Saudijci financiraju novu momčad s 50:50 omjerom muškaraca i žena

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 3 min 22 komentara

FIA je početkom prošlog mjeseca otvorila prijave za nove F1 momčadi u periodu od 2025. do 2027., a prvi kandidat koji se odlučio javno predstaviti nakon Andretti-Cadillaca postala je Formula Equal – projekt pod vodstvom Craiga Pollocka koji želi ući u sport 2026. te imati jednak broj muškaraca i žena u svim segmentima momčadi.

Nizozemski portal RacingNews365 već je neko vrijeme pisao o Pollockovom planu, a 67-godišnji Škot sada je sve to potvrdio u intervjuu za CNN:

“Na ovome se radilo gotovo četiri godine, na uspostavi potpuno nove momčadi Formule 1, ali s našom ambicijom da omogućimo prilike i putove za dolazak žena u najvišu razinu motosporta.”

“Koncept i ideja su bili pokušati sagraditi momčad Formule 1 koja je 50% muška i 50% ženska, što je izuzetno teško napraviti s postojećom momčadi. Puno je lakše ispočetka.”

Pollock, u F1 poznat kao nekad dugogodišnji menadžer Jacquesa Villeneuvea i čovjek koji je 1998. kupio Tyrrell te ga pretvorio u BAR (današnji Mercedes), želi da i u njihovoj vozačkoj postavi bude jedna žena, no svjestan je da će to biti teško s obzirom na pravila za stjecanje superlicence.

“Da budem vrlo jasan, ovdje se ne radi samo o tome da žene voze F1 bolide. Ovdje se radi o čitavoj momčadi, želimo spolno jednaku momčad čak i do razine uprave ako je to izvedivo.”

Izvršni direktor Formule Equal nije htio precizno odgovoriti na to tko će financirati projekt, no sve upućuje na to da kapital stiže iz Saudijske Arabije.

“Samo ću reći da smo u intenzivnim pregovorima sa zaljevskom zemljom. Nisam u poziciji da potpuno otvoreno pričam o tome u ovom trenutku, to će se obznaniti u vrlo bliskoj budućnosti.”

“Ovo u potpunosti mora biti izgrađeno u zaljevskoj zemlji i na to ciljamo. Ovo će, bude li ostvareno, biti prva F1 momčad koja je zaista izvan Europe.”

Predsjednik saudijskog automoto saveza, princ Khalid Bin Sultan Al Abdullah Al-Faisal, nedavno je izjavio kako oni ne žele biti samo domaćini utrka, već žele veću ulogu u F1, a spomenuo je i želju za saudijskom momčadi u bliskoj budućnosti. Prije nekoliko dana komentirao je tada još glasine o Pollockovoj momčadi za RacingNews365:

“Sve je još u vrlo ranoj fazi, radi se niz studija izvodljivosti, puno je stvari koje još moramo napraviti i razmotriti. Sada je puno lakše ući u F1, ali puno toga se mora napraviti prije konačne odluke.”

“Nadamo se da možemo sve posložiti čim prije jer će kasniji ulazak u F1 koštati više. Sve pomno pratimo i vrlo smo zainteresirani.”

Na pitanje o tome razmatraju li EDI (equality, diversity and inclusion, odnosno jednakost, raznolikost i uključenost) projekt nije dao demanti, već je samo rekao da je prerano za ići u takve detalje, stoga se može zaključiti da Pollock ima intenzivne pregovore upravo s njima.

Prijavu za ulazak u F1 navodno su poslale još dvije momčadi – britanski Hitech koji se natječe u juniorskim kategorijama i ima, barem službeno bivšu, poveznicu s ruskim milijarderom Dmitrijem Mazepinom te Panthera Team Asia, momčad u vlasništvu Francuza Benjamina Duranda i Michela Ortsa koji ciljaju na azijsko tržište i već su prijašnjih godina iskazali interes.


Mišljenje autoraOvakva društveno osviještena momčad s financijskom podrškom iz zemlje koja je u potpunom skladu s takvim vrijednostima i čija su financijska sredstva iznimno draga Formuli 1 zasigurno donosi pravu dodanu vrijednost koju naš sport zahtijeva od svakog potencijalnog kandidata. Njihov ulazak ne bi trebao označiti propast svih postojećih 10 momčadi, kao što bi primjerice to neminovno napravio Andretti razrjeđivanjem dionica F1.

Odgovor

22 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Haha, novinari F1Pulsa baš zrače sarkazmom 😁😁
    Kad pročitam ono mišljenje autora od jučer i ovo danas, slično razmišljamo 🍻



    24
    23

    1
  2. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Da rekao sam da mi “osjeća” zrak oko F1 kao oko starih čarapa. Zemlja koja brani ženama voziti aute, ima šerijatski zakon, vjersku vladu u sjeni, vlast drži jedna osoba/familija, drži do prava žena manje nego do prava robova kojih u zemlji imaju više nego stanovnika, gradi novu firmu s 50% žena.
    Meni sve to oko F1 i dalje miriše na pranje lica novih gazda -naftnih kompanija.
    Kao što je to nekada radila duhanska industrija, pa je došlo vrijeme tvorničkih momčadi sada je ovo novo vrijeme.
    Jednino što prošle dvije epizode nisu zadirale u politiku, a sada se vrti sve oko politike (i naravno multinacionalnih kompanija pod pokroviteljstvom država)
    Početak je bio Putin, utrka u Rusiji i silom jedan ruski vozač.
    Većina će reći baš me briga odakle pare bitno da F1 traje i dalje.
    Međutim ovo je vrijeme kada utrke prelaze u države sa užasno nedemokratskim vrijednostima.
    Sjetimo se bojkota vozača utrke za veliku nagradu Južnoafričke republike.



    4
    2

    2
    • Honda
      dzeno Prikaži

      U potpunosti se slažem s tobom.Treba zabraniti sve tri trke u americi s obzirom koliko je ta država genocida počinila.



      4
      1

      3
      • Dee-Lite Prikaži

        A onda zabraniti i sve momčadi i utrke iz (što bivših, što sadašnjih) kolonijalističkih sila.
        Engleska, Francuska, Belgija, Nizozemska, Njemačka, …



        2
        0

        2
      • Pastor Maldonado
        perodeformero Prikaži

        dzeno i Dee – Lite. Glede demokracije ne možete trpati sve u isti koš. Postoji vremenska razlika. Nekada smo bili puno manje demokratski nego danas. Demokracija je nekada bila gora nego socijalizam u Jugoslaviji. Napredujemo. Naravno: Glede Amerike i njene demokracije. Ok naravno da su svi slijepi kada su sami u pitanju. Ali ovdje se radi o unutrašnjoj demokraciji, kako poštuješ i kako se odnosiš prema svojim ljudima i ljudskim pravima.
        Usput ova moja teorija zavjere koju sam već prije obrazložio je nastala od strane država izvoznica nafte predvođena Amerikom (vjerojatno je i njihova ideja) i vjerojatno njihovom idejom zbog sve većeg korištenja električne energije umjesto nafte. Na toi se naravno nadovezuju i druge ružne stvari kao npr ova država koja je najzatvorenija i najopakija po vjerskim pitanjima. Nemoj zaboraviti da su se natukli novaca od nafte i da znaju da neće to biti za stalno pa od sebe pokušavaju napraviti financijsko turističke centre. Zbog toga pokušavaju oprati lice pred svijetom.
        A glede utrka. P pogledaj što su napravili od dodatne dvije utrke. Totalna sramota. Ulične utrke da ne moraju graditi staze i onda usred grada nafarbaju komad zemljišta u plavo da glumi marinu i dovuku kamionima jahte…. Odvratno. Velika nagrada SAD-a je genijalna staza u koju je uloženo puno novaca. Odgovara svim standardima F1. A oblik staze, zavoji…. su genijalni. Meni je ona jedna od najboljih utrka. Ostale dvije su totalna suprotnost. Totalno smeće koje treba maknuti iz kalendara.
        Zašto mislim da je naftna ekipa u igri da preuzme F1. Pogledaj imaš 3 utrke u 200 km na bliskom istoku + još jednu malo dalje. Imaš Azerbeđan koja je privatna utrka predsjednika (diktatora). Do nedavno nije uopće imala tribina, a sve zgrade oko utrke su morale imati spuštene rolete. Dodaj na to Američke utrke i dobio si gotovo pola staza na kojima se vozi sezona. I sve su nastale zadnjih desetak godina. (bila je i Rusija u igri dok onaj nije poludio)



        3
        1

        2
        • Pastor Maldonado
          perodeformero Prikaži

          Ma zlobni komentari ok, zezancija.
          Ali, najviše se bojim da će u jednom trenutku vozačima prekipjeti i reći će, ne želimo se više sramotiti i reklamirati najgore vrijednosti. Bojim se da će jednostavno otići u druge klase i da će F1 postati ili još jedna Američka lokalna financijska igra s usputnim utrkama ili zamijeniti Indicar.
          Bojim se da će nakon svega F1 propasti zbog takvih igara.
          Eto toga se bojim. F1 je prvi sport kojega sam počeo pratiti. Tata mi ga je objašnjavao. Pratim ga recimo od 1970. Ostale sportove osim atletike ne pratim (nogomet prvenstveno) na žalost zbog vrste posla kojim sam se bavio i kojega sam razvijao u Hrvatskoj i radio u njemu dugo godina u životu. Nažalost ogadio mi je sportove. Ako malo bolje razmislite možete zaključiti što sam radio. Zapravo sam stvarao tu industriju u Hrvatskoj. (bez lažne skromnosti)



          3
          1

          2
  3. Mclaren
    raca Prikaži

    Ovo, sa 50% učešća žena je čisti PR kako bi se dodvorili čelništvu F1 da ih se primi i da bi nekom postali simpatični. U stvarnost, grizu jaja sami sebi, obzirom na njihove zakone, što na takav način žele potrošiti novac i uvući se u ovaj sport. Licemjeri



    8
    7

    1
  4. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Nekad kada čitam ovakve vijesti, sjetim se svoga tetka i strica osamdesetih i devedesetih koji su nedjeljom sjeli pred TV (potjerali sve ostale iz dnevne sobe) i gledali utrku Formule 1. I sve informacije koje su dobivali, dobivali su tokom prijenosa i iz Auto kluba gdje bi glavna vijest bila da je neki vozač promijenio momčad ili da bi neka momčad promijenila ime. I to je bilo to.

    Samo me znima kada će ovi F1 i ostali političari shvatiti više da ne pušimo te glupe spike o jednakosti i “zelenom sportu” tako što će gume obojati u zeleno i sl. a zapravo se neće ništa promijeniti… Presmiješno.



    14
    13

    1
  5. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Kako ovoga nitko nije uputio da postoji više od dva spola? Kasni za woke ekipom miljama.



    32
    31

    1
  6. Bernie Ecclestone
    Ronaldinho Prikaži

    Vratite Miu Khalifu, ne tribamo arapske ekipe



    11
    10

    1
  7. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    E to će biti sigurno uspješna ekipa čim mora biti takav omjer. Kvantiteta umjesto kvalitete.



    3
    2

    1
  8. Renault
    JP Renault Prikaži

    Glupa ideja, i to ne samo za primjenu u F1 nego u svakom aspektu društva i poslovanja.
    Ako biraš zaposlenika po nekom kriteriju koji nije sposobnost sigurno nećeš daleko dogurati.



    20
    20

    0
  9. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Čitam i ne vjerujem. Zar netko misli da će netko povjerovat ovim PR izjavama. Svijet je otiso u k****, ali i dalje ima dovoljno ljudi koji nisu ovce i koji imaju 2 daske u glavi.



    2
    1

    1
  10. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    želimo spolno jednaku momčad čak i do razine uprave ako je to izvedivo

    Fino se ogradio. PR na sva zvona da ce naoraviti spolno jednaku momcad, a kasnije – nije izvedivo zbog ovog onog pa nismo uspjeli…sorry but jbg.

    Komentar autora je “spot on” 👍



    2
    1

    1
  11. Red Bull
    grga Prikaži

    Kako spomenuti Vettela a da ne spomeneš Vettela. :mrgreen:


    0
    0

    0
  12. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    equality, diversity and inclusion – to je glavni suvremeni problem, a tko šljivi smrtne slučajeve, djecu u rudnicima i tvornicama sportske odjeće. Bitno da arapin s krvavim rukama ima na usnama te divne riječi.



    5
    5

    0
  13. Formula1
    Zeko Prikaži

    predlažem da Ferrari prvi uvede 50:50 omjer čovjek : chatgpt

    nemaju kaj izgubit, jer tamo nema dvije pametne glave, tak da im AI možda pomogne



    3
    2

    1
  14. Formula 1
    tomz Prikaži

    Ajde ako ste face stavite ženu da vozi. Vozila bi 3 minute krug po Monacu. I onda bi još zauzela dva parkinga u pit-laneu. Lebtejebo i toj woke žgadiji.



    4
    2

    2
  15. Robert Kubica
    Yura Prikaži

    Nema stvari sto me vise ljuti u danasnjem drustvu od ove forsirane jednakosti, diversityja i ostalih sranja… Postoji jako velik broj muskaraca inzenjera koji zele raditi u F1 industriji. Medutim sad moze doci neka zena, koja cak i nije toliko zainteresirana ili kvalificirana za sport kao njeni muski kolege, ali ona ipak ima kartu prolaza u F1 tim na temelju spola. Iako tu poziciju puno vise zeli neki drugi covjek koji se vjerojatno puno vise trudio i zalagao da uopce dobije priliku rada u takvom okruzenju… I sad se postavlja pitanje, jeli to spolna diskriminacija ili ono sto smo imali prije, a to jest da svatko dobije poziciju po kvalifikacijama?



    7
    6

    1
  16. Ferrari
    Thor Donator Prikaži

    Saudijci i rodna ravnopravnost u istoj rečenici? Saudijska PR mašina radi na najjače!! 😂 🤣 😂 🤣



    2
    1

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.