Povijest F1

🕒 Razgovori o prošlim vremenima, mjesto za iskusne članove.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
23.08.1953. (Švicarska) - Ascari ostvario zadnju pobjedu (i podij). Čak i zadnji put da je osvojio bodove kroz plasman. Nakon toga je osvojio bodove samo za 2 najbrža kruga.
23.08.1964. (Austrija) - Bandini ostvario svoju jedinu pobjedu, manje poznati Bob Anderson jedini podij u Brabhamu (bio treći sa čak 3 kruga zaostatka!!), Rindt debitovao.
Prije 7 godina Glock na VN Evrope (Valencija) ostvario svoj jedini FL, a Grosjean debitovao. Usput, njemu je i godišnjica od osvajanja zadnjeg podija, prošle godine u Belgiji, nakon pucanja gume Vettelu.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

fjaka
Formula 4
Formula 4
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: jordan
samo jedan prijedlog, možda bi bilo bolje da se tema zove kalendar f1? mislin logično bi bilo? jer sad ako mislin napisat nešto o povjesti f1 pari mi se da san skroz na krivom mistu. i prije nego šta me dežurni kmečavci napadnu neman apsolutno ništa protiv nikoga nego da bi bilo malko urednije da postoji i kalendar i povjest thats all :thumbs:

Frantic
Formula 1
Formula 1
Nisi na krivom mjestu. Ti piši šta `oš i šta ti je ćeif, a i ja ću vala.
Usput, ovi datumi su prošli, što znači da apsolutno pripadaju ovoj temi.

Evo nešto nevezano za datume.
[ link do slike ]
Dakle, plavooki sa slike je Francios Cevert.
Malo zanimljivosti vezano za njega. Rođen kao Albert Francios Goldenberg (otac mu je bio jevrej). Međutim, Francios (rođen 1944.) i njegova braća i sestre su upisani sa majčinim prezimenom (Cevert), kako ih ne bi deportovali u logore. Kasnije je odbacio i prvo ime (Albert).
Njegova starija sestra Jacquline je bila udata za Jean-Pierre Beltoisa, koja ga je i "navukao" na trke.
Poginuo je na kvalifikacijama za VN SAD 1973. u Watkins Glenu (zadnja trka te godine), kad je izgubio kontrolu nad bolidom, koji je poletio, okrenuo se i pao na barijeru. Cevert je bio mrtav na licu mjesta. Ostaće upisana 1 pobjeda (na istoj stazi, 2 godine prije pogibije) i 2 FLa.
Tyrrell je odustao od učešća na toj trci. Stewart je već osigurao titulu, a u pomen svom kolegi, složio se sa odlukom ekipe, te tako nije startao svoju 100. trku.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

fjaka
Formula 4
Formula 4
jep. stewart se triba povuć sljedeće sezone i ostavit vrata širom otvorena mladom cevertu za juriš na titulu. jebat ga.
bio je on dosta puta brži od stewarta ali iz poštovanja prema svom mentoru nije ništa pokušava...

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Ja ću se malo vratiti na datume :)
Na današnji je dan prije 25 godina @fjakin miljenik krenuo u svoj prvi GP vikend na Spa Francorchampsu u bolidu Jordana

[ link do slike ]

Frantic
Formula 1
Formula 1
Hvala Gachotu i onom londonskom taxisti. :klanjam:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

fjaka
Formula 4
Formula 4
a ono moš se sprdat kolko oš ali on je bija moj miljenik. sve do '94.
za govno dalje jednostavno nisan više moga navijat a nakon '97 ga više nisan moga smislit, želudac mi se okrića samo na spomen njegova imena.

ali naš štaću ti još reć, mislin da bi i on sam minja koji pokal za ugled, i s kojim naslovom manje bi mu se klanjali ka jednom od najvećih. ovako...mrlje koje je ostavija su prevelike.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
VN Belgije, 24. kolovoza 1997. ---> prva F1 utrka koja je startala pod :SC: om <3

[ link do slike ]

Frantic
Formula 1
Formula 1
Stavio sam tamo na temi za VN Belgije i malli dio te trke. MS rapsodija nekih 10-ak krugova nakon izlaska SCa, kasnije krstarenje.
Što se tiče starta pod SCom, to su bile neke "prelazne" godine iz onog perioda kad se ne bi startalo pod SCom i ovog današnjeg perioda kad se ne bi uopšte startalo u onim uslovima. :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Prije 13 godina Alonso je ostvario svoju prvu pobjedu (VN Mađarske).
5 godina poslije Massa (u svom 100. gp vikendu) je pobjedio na prvoj VN Evrope održanoj u Valenciji (fala Bogu pa više nema tog smeća od staze).
A velikan WECa Andre Loterer je prije 2 godine imao svoj jedini nastup (Belgija) u Caterhamu, koji je, doduše trajao vrlo kratko.
A Ricci od tada čeka na pobjedu. :klopa:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Prije četvrt vijeka su se počeli ispisivati rekordi.
Jbga, nije trajalo ni krug, ali i to je nekome bilo dovoljno.
[ link do slike ]
Njegov budući timski kolega (Piquet) je ostvario zadnji podij, a čovjek koga je zamijenio u Benettonu (Moreno) prvi i jedini FL.
A 25.08.1985. Lauda uzima zadnju pobjedu u Zandvoortu, dok Bellof vozi zadnju trku prije pogibije u Spa, 7 dana poslije.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
Za danas ništa posebno.
Arnoux prije 32 godine u Zandvoortu ostzvario zadnji FL.
Ai u Belgiji 1990 smo imali zanimljivu trku, pogotovo start, odnosno startove, jer ih je bilo 3.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

fjaka
Formula 4
Formula 4
taj benetton s kojim je postolar osvojio prvenstvo je ima nešto toliko drugčije od drugih bolida, nešto šta je vizualno odvajalo benetton od ostatka.
šta bi to bilo? onaj koji odgovori dobije kartu za spa!
pardon ne samo taj pobjednički benetton nego i par benettona prije je imalo istu stvar, ali nakon osvajanja prvenstva i ostali su to iskopirali...

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
ne znam odgovor na pitanje, a razmišljo sam.
ako se niko drugi ne javi, odgovori sutra.
ne kontam foru s kartama za spa, ali eto.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

MrDoomroom
Formula 1
Formula 1
@fjaka
Jedino sto mi pada na pamet jest nos bolida koji je dosta dignut naspram drugih čime se dobija puno vise zrak ispod bolida generirajući DF još sa onim stražnjim krilom nije ni čudo sto je bolid isao ko po šinjama.

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
imo je tyrell podignuti nos prije benettona.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
@Frantic, vikendom ne radiš? :mrgreen:

27. kolovoza
2006. - Felipe Massa ostvaruje prvu pobjedu u karijeri na VN Turske
1995. - Michael Schumacher pobjeđuje na VN Belgije nakon starta sa 16. mjesta
1978. - Andretti i Peterson donose Lotusu 1-2 pobjedu na VN Nizozemske
1976. - Rođen Mark Webber
1967. - Jack Brabham u svojoj momčadi ostvaruje pobjedu na prvoj VN Kanade u povijesti voženoj na Mosportu
1959. - Rođen Gerhard Berger

Frantic
Formula 1
Formula 1
croatic f1 je napisao/la:@Frantic, vikendom ne radiš? :mrgreen:

27. kolovoza
2006. - Felipe Massa ostvaruje prvu pobjedu u karijeri na VN Turske
1995. - Michael Schumacher pobjeđuje na VN Belgije nakon starta sa 16. mjesta
1978. - Andretti i Peterson donose Lotusu 1-2 pobjedu na VN Nizozemske
1976. - Rođen Mark Webber
1967. - Jack Brabham u svojoj momčadi ostvaruje pobjedu na prvoj VN Kanade u povijesti voženoj na Mosportu
1959. - Rođen Gerhard Berger
:pivo:
Ma nešto mi se nije dalo, te ovo, te ono, jbga. Bio malo na forumu danas oko kvala i to je to. Čak sam i propustio prvih 10min Q1. Sad je već 23 i kusur, a vidim da si odradio smjenu. :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

Frantic
Formula 1
Formula 1
John Watson je na današnji dan 1983. u Zandvoortu ostvario zadnji podij.
28.08.1994. Rubens je prvi put startao sa PPa (također i prvi PP za ekipu Jordana), a bio je to drugi i posljednji PP za bolid pogonjen Hartovim motorom. Usput, i tata Jos je ugrabiovsvoj drugi i poslednji podij.
Međutim, trka je upamćena zbog ovoga.
[ link do slike ]
Dakle, kao što vidite, ovo je daska, fosna, greda, kako hoćete. Nešto ovako je uvedeno 2 trke prije (VN Njemačke 1994), a sve u cilju kako bi se "pogoršala" aerodinamika i povećala visina bolida. Bila je debljine 10mm, a smjela se potrošiti max. 1mm. Kod MSa, koji je prvi prošao ciljem, ta daska je bila previše potrošena (možda zbog toa što je izletio i izvrtio se), pa je on naknadno diskvalifikovan, a prednost nad Hillom je umjesto 35 bodova, bila 21 bod.
Ovaj komad drveta je u upotrebi i dan-danas. :klanjam:
Ivan Capelli je u Marchu na Spa, 28.08.1988. ostvario svoj prvi podij.
A prije 5 godina na Spa, MS je startao sa najniže pozcije ikad u karijeri (24. - zadnji, nakon što mu je otpao točak u prvom out lapu u Q1), a Pastor je osvojio svoje prve bodove (tačnije, bod), te tako postao prvi vozač iz Venecuele sa osvojenim bodovima, nakon Johnnya Cecotta kojem je to prvi i jedini put pošlo za rukom 1983 godine, na VN SAD.
Yeah, it's on purpose!

► Prikaži “Spoiler”

fjaka
Formula 4
Formula 4
MrDoomroom je napisao/la:@fjaka
Jedino sto mi pada na pamet jest nos bolida koji je dosta dignut naspram drugih čime se dobija puno vise zrak ispod bolida generirajući DF još sa onim stražnjim krilom nije ni čudo sto je bolid isao ko po šinjama.

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk
osvojia si 2 karte za spa dogodine molin te javi se redakciji foruma :thumbs:
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡