Alpineov CEO oštro po F1 ekipi: Neprihvatljivo, puno diletantizma; Otmar je odgovoran za ekipu, bit će posljedica ne bude li napretka

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 12 mjeseci 5 min 16 komentara

Glavni izvršni direktor Alpinea Laurent Rossi opleo je po svojoj F1 ekipi bez dlake na jeziku nakon po njemu neprihvatljivog početka sezone.

Francuska momčad uspjela je osvojiti samo 14 bodova u prvih pet utrka i trenutno drži šesto mjesto u poretku konstruktora s istim brojem bodova kao petoplasirani McLaren. Minimalni cilj za sezonu bio im je obraniti četvrto mjesto, no za Ferrarijem koji se na njemu trenutno nalazi već kasne 64 boda, a zasad nisu pokazali tempo kojim bi mogli ugroziti vodeće četiri ekipe.

“Ovu smo godinu započeli s deficitom u performansama, ali i s deficitom u egzekuciji. To je puno i to se vidi. Na poziciji smo koja nije dostojna uloženih resursa i daleko smo, vrlo daleko, od konačnog cilja za ovu godinu”, započeo je Rossi s teškom kritikom momčadi.

“Nedostaje nam performansi, rigoroznosti u egzekuciji, ali možda i mentaliteta koji nije na razini onoga što je ova ista ekipa ostvarivala u prošlosti.”

Vidno ga je pogodio vikend u Bahreinu, gdje je Esteban Ocon dobio čak tri kazne u utrci prije odustajanja, a spomenuo je i Azerbajdžan u kojem su nakon niza problema ostali bez bodova.

“Nije mi se svidio prvi trkaći vikend jer je bilo puno, žao mi je što to kažem, ali diletantizma, što je dovelo do rezultata koji nije bio traženi, bio je osrednji, loš.”

“Utrka u Bakuu je izgledala vrlo slično onoj u Bahreinu. To nije prihvatljivo.”

“Na greškama se uči. Međutim, kad napravite iste greške dvaput, to znači da niste ništa naučili i da ne preuzimate odgovornost, a to nije prihvatljivo.”

Otmar je odgovoran za izvedbe na vikendima, povjerenje ovisi o rezultatima

Po pitanju odgovornosti bio je jasan – šef ekipe Otmar Szafnauer je tu da brine o kvaliteti izvedbe na trkaćem vikendu.

“Nema skrivanja. Otmar je doveden da vodi ekipu, kroz sezonu i prema ciljevima koje imamo za iduće sezone, a to je da konstantno napredujemo, kao što smo napredovali u prve dvije godine – kao peti i četvrti – i doći do podija.”

“On ima misiju da preokrene ekipu i dovede je do nastupa kakve želimo.”

Rossi je zatim dao naslutiti da Szafnauer neće imati neograničeno vrijeme da popravi situaciju u ekipi.

“Povjerenje je nešto što raste s dobrim rezultatima, a narušavaju ga loši rezultati. Svi kreću s dozom povjerenja kojom onda upravljaju.”

“U sportu imate ograničen broj padova. Svi mogu vidjeti idete li u pravom smjeru. To izravno utječe na dozu povjerenja koja vam se daje. Rekao bih da je Otmar iznimno sposoban čovjek, ali ima težak zadatak pred sobom.”

Szafnauer je na pitanje novinara za komentar rekao da je vidio samo naslove o Rossijevim izjavama i da mora saznati koji su točni razlozi iza njih, a suptilno je prebacio dio odgovornosti sa sebe:

“Morate razumjeti da ultimativne performanse bolida ne nastaju ovdje [na stazi]. Hoćemo li izvući ultimativne performanse ili ne – zbog pogrešaka – to se ostvaruje ovdje, stoga moramo popraviti obje strane.”

“Najteža stvar u Formuli 1 je postići ultimativne performanse bolida. To se ne događa ovdje. Ovdje je 100 ljudi, 1000 ih je u bazi, 900 ih radi na performansama, a od ovih 100 samo polovica radi na izvlačenju performansi.”

“Najveći dio posla na performansama bolida odrađuje se u Enstoneu i Viryju, a ovdje [na stazi] se samo brinemo da ne pravimo greške, da nema požara na motorima i da nemamo pogrešne postavke za utrku kada imamo samo jedan sat treninga.”

Resursi ne mogu biti izlika, a ne bude li napretka, stižu posljedice

CEO Alpinea izjavio je da se momčad ne može skrivati pod izlikom nedostatka resursa jer je osigurano da u idućih 10 godina imaju na raspolaganju onoliko koliko ograničenje budžeta dozvoljava, što je cifra za koju kaže da tim iz Enstonea nikada nije imao toliko dugo u kontinuitetu.

Dodatno ga frustrira ovogodišnji uspjeh Aston Martina koji je nakon sedmog mjesta prošle godine skočio na trenutno drugo mjesto kao redoviti osvajač podija s vozačem koji je nakon 2022. napustio upravo Alpine, Fernandom Alonsom.

“Koliko znam, Aston ima manje inženjera nego mi. Još nemaju svoj zračni tunel. Njihov razvoj je ubrzan dovođenjem pravih ljudi. To pokazuje da je stvar u kreativnosti i efikasnosti. Znamo da tako funkcionira ova igra. Žao mi je, izlika o resursima ne prolazi.”

Odlazak iz F1 nije opcija za Alpine – Rossi kaže da nema sumnje da će biti ovdje i za 10 godina, no neće oklijevati da promijene ljude u ekipi, i to već tijekom ove godine ne ostvare li zadane ciljeve.

“Neću promijeniti cilj da bi bilo lakše. Momčad je uspjela biti četvrta. Imaju sredstava da budu četvrti, i više nego ostali. Želim da budu četvrti. Ako ne budu, to će biti podbačaj.”

“Ako podbace dajući 500% od sebe u pokušaju poboljšanja, to će biti olakotne okolnosti i to će biti dobro za budućnost. Ako ne, tako to ide u biznisu, bit će posljedica. Neću čekati do kraja godine. Ne idemo u dobrom smjeru. Moramo pothitno promijeniti mentalni sklop tima.”


Odgovor

16 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Laurent Rossi/Otmar Szafnauer
    Kako se ono kaze

    they deserve each other



    7
    7

    0
  2. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    diletant (tal. dilettante: ljubitelj), osoba koja se nekom djelatnošću bavi samo za svoje zadovoljstvo, amater. U pogrdnom značenju, nestručnjak, neznalica.



    6
    5

    1
  3. Marlboro
    F1bodul Prikaži

    Opet tip na vrhu koji misli da se F1 momčad može voditi u Excelu.



    6
    5

    1
  4. Ayrton Senna
    maurich Donator Prikaži

    Iz aviona se vidi da u tom timu mnogo toga ne funkcionira. Baš se osjeti neka loša vibra.
    Osobno, Ocon mi je najmanje simpatičan vozač, a mislim da im je stvarno sol na ranu kada vide što Alonso radi u Astonu.



    30
    30

    0
  5. Fernando Alonso
    Brane FA14 Prikaži

    Nemam običaj i ne volim se radovati tuđoj nesreći, ali za ove mi nekako drago, pogotovo za onog prasca Szafnauera….i kako sam rekao prilikom Alonsovog odlaska: samo se nadam da će Aston biti ispred Alpine, i eto za sad je, i to debelo….Vamooos!



    19
    19

    0
  6. Alpine
    Alpine Prikaži

    Izgleda kao da je De Meo pitao Rossija : Pa što to rade ovi tvoji ?, a Rossi njemu ko malo dijete: Nisam ja kriv, kriv je onaj Otmar iz prvog A razreda. Pa je sad Rossi malo nervozan.
    Sa Astonom ove godine sve maske su pale. U prvom redu za Ferrari i Mercedes, a onda i za Alpine i ostale.
    Priče kako “oni drugi” imaju veći budžet, više ljudi, neke igračke koje nama fale jednostavno više ne drže vodu.
    Aston je za 2022 uspio smisliti uvjerljivo najgori bolid na stazi. Isti ti ljudi sa samo 30 ± novih ljudi, ali onih najboljih iz Red Bulla i Merca, za godinu dana imaju drugi najbolji bolid.
    Recept je jasan.
    Ovi koji dosad nisu ništa smislili, neće ni dalje ništa smisliti.
    Tko želi top bolid, treba top ljude.
    Gdje su ti ljudi?
    Pa jedino i isključivo u Red Bullu – trenutno. Znači, zna se gdje se magija događa i koji inženjeri su zaslužni za nju, badava ti šef razvoja iz Williamsa.
    Kako ih dovesti?
    Pa novcem, isto kako ih je i Stroll doveo.
    Kako do novaca?
    Pa prodajte 25% momčadi, imate Auto Nation koji hoće, dobivate 2 ključne stvari, top dilera u Americi, plus 200 milijuna sa kojima možete do najboljih ljudi. Jer njih treba platiti, i to ne koliko dobivaju, nego im treba dati ponudu koja se ne odbija.
    U protivnom ništa.



    14
    14

    0
  7. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …svrbi ih aston do razine neprestanog češkanja…hehe



    7
    7

    0
  8. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Briatore kakav god bio je za ove klaune doktor



    1
    1

    0
  9. Blue Flag
    sinjski ushtipci Prikaži

    Nastave li se slabi rezultati trebaju početi razmišljati o promjeni imena da neukaljaju ikonski brend Alphine. Visoko kotira poznato ime “Dacia”, što bi bilo i prigodno.



    3
    1

    2
  10. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Otmar je stara lisica. Siguran sam da se frajer druži s de Melom i da ga Rossi ne bude samo tako riješio. Moglo bi se dogoditi da bude obrnuto. Jer kako Otmar kaže njemu bolid i motor stižu od Rossija, on ga samo podešava i utrkuje se.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.