Nekadašnji najveći svih vremena

Izdvojeno / Kolumna

Pulsmedia portal

Prije 3 godina 6 min 31 komentara

Ovo je članak o transformaciji sportskog heroja mog djetinjstva od idola do anti-uzora. Svi već znaju njegovu priču, ali ću svejedno spomenuti najbitnije dijelove.

Već 1992., tj. u prvoj punoj sezoni u najvišem rangu svog sporta, moj junak pokazuje da je izniman talent u utrkivanju. Nije mu trebalo dugo da osvoji naslov svjetskog prvaka.

1995. počinje suradnja s Ferrarijem.

Do tada je bilo uobičajeno da momčad bira vozače, a junak ove priče je napravio presedan – oblikovao je momčad oko sebe kako bi si dao najbolju šansu za pobjedu nad drugim momčadima koje nemaju taj koncept u sebi. On koristi svoj zvjezdani status prvaka koji je stekao do onda da stvori momčad po svojoj mjeri.

Ono što krenulo kao partnerstvo bez perspektive, već 1999. se pokazuje kao dominantno te je rezultiralo s ukupno sedam onih naslova za koji se sve momčadi i vozači bore. Od samog dna do vrha svog sporta.

Naslovi su se redali jedan za drugim. U godinama kad je navodno bilo neizvjesnosti, u biti nije bilo neizvjesnosti. Sedam naslova se zaredalo, najviše u povijesti. Taj rekord se smatrao nedostižnim. Jedno vrijeme je bio najbolji svih vremena. Nedodirljivi po statistici.

Ja sam u to doba imao 10 godina i naravno da sam navijao za njega. Njegovo ime je praktički bilo jedino koje sam pamtio, a zapamtio sam ga jer je stalno bio pri vrhu poretka. Ne znam jesam li znao ime bilo kojeg drugog vozača u to vrijeme. Ok, znao sam imenovati i njegovog najljućeg rivala iz godina kad smo prešli u novi milenij. Znao sam i da ima plavu kosu taj njegov rival koji mu nije mogao ništa jednom kad se sinergija vozač-momčad uhodala.

Dominacija je trajala do sredine 2000-ih nakon čega se moj junak umirovljuje. Vidjeti njega kao prvaka mi je bilo nešto najnormalnije jer se ne sjećam tko je bio prvak prije njega i pitao sam se tko je dostojan biti prvak nakon njega, a pogotovo ne onaj mladi Španjolac. Bio sam šokiran što se umirovio.

Srećom, njegov kompetitivni duh nije dugo izdržao u mirovini. Tri godine je proveo eksperimentirajući s drugim sportovima, ali svaki od tih sportova je imao veze s utrkivanjem. Nakon tri godine se ipak vraća.

Drugi stint karijere nije bio ni blizu toliko uspješan kao nekada. Na moju sreću, tada sam bio u tinejdžerskim godinama kad je cijeli svijet pesimističan pa se niti nisam nadao da će povratak iz mirovine rezultirati osmim naslovom. Ok, malo sam se nadao. Ok, jako sam se nadao jer bi mi to dalo onaj moment „ono što ti je drago iz prošlosti još uvijek vrijedi onoliko koliko ti to danas cijeniš“.

Iako ga je mlađi timski kolega dobio u svakom pogledu, bilo mi je ohrabrujuće vidjeti da borbeni duh još uvijek gori u njemu.

Nedugo nakon drugog (i konačnog) umirovljenja se dogodio onaj tragičan „pad“ nakon kojeg javnost mog junaka iz djetinjstva više ne smatra živućom osobom.

U kojem trenutku se dogodila transformacija od junaka do anti-uzora? To nije bio jedan trenutak nego proces koji je za mene bio usko vezan uz odrastanje.

Percepcija svijeta djeteta je drugačija od one koju ima odrasla osoba (nije uvijek slučaj, na žalost). Kad sam bio mali, meni je bilo dovoljno odabrati najdražeg vozača po činjenici da mogu zapamtiti ime i da je iz zemlje čiji jezik učim u školi. Danas, kad me stvarnost pregazila, znam da pobjedničko postolje na nekoj utrci nije ono što čini prave junake.

Kao površni gledatelj utrka raspolagao sam površnim informacijama iz prijenosa utrka, televizijskih priloga i reklama. Kao patološki gledatelj utrka sam počeo upijati i druge materijale kao npr. intervjue s bivšim momčadskim kolegama, bivšim radnicima u momčadi i nekadašnjim rivalima sa staze – tj. onim ljudima koji više nisu imali ugovornu obvezu dizati mog junaka u zvijezde.

Danas mi je jasno da je moj, sad već bivši junak loš uzor jer je bio na vrhu svog sporta zahvaljujući predatorskom sklopu u glavi – sredstva je opravdavao cilj, a cilj je biti na vrhu.

Način na koji je došao do vrha je bio na štetu svih oko njega. To je možda dobar pristup u kompetitivnom okruženju kao što je profesionalni sport, ali ne nama normalnim ljudima koji ovisimo o poslodavcu, obitelji, društvu. Možda moj junak može poslužiti kao inspiracija, ali materijala za uzora tu nema. To se čak može iščitati između redova slušajući bilo koga tko je u to doba surađivao s njim. Bivši momčadski kolege će za njega reći „he was very competitive“ u intervjuima kad treba nešto lijepo reći o njemu. Ako je to jedino lijepo što imaju reći o njemu, ja to prevodim kao „bio je š***k“. Svi će uvijek reći kako je on bio uporan i gladan uspjeha, ali nitko neće reći da je bio netko koga žele imitirati.

Dobro je biti kompetitivan u utrci, ali moj bivši junak je taj način razmišljanja primjenjivao i izvan staze. Bilo je puno vozača koji nisu morali posezati za svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima nego je njihov talent i rad bio dovoljan za koju pobjedu (ali ni blizu za sedam naslova).

Ono što mi je definitivno slomilo srce je saznanje da je moj bivši junak koristio nedozvoljena sredstva, tj. varao je. Nesportsko ponašanje nije odlika sportskog uzora.

Baš zato ga je i dostigla karma kad mu se dogodio onaj pad nakon drugog umirovljenja. Meni osobno je laknulo jer se nadam da se time iskupio za način na koji je došao do rekordnog broja naslova. U međuvremenu, niti taj rekord više ne stoji.

Hvala što ste pročitali moj članak o Lanceu Armstrongu.

Braziliščanec Masa


Odgovor

31 komentara

  1. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Bravo. Dobra navlakuša i odličan članak.



    10
    9

    1
  2. antvra88 Prikaži

    Gledam naslov i mislim si, hrabra ali i teska izjava, autor bi mogao srusit internet s ovim, kad ono… ?



    8
    8

    0
  3. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Bas navlakusa, citam clanak, skupljam argumente, pripremam se napisati subjektivno nabijeni komentar a kad ono – patka. I to dobra. ?
    Nemoj nas vise cimati. ?



    9
    9

    0
  4. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Lol pa baš je Crveni barun pokazao kako biti uspješan u životu. Treniraj, budi uporan, budi kao pit bull, što god da se dogodi, koliko god puta padneš idi za svojim ciljem, koristi laktove, raskrvari par noseva oko sebe, dominiraj, pobjedi. To je formula koja je temelj uspješnosti i na balkanu i u Americi. Ne znam što je to problem, tko je tu varao ?? Nisam nikad shvaćao taj termin varanje u F1. Pa nije Šumaher stavljao banane u ispušne cijevi, nije im bušio gume. Dio utrkivanja je skupljanje bodova, a MS je znao matematiku tipa “ako oba odustanemo, ja dobijam naslov”. Jasno da ne može biti jasnije. Čista matematika, nema tu ljubavi, samo najkraći put do cilja. Veća riba jede manju. To je život.



    3
    -12

    15
    • LewisFan44 Prikaži

      “Dio utrkivanja je skupljanje bodova, a MS je znao matematiku tipa “ako oba odustanemo, ja dobijam naslov”. Jasno da ne može biti jasnije. Čista matematika, nema tu ljubavi, samo najkraći put do cilja. ”

      Strašno. S druge strane zalaganju za jednakost nije mjesto u sportu.



      4
      -6

      10
    • Lewis Hamilton 44
      Berislav Donator Prikaži

      Hm….drugim riječima, ti se zalažeš da se “životinja digne na razinu čovjeka”… (?)…ili možda ipak da se ‘čovjek spusti na razinu životinje’….naime dole niže vlada ona dobra ili još bolje ‘ustavni zakon’…….Cilj opravdava sretstvo!



      2
      -3

      5
      • Felipe Massa
        Braziliscanec Masa Prikaži

        Mi ljudi smo iznad životinja, imamo izbor. Sa slobodom izbora dolazi odgovornost odabrati najbolje, a po mnogima je to ne ubijati životinje. Lavnema izbor, on mora ubijati jer ne zna drugačije preživjeti. Mi smo bolji od toga.



        2
        1

        1
        • Lewis Hamilton 44
          Berislav Donator Prikaži

          Možda je došlo do nesporazuma. Moj komentar je bio namjenjen za Boris_CRO. Itekako se slažem s tobom i to u oba teksta.



          2
          1

          1
        • Felipe Massa
          Braziliscanec Masa Prikaži

          @Berislav da, nesporazum, ja sam zabrijao da smo krenuli u vegan vs. nevegan raspravu hahaha evo, i ja pao na ispitu čitanja s razumjevanjem.

          Ja se isto ne slažem s Borisom ni malo. Schumacher je dobro znao gdje “raskrvariti noseve” a gdje treba biti dobar s ljudima (primjer: Micheal je uvijek znao cijelu svoju garažu poimence, navodno je i znao imena djece mehaničara i rođendane im). Lance s druge strane je bio predator gdje god se našao – na biciklu, na sastanku ekipe, pred novinarima, pred sudom. ako su balkan i Amerika slični onda nam je Lanceov “pad” dobra škola – ako gaziš sve pred sobom prije ili kasnije ćeš se sj.



          7
          6

          1
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      Logika “ako oba odustanemo, ja dobijam naslov” se itekako može protumačiti kao varanje, a članak ionako nije o schumacheru.



      7
      6

      1
    • Mercedes
      Jester Donator Prikaži

      Ne znam što je to problem, tko je tu varao ??

      Pa Lance Armstrong. Piše na kraju teksta.



      10
      10

      0
  5. V10 Prikaži

    Uz Fangia i Clarka ,MS je sigurno u najboljoj trojci vozača f1 ikad, uz sve poštovanje prema svim drugima. Fangio 5 naslova s 4 različita motora, MS , sa Fordom, Renaultom i Ferrariem, a Clark je osvojio i poharao sve u svim kategorijama sa nevjerojatnom statistikom. Svaka čast svima ali mislim da je ovo najbolji trio ikad u F1, o biciklizmu ne znam ništa ali znam da je ovaj Armstrong valjda izvarao sve živo i neživo, ….



    6
    5

    1
    • Ayrton Senna
      Scuderia Prikaži

      Ne shvaćam ovo nabrajanje različitih motora. U čemu je problem pobjeđivat sa različitim motorom, ako je motor dobar? To je kao da kažeš da bi verstappen bio bolji vozač kad bi dokazao da može pobjeđivat i sa mercedesovim motorom, a ne samo sa renaultovim.



      6
      6

      0
      • V10 Prikaži

        Jako bitno, puno bitnije nego što misliš zato su rijetki vozači koji su uspjeli bit prvaci sa različitim motorima, meni kao laiku nerazumljivo ali očito jako bitna stvar. Pogledaj samo moto GP rijetki su se uspjeli prilagodit i osvojit prvenstvo s više proizvođača. Nisam vjerovao kad je RB uzeo Pereza radi iskustva s mercedesom ali kad pogledaš iskustva kroz povijest svd je jasnije.



        3
        2

        1
  6. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …nekada sam i ja pratio biciklizam, prva dva imena koja se sjećam su m. indurain i p. delgado, induraina nikad nisam volio previše jer je delgado bio underdog i neuspješan naravno…nakon toga sam redovito gledao giro d’italia jer su tada popularne satelitske meni omogućile prijenose sa tada besplatnog ‘berlusconi’ satelita…chiapucci je bio underdog tada, i njega sam volio…nisam podnosio armstronga jer mi je i tada bilo ‘nevjerojatno’ kako netko dođe na cilj na 2000+m i nije umoran već krene davati intervju…dok većina ostalih crkaje hvatajući zrak kao riba kad ju izvučeš iz mora…poslije toga je došao pantani i njegova tragedija koja mi je potpuno otvorila oči biciklizma…nakon toga nikad više nisam gledao…niti neću više..



    1
    1

    0
    • Felipe Massa
      Braziliscanec Masa Prikaži

      I meni je “teško” pratiti biciklizam jer ne smiješ se vezati ni uz kojeg vozača, nikad ne znaš kad će postat pozitivan.
      Prije korone su se bicilisti bojali pozitivnog testa :)
      Treba reći da su i drugi sportovi daaaaleko od čistih kaj se tiće dopinga, ali nije bezveze biciklizam asocijacija na pikanje u žilu.



      2
      1

      1
  7. Aston Martin
    tiptronic Prikaži

    Kad se čovjek pun života pretvori u biljku …to nije karma …to je nesreca.
    Nije sedmerostruki prvak ubijao da dodje do titula.
    Razocaran sam “pravdom” autora.


    0
    -11

    11
    • Aston Martin
      tiptronic Prikaži

      ..dobro ..priznajem grešku ..autor me “prevario” sa …1995. počinje suradnja s Ferrarijem.
      Sad sam guglao i vidio da je Ferrari bio lijecnik Amstronga .
      Tekst sam procitao do kraja ..ali to nije pomoglo ..ko bi znao za dr. Ferraria.
      1:0 za autora , postigao je cilj (ako mu je to bio cilj) ..bar u mom slucaju



      9
      9

      0
      • Felipe Massa
        Braziliscanec Masa Prikaži

        cilj je bio pokazati kako su karijere Schumachera i Armstronga bile dosta slične (odvijale su se u isto doba, 7 naslova, povratak iz mirovine…). Također, htio sam potaknuti na razmišljanje o tome kako naši sportski junaci “odrastaju” zajedno s nama. Ova navlakuša je zabavni šlag na torti



        7
        4

        3
        • LewisFan44 Prikaži

          “Također, htio sam potaknuti na razmišljanje o tome kako naši sportski junaci “odrastaju” zajedno s nama.”

          Jedino što dio ljudi ovdje ne razumije da njihovo poimanje sporta sa 10 godina i sada nije jednako. Teško je promijeniti mišljenje o naučenim idolima iz djetinjstva.



          1
          -2

          3
  8. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Ovaj članak je pokazao/dokazao kako je relativno lagano manipulirati onima koji ne čitaju do kraja.



    15
    13

    2
  9. Daniel Ricciardo
    _bataziv_0809 Prikaži

    Uspjesne licnosti ili zvijezde su rijetko kad osobno fine i pristojne osobe. Upoznao sam ih dovoljno (sportista, pjevaca, glumaca, tv voditelja) da mogu iznijeti takav sud. Uglavnom se radi o vrlo bahatim i egoisticnim ljudima koji su fini samo kad su kamere upaljene.

    Ovo je osvrt na dio da je bio s**ak :)

    Svaka cast Massa, mene si navukao, o Lanceu nemam pojma, znam samo da smo 2006. svi nosili one njegove narukvice.



    3
    1

    2
  10. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Svi su u nekom fazonu ” au sta bi ti napisao da nisi rekao da je tekst o Lanceu,a ne Schumacheru” ,pa je kao sve ok. Simpaticna zeza.

    Po mom misljenju,sta tekst o jednom biciklisti uopste ima traziti na sajtu Formule 1? … Osim ako se jako dobro uklapa u pricu i jednog i drugog. Svi vidimo od kuda tekst pocinje i kuda vodi i svi znamo da se radi o M. Schumacheru,,i svi znamo da je tako i bilo,zadnja recenica ne mijenja sustinu teksta.

    Ne znam zasto se samo onda pravimo blesavi ovde.

    Schumacher je bio genije za volanom,ali prljavog karaktera,bas kao sto je u tekstu i napisano. Sta je tesko toliko priznati?
    Hamilton je takodje genije za volanom,ali takodje pederskog karaktera sa svojim modnim trendovima.

    Eto vidite da to nije tako tesko.


    0
    -11

    11
  11. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Ja sam mislio napisati kako ovaj nikada nije ni bio Schumacherov navijač, i kako je napisao puno netačnih stvari. I onda sam pročitao zadnju rečenicu… Tako da ne moram pisati o netačnim stvarima, ali ipak moram reći da tekst o najvećoj prevari u biciklizmu nema šta da traži na F1 stranici, pa čak ni kao navlakuša.



    4
    1

    3
  12. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    možda bi trebali label-at tekstvove nekim bojama. tipa plava je serious i fact things
    a pink je npr “zabavno” i onda ovaj tekst stavit u pink
    da se ekipa ne špranja dok čita i onda mlohava ćuna nakon zadnje rečenice.

    svaka čast na tekstu. top



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.