Povijest F1

🕒 Razgovori o prošlim vremenima, mjesto za iskusne članove.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Massa, Bastianini
Kontakt:
Tema o povijesti Formule 1 generalno.

I da odmah počnemo sa najvećim od svih.
Danas bi mu bio 55. rođendan... :(

slika

Fantastičan video, svima preporučujem.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=n9qZu7h5ys0[/youtube]
Obrigado Felipe

Lady
GP3
GP3
S nama već: 10 god 3 mj
Jedan fenomenalan dokumentarac o Ayrtonu.....

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MVRK0ZZhFWY[/youtube]

I cijeli film ''Beyond The Speed of Sound''

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QY-flhAWD2E[/youtube]
slika

Ferrari1345
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Glasniju F1
Sretan ti rođendan :(

slika

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zz4r7vhcL4k[/youtube]
slika

"Formula 1 je jedini sport čiji problem rješavaju tako što naprave još jedan problem"

fjaka
Formula 4
Formula 4
Navija za: jordan
Felipe je napisao/la:Tema o povijesti Formule 1 generalno.

I da odmah počnemo sa najvećim od svih.
Danas bi mu bio 55. rođendan... :(

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphot ... 9525_o.jpg

Fantastičan video, svima preporučujem.
https://www.youtube.com/watch?v=n9qZu7h5ys0
otkad pratiš f1 ali ono iskreno?

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
2007.-2008.
Zašto pitaš? :D

Misliš da bi prosipao riječi bezveze, da nisam upućen? :)
Obrigado Felipe

fjaka
Formula 4
Formula 4
sad mi je sve jasno :D

ma da si reka da počinješ sa tebi najdražin od svih nebi rič reka :D ovako ili si trol ili klinjo koji sennu zna iz desetaka 'o mrtvima sve najbolje' tribjuta i dokumentaraca koji su ga vinili nebu pod oblake :D ustanovili smo da si ovo potonje :D
Zadnja izmjena: fjaka, dana/u 21.03.2015., 16:17, ukupno mijenjano 1 put.

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Klinjo možda da, ali klinjo koji je tri godine proveo gledajući snimke utrka iz osadmesetih i devedesetih i klinjo koji je odgledao hrpu dokumentaraca i pročitao tonu tekstova.
Da nisam upućen, jednostavno bih šutio, kao što radim u svim slučajevima kada ne znam o čemu se priča u temi. Svi mi imamo različita mišljenja, od Fangia do Schumija, neko se nekome sviđa, ili po onome što je radio na stazi, ili izvan nje, ili u nekim slučajevima na oba fronta. Ja smatram da je to bio Senna, i imam svoje argumente, ti sigurno imaš takve za nekog tebi dragog, i to je u redu, ali nije u redu da sudiš o nekome prema dvije-tri napisane rečenice. ;)
Obrigado Felipe

fjaka
Formula 4
Formula 4
Felipe je napisao/la:Klinjo možda da, ali klinjo koji je tri godine proveo gledajući snimke utrka iz osadmesetih i devedesetih i klinjo koji je odgledao hrpu dokumentaraca i pročitao tonu tekstova.
Da nisam upućen, jednostavno bih šutio, kao što radim u svim slučajevima kada ne znam o čemu se priča u temi. Svi mi imamo različita mišljenja, od Fangia do Schumija, neko se nekome sviđa, ili po onome što je radio na stazi, ili izvan nje, ili u nekim slučajevima na oba fronta. Ja smatram da je to bio Senna, i imam svoje argumente, ti sigurno imaš takve za nekog tebi dragog, i to je u redu, ali nije u redu da sudiš o nekome prema dvije-tri napisane rečenice. ;)
u tome i je stvar šta ti se samo sviđa ali ga nemoš zbog toga proglašavat najboljin. pratio f1 u to vrime nisi da možeš donit takav sud, ono šta si ti gleda je...naveo san već šta. mitomanija i ništa drugo.

argumenti da je bija najbolji, nemoj me zezat, oću da ih čujen?

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Imaš pravo, nisam trebao u prvi post to stavljati, to ti je ok. :thumbs:

A o Ayrtonu, zašto je on za mene najbolji, pa...
Na stazi je mogao pobijediti svakog, i pobijedio je, borio se sam protiv FIA-e i Francuza, imao je muda da pokupi Prosta i prvom zavoju nakon što mu je ukradena titula prethodne sezone, vozio je čistim instiktom, bio je rođen za to, bilo je očito. Bio je tvrdoglav i učio je iz svojih pogreški, ali i istrajan, nepokolebljiv. Iskorištavao je svaku priliku koju je dobijao, nebitno kada i gdje. Bio je karizmatičan, svetac izvan staze, u gomili velikih ega, bio je humanitaran, mislio je i od drugim, a ne samo o sebi. Život je posvetio Formuli 1, nije se bavio ničim drugim, nije vozio ništa drugo, imao je samo jedan cilj, pobijediti. A pobjeđivao je i onda kada nije bio u najjačem bolidu, prvi je on pobijedio računalo, Kasparov je bio tek drugi... Jedini je on osvojio titulu u slabijem bolidu. Svaka riječ mu je bila na mjestu, isto tako svaki potez, nije imao manu. Rijetko ko je bio bolji od njega po kiši, rijetko ko je bio dobar kao on vozeći na par centimetara od zidova. Napravio je samo jednu pogrešku, pogrešku koja je bila ispravna, otišao je u Williams, spasio se od Formule 1 koja je tek dolazila. Otišao je na onaj svijet prije nego što je morao da svjedoči tehnologiji u bolidima i 'umjetnoj' vožnji i svemu što ona donosi. Vjernici će reći da ga je Bog uzeo, da je splet okolnosti u Imoli teško moguć bez više sile, ali ja se neću na to obazirati jer iznosim svoje mišljenje, a ne svoju vjeru. Nije postojao vozač, niti će postojati, koji je tako brz na bazi jednog kruga. Nikada nisam pronašao vozača kompletnijeg od njega. Možda i dođe neko brz kao Ayrton, ali nikada neće imati splet osobina koje je on imao.

Poštujem tvoje iskustvo i tvoj mišljenje, ali te molim da i ti poštuješ moje, koliko god ja mlađi bio. :)
Kad smo već na temi, ko je po tebi najbolji? :D
Obrigado Felipe

fjaka
Formula 4
Formula 4
gle filipe dragi, borio se protiv fia-e i prosta samo zato šta je on sebi utuvio u glavu da je u pravu. vidin da aludiraš na suzuku '89, ništa njemu nije tu ukradeno...ali je vrlo lako on moga ukrast drugome. ono šta je on napravio u jednom od zadnjih krugova nije ništa drugo nego očajnički pokušaj priticanja na mistu di je to praktički nemoguće. odnosno moguće je da ovog drugog vozača boli neka stvar i jednostavno se skloni i pusti, to je jj lehto napravio ali filipe dragi prost nije jj lehto, prost se također bori za titulu prvaka ;) prost je out a senna nastavlja krateć šikanu, nije u redu šta je diskvalificiran? iako je kasnije nakon smrti u tribjutima prikazan ka žrtveno janje...

senni su se prije utrke znali ukazivat isus krist i anđeli s kojima bi onako prodivanio iz kokpita, to nisi naša u tribjutima o senni jelda? i šta misliš o tome? ja mislin da je bija malko poremećena uma a ti sam
reci šta misliš o nekome ko priča sa anđelima ;)

s jedne strane je bija vrlo pobožna osoba a s druge strane se na stazi nije libio napravit nešto tipa estoril '88 di je pribio prosta uza zid a pogotovo suzuka '90 sa pitaj boga kolko km/h. kolika je god bila nepravda oko startnih pozicija (mislin da su samo on i njegov kolega berger protestirali) ono nije bija način a pogotovo ne od onako pobožne osobe ka šta je on. nije mario ni za tuđi ni za svoj život.

šta kažeš na imolu '89? senna obilazi prosta u prvom krugu iako je unutar momčadi bija dogovor o nenapadanju tokom prvog kruga...proguglaj kakvo je bilo sennino objašnjenje, toga nemaš u 'med i mliko' tribjutima ;)

dalje, prost ga je opra obe njihove zajedničke sezone u mclarenu, pa ipak guraš sennu a zanemaruješ prosta?
'88 prost 105/senna 94 bod.
'89 prost 81/senna 60 bod.

after all, senna je bija jako šporak vozač, pokvaren, odličan na kiši, jedan s najviše pp-a u f1, odličan vozač...ali daleko od onoga kakvin ga mediji opisuju nakon smrti. da je prost poginija možda bi i o njemu sad gledali i čitali onakve stvari ko o senni, štajaznan, o mrtvima sve najbolje ali brate šta je previše previše je.

fjaka
Formula 4
Formula 4
Felipe je napisao/la: Poštujem tvoje iskustvo i tvoj mišljenje, ali te molim da i ti poštuješ moje, koliko god ja mlađi bio. :)
Kad smo već na temi, ko je po tebi najbolji? :D
po meni...teško je reć, ne meni laiku nego i stručnjacima koji su cili svoj život posvetili f1 :)

fjaka
Formula 4
Formula 4
edit: pardon obiša je nanija na istom mistu a ne jj lehta, pobrkalo mi se.

fjaka
Formula 4
Formula 4
osvrnimo se malo i na te pp-e, iako se već do tad špekuliralo na kvalifikacijama za imolu '89 je bilo kristalno jasno da senna i prost nemaju iste kvalifikacijske bolide tj da senna ima jaču podršku honde, ostvarit 1.79 sek prednost u odnosu na prosta? mislin dva vrhunska vozača u 'istim' bolidima - pola sekunde maksimalno ali brate tu su skoro 2 sek :pivo:

josip123
GP3
GP3
Navija za: Raikkonen,Vettel,Leclerc
fjaka je napisao/la:osvrnimo se malo i na te pp-e, iako se već do tad špekuliralo na kvalifikacijama za imolu '89 je bilo kristalno jasno da senna i prost nemaju iste kvalifikacijske bolide tj da senna ima jaču podršku honde, ostvarit 1.79 sek prednost u odnosu na prosta? mislin dva vrhunska vozača u 'istim' bolidima - pola sekunde maksimalno ali brate tu su skoro 2 sek :pivo:
Ma tko će to znati. Možda i nisu.... :?
Being second is to be the first of the ones who lose.
Ayrton Senna

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Ok, većina tog stoji, ne mogu protiv tvoje riječi. :D
O anđelima i Hristu neću komentarisati, jer sam već rekao, iznosim svoje mišljenje a ne svoju vjeru, a o tome svakako ne želim pisati po forumima...

Kao što si na kraju rekao, jako brz vozač, sa najviše pole pozicija (ako uzmemo u obzir koliko je trka počeo Schumacher a koliko Ayrton), i to samo dokazuje koliko je bio 'divlji' sa bolidom.
Senna nije bio pokvaren, već prljav, sportski prljav, nešto što ni jedan pravi prvak nema, tu prgavost, da obilazi pravila i bude tvrdoglav da bi postigao nešto u svoju korist, nemoj to shvatati kao ljudsku osobinu koji nosi svaki dan na ulicu ili kući.

Ono što Sennu krasi jeste to da je on i u Lotusu pobjeđivao, a kasnije i kada je bio u jako lošem McLarenu, i tada je pobjeđivao. Prost je to rijetko radio, Renault nije bio tako loš, a i McLaren je '85. i '86. bio jako solidan, mada mu se divim za titulu 1986. jer je Williams bio jako dominatan. Na kraju krajeva Prosta su izbacili iz tima, a ne Ayrtona :mrgreen:
Senna je za mene bio poseban, jedino se G. Villeneuve može mjeriti sa Ayrtonom po brzini i agresivnosti, želji za pobjedom. Možda realno i nije najveći, ali jeste za mene, možda zato što mi se jednostavno sviđa takav tip vozača.

I btw, Felipe a ne Filip, ne znam šta je s tobom i hattrickom, inače nick označava za koga navijam, a ne kako se zovem :mrgreen:

Za taj zadnji post, moguće je, ali pole iz Monaka mu ne možeš oduzeti, jer je ono bila, kako je i on sam nagalsio, druga dimenzija.
Na kraju krajeva ne možeš mu oduzeti niti jedan pole, jer je pokazao kasnije, kada je Prost otišao, i kada je dominacije McLarena prestala, da je vraški brz bez obzira na bolid.
Obrigado Felipe

fjaka
Formula 4
Formula 4
Felipe je napisao/la:Ok, većina tog stoji, ne mogu protiv tvoje riječi. :D
O anđelima i Hristu neću komentarisati, jer sam već rekao, iznosim svoje mišljenje a ne svoju vjeru, a o tome svakako ne želim pisati po forumima...

Kao što si na kraju rekao, jako brz vozač, sa najviše pole pozicija (ako uzmemo u obzir koliko je trka počeo Schumacher a koliko Ayrton), i to samo dokazuje koliko je bio 'divlji' sa bolidom.
Senna nije bio pokvaren, već prljav, sportski prljav, nešto što ni jedan pravi prvak nema, tu prgavost, da obilazi pravila i bude tvrdoglav da bi postigao nešto u svoju korist, nemoj to shvatati kao ljudsku osobinu koji nosi svaki dan na ulicu ili kući.

Ono što Sennu krasi jeste to da je on i u Lotusu pobjeđivao, a kasnije i kada je bio u jako lošem McLarenu, i tada je pobjeđivao. Prost je to rijetko radio, Renault nije bio tako loš, a i McLaren je '85. i '86. bio jako solidan, mada mu se divim za titulu 1986. jer je Williams bio jako dominatan. Na kraju krajeva Prosta su izbacili iz tima, a ne Ayrtona :mrgreen:
Senna je za mene bio poseban, jedino se G. Villeneuve može mjeriti sa Ayrtonom po brzini i agresivnosti, želji za pobjedom. Možda realno i nije najveći, ali jeste za mene, možda zato što mi se jednostavno sviđa takav tip vozača.

I btw, Felipe a ne Filip, ne znam šta je s tobom i hattrickom, inače nick označava za koga navijam, a ne kako se zovem :mrgreen:

Za taj zadnji post, moguće je, ali pole iz Monaka mu ne možeš oduzeti, jer je ono bila, kako je i on sam nagalsio, druga dimenzija.
Na kraju krajeva ne možeš mu oduzeti niti jedan pole, jer je pokazao kasnije, kada je Prost otišao, i kada je dominacije McLarena prestala, da je vraški brz bez obzira na bolid.
bold: e sad pričamo :fakjea:

izbacili su prosta? pa javna je tajna da je senna bija hondin igrač i to je sve više dolazilo do izražaja, naveja san već kvale u imoli '89 a kako se '89 bližila kraju senna je ima uslugu 20ak mehaničara a prost oko sebe da ih jedva na prste jedne ruke možeš nabrojat, neznan baš da su ga izbacili, mislin da je i sam diga sidro kad je vidija kud to vodi...

šta se tiče senninih rezultata u slabijim bolidima oni su uglavnom dolazili na kiši a kišne vožnje mu niko nemože osporit i to mu je samo jedna od prednosti a ne ukupna slika najboljeg :thumbs:

iskreno bija mi je drag za života a posli smrti ova bernijeva ili čija li već propaganda je učinila da se čoviku pomalo i zgadi :mrgreen:

Felipe
F1puls suradnik
F1puls suradnik
Kontakt:
Nisam mislio na izbacivanje Prosta iz McLarena, već iz Ferrarija :D
Obrigado Felipe

fjaka
Formula 4
Formula 4
Felipe je napisao/la:Nisam mislio na izbacivanje Prosta iz McLarena, već iz Ferrarija :D
ahaha usporedija je ferari sa kaminonom šta je bilo too much za njihov ponos :mrgreen:

najžalosnije je šta je jedan od perspektivnijih mladaca tada, jean alesi zapeja dugi niz godina u tim kantama od ferarija :mrgreen:

Presvetli
Karting
Karting
S nama već: 10 god 2 mj
Navija za: Daniel Ricciardo
Najbolji vozač svih vremena je Mario Andretti

Zašto?

Zato jer je F1 vozio usput.

Niti jedan drugi vozač nije vozio F1 usput i uzeo naslov.

Andretti je originalno bio 1/4 midget, sprint car i champ car vozač na zemljanim stazama. Sve ovo drugo odradio je usput.

Andretti u svom prirodnom elementu, dijametralno suprotnom od F1

[ link do slike ]

[ link do slike ]

Lady
GP3
GP3
fjaka je napisao/la:
u tome i je stvar šta ti se samo sviđa ali ga nemoš zbog toga proglašavat najboljin. pratio f1 u to vrime nisi da možeš donit takav sud, ono šta si ti gleda je...naveo san već šta. mitomanija i ništa drugo.

Koliko vidim po tvom pisanju iz ostalih postova ili nisi uopče pratio F1 onda ili bez uvrede, stvarno nemaš pojma o nekim stvarima......
Dobro si napisao da si pratio, ali nisi GLEDAO....
fjaka je napisao/la:sad mi je sve jasno :D

ma da si reka da počinješ sa tebi najdražin od svih nebi rič reka :D ovako ili si trol ili klinjo koji sennu zna iz desetaka 'o mrtvima sve najbolje' tribjuta i dokumentaraca koji su ga vinili nebu pod oblake :D ustanovili smo da si ovo potonje :D
Ovdje se vidi koliku kulturu imaš i nepoštovanje, u prvom redu prema kolegi.....
PREDIVNO!!!!
Možda da i ja počnem, ma da svi počnemo ovako pisat po ovom forumu a admini nek ne reagiraju i ovaj forum će se pretvorit u užas!
fjaka je napisao/la:

Kakva mitomanija????
Ja sam gledala i pratila F1 od početka osamdesetih i dobro znam da je Ayrton za života već proglašavan najboljim vozačem ikada.... Se sjećaš??? Ako si pratio i gledao kao šta kažeš onda ćeš se sjetit....
fjaka je napisao/la:gle filipe dragi, borio se protiv fia-e i prosta samo zato šta je on sebi utuvio u glavu da je u pravu. vidin da aludiraš na suzuku '89, ništa njemu nije tu ukradeno...ali je vrlo lako on moga ukrast drugome. ono šta je on napravio u jednom od zadnjih krugova nije ništa drugo nego očajnički pokušaj priticanja na mistu di je to praktički nemoguće. odnosno moguće je da ovog drugog vozača boli neka stvar i jednostavno se skloni i pusti, to je jj lehto napravio ali filipe dragi prost nije jj lehto, prost se također bori za titulu prvaka ;) prost je out a senna nastavlja krateć šikanu, nije u redu šta je diskvalificiran? iako je kasnije nakon smrti u tribjutima prikazan ka žrtveno janje...
Ma jadničak Prost oličenje pravde i žrtvenosti eto nije vidio Ayrtona kako se približava da ga pretekne, pa mu je skrenuo u putanju i namjerno se sudario s njim, jer ipak jadničak Prost koji je bio i najveći kukavica u F1, ipak nije mogao dozvolit da mu Ayrton još jednu godinu uzme naslov.
Kasnije kad je diskvalificiran Ayrton, Balestre (najprljaviji FISA-in predsjednik ikad) je izjavio ''Ayrton je diskvalificiran jer je prebrzo vozio i na taj način ugrožavao druge...''
Ova izjava je izjava stoljeća koja bi trebala ić u knjigu najvećih izrećenih gluposti......
A samo da ti napišem još i ovo: Znaš zašto nisu diskvalificirali Sennu 1990 u Suzuki kad su ga i imali pravo diskvalificirat?
Jer su Balestre i suci toliko zasrali godinu prije da se nisu usudili više ništa napravit protiv Ayrtona i to ti je najbolji odgovor koliko su ukenjali 1989.
A cijeli svijet je tada i kasnije saznao kako je Prost imao strašnu protekciju od Balestrea i kakvu je praljavu igru igrao 1989.
Da ne govorim kasnije 1992/1993 kad je stavio veto na Sennu za Williams. Tim je činom pokazao da je najveći kukavica u F1 jer se bojao borit u istoj momčadi sa najboljim vozačem svjeta znajući da bi ga Senna oprao i učinio smješnim na stazi.
Ja ću ti popodne kad dodjem doma stavit ovdje sve moguće članke da ti potvrdim koliki je Balestre bio prasac, a i kakav je Prost bio kukavica i koliko je imao prste u svemu.
p.s. Naninija je Ayrton dostigao i prestigao, a ne Letha, ali naravno da si se ti zbunio jer vjerovatno nisi ni gledao tu utrku....
fjaka je napisao/la: senni su se prije utrke znali ukazivat isus krist i anđeli s kojima bi onako prodivanio iz kokpita, to nisi naša u tribjutima o senni jelda? i šta misliš o tome? ja mislin da je bija malko poremećena uma a ti sam
reci šta misliš o nekome ko priča sa anđelima ;)
prije utrke??? Jesi siguran da je pričao s anđelima? Ajde mi to potkrepi sa dokazima. Dovoljno mi je da mi nađeš Ayrtonov intervju gdje spominje kako priča s anđelima....
fjaka je napisao/la: s jedne strane je bija vrlo pobožna osoba a s druge strane se na stazi nije libio napravit nešto tipa estoril '88 di je pribio prosta uza zid a pogotovo suzuka '90 sa pitaj boga kolko km/h. kolika je god bila nepravda oko startnih pozicija (mislin da su samo on i njegov kolega berger protestirali) ono nije bija način a pogotovo ne od onako pobožne osobe ka šta je on. nije mario ni za tuđi ni za svoj život.
Da, ovo u Estorilu je bilo malo prljavo od Ayrtona, ali zar nema svaki vrhunski vozač svojih prljavština?
I još nešto: 1990 u Suzuki, PRIJE kvalifikacija su Ayrton i Berger tražili promjenu strane za pole position i ODOBRENO im je od sudaca, ali nakon šta je Ayrton uzeo pole, Balestre vraća na staro.
Tipična prljava politika Balestrea, najvećeg mutikaše tada u FIA-i.
Ajde mi ti @fjaka napiši koji je po tebi vozač bio bolji od Senne? Misliš možda da je Schumacher bio bolji?
fjaka je napisao/la: dalje, prost ga je opra obe njihove zajedničke sezone u mclarenu, pa ipak guraš sennu a zanemaruješ prosta?
'88 prost 105/senna 94 bod.
'89 prost 81/senna 60 bod.
Hahahah....... napiše @fjaka kako je Prost bio bolji, i stavi za argumente bodove....hahahaha...
Jesi gledao te utrke? Ajde sad priznaj da nisi gledao te utrke jer nebiš napisao ovako nešto ili si totalno zaluđen Prostom pa si sljep.....
fjaka je napisao/la:
after all, senna je bija jako šporak vozač, pokvaren, odličan na kiši, jedan s najviše pp-a u f1, odličan vozač...ali daleko od onoga kakvin ga mediji opisuju nakon smrti. da je prost poginija možda bi i o njemu sad gledali i čitali onakve stvari ko o senni, štajaznan, o mrtvima sve najbolje ali brate šta je previše previše je.
Da je Prost poginuo, nebi se ništa više nego danas pisalo o njemu.... pisalo bii se da je bio jedan od najboljih vozača, šta je i bio, ali ne i najbolji.
Misliš li da je Ayrton bolji vozač samo zato šta je poginuo?
Glupost totalna.....
fjaka je napisao/la:osvrnimo se malo i na te pp-e, iako se već do tad špekuliralo na kvalifikacijama za imolu '89 je bilo kristalno jasno da senna i prost nemaju iste kvalifikacijske bolide tj da senna ima jaču podršku honde, ostvarit 1.79 sek prednost u odnosu na prosta? mislin dva vrhunska vozača u 'istim' bolidima - pola sekunde maksimalno ali brate tu su skoro 2 sek :pivo:
Da, zato je Prost tražio da se motori izvlače iz 'šešira' i onda se opet pokazalo koliko je Ayrton bio bolji. Uostalom imaš i Prostov intervju (progoolaj malo) gdje i sam Prost priznaje koliko je Ayrton bio bolji u kvalama od njega i navodi razlog gume gdje se on nije mogao tako dobro snać kao Ayrton.
Ali tebi @fjaka je to nepoznato.... ma kako to????????
slika
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡