Povijest F1
- Lady
- GP3
- S nama već: 10 god 3 mj
Evo po ovome šta pišeš odmah mi je jasno da nisi uopče gledao utrke ili ako si ih gledao, ne sjećaš ih se uopče. Pišeš kako je Prost razvalio Sennu 1988 i 1989, a onda mi navodiš Sennine kvarove i odustajanja.....fjaka je napisao/la:da ti pišen u kojin utrkama je razvalio sennu? pa toga se ni prost nesića a kamoli jarecimo jedna stvar mi je ostala jako dobro u sjećanju a ta je da je senna jako često sa vodeće pozicije pripušta vodstvo prostu jer bi razvalio bolid ili izletio. jednostavno je previše puta iša priko granice, s jedne strane mamio uzdahe publike odveženim krugom s druge strane je bija preglup za odvest prvenstvo. prost je jednostavno zna da će ovaj ovaj prije ili kasnije uprskat a forsira je samo onda kad je mora.

Samo ću ti dat jedan svježi primjer pa mi reci da li se slažeš?
Da je kojim slučajem lani Hamiltonu crko bolid u Abu Dhabiju i Rosberg uzeo naslov, dali bi mogli reć da je Rosberg oprao Hamiltona na stazi 2014?
I kako možeš napisat da je Senna bio preglup za odvozit prvenstvo?
Ma da mi je znat šta si ti gledao tih godina???? Ali bitno kako si kolegi @Felipeu objašnjavao sve o Ayrtonu i Prostu, i kako je Prost prao Ayrtona...i šta sve nisi nadrobio u onim prvim postovima, a sad se već pričica okrenula....
Ako želiš nastavak rasprave, napiši mi točno u kojim utrkama je Prost outpace-ao Sennu 1988 i 1989. Imaš 32 utrke na raspolaganju u te dvije sezone.

- fjaka
- Formula 4
- Navija za: jordan
da je hamiltonu crka bolid u zadnjoj utrci koja je odlučivala prvaka? iskreno bilo bi mi ga ža.Lady je napisao/la: Samo ću ti dat jedan svježi primjer pa mi reci da li se slažeš?
Da je kojim slučajem lani Hamiltonu crko bolid u Abu Dhabiju i Rosberg uzeo naslov, dali bi mogli reć da je Rosberg oprao Hamiltona na stazi 2014?
ali da je u toj zadnjoj utrci to bio već 5-6 bolid sjeban u sezoni dok je s druge strane rosberg sjeba 1-2 puta, salutira bi rosbergu a hamilton nek si nabavi malo pameti.
I kako možeš napisat da je Senna bio preglup za odvozit prvenstvo?
Ma da mi je znat šta si ti gledao tih godina???? Ali bitno kako si kolegi @Felipeu objašnjavao sve o Ayrtonu i Prostu, i kako je Prost prao Ayrtona...i šta sve nisi nadrobio u onim prvim postovima, a sad se već pričica okrenula....
Ako želiš nastavak rasprave, napiši mi točno u kojim utrkama je Prost outpace-ao Sennu 1988 i 1989. Imaš 32 utrke na raspolaganju u te dvije sezone.
pokušavan i tebi objasnit ali neide. no nesikiran se, nekome bi prije metar u.... nego cenat u glavu jer nevide dalje svoga nosa. priča se nije okrenila priča je i dalje ista, senna je za života bija velik vozač a nakon smrti mr nedodirljivi. mr nedodirljivi uber alles najveći itd senna...kojeg je prost opra dvi sezone u istom bolidu. to će ti manje više svak ko je gleda to uživo potvrdit. i kako onda nazvat prosta koji je dvi sezone opra mr nedodirljivog uber alles najvećeg sennu?
zašto konstantno provlačiš to outpaceanje? kakva je bit toga za ukupnu sliku? ti konstantno brkaš pojmove brži - bolji. senni brzinu niko nemože osporit. niti san je ja ikad ovde osporava. ali ako 'brži' stvarno znači i 'bolji' kako to da senna na kraju nema10-20 bodova prednosti nego je obratno?
- fjaka
- Formula 4
i sad jedno stvarno ozbiljno pitanje, ti si žensko, jesi slučajno bila zacopana u sennu? znan po rodici koja se rastapa kad vidi raikkonena da je u stanju izvalit svakakve glupost raikkonen ovo raikkonen ono. da je pitaš ko je bija najbolji 2010. u f1 njen odgovor bi opet bija raikkonen.
- Lady
- GP3
@fjaka,
Na ono prvo:
U Formuli 1 se u prvom redu mnoge stvari mjere brzinom. Pojam F1 je brzina....
Samo su utrke bitne za gledanje cijelokupne slike o nečijoj kvaliteti. Mogla bi sad pisat satima, ali nemam baš vremena pa ću bit kratka....
Možemo mi razglabat o vozačima kroz statistiku, pa kroz njihovu karizmu kroz medije, izjave u medijima, tko je zgodniji ili šta ja znam već..., ali najbitnija stvar kada gledamo nekog vozača kakav je on ustvari vozač je kroz utrke.
Zato ti ja spominjem stalno utrke.
Nemoj gledat bodove na kraju sezone jer oni nisu mjerodavni za cijelokupnu sliku koja se desila tokom sezone. Zato sam i spomenula Hamiltona i Rosberga, jer je kod njih bio upravo očit primjer gdje se u utrkama na kilometre vidijelo koliko je Lewis bolji od Rosberga, a pred kraj sezone je tablica bila u korist Rosberga. Zamisli da se Hamiltonu desio kvar i Rosberg uzeo naslov u Abu Dhabiju!? I onda ti netko dođe i kaže kako je Rosberg oprao Lewisa...
Nikako!
Senna je u većini utrka bio apsolutno bolji kroz cijele utrke od Prosta i na nekim utrkama je imao toliko bolji pace da ga je ostavljao u istom bolidu po 30-ak sekundi. Bilo je i utrka kao Suzuka 1988 kad se Senna probijao sa starta od 14 mjesta (ako se ne varam sad) pa pretjecao ko lud i na kraju pretekao Prosta za prvo mjesto i time osvojio naslov. Takvo nešto nikad nismo vidijeli kod Prosta dok je vozio sa Sennom.
Uglavnom, Senna je u samim vožnjama bio puno bolji od Prosta. Ono šta ti pokušavaš prikazat Prosta kao pametnijeg ili nježnijeg prema motoru, nije mjerilo da je bolji. Evo recimo Button je u tom pogledu jedan od najboljih vozača u F1 (danas) pa ipak smatramo većina nas kako su Alonso, Vettel, Hamilto i Raikkonen bolji vozači od njega.
Na ono drugo:
Kad sam ja gledala Ayrtona bila sam klinka od 20-ak godina (i manje) i tada mi nije bio toliko zgodan. Tada sam voljela tipove sa dugom kosom i našminkane (ala Ian Astbury iz The Culta benda). Senna mi je bio isključivo genijalan kao vozač! Naravno, bio mi je zgodniji od Prosta, ali to mi nije bilo bitno.
E danas kad gledam, Senna mi je zgodan lik, ali opet nije skroz moj tip muškarca....
Nikad nisam u Formuli gledala vozače na taj način. Montoyu sam također jako voljela kao vozača.
Na ono prvo:
U Formuli 1 se u prvom redu mnoge stvari mjere brzinom. Pojam F1 je brzina....

Samo su utrke bitne za gledanje cijelokupne slike o nečijoj kvaliteti. Mogla bi sad pisat satima, ali nemam baš vremena pa ću bit kratka....
Možemo mi razglabat o vozačima kroz statistiku, pa kroz njihovu karizmu kroz medije, izjave u medijima, tko je zgodniji ili šta ja znam već..., ali najbitnija stvar kada gledamo nekog vozača kakav je on ustvari vozač je kroz utrke.
Zato ti ja spominjem stalno utrke.
Nemoj gledat bodove na kraju sezone jer oni nisu mjerodavni za cijelokupnu sliku koja se desila tokom sezone. Zato sam i spomenula Hamiltona i Rosberga, jer je kod njih bio upravo očit primjer gdje se u utrkama na kilometre vidijelo koliko je Lewis bolji od Rosberga, a pred kraj sezone je tablica bila u korist Rosberga. Zamisli da se Hamiltonu desio kvar i Rosberg uzeo naslov u Abu Dhabiju!? I onda ti netko dođe i kaže kako je Rosberg oprao Lewisa...
Nikako!
Senna je u većini utrka bio apsolutno bolji kroz cijele utrke od Prosta i na nekim utrkama je imao toliko bolji pace da ga je ostavljao u istom bolidu po 30-ak sekundi. Bilo je i utrka kao Suzuka 1988 kad se Senna probijao sa starta od 14 mjesta (ako se ne varam sad) pa pretjecao ko lud i na kraju pretekao Prosta za prvo mjesto i time osvojio naslov. Takvo nešto nikad nismo vidijeli kod Prosta dok je vozio sa Sennom.
Uglavnom, Senna je u samim vožnjama bio puno bolji od Prosta. Ono šta ti pokušavaš prikazat Prosta kao pametnijeg ili nježnijeg prema motoru, nije mjerilo da je bolji. Evo recimo Button je u tom pogledu jedan od najboljih vozača u F1 (danas) pa ipak smatramo većina nas kako su Alonso, Vettel, Hamilto i Raikkonen bolji vozači od njega.
Na ono drugo:
Kad sam ja gledala Ayrtona bila sam klinka od 20-ak godina (i manje) i tada mi nije bio toliko zgodan. Tada sam voljela tipove sa dugom kosom i našminkane (ala Ian Astbury iz The Culta benda). Senna mi je bio isključivo genijalan kao vozač! Naravno, bio mi je zgodniji od Prosta, ali to mi nije bilo bitno.
E danas kad gledam, Senna mi je zgodan lik, ali opet nije skroz moj tip muškarca....
Nikad nisam u Formuli gledala vozače na taj način. Montoyu sam također jako voljela kao vozača.

- fjaka
- Formula 4
stavljan obe ruke obe noge i ono međ nogami u vatru da bi senna da brdo svojih odličnih vožnji na limitu koje su mamile uzdahe publike za još koji pokal u džepu.
istina, onoga u čemu ti pričaš da je utrka bila važnija od prvenstva...toga je bilo, ali bi tribali zać u daleku prošlost f1, o tim vrimenima bi povjesničari na f1puls.com mogli napisat koju
i samo za kraj, spominja san više puta da je sistem bodovanja 11 najboljih rezultata bija debilan pa da rečen koju. možda i nije bija tako loš do tada ali mclhonda je pokazala sve njegove mane. s ovin sistemom očito nisu računali na toliku dominaciju jedne momčadi - sa dva vrhunska vozača u njoj. i ispalo je sranje kakvo je ispalo a da se više nebi ponovilo od '91 ponovo imamo da se za prvenstvo računaju bodovi iz svih utrka.
e sad ona nepopularna da je baba bila muško zvala bi se duško. da kojin slučajen taj debilni sistem nije ni uvođen prost bi i prije suzuke '89 ima prvenstvo u džepu i taj očajnički pokušaj senne se nebi ni desio. prost bi tada ima 4 naslova u džepu...a senna nijedan....i onda nebi imali milijun otvorenih prost vs senna bojišta diljem neta
prost bi se spominja ka jedan od najvećih u toj eri a senna jedan od rijetkih mladih perspektivnih koji mu je pritio i dalje vozeć na limitu i nerjetko priko njega sanjajuć titulu prvaka, vrlo realan scenario...da je baba bila muško
sad samo izbacite ovo da je baba bila muško, pogledajte realno, bez simpatija prema ijednome od njih i doć ćete do ovoga 
i sad se isključujen, možda nisan najbolji u razbijanju mitova ali truda uložija jesan
ko je svatija svatija je ko nije i neće
sljedećih godinu dana neću spomenit ni prosta ni sennu 
istina, onoga u čemu ti pričaš da je utrka bila važnija od prvenstva...toga je bilo, ali bi tribali zać u daleku prošlost f1, o tim vrimenima bi povjesničari na f1puls.com mogli napisat koju

i samo za kraj, spominja san više puta da je sistem bodovanja 11 najboljih rezultata bija debilan pa da rečen koju. možda i nije bija tako loš do tada ali mclhonda je pokazala sve njegove mane. s ovin sistemom očito nisu računali na toliku dominaciju jedne momčadi - sa dva vrhunska vozača u njoj. i ispalo je sranje kakvo je ispalo a da se više nebi ponovilo od '91 ponovo imamo da se za prvenstvo računaju bodovi iz svih utrka.
e sad ona nepopularna da je baba bila muško zvala bi se duško. da kojin slučajen taj debilni sistem nije ni uvođen prost bi i prije suzuke '89 ima prvenstvo u džepu i taj očajnički pokušaj senne se nebi ni desio. prost bi tada ima 4 naslova u džepu...a senna nijedan....i onda nebi imali milijun otvorenih prost vs senna bojišta diljem neta

i sad se isključujen, možda nisan najbolji u razbijanju mitova ali truda uložija jesan

- hattrick
- Formula 1
- Navija za: Vettel
- Kontakt:
Bolje pet do dvanaest nego ni jednu poslje jedan. 

- hattrick
- Formula 1
- Kontakt:
Sad mi je jasno zašto taj prdonja Watson ima toliki anemozitet prema Vettelu i njemcima u globalu.. jednostavno je imao kompleks drugog vozača kad je bio Laudin kolega.. i ko za vraga Sky takve likove stalno gura u svoje emisije kao nekakve renomirane mislioce i pitaju ih za sud. Pazite samo što kaže kad je ugledao smrt Gilles Villeneuvea na 23:20min, i tog lika zovu u studio.. sramota.

- fjaka
- Formula 4
pogleda san od 23:20 do 26:20 a kasnije ću cili video. možeš li precizirat šta je watson to krivo reka za gilla da te tolko zasmetalo?hattrick je napisao/la:Sad mi je jasno zašto taj prdonja Watson ima toliki anemozitet prema Vettelu i njemcima u globalu.. jednostavno je imao kompleks drugog vozača kad je bio Laudin kolega.. i ko za vraga Sky takve likove stalno gura u svoje emisije kao nekakve renomirane mislioce i pitaju ih za sud. Pazite samo što kaže kad je ugledao smrt Gilles Villeneuvea na 23:20min, i tog lika zovu u studio.. sramota.
- hattrick
- Formula 1
- Kontakt:
Ma na njega ne želim trošit riječi.. pratim njegova gostovanja već neko vrijeme na Sky-u, i lik mi je bio iz nekih razloga ljigo, no nakon ovog intervjua mi je u biti i jasno zbog čega je to što je.. i nema smsila da nastavljam tu priču.

- Felipe
- F1puls suradnik
- S nama već: 10 god 4 mj
- Navija za: Massa, Bastianini
- Kontakt:
hattrick, da, veoma hladnokrvno, ali nažalost i neophodno u to vrijeme. U njegovo vrijeme umiralo je nekoliko vozača svake godine, i morali su se prilagoditi na takvo stanje, nije bilo emocionalnih vezivanja za takve stvari, inače si i ti gotov. Svi su onu dobro znali čega se odriču i šta stavljaju na kocku, svoj život. Sve što je ona rekao je istina, svako pazi na sebe, opet, jeste hladnokrvno, ali istina, pogotov za vozače poput Gillesa koji su svaki put kad su sjeli za volan išli 'all-in'.
Mrvica poštovanja, ali brutalna istina. Jedno je kad ti mediji serviraju da je sve bilo med i milijeko u šezdesetima i sedamdesetima, a drugo kad neko sa stvarnim iskustvom dođe i kaže šta se desilo.
Svako ko je poginuo na stazi imao je dostojan sprovod, svi su se međusobno poštovali jer su svi prolazili kroz isto svaki dan, jedni bi rekli lijepe riječi o drugima na pokopu i to bi bilo to, vraćali bi se kući gdje bi u mislim prolazili narednom stazom i na sledećim trka se ponašali kao i ranije. Nije bilo mjesta za slabiće, jer da su dopustili da ih to dotakne, možda ni ne bi bilo F1 danas... S druge strane da je sve bilo tako lako i bajno, svako bi tada bio vozač F1.
Mrvica poštovanja, ali brutalna istina. Jedno je kad ti mediji serviraju da je sve bilo med i milijeko u šezdesetima i sedamdesetima, a drugo kad neko sa stvarnim iskustvom dođe i kaže šta se desilo.
Svako ko je poginuo na stazi imao je dostojan sprovod, svi su se međusobno poštovali jer su svi prolazili kroz isto svaki dan, jedni bi rekli lijepe riječi o drugima na pokopu i to bi bilo to, vraćali bi se kući gdje bi u mislim prolazili narednom stazom i na sledećim trka se ponašali kao i ranije. Nije bilo mjesta za slabiće, jer da su dopustili da ih to dotakne, možda ni ne bi bilo F1 danas... S druge strane da je sve bilo tako lako i bajno, svako bi tada bio vozač F1.
Obrigado Felipe
- hattrick
- Formula 1
- Kontakt:
David, to uopće nije istina (to je samo njegova isprika koju možeš popušit, ili ne..gledao sam mnoge intervjue i nitko, ama baš nitko od nije bio bešćutan kao on).. baš tada su vozači bii puno povezaniji nego sada, žene i dijeca su im se međusobno družila, svi su zajedno roštiljali i bilo je puno žalosti nakon nesreće.. Svi veliki vozači su bili jako uzdrmani nečijom pogibelji, i tamo nitko nije bio "eto, netko tamo". Lauda je čak prepustio svoje sigurno osvojeno prvenstvo nekom drugom zbog protesta.. dok je prdonja uvijek išao na kavicu. Inače mi se takvi karakteri kao što je on uopće nesviđaju.. naravno nije samo to u pitanju.. tu je i onaj kompleks od top-dogova, što on nije nikad bio.. osim kad je imao bolid čije su gume držale za razliku od cijelog grida kao da je u drugoj, nekoj višoj, seriji.. pa ih je sve preskakao.. već sljedeće sezone bio nigdje kad se taj efekt anulirao.. uz Laudu je bio nešto kao Massa uz Alonsa, i koliko ga poštuje kao intelegentnog vozača.. toliko ga mrzi što je bio uglavnom par stepenica ispot takvih jakih ličnosti koje su bile 100% u tom sportu.. pogotovo na Laudu koji je imao tu intelegenciju i sveprisutnost kao što je to kasnije bilo u slučaju Šumija.. i kasnije Vettela. Upravo zbog toga je stalno ponavljao da Vettel i nije nekakav vozač i da ima puno boljih vozača od njega.. samo što je on u najboljem bolidu koji je napravio AN. Uvjek je relativizirao Vettelov uspjeh.. kao što je to mislio i o Laudi, i vjerovatno Šumiju.
Ma jedan od onih tipičnih ljigavih engleza.. naravno, tko to vidi, vidi, tko ne, vjerovatno nikad neće.
Ma jedan od onih tipičnih ljigavih engleza.. naravno, tko to vidi, vidi, tko ne, vjerovatno nikad neće.

- Lady
- GP3
Ima pravo hattrick.... tad su vozači bili puno povezaniji međusobno nego danas.
Ovaj dokumentarac jako lijepo opisuje koliko su se sami vozači pobrinuli da Formula 1 postane manje opasna i da ne bude pod normalno svako toliko otići na nečiji sprovod....
[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/x14el3 ... ntary_auto[/dailymotion]
Ovaj dokumentarac jako lijepo opisuje koliko su se sami vozači pobrinuli da Formula 1 postane manje opasna i da ne bude pod normalno svako toliko otići na nečiji sprovod....
[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/x14el3 ... ntary_auto[/dailymotion]

- Felipe
- F1puls suradnik
- Navija za: Massa, Bastianini
- Kontakt:
Naravno, tu nema sumnje da su bili više povezani. Bili su obični obiteljski ljudi, nisu nosili 3kg željeza oko vrata i slikali se u uskim kožnim hlačama, a nisu sve novine svijeta na naslovnicama pisale da je ljubani par prekinuo dugogodišnju vezu. 
Nije bila čudna pojava da se prije trke nađe nekoliko prijatelja kod nečijeg bolida i dobro se ispričaju, našale i na taj način se i opuste. Ono što ja želi reći je da se vozači nisu smjeli emotivno vezati za svaku sitnicu u to vrijeme, a pogotov za nečiju smrt. Ako bi plakali i žalili nekoga godinu dana nakon smrti, u toj godini bi i oni izgubili život, nije bilo mjesta emocijama, pogotovo ne kada se vozilo.
Evo primjer Stewarta, bio ja kao kum Clarku, Jim poginuo a on osvojio titulu, zatim je bio sjajan prijatelj sa Rindtom, kada je Jochen izgubio život, Jackie je opet osvojio titulu. To znači da nije dopustio emocijama da utičnu na njegove vožnje. Ali onda je pokazao da je i on samo čovjek, pa se povukao nakon što je Cevert poginuo na zadnjoj trci sezone. Znači, nije bio robot, postojala je granica do koje je došlo i više nije mogao izdržati, ali nije dopustio da mu osjećaji pokvare vožnje.

Nije bila čudna pojava da se prije trke nađe nekoliko prijatelja kod nečijeg bolida i dobro se ispričaju, našale i na taj način se i opuste. Ono što ja želi reći je da se vozači nisu smjeli emotivno vezati za svaku sitnicu u to vrijeme, a pogotov za nečiju smrt. Ako bi plakali i žalili nekoga godinu dana nakon smrti, u toj godini bi i oni izgubili život, nije bilo mjesta emocijama, pogotovo ne kada se vozilo.
Evo primjer Stewarta, bio ja kao kum Clarku, Jim poginuo a on osvojio titulu, zatim je bio sjajan prijatelj sa Rindtom, kada je Jochen izgubio život, Jackie je opet osvojio titulu. To znači da nije dopustio emocijama da utičnu na njegove vožnje. Ali onda je pokazao da je i on samo čovjek, pa se povukao nakon što je Cevert poginuo na zadnjoj trci sezone. Znači, nije bio robot, postojala je granica do koje je došlo i više nije mogao izdržati, ali nije dopustio da mu osjećaji pokvare vožnje.
Obrigado Felipe
- Lady
- GP3
Sve to stoji šta govoriš Felipe, ali baš izjava Watsona kako kad je vidio Gillesa mrtvog nije ništa osjetio i kasnije otišao na kavu.... e pa to baš nije normalno.
Ima i slučajeva gdje su vozači riskirali svoje živote da bi spasili drugog vozača. Pogledajte ovaj video gdje David Purley pokušava spasit Rogera Williamsona. Ima na kraju videa zaista užasavajuće slike...
David Purley poslje smrti Williamsona sigurno nije otišao pijuckat kavu...
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2fnBbSD4v5I[/youtube]
[ link do slike ]
[ link do slike ]
Ima i slučajeva gdje su vozači riskirali svoje živote da bi spasili drugog vozača. Pogledajte ovaj video gdje David Purley pokušava spasit Rogera Williamsona. Ima na kraju videa zaista užasavajuće slike...
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2fnBbSD4v5I[/youtube]
[ link do slike ]
[ link do slike ]

- fjaka
- Formula 4
a kako se točno triba ponašat? otiša na kavu. o bokte velike stvari. očigledno je njemu gilles bio samo suparnik na stazi i ništa više.Lady je napisao/la:Sve to stoji šta govoriš Felipe, ali baš izjava Watsona kako kad je vidio Gillesa mrtvog nije ništa osjetio i kasnije otišao na kavu.... e pa to baš nije normalno.
brkaš kruške i jabuke. purley je spašava najprije prijatelja a onda drugog vozača. a njih ostalih 17-18 kojima je williamson bija tek to šta si navela, drugi vozač, je nastavilo vozit pokraj vatrene buktinje. malko žalosno ali tako je.Lady je napisao/la: Ima i slučajeva gdje su vozači riskirali svoje živote da bi spasili drugog vozača. Pogledajte ovaj video gdje David Purley pokušava spasit Rogera Williamsona. Ima na kraju videa zaista užasavajuće slike...
- Explorer
- F1puls suradnik
- Kontakt:
Ma nije to žalosno, već ako si čovjek ćeš probati pomoći, pa kako god mogao.
U razumnu srcu mudrost počiva, a što je u bezumnom, to se i pokaže.
- HeatBlast44
- Baniran
- S nama već: 10 god 2 mj
- Navija za: Mc'Laren, Lewis, Wehrlein
od danas jedina 4 vozača koja imaju 5 pol-pozicija na nekoj stazi