VN Španjolske (Catalunya) 7.-9. svibnja 2021.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

FernandoMclaren
Karting
Karting
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alonso, Leclerc, Ferrari
slika

Četvrta utrka sezone, Velika Nagrada Španjolske!
slika

Stiže nam četvrta utrka ovogodišnjeg prvenstva. Dočekali smo prvi back to back vikend. Od 1992. godine F1 utrke redovno se održavaju na ovoj stazi koja je otvorena kako bi promovirala Olimpijske igre te godine. Na prvoj utrci slavio je Nigel Mansell u Williamsu. Najuspješniji vozač je Michael Schumacher sa 6 pobjeda. U hibridnoj eri je ovo jedna od Mercedesovih najjačih utvrda, svaki put su bili na pole positionu, a pobjedu nisu odnijeli jedino 2016. nakon sudara njihovih vozača. Na posljednja 4 izdanja pobjeđivao je Lewis Hamilton.

slika
Staza je svima dobro poznata, iako se ove godine nije na njoj testiralo pa bi možda utrka mogla ponuditi više neizvjesnosti. 2 su DRS zone te je prvi zavoj najbolja prilika za pretjecanje.

Očekuje nas jedna promjena što se tiče konfiguracije staze. Zavoj broj 10 je sada nešto blaži te bi se kroz njega trebalo moći ostati bliže bolidu ispred sebe, a možda bude i veća mogućnost pretjecanja nakon DRS zone.
slika

Prekrasno pretjecanje Vettela:

Nezaboravne scene iz 2016:

Odličan start Alonsa:

Alokacija guma:
slika

Pirelli uobičajeno u Barcelonu donosi najtvrđe komponente zbog mnogo brzih zavoja.

Postoji mogućnost kiše za nedjelju.
slika

Hamilton i Verstappen bodovno su se odvojili od ostatka grida. BItka se zahuktava i očekujemo da će uskoro početi postajati sve napetije ako se razlika u bodovima uspije održati na minimalnom razmaku. Ponovo među njima očekujemo borbu za pobjedu.

Lando Norris je jedno od najugodnijih iznenađenja ove sezone. Odlično je krenuo te zasada pokazuje osjetno bolje rezultate od Ricciarda kojem ipak treba još nešto vremena za prilagodbu na bolid.
Veseli da je Alpine pokazao značajan napredak u Portugalu te bi ih možda češće mogli vidjeti u borbi sa McLarenima i Ferrarijima.
Aston Martin je ponajveće razočaranje ove sezone i nikako da se trgnu i pokažu barem nešto od prošlogodišnje forme.

Kvalifikacije i utrka na rasporedu su subotom i nedjeljom od 15h.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god
Navija za: Ferrari
Hvala @Nando :pivo:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Multi 21
Formula 1
Formula 1
S nama već: 7 god 11 mj
Navija za: Ferrari, Vet, Max
Iz nekog razloga se uvijek veselim Španjolskoj, makar utrke velikom većinom razočaraju. :?
Hvala na otvaranju teme :thumbs:
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

LH44
Formula 1
Formula 1
S nama već: 6 god 8 mj
Navija za: McLaren, HAM, RIC, NOR
FernandoMclaren je napisao/la: 04.05.2021., 22:48 Očekuje nas jedna promjena što se tiče konfiguracije staze. Zavoj broj 10 je sada nešto blaži te bi se kroz njega trebalo moći ostati bliže bolidu ispred sebe, a možda bude i veća mogućnost pretjecanja nakon DRS zone.
slika
teško da će biti veća mogućnost preticanja jer je kočiona zona skraćena, a i izlaz iz te krivine u iduću je dosta zeznut dok si bolidu ispred unutar sekunde. Po mom mišljenju trebalo samo produžiti pravac i ostaviti ukosnicu.

Hvala na otvaranju :pivo:
slikaslika

SebastianFerrari
Formula 4
Formula 4
S nama već: 7 god 4 mj
Navija za: Sebastian Vettel
Hvala na otvaranju @FernandoMclaren

Ibarac00
GP3
GP3
S nama već: 7 god 8 mj
Navija za: Sergio Perez, FI, SF.
LH44 je napisao/la: 05.05.2021., 01:03
FernandoMclaren je napisao/la: 04.05.2021., 22:48 Očekuje nas jedna promjena što se tiče konfiguracije staze. Zavoj broj 10 je sada nešto blaži te bi se kroz njega trebalo moći ostati bliže bolidu ispred sebe, a možda bude i veća mogućnost pretjecanja nakon DRS zone.
slika
teško da će biti veća mogućnost preticanja jer je kočiona zona skraćena, a i izlaz iz te krivine u iduću je dosta zeznut dok si bolidu ispred unutar sekunde. Po mom mišljenju trebalo samo produžiti pravac i ostaviti ukosnicu.

Hvala na otvaranju :pivo:
Ovo je moto gp zavoj, neće ce ovdje gram popraviti utrkivanje.
Cijeli ovaj zadnji sektor je rak rana utrke f1. Jedan od najduzih pravaca u kalendaru a pretjecanja su tako rijetka jer se u zadnjem sektoru ne moze pratiti bolid nikako.
Samo se nadam da Merc neće izvući raketu u 3. sektoru, opet.

FernandoMclaren
Karting
Karting
S nama već: 8 god 9 mj
Navija za: Alonso, Leclerc, Ferrari
Vidim ni Lando nije baš sretan sa novim zavojem. Slažem se da neće biti nekih značajnih promjena. Nema sreće sa praćenjem s trenutnim bolidima.
Nije mi jasno što su onda htjeli s tim postić?

VettelFerrari
Karting
Karting
S nama već: 6 god 8 mj
Navija za: Sebastian Vettel, Ferrari
Multi 21 je napisao/la: 05.05.2021., 00:04 Iz nekog razloga se uvijek veselim Španjolskoj, makar utrke velikom većinom razočaraju. :?
Hvala na otvaranju teme :thumbs:
Ja se iz nekog razloga veselim svakoj utrci :)
Hvala na otvaranju Fernando!
M.B.: Ferrari nije u krizi

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 4 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Pohvale za uvod :party:

Španjolska utrka je uvek posebna, zna nam neke ikonske momente doneti. Zato je i volimo i jedva čekamo utrku. Problem je u tome što je moderna F1 prosto uništila draž Barse.
slika

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Navija za: Mercedes
Hvala za uvod. Slažem se sa @LH44 da su sa izmjenom zavoja 10, napravili veću štetu nego korist. Sumnjam da će se moći pratiti. Rak rana su zavoji 14 i 15.
Mislim da je vrijeme da se ukine ova šikana.

Što se tiče utrke, vidjet ćemo. Iako i ovdje imamo najtvrđe komponente guma, blagu prednost ovaj put dajem RB, ukoliko Mercedes ne donese neke značajne nadogradnje. U Španjolskoj je PP 80% posla. Čak i ako Mercedes bude imao bolji tempo u drugom stintu, neće imati puno koristi.
Možda se nešto uspije sa taktikom, ukoliko Perez opet podbaci pa se plasira niže od 4. mjesta.

Imam osjećaj da bi McLaren mogao ugodno iznenaditi ovdje.

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
Har Kl je napisao/la: 06.05.2021., 09:40 Hvala za uvod. Slažem se sa @LH44 da su sa izmjenom zavoja 10, napravili veću štetu nego korist. Sumnjam da će se moći pratiti. Rak rana su zavoji 14 i 15.
Mislim da je vrijeme da se ukine ova šikana.
s wikipedije, vn španjolske 2007.:
Prior to the Spanish Grand Prix, the Circuit de Catalunya went through some circuit revisions to encourage overtaking and make the racing more exciting and also to improve safety standards.[2] The revisions included a chicane placed at the final two corners. "Although I have always really enjoyed the final two corners and their speed, the new chicane at the end of the track will hopefully lead to more overtaking during the race, which is great for the spectators," Fernando Alonso commented.[2]
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Polovično tačna prognoza :) Povećali su sigurnost :zubo:

Ma znam ja da je oni neće ukinuti, ali mogli su bar tu izvesti neke radove, malo zaobliti uglove da ne bude šikana, već neka kombinacija dva zavoja. Ali eto ...

Multi 21
Formula 1
Formula 1
Pa koji je zapravo glavni problem tog zadnjeg zavoja? Ima li netko upućen? I zašto se to ne može riješiti?
Na pamet mi padaju mnogi zavoji koji djeluju opasnije od toga...
"If everything seems under control, you're not going fast enough." Mario Andretti

Har Kl
Formula 1
Formula 1
Mislim da su bili neki žestoki udesi u nižim serijama pa su se odlučili na promjenu. Ne sjećam se ni ja nekih udesa u F1, ali davno je to bilo ... vjerovatno će nekome naumpasti.
Problem je što si zadnji zavoj, prije startnog pravca, mogao proći sa velikom brzinom. U slučaju da proletiš, čeka te pijesak i zid koji pri toj brzini može biti fatalan.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:
Multi 21 je napisao/la: 06.05.2021., 11:42 Pa koji je zapravo glavni problem tog zadnjeg zavoja? Ima li netko upućen? I zašto se to ne može riješiti?
Na pamet mi padaju mnogi zavoji koji djeluju opasnije od toga...
Barsa je zapravo žrtva kompromisa nebili zadržala F1 i MotoGP, smrt Saloma je primer kako je opasan taj treći sektor. Kod stare F1 konfiguracije nije uopšte bio problem pratiti vozača ispred pa na zavetrinu preteći na ravnini, nego F1 je evoluirala u ona aero čudovišta što je ubilo draž Barse. Šikana je kompromis u kojem bi vozači prišli ravnini pri mnogo manjoj brzini što je zapravo u teoriji dobro jer nema ogromne zone prljavog vazduha iza osobe koje želi vozač preteći na ravnini.

U praksi se pokazalo da šikana poremeti trakciju na izlasku što zapravo odaljava vozače jedne od drugih. Kompromis bi bila šikana tipa Dunlop Chicane iz Circuit de la Sarthe pošto bi vozači prilazili tom spletu zavoja mnogo brže pa se nebi remetila trakcija a istovremeno pri srednje brzom pristupu aerodinamika nebi toliko trpela.

Nevolja je što se u praksi to nemože implementirati, jer je potrebna ogromna investicija.

Ovo je moj predlog, vratio sam Barsi stari treći sektor ali implementacija prilazu i izlazu je slična Hockenheimringovom T1, MotoGP verzija ima šikanu koja je skoro pa kopija Dunlop Chicane s Circuit de la Sarthe▼

slika

Moj hipertest obe verzije▼

slika

Multi 21
Formula 1
Formula 1
Neznam, nije mi jasno da sa svim modernim i sigurnim barijerama današnjeg vremena nije moguće osigurati zonu izleta zavoja.

Ferrari
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari, Seb, Max, Lec
Mislim da nije bila problem sigurnost tog zavoja (ona je već ima par godina poboljšana i motori se utrkuju na staroj konfiguraciji, jer su pomakli tribine iza tog zavoja kako bi dobili veću izletnu zonu), već su željeli usporiti taj sektor zbog prljavog zraka. Teže je pratiti drugi bolid kroz brzi (danas bi to bio flat out zavoj) nego kroz spori dio, jer prljavi zrak u teoriji manje šteti kada se ide sporije, a veći naglasak je na dobroj trakciji izlaska iz one zadnje šikane na startno/ciljnu.

Nisam siguran da su baš dobili nešto puno s tom šikanom umjesto brza dva desna zavoja, ali ne mislim da bi utrkivanje bilo bolje sa starom konfiguracijom. Atraktivnija je, ali nije ništa bolja (vjerojatno gora) za utrkivanje od dvije opcije.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
slika slika

Sarma Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 8 god 2 mj
Navija za: Ferrari
https://twitter.com/andrewbensonf1/status/1390590277384085505

f1zd
F1puls konstruktorski prvak
F1puls konstruktorski prvak
S nama već: 9 god 5 mj