F1 Vijesti

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Iceman je napisao/la:@Ferrari - bilo bi lijepo od tebe kada već navodiš pod navodnike stručnjake, na koga se to referiraš!?!!?
Pa mislim prvenstveno na novinare koji misle da ćemo odjednom gledati 10 pretjecanja po utrci...znači lupaju iako nisu vidjeli ništa, a naravno internet to pokupi pa su odjednom svi negativni i svi pričaju o tome kako neće biti pretjecanja ove sezone, da je trebalo ostaviti stara tehnička pravila (u kojima je Merc dominirao...znači smijeh), da sada odjednom treba ukidati DRS itd.
Znači nema nikakve logike iza sve te priče.

Dok ne vidimo bolide na prvih 10 utrka do tada ne možemo ništa znati u vezi toga...ali pumpa se negativa kroz razne portale.

Što se tiče DRS-a o njemu se raspravlja od kada se uveo, a vidi đavla ove godine kada je GP3 klasa maknula DRS sa svojih bolida te su utrke postale toliko ubojito dosadne da to nisu istine...a tamo su bolidi STANDARDIZIRANI. Znači svi su jednaki i samo setup i vozači odlučuju.
Što se govorilo nakon 5 utrka GP3 sa novim bolidima bez DRS-a? Da ga treba vratiti.

Primjerice u F1 onaj vozač kojeg je netko pretekao sa DRS-om može i dalje vratiti njemu na u drugoj DRS zoni ukoliko ovaj ostane unutar 0.500-1 sec.
Znači tko brani tom vozaču kojega je netko pretekao sa DRS-om da on ovoga isprati do druge DRS zone uz to ostane blizu i imamo blisko utrkivanje i pritisak na vozačima i onda ga pokuša napasti sa DRS-om?
Primjer je Spa ove godine između Vettela i Verstappena gdje je Seb prešao Maxa prvi puta na Kemmel ravnici, a Max mu je uzvratio odmah slijedeći krug opet sa DRS-om dok ga je Vettel slijedeći krug napokon prešao. I bilo je blisko utrkivanje cijelo vrijeme. (ako sam u krivu ispravite me)

Znači da su bolidi malo bliže (kao što su u tom slučaju Ferrari i RBR bili jako blizu po performansama) onda apsolutno ništa ne nedostaje DRS-u.
Prvih godina kada je DRS uveden tada su zone DRS-a bile prevelike pa se kroz nekoliko godina to smanjilo tako da se pretjecanje dogodi u zoni kočenja.
Primjer Ricciardo u Monzi na Bottasu:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7dBr0jRf1B4[/youtube]

Znači sve je izvedivo...
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Glasniju F1
DRS i njeno umjetno utrkivanje :trep:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QXRbgnqIG_Q[/youtube]
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
Pa nisu novinari počeli lupati o 10 pretjecanja po sezoni. Symonds, Newey, Brundle.... itd. itd. su osobe koje su dio F1. Dvojica su tehnički direktori, jedan od njih je friško u mirovini. Brundle je bivši vozač. I vjerojatno postoji još bezbroj inžinjera koji imaju isto mišljenje.
Dakle ne radi se o novinarima i njihovom žutilu (makar im nije strano iz muhe raditi slona), već ljudima, ekspertima koje valja slušati.
Naravno da će se vidjeti što će biti, ali očigledno je da postoji opravdani "strah" da će se sa novim bolidima teže preticati.

Što se tiče DRS-a. On je uveden upravo zato što su utrke bile nezanimljive. Dakle imali smo bolide koji su bili na vrhuncu svog razvoja, vrlo pouzdani, sigurni, brzi i počeli su se gledati detalji za jednu običnu tisućinku.
Onda se show nečime morao začiniti i uveden je DRS. Nikad neću zaboraviti prvu utrku sa DRS-om. Gledaš u nevjerici kako jedan bolid na vrlo laki način pretiče onog ispred, a taj ispred nema tu mogućnost koju pruža DRS.
Dakle bilo je tu i za i protiv uvođenja DRS-a, i ako se pitaju vozači o DRS-u nisam siguran koliko su oni zadovoljni današnjom F1.
Ja još nisam primjetio da je i jedan vozač spomenuo kako su mu najdraži bolidi ovi današnji.

Dakle nisam za ad hoc riješenje, ajmo ukinuti DRS danas jer nam se to ne sviđa (pogotovo ne dok se ne vidi ove sezone što smo dobili sa novim tehničkim pravilnikom), ali jesam za to da se nađe riješenje koje će dovesti do ukidanja DRS, a kao rezultat bolida koji može pratiti onog ispred. I onda smatram da bi tu profitirali kako vozači, tako i fanovi.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Apsolutno se slazem Ice ;)
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
DaveGilmour je napisao/la:
Frantic je napisao/la:Klasičan primjer
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FVoScgNlPNA[/youtube]
MS je propišao krv da vrati poziciju od JPMa. Stiskao je i pripremao preticanje 5-6 krugova. Čak je u jednom momentu prošao ciljnu liniju sa 0,145sec zaostatka i nije uspio proći ispred na kraju ravnine. I kad ga je prešao, bilo je to uz malu pomoć (grešku) JPMa. A pitanje je kako bi riješili Trullog, da se ovaj nije izvrtio i izletio.
Iako je riječ o sjajnoj borbi mislim da ova situacija jasno pokazuje zašto nebi bilo pametno u potpunosti ukinuti DRS s trenutnim pravilima. Naime, Schumacher je prešao Montoyu na početku 17. kruga. Na početku 19. kruga Schumi već ima 4.5 sekunde prednosti iz čega se može zaključiti da je u toj fazi utrke Schumacherov Ferrari bio cca. dvije sekunde po krugu brži od Williamsa. Ne znam za vas, ali meni nije normalno da bolidu koji je dvije sekunde po krugu brži treba 5-6 krugova da pređe vozača ispred sebe. To znači da vozač koji je 0.5 sekundi po krugu brži (što je isto dosta) ne treba ni pomišljati na pretjecanje te mu je jedina šansa preći vozača ispred sebe kroz bokseve (u to vrijeme preko overucta, a u današnje preko undercuta). A mislim da nitko ovdje ne želi gledati utrkivanje kroz bokseve nego izravne borbe na stazi. Nije DRS savršen, daleko od toga, ali njegovo ukidanje sa sadašnjim pravilima bi utrke učinilo negledljivima.
Ja sam samo stavio primjer :mrgreen:
Da je tad bio DRS, ostali bi uskraćeni za sjajnu borbu. :chill:
Meni DRS nekako, nit smrdi nit miriše. Ima više pretjecanja, ali mi je to vještačko.
A pošto dugo pratim F1, navikao sam na sve i svašta.
Možda sam ipak bliže stavu da DRS treba ukinuti, zaboraviti na Push To Pass, ali zato napraviti bolide (i gume) takvim da mogu biti bliže jedan drugom (u mjenjaču), što bi omogućilo da se onqj ispred lakše prati i pretekne.
Dakle, slično razmišljam kao i @Ice i @Ferrari.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Ja ni danas ne vidim smisao u tom DRSu. Može na utrci biti i 100 pretjecanja no nijedno mi neće ostati urezano u sjećanju kao nešto savršeno. MSC Brazil 2006., MSC vs Alonso Imola 05 i 06, Kimi Japan 2005. itd. MSC Alonso nije bilo pretjecanja ali taj naboj borba oba vozača je nešto nedokučivo sa DRSom. Ne znam zašto su ljudi postali opsjednuti da mora biti pretjecanja? To je kao da u nogometu zbog jako malo golova po utakmicama povećaš gol za duplo, hoće to nogomet učiniti zanimljivijim? Mislim nije da prigovaram ali ono što god promjene znam da ću opet jedva čekati da krene nova sezona. Jedna stvar u f1 je konstantna a to da top team koji dominira nikako nećeš moći zaustaviti jednostavno to je tako.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
S nama već: 9 god 4 mj
Navija za: Sve driven by Verstappen
Frantic je napisao/la: Dakle, slično razmišljam kao i @Ice i @Ferrari.
Slažem se i ja s vama, ali se očito ne znam adekvatno izraziti pa ispada da vam proturiječim :zubo:

zjurina
Formula 1
Formula 1
Navija za: Leclerc, Ferrari.Honda
Frantic je napisao/la:
DaveGilmour je napisao/la:
Frantic je napisao/la: ....
Ja sam samo stavio primjer :mrgreen:
Da je tad bio DRS, ostali bi uskraćeni za sjajnu borbu. :chill:
Meni DRS nekako, nit smrdi nit miriše. Ima više pretjecanja, ali mi je to vještačko.
A pošto dugo pratim F1, navikao sam na sve i svašta.
Možda sam ipak bliže stavu da DRS treba ukinuti, zaboraviti na Push To Pass, ali zato napraviti bolide (i gume) takvim da mogu biti bliže jedan drugom (u mjenjaču), što bi omogućilo da se onqj ispred lakše prati i pretekne.

Dakle, slično razmišljam kao i @Ice i @Ferrari.
Potpisujem :thumbs:

definitivno ukinuti ili ne uvoditi ništa umjetno.

Neka pretiću na umijeće i spretnost, a tu bi trebalo onda doći do izražaja talenat i iskustvo, a ne ovo što je danas, je skoro pa bi mogli reči da bi naše miljenike sa ovim pomagalima mogao preteči skoro pa bilo ko od nas... (cf. ne govorim o utrkivanju, mislim samo na striktno preticanje! )
slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Definitivno se slažem s većinom napisanog ovdje :thumbs:

DRS nije pridonio ničemu osim broju pretjecanja, ali kod pretjecanja nije bitna kvantiteta, već kvaliteta. Ustvari, sama borba za poziciju je ono u čemu fanovi uživaju, umijeće ne samo napada i pretjecanja, već i umijeće obrane. Nitko neće pamtiti pretjecanje DRS-om kao neki super uzbudljivi trenutak i ono neće pridonijeti zanimljivosti utrke, upravo suprotno, jer DRS oduzima priliku za bilo kakvu obranu i za neku kvalitetnu borbu jer je obrambeni vozač u većini slučajeva "sitting duck", laka meta i nema šanse za obranu tako da napadač ustvari obilazi, a ne pretiče.

DRS se mora ukinuti, ali svakako se mora obratiti pažnja i na ovo što je @Iceman prvi spomenuo, a to su bolidi i gume koji omogućavaju praćenje bolida. Jer i zbog toga utrkivanje pati, zbog tog prljavog zraka koji uništava gume i narušava stabilnost bolida često ostajemo uskraćeni za bilo kakvu borbu pa se vozač iza jednostavno odmakne na 2 sekunde i rađe pokuša proći kroz bokseve.

Zbilja se nadam da će Brawn i ostatak stručnjaka dobro razmisliti o svemu prije nego što nešto promjene, da neće uvoditi nikakve gimmickse u stilu DRS-a, nikakav push-to-pass i ostalo te da će ponovo omogućiti epske borbe gdje ćemo moći vidjeti umjetnost borbe za poziciju koje će onda automatski učiniti utrke zanimljivima.

Iceman
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari, KR7
croatic f1 je napisao/la:Definitivno se slažem s većinom napisanog ovdje :thumbs:

DRS nije pridonio ničemu osim broju pretjecanja, ali kod pretjecanja nije bitna kvantiteta, već kvaliteta. Ustvari, sama borba za poziciju je ono u čemu fanovi uživaju, umijeće ne samo napada i pretjecanja, već i umijeće obrane. Nitko neće pamtiti pretjecanje DRS-om kao neki super uzbudljivi trenutak i ono neće pridonijeti zanimljivosti utrke, upravo suprotno, jer DRS oduzima priliku za bilo kakvu obranu i za neku kvalitetnu borbu jer je obrambeni vozač u većini slučajeva "sitting duck", laka meta i nema šanse za obranu tako da

Pogodio si u sridu. Svaka čast na cijelom komentaru. :thumbs:

renato2107
GP3
GP3
Krivo razmišljanje po meni....nije DRS kriv što je ga je ovaj iza prestigao, kriv je sam jer je bio prespor pa ga je ovaj stigao, da je bio dovoljno brz ne bi mu se toliko približio. Doći nekome unutar sekunde nije lako, a da bi i s DRS-om prestigao ako su podjednako brzi treba većinom i unutar pola sekunde plus dobar izlaz iz zavoja. Kako zadnjih godina Mercedes nije prestigao skoro nitko iako su puno puta bili unutar DRS-a? Kolko puta je Williams prestigao Ferrari iako su na topspeedu bolji? Zašto Ferrari u Barceloni nije prestigao Redbull, a budimo realni u tim trenutcima su bili brži. Zato jer im je DRS pomogao ali ne dovoljno, tek im je dao šansu. DRS samo ovom iza daje bolje šanse, čime može se reći nadoknađuje što vozač iza gubi downforce zbog zavjetrine. Meni se baš ne gleda povorke kao nekad iza Trulija (svakak čast njemu). Pa i s ovim 2-3 najbrže momčadi su muku mučile s prestizanjem kad je netko od iza krenuo, a brži su za 2 sekunde bar, šta bi tek bilo da nije DRS-a. Ne gleda mi se baš utka gdje Hamiltonu krepa motor, mora promijeniti, krene iza i uspije doći do 12. mjesta, a čak i 11. je sekundu sporiji od njega u bilo kojem trenutku.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
vidjeh ovo na forum.hr-u, joža okačio. https://twitter.com/andrewbensonf1/status/824522137675431936
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

hattrick
Formula 1
Formula 1
Navija za: Vettel
Kontakt:
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. slika

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
@renato
Kako onda karakteriziraš pretjecanja koja nisu bila u eri DRS? Po tvome moglo bi se svrstati u domenu nemoguće. Gume su dozvoljavale da voziš u prljavom zraku peglalo se do krajnjih granica i to barem ja želim da gledam, a ne umijeće da se bude unutar 1s kako bi se prestiglo.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Frantic
Formula 1
Formula 1
Navija za: Ferrari
zekohonda je napisao/la:vidjeh ovo na forum.hr-u, joža okačio. https://twitter.com/andrewbensonf1/status/824522137675431936
slika
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Krstas
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 8 mj
Navija za: Liam Lawson
http://twitter.com/Motorsport/status/824961504734744578
slika

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
šteta. :(
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

DaveGilmour
Formula 2
Formula 2
Navija za: Sve driven by Verstappen
:thumbsd:

senja
Baniran
Baniran
S nama već: 9 god 10 mj
Navija za: Vettel
zekohonda je napisao/la:vidjeh ovo na forum.hr-u, joža okačio. https://twitter.com/andrewbensonf1/status/824522137675431936
Baš čitao juče neke špekulacije, da je Bernie registrirao ime GP1 već odavno. Kao rezervnu opciju. Izgleda da bi GP1 mogao zaživjeti uskoro :D
Mislim da čovjeku njegovog kalibra nebi bio problem napraviti konkurnetnu seriju F1. Ima dosta odličnih proizvođača van F1. Porsche, BMW, VW... A sa njegovim vezama ne bih se iznendaio da ukrade koji jak tim i iz F1.

Krstas
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 8 mj
Navija za: Liam Lawson
Fin gest http://twitter.com/OconEsteban/status/824982799534981121
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡