Sebastian Vettel

🏎️ Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Kakav si ti fenboj @LH44...pravo me sramota.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

croatic f1
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: najstarijeg i najmlađeg
Sjećam se da su se jednom na GP1 forumu svima pomiješali avatari, nickovi, profili i sve, možda je ovo malo štekanje servera i nas razmrdalo na taj način, tko zna tko piše iza nicka @LH44 :zubo:

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 8 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
Prelistao twitter, i ne zajebavam se, svaka 5. objava je bila o Vettelu, rek'o hajde kad ste navalili, idem biti fenboj do kraja.
slikaslika

avetma
Administrator
Administrator
Kontakt:
LH44 je najveći Vettel fanboj na portalu, samo ne želi mijenjat tabore pa ko fol kad je već odabrao to ime i bedž - što je tu je :mrgreen:

LH44
Formula 1
Formula 1
Ma da se to sve promjenit', neka donacija legne i nick da mjenjamo u SV5 :prcnjau:
slikaslika

Brumica
GP3
GP3
Navija za: Sebastian Vettel
https://twitter.com/sebvettelnews/status/1175792288183836672 Rosberg na aparatima :aww:
They see me strollin', they hatin' :cool:

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: Ferrari
Seb se čudi kako je Lord Rueda ubo :zubo:
https://twitter.com/sebvettelnews/status/1175847016649416710

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
I ćorava koka zrno ubode.... :mrgreen:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Bilo je i vrijeme. Za jednog i drugog.
slika

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Sarma je napisao/la: 22.09.2019., 21:10 Seb se čudi kako je Lord Rueda ubo :zubo:
https://twitter.com/sebvettelnews/status/1175847016649416710
Nece doc sebi do kraja sezone.. Jedna lasta ne cini proljece.. Evo vec za vikend cemo vidit da li je ovo biilo slucajno..
Fino Alla Fine

Maxi09
Karting
Karting
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: Red Bull
slika

Evo jedna za ove novopečene navijače Seba :mrgreen:

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
Maxi09 je napisao/la: 23.09.2019., 12:53 slika

Cuj novopecene... Takvih nema..
Fotka :fakjea:
Fino Alla Fine

F12000
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Leclerc

Because he's the hero Ferrari deserves,

but not the one it needs right now.

So we'll hunt him.

Because he can take it.

Because he's not our hero.

He's a silent guardian,

a watchful protector.

A red knight.

Oprostite na cringu :zubo:
slika

LH44
Formula 1
Formula 1
CrashOverride je napisao/la: 23.09.2019., 12:55

Ma nema novopečenih, ja sam navijao da Seb pobjedi da se isplate dugovi iz Kanade.

Što bi Ricciardo rekao: REDEMPTION!

EDIT: @F12000 REDEMPTION FOR RED KNIGHT :zubo:
slikaslika

PhillSF
Karting
Karting
S nama već: 7 god 2 mj
LH44 je napisao/la: 23.09.2019., 13:21
CrashOverride je napisao/la: 23.09.2019., 12:55

Ma nema novopečenih, ja sam navijao da Seb pobjedi da se isplate dugovi iz Kanade.

Što bi Ricciardo rekao: REDEMPTION!

EDIT: @F12000 REDEMPTION FOR RED KNIGHT :zubo:
"My f****ng time" ;D

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Da nešto napišem.

Kopka me odavno, ali je kulminiralo sa jučerašnjom trkom.

Prvo, da razjasnim i ponovim, da mi Seb nije među trenutno 5 najomiljenijih likova u F1 (Ricci, Hulk, Lec, Sainz, Kimi, ne nužno tim redoslijedom).
Naravno, draži mi je od Hamiltona. :mrgreen:

Kao Ferrarijev navijač sam sa žaljenjem gledao kako nam odnosi 2x WDC ispred nosa (pogotovo ono 2012.). Iako mi ni Alonso nije (bio) drag, jbga, vozio je Ferrari i drukao sam za njega. Međutim, meni taj Vettel (tadašnji) nije bio toliko mrzak lik, koliko bi se to očekivalo od navijača Ferrarija. Naravno, bilo je navijača Ferrarija koji ga nisu mogli podnijeti (a možda ne mogu ni dan-danas), a naravno da ima navijača Alonsa/Ferrarija (s naglaskom na Alonsa) i Alonsa/Ferrarija (s naglaskom na Ferrari) koji ga ne vole, a pogotovo navijača "čisto" Alonsa. Bože moj, tako je kako je. To je ok. Kao što rekoh, ne volim ni ja Hama. Ili Maxa. Ili K-maga, npr.
Na to ćemo dodati one generalne Ferrari hejtere (ne mora Ferrari ni gubiti od "voljene" ekipe, samo neka gubi, neka nisu u vrhu), Hamiltonove fanboyeve, a kod nekih ne možeš znati da li navijaju za Hamiltona ili za Mclaren ili za Mercedes (ili za Benz :rofl: ).
Naravno, ima izuzetaka. :pivo:
Ako se neko i uvrijedio, moguće da se pronašao u nekoj od navedenih grupa, jbga. Kao što rekoh, i to je ok.

Dakle, čovjek je, uz pomoć, naravno, bolida sa tada najboljom aerodinamikom (koji 2010. uopšte nije bio dominantan, kako mnogi vole da pričaju, a 2012. je pitanje da li je uopšte i bio najbolji bolid na gridu, a pri čemu naravno, ne pričam o Ferrarijevom bolidu, već Mclarenovom), koji mu je odgovarao (high downforce), osvojio 4 titule zaredom. Zasluženo, koliko god bi ja volio da je barem jedna otišla u korist Ferrarija. Dobro, nijedan prvak nije osvojio titulu sa 5. bolidom po kvaliteti na gridu (bilo je dobrih vozačkih izvlačenja i osvajanja titula spram konkurencije u ipak boljim mašinama ali to nije bilo sa 5. bolidom na gridu). Tada je bilo komentara (od kolega vozača) kako je znao fulati 4 apexa i opet uzeti PP (ili biti u prvom startnom redu). Ekipa Red Bulla je radila kao švicarski sat, sve je bilo pod konac, čak je i on pokazivao dozu prljavosti (multi), šef ga je tetošio i gotivio, a siva eminencija ekipe (Dr.) pogotovo. A ko u takvim uslovima ne bi dobro (perfektno) funkcionisao. Pa i mačka uživa, kad se mota oko nogavice i prede. Konkurencija je tih godina imala problema, Ferrari je slabije razvijao bolid kroz sezonu, Mclaren je na momente bio nepouzdan, Alonso je zvocao, Hamilton nije bio sav svoj, čitavu jednu sezonu se lupao sa Massom. Ovo sam boldao jer će biti bitno nekad u daljnjem tekstu. Da je genije 2009. ranije prokljuvio rad DDa, možda bi imao i 5 titula.

Nakon uvođenja novih motora, promjene koncepcije bolida, isplivavanja na površinu jednog motora koji je bio moćniji od drugih, u ekipu mu dolazi mlađi vozač, koji ga je porazio u toj sezoni. E, tu je prvi detalj. Ricci ga je poderao / izdominirao / ....., Ricci je bolji vozač od vettela, LOL :facepalm:
OK, Daniel je u "sezoni kurčeva" imao 3 pobjede i 70-ak bodova više, ali da li je iko od gore navedenih (koji "baš i ne vole" Vettela), pomislio na to da je imao više kvarova, da je već mislima bio u Ferrariju (o tome se počelo javno pričati i pisati u jesen 2014., ali naivan je onaj ko misli da se dosta ranije u sezoni nisu zakotrljale stvari), da mu je možda bilo svejedno (pregruba riječ, znam), kad se već ne bori za titulu, da je dobio dosta lošiji bolid nego je imao proteklih sezona, a da je, s druge strane novopridošlica (takođe, ispostaviće se odličan vozač i čovjek koji, za mene, najljepše pretiče na kočenju) je došao sa magarca na konja, sav napaljen, uz manje pehova,.... te je ispalo tako kako je ispalo (btw, taj isti pridošlica je naredne godine, za par bodova, izgubio od novog pridošlice u ekipi, a taj se smatra solidnim midfield vozačem). Ta 2014. je "načela" reputaciju jednog vozača, dok se jedan drugi "počeo uzdizati"

Prešao je Ferrari. Tamo je sve drugačije. Pritisak. Jbte, ko da ti čitava Italija upravlja bolidom. Mercedes (iliti ga Benz) je bio prejak. Možda su znali za novu formulu motora ranije, možda nisu (Bernie i pokojni Niki su svašta znali izlajat), ali su se dobro osigurali tokenima. Polako se to dizalo na veće nivoe, mijenjali su se šefovi, dizajneri, konstruktori i 2017. se došlo u situaciju da se Mercedes može KOLIKO-TOLIKO napasti. Ustvari, ja bi to više nazvao situacijom da se Ferrari može nadati da će imati više od 2-3 "slučajne" pobjede u toku sezone, nastale zbog problema/kvarova/izlijetanja kod Benza ili u eventualnim situacijama kad ih "posere" SC. Na žalost, nisu imali znanja, kvalitete, brzine u bolidu. Bilo je šlamperaja i fušerenja. Razvoj i nadogradnje su bile slabije. Benz je bio dobro podmazani stroj, čiji motor (bolid) je još imao rezerve, aktuelni prvak se povukao, došao je, ispostaviće se vodonoša i papučar, a glavnu zvijezdu su svi tetošili, počevši od šefa pa preko neizvršnog direktora. Tehnički odjel je šljakao izvrsno, nadogradnje su bile na nivou i sve je bilo perfektno. A ko u takvim uslovima ne bi dobro (perfektno) funkcionisao. I on je možda mogao napraviti 2-3 grešeke u toku quali kruga a svejedno završiti na PPu ili u prvom redu Primjetićete sličnost sa onim gore boldanim dijelom teksta. Tko bi gori, sad je doli, tako nekako jel? Dok je Seb, kao glavni protagonist ovog teksta svaršeno odrađivao period 2009.-2013., Ham je kao jedan od njegovih glavnih konkurenata je proživljavao relaitvno težak period tada, a sada je obrnuto.

Prošle godine je Ferrari još bliže bio Mercedesu, ali ne i bolji, iako neki ovdje vole reći kako je Ferrari prošle godine imao bolji bolid (što naprosto nije tačno, a ovog su stava i neka eminentna imena F1 svijeta), valjda zbog dizanja Hamiltona ili čega već, ali opet sva situacija u ekipi - šlamperaj, očajan pit wall i očajne taktike, loše naogradnje, je rezultirala istim scenariom.
Neću ni spominjati silne sudijske odluke u korist Hamiltona/Mercedesa, a kontra Vettela/Ferrarija (ja još uvijek ne vjerujem da nije dobio kaznu za onaj box na VN Njemačke prošle godine).

U te dvije sezone se desilo dosta Vettelovih grešaka. Neke greške mu i ja zamjerim. Ma nije neke, već sve. Ne opravdavam ga. Majke mi. Oca mi jednica (nije bio jedinac, šalim se). Časna pionirska. Ali, koja je pozadina tih grešaka? Upravo nemogućnost da ravnopravno konkurišeš glavnom konkurentu zbog raznih faktora (bolid generalno, taktika, nadogradnje, timski kolega), pa počneš pretjerivati, a to te neminovno vodi u grešku. I odjednom, čovjek postade slučajni 4-struki prvak, profesor baleta i/ili umjetničkog klizanja, .....
Pa onda priče da bi Hamilton (ili Alonso) 2017. i/ili 2018. sa Ferrarijem bili prvaci (protiv Vettela u Mercedesu).

U principu, ono što me najviše kod Vettela nervira je to što bi, kao stariji vozač, sa preko 200 trka u guzici, trebao biti "manje brzoplet", "stati na loptu" što bi se reklo. To je jedna stvar.
Druga je što nikada nije lupio rukom od sto i nayebao se od-do svima u ekipi kada mu uprskaju trku, a uprskali su mu ih solidnu količinu.
Opet, ko kaže da bi i to polučilo neke rezultate? Zvocao je i Alonso, pa ništa. neki su ubijeđeni da bi im Hamilton yebao znanje, a ja sam ubijeđen da bi samo kmečao još više na TR, bez nekog bitnijeg pomaka u feedbacku od strane ekipe. Pitanje je da li bi uopšte nadurao Talijane 5. godinu zaredom. Prije da bi reko, ajd ljudi, ciao, odjebaus.
Specifična je to sredina. Jednog Prosta su najurili zbog što je (s pravom) srao po ekipi.
Nikiju nikad nisu oprostili onaj Fuji (a čovjek 3 mjeseca prije toga gorio i jedva ostao živ), bez obzira što je naredne godine osvojio još jednu titulu za Ferrari.

I napokon, kada je Vettel pobijedio, nakon nekih 13 mjesci, po njemu se pljuje. Ajd što se pljuje od strane navijača koji ne vole niti Ferrari niti Vettela, već se pljuje od strane navijača koji bi načelno trebali biti navijači Ferrarija, ali su naklonjeniji vozaču u onom drugom dijelu garaže (koji, je btw, i meni draži).
Ajd što pljuju likovi koji da ne kažem trolaju na vijestima na naslovnoj stranici, već i neki forumaši, koje držim za ozbiljnije (a mislim i da su stariji, onako srednjih godina, gore-dole, poput mene) smatraju pobjedu poklonjenom (tj. ukradenom Leclercu).
Dakle, kad se izvrti - smiješan je, prevara sa 4 titule, sada i kada pobijedi to je na prevaru (krađu, poklon).
Daj ba ljudi, popustite malo, šta vam je....
Jbte, ko ima imalo soli u glavi (ja je imam, nevezano za SOLANU DD Tuzla :mrgreen: ) shvatiće da niko jučer nije htio zayebati Leclerca i pokloniti pobjedu Vettelu. Mislim da je i sam Leclerc to nakon trke shvatio. Da ne govorimo o tome da je izvučen timski maximum. Možda bi i ja bio drugog stava da Leclerc ima šanse za titulu, ali ih nema (matematičke ima, naravno, praktične su mu skoro nikakve).
Pa čak su i navijači iz protivničkih tabora uvidjeli da to nije bila nikakva krađa (poklon).

Možda sam ja ovdje neke stvari iznio paušalno, možda je nešto generalizovano, možda će neko primijetiti subjektivnost (text je izuzetno subjektivan, sa pokušajem iznošenja objektivnih stvari, koliko se to moglo u ove sitne sate i nakon više od 1h pisanja komentara, sa pauzama), moguće da ima nešto i netačno :shock: (ali ne vjerujem u tolikoj mjeri da bi narušilo poentu čitavog texta), i naravno da će biti ljudi kojima se ovo neće svidjeti, koji će se možda smijati na ovo, koji će replicirati (a na što ne namjeravam odgovarati), jbga.....
Ako Dino sa Telesporta, kao veliki Sennin fan, može napisati da mu je Senna tek 4. najbolji vozač svih vremena, onda mogu i ja ovo. ;)
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
@Frantic jbt ubio si sve kobasicare sa ovim komentarom 😊
Fino Alla Fine

LH44
Formula 1
Formula 1
U moju odbranu, ja nisam ništa pisao o Vettelu i namještenoj pobjedi, preferiranoj strategiji, bla, bla, that's a load of crap... Samo činjenicu da je kad se vaga šta je gore, Monako 2018 i Oconovo puštanje Hamiltona i Fontanino zadržavanje Villeneuvea ne bi li spasio karijeru, definitivno gora stvar ova koja se zbila u Jerezu 1997.

Ovo gore u komentaru se manje više sve slažem, s tim da bi dodao da je Vettel 2014. sem priče o zasićenosti i glave u Marranelu bio i veliki protivnik hibridnih bolida, lik je cijelu sezonu djelovao kao da ne uživa nikako vozeći kur*evite usisivače :bonk:
slikaslika

F12000
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Leclerc
@Frantic
Ne slažem se sa svim 100%, ali jako dobar post :thumbs:
slika

Dani Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Sve ok osim ovog o brzini ferrarija:
Best car
Close call, this. On average one-lap pace, the Mercedes was 0.124secs faster, but how much of that was down to Hamilton? Ferrari arguably had a faster car than Mercedes for at least half the races, if not more, but they got in a technical fog in the autumn before recovering. Hamilton's impeccable driving in his best-ever season and Mercedes' operational advantage over Ferrari tipped the balance. Let's call it a draw.
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡