Stranica 1 od 1

Fan fikcija članak

Posted: 09.05.2020., 20:46
by tifosoante
Pozdrav svima! Obraćam vam se ovdje na forumu jer mi treba vaše mišljenje o nečemu vezano za jedan serijal članaka koji bih htio objaviti. Uglavnom napisao sam jedan članak-pričicu i htio sam ju objaviti, ali glavni urednik Ante Vetma je odlučio da ga neće objaviti jer nije imao prije baš uspjeha sa fikcijom, ali mi je savjetovao da otvorim temu na forumu i pitam vas za mišljenje jer je članak poprilično zanimljiv(barem meni) a i podosta sam se potrudio oko njega pa eto čisto da znam da li se slažete da članak izađe na portalu ili da se fokusiram na tip članaka koje sam dosada pisao(kolumne, top 10 itd.). Inače planirani serijal članaka je o odrastanju i razvoju vozača od najranijih dana u kartingu pa sve do F1, a ovaj se bavi upoznavanjem mladog dječaka sa kartingom i njegovim prvim uspjesima.
Lp
Ante Maras

Re: Fan fikcija članak

Posted: 09.05.2020., 20:56
by avetma
A evo i članka, da ljudi mogu pročitati ako ih zanima. Fan fiction je ionako prigodniji za forum nego za portal :)
Jednog tipičnog sparnog srpanjskog dana te 2000. godine u Splitu je na svijet došao mali Frane i donio veselje u obitelji Dijane i Ante Mandarića. Drugo dijete nakon kćeri Sare i prvi sin u ovoj maloj obitelji, već od malih nogu je pokazivao ljubav prema automobila te je često s ocem, bivšim vozačem utrka i vlasnikom automehaničarske radionice, provodio vrijeme u toj istoj radionici te se motao oko automobila koje je otac popravljao. Njegovoj majci Dijani nije to nimalo pasalo obzirom da je Ante zamalo poginuo na jednoj utrci u Grobniku 4 godine prije, zbog čega je objesio kacigu o klin i posvetio se automehaničarskoj radionici i obitelji. Ipak, ljubav prema automobilima je bila jača.

Svoj prvi kontakt s Formulom 1 doživljava gledajući na televiziji Veliku Nagradu San Marina 2005. godine i tada se zaljubljuje u mladog Španjolca Fernanda Alonsa koji se lavovski borio da bi pobijedio tadašnjeg vladara Formule 1, Michaela Schumachera, što na kraju i uspijeva. Nakon te utrke biva vječno zaražen F1 virusom te je s nestrpljenjem čekao svaki sljedeći F1 vikend. Istina, volio je Hajduka i nogomet te je nerijetko išao skupa s ocem na Poljud, ali ljubav prema Formuli 1 je bila jača i želio je postati vozačem Formule 1 jednog dana. Nažalost, teško je to mogao ostvariti, zapravo uopće početi u Splitu. Vjerojatno bi se posvetio nogometu i počeo igrati za neki lokalni nogometni klub kao što su Omladinac, Adriatic ili Dalmatinac da otac tog ljeta nije morao prodati radionicu zbog financijskih problema te se zaposlio u velikoj autokući u Zagrebu na preporuku svog prijatelja iz trkaćih dana te cijela obitelj seli u Zagreb gdje se Sara upisuje u osnovnu školu. Svakako velik šok za malog Frane koji je more i Rivu morao prisilno zamijeniti Jarunom i banom Jelačićem, a Špansko je zamijenilo Split 3.

Iako mu se Zagreb nije svidio, čak ga se pomalo plašio, Špansko je obožavao. Razlog zašto je obožavao Špansko je bila karting staza na koju je često odlazio gledati karting utrke te se i on želio utrkivati baš kao i mnogi. Te njegove želje su postale stvarnost kad je ocu radnik na toj stazi posudio jedan bolid i mali Frane je nakon malo podučavanja pohvatao konce te je počeo pokazivati izniman talent i brzinu. Iako je otac bio oduševljen, baš kao i on sam, stalno mu je govorio da jednostavno nema novca za takvo što u nadi da će taj njegov entuzijazam splasnuti jer je znao da će ga to puno koštati uz već ne bajnu financijsku situaciju, a i mater odavno nije bila oduševljena njegovim entuzijazmom. Ali shvativši da taj entuzijazam ne slabi, nego dapače raste iz dana u dan, odlučio je barem nešto novca od plaće ostaviti sa strane da može sinu kupiti kakav takav go kart i opremu. No to nije bilo dovoljno pa je našao i drugi posao da bi uspio skupiti novce za go kart i barem donekle olakšati financijske muke svoje obitelji budući da Dijana nije uspjela naći posao u struci pa se zaposlila u obližnjem kafiću za mizernu plaću.

U međuvremenu, mali Ivo je s ocem povremeno odlazio na stazu u Španskom voziti posuđeni bolid i svakim danom je Frane bio sve bolji i bolji te je počeo razvijati svoj stil vožnje. Unatoč svim poteškoćama koje mu je život u Zagrebu nanio, Ante je napokon uspio u svom naumu i sinu je za 6. rođendan kupio go kart i svu potrebnu opremu. Mali Frane je bio oduševljen, maloj Sari je isto go kart bio zanimljiv, ali majka nije bila nimalo oduševljena. Dapače, bila je ljuta i posvađala se s mužem jer joj ništa nije rekao i što mu je kupio skupi bolid i opremu u teškoj financijskoj situaciji. Ante ju je uvjeravao da je Frane vrijedan toga rizika obzirom da već mjesecima povremeno posuđuje bolid od radnika sa staze u Španskom te da vozi nevjerojatno dobro. U svađi koja je trajala dugo uspijeva ju smiriti. Dapače, čak ju je uspio uvjeriti da ga dođe gledati na sljedećoj utrci koja se trebala održati taj vikend.

Došao je i dan utrke. Skupilo se dosta ljudi, najviše roditelja i obitelji malih vozača. Bilo je svakakvih vozača, od početnika kao Ivo do onih koji su bili iskusni i predstavljali su mlade uzdanice zagrebačkog i hrvatskog motorsporta Došli su i Frane, iako majci je bilo zlo od početka do kraja obzirom na veliku opasnost i onu Antinu nesreću prije 10 godina. I utrka je počela. Unatoč startu relativno daleko od vodećih, već u prvom krugu se probio do 7. mjesta te je uspio držati pritisak za vodećima tijekom većeg dijela utrke. Kako je utrka tekla, probijao se u poretku te je 3 kruga prije kraja utrke uspio doći do 3. mjesta. Tijekom utrke je publiku privukao iznimnom brzinom, ponekim riskantnim pretjecanjima koji su oduševili mnoge, a njegovoj majci izazivali šokove i svi su se pitali tko je taj maleni Frane koji se pojavio niotkud i počeo šamarati iskusnije od sebe. U zadnja 3 kruga se vodila borba za pobjedu između Frane na trećem, Svena Pokrajca na drugom i Josipa Mikulića na prvom mjestu. 2 kruga prije kraja Frane uspijeva preteći Svena s unutarnje strane 5. zavoja nakon kraćeg pravca te se sve do kraja utrke borio s Josipom kojeg ipak nije uspio preteći. Svejedno je Frane bio presretan, jer ipak 2. mjesto na prvoj utrci uopće je izniman uspjeh. Otac i sestra su bili ponosni, pa čak i majka, kojoj je laknulo čim je utrka završila obzirom na neke njegove poteze tijekom koji su joj donosili glavobolje.

Do kraja godine je nastupio još na tri utrke, ostvarivši jedno 5. mjesto i jedno 3. mjesto, a u zadnjoj utrci je uspio i pobjediti nakon još jedne borbe s Josipom Mikulićem kojeg ipak uspijeva pobijediti s kojim počinje razvijati prvo rivalstvo budući da je Frane bio rookie, a Josip "iskusnjara", iako je Josip tek godinu dana stariji i počeo je godinu ipo ranije svoju karijeru. Isto tako, Josip je imao fini, pomalo profesorski stil vožnje, dok je Frane bio dosta agresivniji, s podosta kasnog kočenja i korekcija te je pretjecao tamo gdje bi malo tko uopće pomislio da se može pretjecati, a kamoli pokušao. A i činjenica da je Frane iz radničke obitelji iz Splita, a Josip iz bogate obitelji s političkim vezama svakako je naglašavala to rivalstvo. Zbog svih navedenih činjenica svi koji su pratili karting scenu su jedva čekali početak sljedeće sezone, baš kao Frane i Josip. No ono što će se dogoditi te sezone nitko nije mogao očekivati.

Re: Fan fikcija članak

Posted: 09.05.2020., 21:30
by zelot
Textje dobar ali ne vidim smisao da ide na stranicu. Bez ikakve ljutnje. Mislik da takvom tipu texta nike mjesto na stranici tipa f1puls. Samo to. Inace, zanimljivo

Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk


Re: Fan fikcija članak

Posted: 09.05.2020., 21:50
by Sarma
Članak mi nije za portal, ali svaka čast na trudu :)

Re: Fan fikcija članak

Posted: 09.05.2020., 22:20
by zekohonda
ovo je dobro! ne izgleda ko fikcija. :thumbs:

Re: Fan fikcija članak

Posted: 10.05.2020., 20:31
by dmj
Vrlo dobro i svakako vrijedno nastavka.
Uvijek sam volio dobru fikciju povezanu s utrkama.