25 krugova max. što je i dalje puno za njihove najmekše gume.
Mišljenja sam da Ultra Soft treba trajati 15-20 krugova sa najboljim mogućim performansama pa da primjerice u 19 ili 20 krugu totalno padnu za 2-3 sekunde da prisili ulazak u boks timove i vozače na raznovrsnost. Jer trenutno Super Soft i Medium guma nemaju skoro pa nikakvu svrhu ukoliko će Ultra trajati 25 krugova, a Soft 45 jer je to lagana i jedina logična strategija.
U ovom slučaju na ovoj stazi trajanje Soft gume je po meni bilo ok jer je to "najtvrđa" opcija za tu stazu.
Naravno teško je Pirelliu takvo nešto predvidjeti jer se sve staze razlikuju , ali treba korekcija.
Nekako bi ovako to stavio i to ću staviti od najmekše gume vikenda do najtvrđe jer nema smisla staviti od US do Harda jer se to neće koristiti na svakoj stazi:
Utrka cca 60 krugova
Najmekša guma vikenda: 17 krugova max te opadanje performansi za 2 sek u 18 i 19. krugu.
Srednja guma vikenda: 33 krugova max te opadanje performansi u 34. i 35. krugu za 1.5 do 2 sek.
Najtvrđa guma vikenda: 40 krugova max te opadanje performansi u 41. i 42. krugu za 2 sek
Znači ovih 17, 33 i 40 krugova pod maksimalnom mogućom brzinom. Isto kao i sada da mogu pritiskati bez da paze koliko će se gume pregrijati već samo da...traju gume manje. Puno manje.
Ovako se otvaraju dodatne opcije svima bez nekog kompromisa prema vozačima, ali strategija igra ulogu.
E sada koliko se to može korigirati i je li ovo moguće to ne znam...ovo je više nekakva fan fantazija
Ove tvrđe gume su više odgovarale tamo 2000-2008 jer smo imali nadoljevanje goriva pa je to bio razlog za 2 ili 3 ulaska u boks (po meni je idealno ući 2 puta...3 je već puno), pa su zato i imali tvrđe gume. Tamo su timovi taktizirali pomoću goriva, a ne guma, a pošto sada nema nadoljevanja onda je ovo zapravo poveća mana sistema.
Eto malo sam vas upilao, ali želio sam ovo napisati jer sam o tome već od testiranja razmišljao.