Šah

Košarka, zimski sportovi, borilački sportovi, tenis, šah, američki sportovi...

Majki2111
Formula 2
Formula 2
S nama već: 10 god 3 mj
Navija za: Red Bull, Alonso
@zelot Ma poslušao sam te ja na tome ima više mjeseci. Poboljšao sam se. Ne daje pješake tako olako više.

Ovo sam zadnje odigrao: Ni sam ne znam kako sam ovo izgubio... https://lichess.org/ckg61pig

Jako često mi se dešava, pa čak i redovito da sam puuuno bolji u središnjici i onda padnem.
Lomi te, al se nedaš
22.03.2020. 6:24

Majki2111
Formula 2
Formula 2
A ovo je jedna pobijeda sa crnim. Mislim, samo
Jedan primjer. Odkad kraljevu indijku igram sam dobio na rejtin i baš su mi odlične partije i zabavne, baš uživam.

https://lichess.org/MFuSlPem/black

Ova je jedna, porbao sam 10 minuta igrat, ali nisam uspio, pomestalo mi vremena, al sam dobro odigro
https://lichess.org/nRoaJmMq
Lomi te, al se nedaš

jenson
Formula 4
Formula 4
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alpine, Gasly
@zelot ima li na kraju rješenja za zagonetku?

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Ima, naravno

Rjesenje je dama na b2. Nakon toga crni je u zugzwangu i koji god legalan potez napravi, biva matiran...

luke flywalker Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 6 mj
Navija za: Mika Hakkinen
Qd2 fxe2
Sta onda? Nema mat u 1 :S

jenson
Formula 4
Formula 4
Takoder je nakon Qd2 moguc i Na3. U slucaju Kd2 crni moze i opet blokirati skakacem na b1. Lijepa zamisao sa zugzwanom, ali ipak mislim da nema rjesenja, pogotovo jer @luke kaze da je provjerio s engineom.

zelot
Formula 1
Formula 1
Na skakac a3 bijeli rokira...
Edit: https://youtu.be/NOM57Ys9d6w

luke flywalker Verified
GP3
GP3
Nije ni lik iz klipa komentarisao fxe2

Edit: tada Qb7#

zelot
Formula 1
Formula 1
Nakon dame na b2, ako pijun pojede, dama se mice gore i po dijagonali dsje mat jer se pijun maknuo i oslobiodio ju.

Edit: sad vidim da si i sam komentirao

Ugl, zajeban zadatak a pokazuje koliko je sah sarolik i divan
Zadnja izmjena: zelot, dana/u 05.04.2021., 16:24, ukupno mijenjano 1 put.

luke flywalker Verified
GP3
GP3
Ne znam sto engine ne vidi mat u 2

Ko hoce da proba evo samo paste u biard editor

8/8/8/2P3R1/5B2/2rP1p2/p1P1PP2/RnQ1K2k w Q - 0 1

jenson
Formula 4
Formula 4
zelot je napisao/la: 05.04.2021., 15:26 Na skakac a3 bijeli rokira...
Edit: https://youtu.be/NOM57Ys9d6w
Rokade se jako teško sjetiti u ovakvim pozicijama. :bonk: Znaci ipak je rješiv. Hvala @zelot, odličan zadatak.
@luke ne znam koji engine si koristio, onaj na lichessu je odmah pokazao mat u dva.

zelot
Formula 1
Formula 1
Hmm,ja nisam ni pokusao sa eingineom ali inace koristim na lichess, mislim da je stockfish... Mozda kolega luke nije dovoljno dugo pustio jer nekada kompovima treba 5-10 minuta da izracunaju..

luke flywalker Verified
GP3
GP3
Lichess stockfish lvl 8, 10 min 0 inkrement
Evo video, komp je prvi potez prebrzo odigrao ali vidi se kraljica e3

jenson
Formula 4
Formula 4
Mislim da je tu problem vremensko ograničenje. A i zastarjela verzija Stockfisha. Imaš u glavnom izboru opciju alati, pa ploča za analizu. Tamo imaš verziju Stockfish 13, nisam siguran, ali mislim da ide do dubine barem 25 ako ga pustiš neko vrijeme da analizira poziciju.

luke flywalker Verified
GP3
GP3
Sve jasno ali buni me mat u 2, nije neka dubina za pronac ali ipak odigra dalju rutu.. ko ga j..
Ugl super zagonetka

wapi Verified
GP3
GP3
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: Ferrari
Još je jedan problem. Nije jasno da li je rokada moguća. Možda su se top i kralj ranije micali. A ako bi u postavci zadatka pisalo da nisu onda bi nas naveli na rješenje. Zato rokade obično nisu rješenje ovakvih problema.

luke flywalker Verified
GP3
GP3
wapi je napisao/la: 06.04.2021., 12:01 Još je jedan problem. Nije jasno da li je rokada moguća. Možda su se top i kralj ranije micali. A ako bi u postavci zadatka pisalo da nisu onda bi nas naveli na rješenje. Zato rokade obično nisu rješenje ovakvih problema.
To i anpasan je uvijek tricky, rijetko kome naumpadne

zelot
Formula 1
Formula 1
U zagonetkama ako su na pocetnim pozicijama, sigurno je opcija osim ako nije naznacen zadnji potez kojim se figura vratila na pocetnu.

U biti, bit ove zagonetke je na kraju bas rokada koliko se meni cini...

Za an pasan isto tako iako je an pasan vise onako podmuklo ako nije naznacen zadnji potez....

Preporucam ekipi da pogleda takodjer sahovski komentar: studia beliavsky (tako nekako, zna yt)

Odlicna kompozicija koja ke svaki put odusevi koliko god ju gledao... Doslovno je magicna i prezanimljiva

Majki2111
Formula 2
Formula 2
Divim se ekipi koni mogu tak te zadatke rješavat. Dođeš i vidiš poziciju. Bez ikakvog komteksta kako je došlo do nje kroz partiju. Šah je borilište na borbi gdje igrač ima plan i strategiju i svaka pozicija je posljedica prije odigranog poteza koji ima razlog zašto je odigran. A ja ga ne vidim kad idem rješit zadatak. Puno puta mi se dogodilo da sam upalio lichess sa ciljem da idem rješiz te zagonetke al uvijek me odvuče i kliknem “uparivanje-klasični šah 30+0”. Puno je ljepše odigrat meni partiju koja ima svoju priču i izgubit nego rješit 10 zadataka točno. :cheer:
Lomi te, al se nedaš

Majki2111
Formula 2
Formula 2
slika
Ljudi na koju foru sam ja uspio u točno mjesec dana napredovat za točno 100 bodova na lichessu bez imalo učenja šaha? Kako god bilo prezadovoljan sam. I to zadnju partiju sam doslovno rasturio lika koji je bio 70 bodova viši od mene. Prezadovoljan sam koji god razlog bio jer ovo nisam očekivao. :party:

https://lichess.org/sdumlLt54Emv
Lomi te, al se nedaš
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡