IT svijet, vijesti, pitanja itd.

💻 📱 Internet, mobilna tehnologija, IT, hardver/softver....

zelot
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 8 mj
Ok. Hvala svima
Skinuo sam driver koji je kolega linkao. Sad mogu prckat i odredit sta da mi ide na high perf.

Jedino sad ne znam sta trebam stavit na high sto se ticeo videa preko chromea tj browsera, dal serija na gledalici ili nesto na youtubu.

Chrome sam uspio stavit na high. Morao sam ga preimenovat pa mi je dopustio jer je inace zakljucan. I to je sve sto znam.

Ne znam dal treba flash player, adobe ili sta vec isto na high roknut.

Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 8 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
AMD R5 ima 2GB memorije i jači procesor, ali svejedno ti je i ova Intelova integrisana tu negdje po drugim komponentama i sposobna pokretati 4K video. Za 4K internet treba biti brz i obavezno skini drivere za obe grafičke kartice. Pazi samo da skineš za verziju Windowsa i obavezno nek je zadnja verzija drivera. Mislim ako može Intel HD 4000 iz 2012 pokretati 4K bez problema, ne znam zašto ijedna od te dvije iz 2015. ne bi mogla, do drivera i postavki napajanja baterije je najvjerovatnije.

https://www.amd.com/en/support/previous ... on-r5-m335
https://downloadcenter.intel.com/produc ... aphics-520

Kad to skineš i instaliraš, odradi što ovaj radi i tamo kad mijenja režim rada grafičke, odaberi aplikaciju u kojoj pokrećeš 4K video, u pretraživaču Chrome, acestream, VLC itd. stavi na high performance i tjeraj 4K ko po loju :thumbs:
slikaslika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Mercedes
Kolege, ima li neko da ima iskustva sa PS4?
Kupio sam djeci PS4 i s obzirom da je skupa igračka, hoću da bude sve legalno.
Međutim, odmah na startu sam zapao u probleme:
1. Kad sam se registrovao, nije bilo u opcijama zemlja BiH pa sam ukucao US. Kad sam htio da napravim dječije acc. tražilo mi je da dam podatke sa kreditne kartice. I tu mi je prvi problem ispao, kartica mora biti iz US.
Prilikom registracije sam dao svoj prime email i tel.br. Nakon gubljenja vremena pola dana nadošao sam da trebam poslati mail Sony da mi izbrišu acc.
Sad sam upravo pisao mail Sony da mi izbrišu acc. pa da napravim drugi. Vidjet ću šta će mi reći.
E sad, nadam se da će to uspijeti, da ne bih opet napravio istu grešku, vidio sam da se može u nekim državama plaćati i PayPalom, a čitao sam da se može plaćati i BH karticom, ali u određenim državama.

2. Fortnite igrica - online igranje - Da li moram plaćati pretplatu ako hoće da igraju online? Ako moram da li imaju neke varijante da to bude što jeftinije?
3. Imam dvije igrice FarCry4 i MortalCombat koje mi nisu baš za djecu (pogotovo FarCry). Ima li neko da bi želio FarCry, a ne bi želio npr. Mafia ili COD.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
E sad, nadam se da će to uspijeti, da ne bih opet napravio istu grešku, vidio sam da se može u nekim državama plaćati i PayPalom, a čitao sam da se može plaćati i BH karticom, ali u određenim državama.
Ovdje nedostaje rečenica.
Može li savjet, koju državu da odaberem, da li da idem na PayPal ili karticu itd :)

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 11 mj
Navija za: Ferrari
A baksuza, di bas US izabra od svih mogucih dostupnih susjeda, oni uvijek imaju neke posebne prohtjeve.. Ja imam reganu regiju UK i placam sve normalno sa karticom iz HR, nekad iz NO ali sam nedavno moro nesto prebacit na HR regiju.. Nikad nije bilo problema, za pay pal nisam vidio da se igdje moze.. Podaci su poprilicno sigurni ali ipak je to net :zubo:
Ono sto mozes napravit, ubacit pinku u svoj virtualni novcanik na PSNu bez da spremas karticu za eventualna placanja..
Za online igranje ti treba pretplata koja uziva i neke dobre stvari, zna bit stvarno dobrih igrica koje su free.. Pretplatu svakako ne preporucujem za nekog tko nece bas koristit online feature igara koje igra jer onda spada u sferu bacanja love..
Ono sto se jos moze, ako znas nekog tko ima PS4 i vec ima pretplatu na PS+ ili ju planira uzeti pa mozete podjeliti trosak- znaci jedna pretplata koja se koristi na 2 PSN racuna te tako mozete i jedan i drugi igrat online i mozete djelit sve igre koje ste kupili online..
Ako nisi upoznat kako to fukncionira - lako pitas google ili ti objasnim sve lijepo kako ide..
Fino Alla Fine

Perica9
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 7 mj
Fortnite je među jedinim igrama gdje ti nije potreban PS Plus :)

@Crash neki kupe pretplatu čisto da mogu igrat Fifu online :D
slika

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
Perica9 je napisao/la: 17.07.2019., 15:28 Fortnite je među jedinim igrama gdje ti nije potreban PS Plus :)

@Crash neki kupe pretplatu čisto da mogu igrat Fifu online :D
E vidis, nisam znao da ne treba PS+za Fortnite :D Doduse, igra mi je debilna pa od tud i manjak zanimanja..

Znam da imas pretplatu samo radi toga :zubo: i to je sasvim ok jer se takve igre igraju 12 mjeseci godisnje, do izlaska nove i onda from the top

Komentar se odnosio vise na ono, ako neces igrat online, ne treba ti PS+ jer ima ekipa koje je eto mislila da ce nesto igrat i onda su uzeli godisnju pretplatu i otisli online 2-3 puta :)
Fino Alla Fine

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
@Har Kl inace, nije nuzno da registriras karticu na sam PSN da imas PS+ ili da kupujes igre online.. Clanstvno mozes kupiti na dosta mjesta na webu, a postoje jos i PSN gift cards koji ti stavljaju pare u tvoj virtualni novcanik na PSNu..
Fino Alla Fine

Perica9
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 7 mj
I ukoliko te @Har Kl zanimaju cijene za pretplatu :
Fortnite je među jedinim igrama gdje ti nije potreban PS Plus , a za ove ispod što si nabrojao , potreban je PS Plus... Možeš kupiti za mjesec dana ( nekih 8 eura cijena ) , 3 mjeseca (malo manje od 30 eura) i za godinu dana (oko 70 eura) i tu bi valjalo čekati nekakve akcije kao npr. Black Friday jer tada cijena za godinu dana bude oko 50 eura...

@Crash a dobro znaju i oni dati koju zanimljivu igru bio je COD besplatan i sada je Detroit : Become Human... Odlične igre , jedino što kada ti istekne PS+ , nemaš ih više mogućnosti igrati.
slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
A šta da ti kažem.
Umjeće pogađanja mi je uvijek bila jača strana :zubo:
Valjda će mi htjeti izbrisati acc.
Kako god morat ću novi acc. praviti.
@Crash, traži mi karticu ako hoću da napravim dječije acc. Nešto ko fol da potvrdim da sam odrasla osoba, a u stvari pljačka za 0,5 $ :chill:
Što se tiče izbora PayPal ili kartica svejedno mi je, s obzirom da imam karticu koju koristim samo za internet plaćanje. Lako je dopunjavam preko internet bankarstva. Znači da sam kliknuo jedno polje ispod (UK) ne bih imao nikakvih problema ccc :bonk:
Jel budu popusti kakvi za pretplatu? Čini mi se da sam vidio da je godišnja pretplata 55$. To mi je baš skupo
@Perica to je super informacija, s obzirom da se u kući spominje samo (za sada) Fortnite :aww:

Drago mi je da imate iskustva sa ovim forama, ako mi šta zapne dalje ja ću od sad prvo pitati.
Inače zadnji put sam igrao PS prije 15 godina na PS2.
Ovo je sad postalo baš komplikovana zayebancija.

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
Pretplata je malo skupa (ali ako kupis 2-3 igre godisnje imas nekakve popuste pa to na kraju ispadne free) zato i kazem, ako se ne koristi kroz cijelu godinu - ne treba ti .. A akcija za clanstvo ima, samo eto obicno su tamo kad tebi ne trebaju :zubo:

Opet ponavljam ,postoji opcija da sa nekim koga poznas djelis trosak godisnje pretplate a samim time i eventualne igre koje cete ti ili ta osoba s kojom djelis pretplatu kupiti jer ih mozete igrati na oba playstationa i ona oba occounta.. Nije komplicirano, svi koje znam da imaju PS+ koriste tu opciju ( dok ju ne ukinu )
I jednom sam nesto frendu postavljeo te neke parent kontrole i nikakvu karticu me nije trazilo ( mozda je samo do USa :zubo: ) ali je od toga proslo dosta vremena - mozda je neki novitet..
Ako imas jos koji aktivan mail, mozes na njega otvorit novi PSN account, da ne cekas Sony da ti tvoj izbrisu..
Fino Alla Fine

Vettel-Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Vettel, Sainz, Ferrari
Meni je zbog restrikcija na PS4 u BiH, tj. potpunoj zatvorenosti tržištu u BiH, igranje na PS4, nakon što sam odigrao nekoliko ekskluziva koje sam htio, potpuno ohladilo. Kad sam ga kupio napravio sam hrvatski accountu, jer sam mislio da moram barem neki u regiji, kad nema BH account i onda se zeznuo pravo.
Za online kupovinu na hrvatskom accountu se može plaćati samo hrvatskim bankovnim karticama, a PayPal plaćanje kako znam još uvijek nije podržano. Tako da sam "novac" za online kupovinu i PS+ bio osuđen kupovati preko Olx prepordavača, a hrvatske PSN za vitualni novac i PS+ su skuplji za 10-20% od britanskih, njemačkih ili američkih.
Za ova druga tržišta zbog PayPal plaćanja se ipak može nekako improvizirati.
Ali, imaju i drugi načini online kupovine, koji već ulaze u sivu zone preprodaje key-va, kao što je stranica Kinguin i njoj slične. Na tim stranicama kupiš nečiji key za igru ili pretplatu, koji uneseš na svom accountu za tu igru ili pretplatu. Ali postoji mogućnost, mala, ali postoji, da naletiš na neku varalicu i kupiš već iskorišten key.
Još jedna stvar koja me živcirala jer nije podržana u BiH je aplikacija za dopisivanje s PS prijateljima, tako da si osuđen poruku pisat na DS4 kontroler, što je posebno iritirajuće, pogotovo kad ti neko pošalje par instantnih poruka.

Ja trenutno svoju PS4 konzolu prodajem, nedavno si kupio jako dobar PC, tako da već neko vrijeme uglavnom skuplja prašinu samo. Zbog PS eksluziva ne žalim što sam je imao, ali za online igranje PS je dosta inferioran PC-u, pogotovo u BiH zbog stvari koje sam naveo.

Ali naravno za djecu koja se prime igranja Fortnita to će biti sve što im je potrebno za narednih par godina :D

Har Kl
Formula 1
Formula 1
@Vettel-Ferrari, e da sam znao da prodaješ ...
Crash i Perice hvala na informacijama...
Što se tiče pretplate, neću je kupiti (bar ne ove godine). Imaju Fortnite i nek igraju. Eventualno neku igricu kupiti. Jer ovo je baš pretjerano skupa zezancija.
Dodatni kontrolor (a šta će ti samo jedan) košta 100KM. Imaju kopije 50KM pitam onoga što prodaje pa valjaju li. Kaže valjaju ako nisi nikad igrao na originalu :zubo: .
Što se tiče acc, zeznuo sam, sad ću malo sačekati da se Ameri jave, mada vjerovatno ću otvoriti novi acc. Nisam ništa ni kupovao tako da nije šteta. Jedino mi žao što neće moći biti na prime mail-u kojeg jedino pravo i koristim.
Pitanje jedno laičko:
1. Djeca su igrala neka četiri sata na PS koji je bio postavljen horizontalno. Kada sam im ugasio PS bio je jako vruć. Nije bilo nikakvih šumova, PS je radio tiho i ništa se nije primjetilo neobično.
Da li je to OK? Na slici je naslikano da stoji vertikalno, ali na kutiji piše da se nosač kupuje posebno.
Da li trebam kupovati ovaj nosač? Ne vjerujem da ću ja njima dopuštati duže igranje od ovoga što su sada igrali.
2. Postoji neki game sharing. Da li moram imati pretplatu ako hoću da koristim ovu opciju? Ako moram, da ne istražujem dalje šta i kako :)

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
Game sharing (ne treba ti pretplata) ti radi na istu onu foru kako djelis i PS+ membership sa nekim kolegom a sad da ima neki game sharing gdje djelis igre sa svima, mislim da toga nema
https://www.digitaltrends.com/gaming/ho ... re-on-ps4/

Neki modeli su znali imat problema sa grijanjem/hladjenjem ali nisam bas naiso na nekog da mu je krepo PS4 zato sto je stajao horizontalno..
Zna PS4 bit i vruc i bucan, pogotovo ljeti i oni stariji i slabiji modeli koji nisu doradjivani..

Inace da, imas vertikal stand za kupit, neki imaju i dodatne ventilatore za hladjenje a neki i port za punjenje joysticka.. Ako PS stoji na mjestu gdje ima dovolno mjesta da vruci zrak ode od njega nesmetano, ne bi trebao imat problema.. Osobno, imam vertical stand, ljepse mi sve izgleda i zazme sve manje mjesta :mrgreen:

Jedini covjek kojeg znam da je skurio PS je jedan pajdo s nogometa koji ga je drzao u polici ispod televizora, dosta skuceno mjesto gdje se PS przio na vrucem zraku kojeg je ventiltaor bacao van..

Ne vidim razlog da ne izbrisu account, ja sam jedna davno izbriso tako, doduse, nije bas da je bilo brzo.. A uvijek je zgodnije da imas sve na accountu koje aktivno koristis..

Sto se tice samog joysticka, nema nikakve zamjene za original :zubo: Naravno, to je moje osobno misljenje i slozio bi se sa likom koji ih prodaje :)
Fino Alla Fine

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Sad ću ionako na odmor. Kad se vratim možda i kupim taj nosač. Nije on nešto skup, ali eto nabere se :)
Ne znam koji je model. Napisat ću kad kući dođem. Znam da je Pro i da ima 1 TB.
Hvala puno na informacijama. Nešto sam ja i ofalio sa željom za učenjem ovih stvari, tako da ste mi dosta vremena uštedili.
Za joystick čim mi je rekao tako, jasno mi je bilo koji trebam uzeti :)
A za dalje, ne sumnjam da će klinci sami skontati šta im treba :)

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
A fino fino.. Ima se za PRO i jos se na odmor ide :gandalf:
Ako moj nije prdno a evo sesta mu je godina onda nece ni PRO :)
Ne igra se bas nesto cesto ali kad se okupi ekipa onda se ne gasi 10ak sati.. Zadnje sam mu vadio mast kad sam igro RDR2..
Fino Alla Fine

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Ma kad sam obećavao, nisam znao šta obećavam. Yebiga sad...
Zato me sad i nervira svaka dodatna stavka koju trebam platiti :chill:

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
Kasnije jos PS keyboard pa VR, kamera, pa move kontroler :zubo:
Fino Alla Fine

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Jašta moj brate hahaha.
Sad sam pametniji.
Kaže mi ovaj mlađi, trebao bi nam kupiti TV za sobu, da ti ne smetamo dok igramo.
Ko da mu je 16, a ne 6.
Rek'o ne smetaš ti meni :rofl:

CrashOverride Verified
Formula 1
Formula 1
Har Kl je napisao/la: 18.07.2019., 13:42 A za dalje, ne sumnjam da će klinci sami skontati šta im treba :)
E to je to.. Sad vec dolazimo na ovo sto si reko :zubo:
Znaju djeca sve :thumbs:
Fino Alla Fine
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡