Zadnjih nekoliko sezona imali smo priliku vidjeti kako rezultati iz nizih kategorija znace samo laksi ulazak u svijet F1. Uspjeh u nizim kategorijama ne znaci nuzno i uspjeh u vrhu. Pocnimo od Vandoormea, tada najdominantnijeg vozaca tadasnje GP2 kategorije. Nakon sto se prosetao kroz konkurenciju, a potom i osvojio prvi bod za Mclaren Hondu na VN Bahreina (kada se takoder za 6 stotinki kvalificirao ispred svjetskog prvaka Jensona Buttona) dizalo ga se u nebesa, a nerijetko i predvidalo da ce uciniti Alonsu isto sto i Hamilton u 2007. Dobio je priliku u F1, jedva izlazio iz Q1, kasnije se malo poboljsao i osvojio bodove te na kraju karijeru zavrsio poput Nelsona Piqueta pored Alonsa gdje je izgledao poput slabasnog vozaca. Drugi primjer je i Stroll koji je imao otegotnu okolnost pri ulasku u F1 gdje je od samog pocetka bio na udaru kritika kao tatin sin. Sezonu ne pocinje tako slavno, no uzmimo u obzir da ju je i zapoceo pored Felipea Masse. Na kraju sezone zavrsava 3 boda iza momcadskog kolege iako mora se priznati da je tu puno profitirao iz kaoticnijih utrka (npr. P3 u Bakuu). Sljedecu sezonu postaje vodeci vozac Williamsa i za standarde tako mladog vozaca poprilicno uvjerljivo svladava Sirotkina. Mozda i najlosiju sezonu dozivio je prosle godine kada je izgledao kao pocetnik pored Pereza. S obzirom na poprilicno dobre rezultate u nizim kategorijama od Strolla se ocekivalo vise u prve 3 sezone njegove karijere. Te su tri sezone ostavile gorak okus navijacima do te mjere da i sada kad pruza odlicne rezultate i parira jednom Sergiu Perezu navijaci ipak ne priznaju njegov trud i uspjeh te ga silom zele zamjeniti s Russelom ili pak izbaciti iz F1. Treci primjer koji ce i pokazati poantu ovog svega jest Charles Leclerc. Nevjerojatan talent kojem se od prvog dana predvidao Ferrari. Danas ga se zna po fantasticnim rezultatima u Alfa Romeu i pobjedama (ove sezone i demoliranjem) nad Vettelom, no zaboravljaju se njegov sam pocetak u Alfi. Prve 3 utrke, koliko se ja sjecam, bile su poprilicno teske za njega, a u njima je bio poprilicno izjednacen s Ericssonom pa ako ne i na momente losiji. Kako je sezona odmicala Leclerc je pokazao svoju vozacku velicinu i prikazao tad vec iskusnog Marcusa kao slabog vozaca. Stvar svega je u prilagodbi. Nekome ce trebati nekoliko sezoni poput Strollu, no valja uzeti u obzir da si Lance to moze i priustiti, a nekome ce trebati svega nekoliko utrka da pokaze talent. Leclerc je poseban slucaj jer su mu se poklopile sve zvijezde s nesretnom smrcu predsjednika Ferrarija te Raikkonenovom karijerom u zalasku, ali da nije bilo tih performansi mozda danas Leclerca ne bismo gledali u Ferrariju. Ima tu jos puno primjera poput Sainza koji je bio podosta losiji od Maxa u Toro Rossu, a onda daleko bolji od Kvyata. Russel trenutno pokazuje ono sto je pokazao Leclerc jos u 2018. Fantasticna brzina i talent, no bolid je jednostavno daleko od borbe za bodove. Nazalost po Russela, on jos nije osvojio niti jedan bod za tim, a unazad zadnjih sezonu i pol imali smo poprilican broj kaoticnih utrka. Sve to pomalo baca sumnju na sve performanse tijekom kvalifikacija. Potpuno se slazem s komentarom gore da ga ne bi trebalo poslati odmah u Mercedes osim ako ne bude situacija slicna s Leclercom odnosno da Mercedes ostane bez puno opcija. Ja sam jedan od onih kojima je Wehrlein ostao neprezaljen jer ga je stigla sudbina poput Vergnea, a po mojem misljenju pokazivao je i veci potencijal od Francuza. S druge strane uopce ne razumijem ovo cudenje za Ocona. Ja osobno nisam ni ocekivao da ce parirati Ricciardu. Pokazuje manje vise ono sto je pokazivao i onda kada je bio u F1 2017-2018. Konstantan je i dalje, ubire manje bodove i drzi se podalje od kaosa. Situacija izgleda losije jer se vise ne nalazi u Force Indii koja je tada bila daleko najbolji tim u “midfieldu”. Jedino sto bih mogao okarakterizirati kao pad u performansama jesu losije predstave u kvalifikacijama, no nista vise od toga. Trenutno ga ne bih previse kritizirao i vec ga slao u mirovinu zbog Gaslya jer sljedece sezone ga ceka prvi pravi izazov. Ako bih morao usporediti njega, Wehrleina i Russela kao vozace Mercedesove juniorske akademije reci cu kako su Russel i Wehrlein pokazali malo veci potencijal od Ocona po pitanju brzine. Nazalost, Russelov potencijal cemo vidjeti tek kada dobije iskusnijeg momcadskog kolegu i malo brzi bolid. Isprike za ovu “bibliju” od komentara u kojem su sadrzane 90% stvari o drugima i 10% o Williamsu, ali vidio sam kako se otvorila tema o mladim vozacima i njihovim potencijalima pa sam se dotakao malo teme. Zakljucak svega: ne valja rano donositi zakljucak

Da se mene pita ja bih dobrano izmijesao grid i potpuno drukcije sastavio postave.