Norris i Tsunoda zbog pravila o gumama neće moći nastupiti u završnoj rundi raspucavanja

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 12 mjeseci 2 min 7 komentara

Lando Norris i Yuki Tsunoda na današnjim su kvalifikacijama osigurali start iz četvrtog reda u nedjeljnoj utrci za VN Azerbajdžana, no zbog pravila o gumama neće moći ponoviti te rezultate u sutrašnjem shootoutu koji će odrediti startne pozicije za sprint ni ako uspiju doći do završne runde.

Pravila kažu kako se u shootoutu po svakoj rundi smije koristiti isključivo jedan novi set guma – u prvim dvjema rundama to moraju biti medium gume, a u trećoj soft. Ključno je to što pravila kažu da se te gume smiju koristiti, a ne da se moraju koristiti, što znači da ekipe koje ne očekuju plasman u SQ3 mogu koristiti dodatan set softa u običnim kvalifikacijama.

Ni Norris ni Tsunoda nemaju više nijedan novi set softa, a iz McLarena su izjavili da je to bila strateška odluka.

“To je bila svjesna strateška odluka s ciljem maksimiziranja kvalifikacijskog rezultata. Puno se više bodova može osvojiti u nedjelju, stoga je to važnija utrka koja treba biti prioritet”, rekao je glasnogovornik McLarena za Motorsport.

AlphaTauri nije očekivao proboj do Q3, stoga su obojica njihovih vozača iskoristila dodatni set soft guma na slobodnom treningu kako bi bili bolje pripremljeni za kvalifikacije za glavnu utrku. Nyck de Vries se razbio u Q1, no Tsunoda je uspio dogurati svoj bolid do Q3 i osmog mjesta.

“Iako smo donijeli nekoliko novih aerodinamičkih dijelova, temeljem prošlih utrka nismo očekivali da ćemo konkurirati za Q3”, rekao je glavni trkaći inženjer AlphaTaurija Jonathan Eddolls.

“Zato smo se uvelike potrudili oko pripreme za kvalifikacije na prvom treningu, kako bismo imali najveće šanse za čim bolju startnu poziciju u nedjelju kada se dijeli više bodova.”

FIA je htjela izmijeniti pravilo na način da čuvanje potrebnih setova guma za shootout bude obavezno, no toga su se sjetili tek danas ujutro. Za tako brzu promjenu pravila trebala im je podrška minimalno osam ekipa koju ovog puta nisu dobili.


Odgovor

7 komentara

  1. Ferrari
    miki the pirate Donator Prikaži

    koji komedijaši… FIA, jel… da ne bude zabune. Izhlapljeli penzići koji ne mogu sastaviti dvije rečenice pravila bez tri rupe u istima.



    12
    11

    1
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    FIA je htjela izmijeniti pravilo na način da čuvanje potrebnih setova guma za shootout bude obavezno, no toga su se sjetili tek danas ujutro.

    Prejako, buraz
    Nenadjebivi su



    18
    17

    1
  3. Michael Schumacher
    ZJ11 Prikaži

    A da im daju tri seta extra koje smiju trosit samo u shootoutu i rijeseni problemi.
    Nakon toga ih oduzmu bili iskoristeni ili ne i opet rijesen problem.



    10
    10

    0
  4. Renault
    zd1400rt Prikaži

    A da izvlače iz bubnja koje će gume dobiti za utrku?



    5
    4

    1
  5. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Koji su to klaunovi.
    Toliko o tome – zelimo pribliziti sport novim generacijama. Nove generacije imaju attention span od 5s i nema sanse da zapamte sva ova pravila. Meni koji 30 godina pratim F1 nije potpuno jasan ovaj format vikenda i koja su sve pravila.
    I onda im se dogodi ovakav epic fail. Smijeh. Bitno da se oni bave gorucim problemima. 🤦‍♂️



    6
    4

    2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.