VN Mađarske 1-3.8.2025.

📰 Trenutno aktualne vijesti u svijetu Formule 1.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 5 mj
Navija za: Fernando Alonso
Kontakt:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika
slika

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Hehe, stavio sam Mogyorod umesto Budimpešte jer je to faktualno tačno i uvek osetim satisfakciju kad istaknem to mesto umesto naravno Budimpešte. Ove godine imamo dosta nepoznanica jer je potpuno novi asfalt presfučen a imamo i potpuno nove garaže i padok te valjda glavnu tribinu. Interesuje me jel su koristili neku drugu mešavinu za asfalt ili je ostala stara. FP1 će biti zabavan :kokice:
slika

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
pohvale za još jedno otvaranja.
prijedlog: navesti i izbor guma za vikend.
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
Hvala zeko, vidi grafiku staze 😉
slika

zekohonda Verified
Formula 1
Formula 1
Navija za: sve powered by honda
kakav previd, isprike!
The FIA will take all necessary action to protect the sport and its role and reputation as regulator of the FIA Formula One World Championship.

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari
Ove godine je 40. put da će se F1 bolidi voziti na stazi Hungaroring.
Mađarska dijeli 11. mjesto po broju trka sa Japanom i Australijom.
S tim što je na samo 7 staza (Monza, Monaco, Silverstone, Spa, Montreal, Nurburgring, Interlagos) voženo više trka nego na Hungaroringu.
Za Nurburgring su sabrane trke na Nordschleife + GP staza, ali to nije toliko ni bitno jer će za 2 godine Hungaroring po broju trka preteći i legendarnu njemačku stazu (u bilo kojem obliku).

Meni je fascinantno (i drago mi je zbog toga) da se VN Mađarske još uvijek drži u kalendaru.
I da će se držati barem do 2032. (zasad).
Bila je to prva staza Istočne Evrope, u konkurenciji Grobnika.
Spora, nazvana Monako sa zidovima, prva trka je skraćena za 1 krug (od predviđenih 77, vozilo se 76) jer je probijen limit od 2 sata.
Prosječna brzina pobjednika Piqueta je bila nešto sitno preko 150 km/h (u Monaku je te, 1986. to bilo cca. 135 km/h, dok je npr. u Austriji i Italiji to bilo skoro 230 km/h).
Nakon par godina je popeglan dio između zavoja 2 i 4, a 2003. je produžena i startno ciljna ravnina, tako da smo došli do solidnih, skoro 195 km/h (Hamilton, 2019.).
Znalo je tamo biti dosade i snooze festa, ali je znalo biti i ultra zanimljivih trka, začinjenih full kišom ili promjenjivim vremenom.
Uz poneku extra predstavu kao što je Alonsova defanzivna klinika iz 2021. ili Hamiltonov furiozni završetak iz 2019., kada je otišao na dodatnu promjenu guma.
Ili masterclass u izvedbi MSa i Browna iz 1998. sa 3 ulaska u box i 30 skoro, kvalifikacijskih, krugova.
Meni draga jer sam tamo prvi put vidio F1 bolide uživo (i čuo V12 :aww: ).
Čak je jednom i odlučila konstruktorskog prvaka (2002.), a dala je i neke "neobične" pobjednike (Boutsen, Kovalainen i Ocon).

BTW, hvala na otvaranju! :pivo:
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”

Grah0 Verified
Formula 1
Formula 1
S nama već: 9 god 11 mj
Navija za: #93, #33
Meni je i trka iz 2015 posebno ostala u sjećanju.

BatteryVolttas
Formula 4
Formula 4
S nama već: 1 god 9 mj
Navija za: Fisichellu
Mađarska će mi uvijek ostat u sjećanju na prvu pobjedu današnjeg birthday boya ( Alonso ) iz 2003.
To su meni neka moja romantična vremena F1, prvi znakovi da će Alonso biti velikan...
I uvijek se sjetim i Buttonove kišne pobjede nakon starta sa 14. mjesta u 2006. godini ...

Alen13ASC
Formula 1
Formula 1
Kontakt:
@Frantic podstakao da malo prečešljam historiju staze, evo je mini galerija, kolaž :D Zeko, nema veze, hehe moraću da vratim onu prijašnju grafiku koju sam gurao još 2022 i ranije :mrgreen:

slika
Bolidi ispisuju nove stranice istorije sa gumom na asfaltu prvi put ikad iza Gvozdene Zavese 1986. godine.

slika
F1 svet nije bio spreman za mađarice, 1986

slika
Dominantna sila McLarena je naravno pokorila i Mađarsku 1988. godine, Senna ispred Prosta. Treći Boutsen.

slika
Brka aka Nigel Mansell osvaja titulu u Mađarskoj 1992. godine, pomalo neuobičajeno za to doba kalendarske godine, no Williams je bio raketa.

slika
1993. godine Hungaroring postaje mesto gde vozač beleži prvi trijumf, Damon Hill u Williamsu počinje pobednički niz.

slika
Damon Hill opet u galeriji, jer je doveo "kantu" od Arrowsa na drugo mjesto 1997. godine, zbog tehničkog kvara ispala je šansa za trijumf.

slika
McLaren photobomba Ferrarijevo slavlje pobede i Michael Schumacherov naslov 2001. godine, početak 2000-ih obeležila je crvena boja.

slika
Ista godina, mladi Fernando Alonso je debitant u Minardiju, koji danas slavi 44. rođus, čeka da ga Michael Schumacher pretekne za ceo krug. Za dve godine će tu zabeležiti prvi trijumf i početi kraj ere drugog vozača sa slike.

slika
2006. godine doživeli smo pravi triler u kiši, utrka koja je ušla u anale kao jedna od onih za "sva vremena" i koja se preporuča novijim gledateljima da se upoznaju sa Formulom 1. Jenson Button prvi put pobedio, Hondina poslednja pobjeda, prvi podij za BMW Sauber kao takav entitet i vozača Pedra de la Rosu a Robert Kubica imao debi.

slika
2007. godine imali smo skandalozno izdanje McLarena kojem su bitke prerasle u rat kad je Fernando Alonso zeznuo Lewisa Hamiltona u pitlejnu da bi osigurao drugi izlazak bez spremnog Lewisa, zabeležio pol, Ron Dennis besan ko ris na Fernanda, FIA daje Alonsu 5 mjesta kazne zbog ometanja Lewisa, Alonsov bes eskalira i preti McLarenu da će da preda FIA eMail poštu sa dokazima o slučaju Spygate,...

slika
Finci u svom prirodnom okruženju, na podiju uz šampanj. Kovalainenova prva i jedina VN pobjeda. 2008. godina.

slika
Istorija moderne F1 se opet ispisuje na Hungaroringu, Lewis Hamiltonova pobjeda 2009. godine je prva ikad za hibridni pogon, jer je McLaren te godine kao i nekolicina mnogih, koristila KERS.

slika
2013. godine Lewis Hamilton opet u spotlightu, jer je ostvario prvu pobjedu sa Mercedes momčadi. I to je poslednja pobeda u toj godini za ikog sem Sebastiana Vettela, koji je zabeležio sve pobjede (9) do kraja sezone.

slika
Kišno-suhi triler pripao Danielu Ricciardu, utrka koja je malo tanja od one iz 2006 ali pregršt utrkivanja i dešavanja.

slika
VN Mađarske 2015. je prva utrka nakon što smo se oprostili od Jules Bianchia, vozači su odali počast jednom lepom gestom.

slika
Max Verstappen prvi put u karijeri starta sa pole positiona 2019. godine.

slika
Gledate start utrke! Da, Lewis Hamilton starta sa pola dok svi ostali se nalaze u pitlejnu na zameni guma sa intera na suhe jer su ušli u pitlejn nakon kruga za zagrevanje. Sve to jer je bila duga crvena zastava jer inicijalni start utrke obeležilo je "kuglanje" od strane Valtterija Bottasa i Lance Strolla u odvojenim kontaktima u izdanju 2021. godine.

slika
Iste godine desio se veliki dan za Alpine i Estebana Ocona kad su nakon triler utrke zabeležili prve trijumfe u debi sezoni momčadi. Fernando Alonso diže Estebana i beleži ponosni momenat za Alpine momčad.

slika
George Russell 2022. godine sa nečuvenim "zeropod" Mercedes W13 beleži prvi pole position u karijeri.

slika
Lando Norris čestita Oscaru Piastriju prvu ikad pobjedu u izdanju lane iako mu je jedva prepustio poziciju nakon što je McLaren startegijom "zezno" Oscara. Eskaliranje interne borbe, mada puno blaže nego ono što su Papaje imale 2007 na istom mjestu.
slika

Frantic
Formula 1
Formula 1
S nama već: 10 god 1 mj
Navija za: Ferrari
Mala ispravka :bonk:
Ponukaše me ove @Alenove fotografije.

Pamćenje me poslužilo u tome da je Mađarska 2x odlučila vozačkog prvaka (1992. i 2001.).
Ali me izdalo u vezi konstruktorskog prvaka jer sam (pogrešno) mislio da je WCC odlučila samo jednom. Jbga, za ekip je više bodova u opticaju, pa je "rano" da se WCC odluči u Mađarskoj.
A pored te, 2002., Ferrari je tu osigurao WCC i godinu ranije, kao i 2004., a Williams 1996.
Yeah, it's on purpose!

Jedan je Leclerc!! :gandalf:
► Prikaži “Spoiler”
Odgovori
👀 Registriraj se Prijavi se ⚡