Upitan da li mu je potrebno da mu timski kolega igra ‘drugu violinu’ u borbi sa Ferrarijem, Hamilton je rekao:“Ne. Osobno ne mislim tako.“
„To nikada nije bila moja filozofija. Sam želim odraditi posao. Nikada nisam pitao za to. Gledajući prošlu godinu, mrzio sam to iskustvo i poželio sam da nisam bio u toj poziciji.“
„Ne treba mi ničija pomoć da odradim posao koji znam da mogu odraditi (u bolidu) , osim svoje momčadi u smislu da odradimo svi skupa bolji posao tokom vikenda.“
„Ali trenutno se borim sa Valtterijem za naslov, tako da uopće ne očekujem da će mi se smačinjati. Da se u posljednjoj utrci radilo o pobjedi, bilo bi drugačije.“
Tokom prethodne utrke u Singapuru Mercedes je naredio Bottasu da uspori, kako bi se pobrinuli da Hamilton nakon stajanja u boksu zadrži svoju poziciju ispred Finca. Hamilton je istakao međutim kako je to urađeno da momčad dođe do najboljeg mogućeg rezultata u toj situaciji—a ne zbog favoriziranja jednog vozača.
„To nema veze sa mnom. Ni ja ni Valtteri nemamo uticaj na strategiju. Ako pogledate scenarij, tim je donio pogrešnu odluku. Pali bismo sa druge na sedmu poziciju i četvrto i sedmo mjesto je gore za tim, tako da je tim donio tu odluku kako bismo imali četvrtu i petu poziciju, što je više bodova. Spomenuo je to na brifingu, ali ja po tom pitanju ne mogu ništa uraditi.“
„Mislim da Valtteri zna da to nije imalo veze sa favoriziranjem u timu, pošto toga nikada nije bilo. To nije bila situacija u kojoj smo željeli biti, ali potrudit ćemo se da se ne nađemo ponovo u toj situaciji.“
Da li postoji veci licemjer u F1?
I oni sebe smatraju pametnim bicima, da ne kazem ljudima. Ako je on neko na koga se trebaju mladi ugledati... Onda taj nije nprmalan