Nisam stigao prije da repliciram. Dosta toga je u međuvremenu rečeno od drugih.
Samo ću odgovoriti na pitanja, koja nisam odgovorio.
avetma je napisao/la: 06.11.2019., 13:41
Har Kl je napisao/la: 06.11.2019., 08:48
Nikad se nije desio ovakav pad forme ekipe Ante. Od ekipe koja je bila favorit za osvajanje svih utrka u drugoj polovici sezone, došlo je do situacije gdje vas zamalo nismo pretekli za cijeli krug. Razlozi za to nemaju nikakve veze sa vozačkim greškama, kao ni sa pogrešnim set-up om. S obzirom da ne znamo zašto se to desilo, nema potrebe ni da pričamo o tome i da analiziramo.
A je li se desio od Bahreina do Kine recimo? Ili od Kanade do Francuske?
Nije se desio takav pad. Bez da vas je iko štopao , završili ste preko 50 sec. zaostataka. Stekao se osjećaj da ste bliži bili McLarenu nego Mercedesu.
Uostalom, moje pitanje je uključivalo i prošlu, ako hoćeš i 2017. sezonu, pa još nisam dočekao odgovor... Kopaju se svakakve statistike i teorije, pa valjda možemo naći par utrka u kojima je Ferrari pobijedio bez pritiska iza sebe? Mercedesovih nađeš hrpu, a gdje su Ferrarijeve? Valjda ravnopravan bolid od 50 utrka (iz 2018. i 2017. i drugog dijela ove sezone) ima barem 5-6 takvih?
I dalje ne znam. Ne da mi se tražiti taj podatak jer ga smatram skroz nebitnim. Bilo je komotnih utrka, samo nije bilo komotnih vozača.
Tvoja misao, da s obzirom da Ferrari nije imao nijednu dominantnu utrku u prethodnim sezonama, je dokaz da je Ferrari slabija ekipa je IMO pogrešna. Dakle nema veze što se u 2018. bili brži u više utrka, bitno je da niste imali dominantnu utrku, dok Mercedes jeste.Tu možemo odmah staviti agree do disagree. Ako već primjenjuješ binarno pravilo kad računaš Hamiltonove greške u Kanadi, sa 0 1 logikom, onda to primjeni i na ovo i vidjet ćeš kako to izgleda. Jeste li bili brži, jeste, gdje su bodovi onda?
Ja se sjećam da je espn. Sky, BBC, AMuS dali analizu da je Ferrari bio brži 2018. Pri tom mislim na analizu utrka po utrku, svaka zasebno objašnjana. Sem toga sama računica koja stoji iza Vettelovih grešaka govori o tome. Znam da su neki i računali da je Ferrari bio brži 2017. Ja se ne slažem sa tim, jer je IMO izdržljivost komponenti jako bitna. Svaka greška se plaća kaznom. Ali nije ni te godine trebala biti tolika razlika. Lako se moglo prebaciti odluka o tituli u zadnju utrku.
I nije tačno da je Hamilton bio u komfornoj zoni 2017. i 2018. U obje sezone Hamilton je bio drugi na tabeli iza Vettela veći dio sezone, bez obzira na greške koje je Vettel činio. Kako to da ovaj nije pod pritiskom pucao i pravio toliki niz grešaka?
Zašto Vettel nije uspio Hamiltona staviti u pritisak u tim situacijama i zašto je na kraju ispalo kao da je Hamilton izdominirao u 2018. to bi ste se vi trebali pitati.
Ne tvrdim ja da je isto voziti pod pritiskom i kad si u komotnoj situaciji. Ne krivim ja Vettela puno za grešku Kanadi (ove godine) ili u Bakuu (prošle godine). To su greške u duelu. Postoji priča iza njih koja se može ispričati pa da se objasni. Druge stvari nisu posložene kod njega, a vama to vidim ne smeta. Ali kad pored tih svih stvari postaviš i ove incidente i ostale neuspješne duele onda kažeš puno je brate ...
Ja bih postavio kontra pitanje, na ovo. Kako to da vozač koji je (maltene) rookie postavi, u svojoj prvoj sezoni za Ferrari, podatak koji Vettel nije mogao nikako odbraniti još tri utrke prije kraja? Tri utrke prije kraja CL je imao 7 PP, dok je Vettel imao 2. OK, PP ne znači puno ... ali ima i dvije pobjede vs jedne. Kako stvari stoje pobijedit će ga i u bodovima.
Nije sve do bolida. U Njemačkoj 2018. ste imali poprilično komotnu situaciju, u Italiji također. Samo što vozači nisu to iskorištavali. S tim nema veze ni Mercedes i njihova komocija.