avetma je napisao/la: 02.03.2024., 20:20
Frantic je napisao/la: 02.03.2024., 19:04
Ferrari JESTE najveća ekipa (bez obzira ne sve).
Jadan ti je onaj koji svoju veličinu temelji isključivo na povijesti... Bilo da je u sportu, nacijama, pa i bilo što drugo.
Ali, svatko ima svoj copium
Da ne zagađujem temu o trci.
Dakle, imaju najveći broj navijača (skoro pa oduvijek, pa tako i trenutno), statistički su najtrojfejnija ekipa (i to je sadašnjost, još uvijek ih niko nije prestigao po tom osnovu, to što nisu osvojili vozačku titulu, evo biće 17. godina ove sezone, Bože moj, imali su luft i od 21 godinu), većina vozača "ima želju" da vozi za njih (skoro pa oduvijek, pa tako i sada, imamo svjež primjer Hamiltona, koliko god taj transfer meni bio bezveze), uvijek su pri vrhu (možeš bukvalno tačno na prste jedne ruke izbrojati koliko su puta bili lošiji od 5. mjesta u konstruktorskom poretku), svim ekipama (a pogotovo navijačima drugih ekipa) je "najdraže" kad osvoje titule u bliskoj borbi protiv Ferrarija, itd, itd.....
Jedino činjenicu da su tu od 1950. godine možemo pripasati uz "povijest".
Tako da ne razumijem zašto bi se
Jadan ti je onaj koji svoju veličinu temelji isključivo na povijesti
odnosilo na Ferrari.
Ja se mogu složiti sa tom tvojom konstatacijom, ali onako, ako je gledamo generalno, nevezano za Ferrari.
jer smatram da se to ne bi trebalo odnositi na njih (ova riječ "isključivo").
Da su oni grohnuli k`o Williams (od kojeg je ostalo samo ime), pa bi to dobrim dijelom i "pilo vode", ovako, "ne pije".
Uzmimo za primjer Boston Celticse. Od 1987. kada je Birdova generacija zadnji put igrala u finalu (poraz od Lakersa), još su samo 3x došli do finala (2008. prvaci, 2010. i 2022. izgubili). Pa? I dalje su jedna od dvije najveće i "najbitnije" ekipe u NBA.
Yankeesi 15 godina nisu vidjeli titule (ni finala) u MLB, pa ih i dalje svaki baseball fan smatra, ako je iole realan (bez obzira navijao taj za nekog drugog, najvećom MLB ekipom.
Dalje, šta kad (ako) Red Bull napusti F1?
Šta kad Mercedes napusti (što mi je vrlo izglednije od Red Bulla, barem kao ekipa, jer mi je vjerovatniji scenario da bi mogli izaći kao ekipa, a da nastave isporučivati motore)?