Alonso nakon vožnje R25: Takva F1 nam nedostaje [video]

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 3 godina 3 min 24 komentara

Prije nego što na postsezonskom testu uskoči u ovogodišnji Renault R.S.20, Fernando Alonso kruži stazom u Abu Dhabiju u legendarnom Renaultu R25 s kojim je osvojio svoj prvi naslov u F1 2005. godine.

Velika nagrada Abu Dhabija bit će posljednja utrka u kojoj će se momčad natjecati pod imenom Renault – od iduće godine mijenjaju ime u Alpine, stoga je ovo način na koji žele obilježiti kraj ere pod trenutnim imenom.

Alonso je vozio R25 tijekom cijelog vikenda, a vozit će ga i danas uoči utrke. Pritom je zaplijenio veliku pažnju svih prisutnih na stazi, a nije krio ni vlastito oduševljenje:

“To je nešto što nam iskreno nedostaje. Mislim da ne samo fanovima, svima u paddocku, nedostaje nam zvuk. Nedostaje nam Formula 1 u koju smo se zaljubili kao djeca dok smo gledali televiziju.”

“Zato sada, gledati ovaj bolid na ovoj stazi, mislim da je prilično posebno za sve u paddocku. Bilo je lijepo pozdraviti sve, ne samo Renaultove mehaničare, svi u pitlaneu su izašli.”

“Mislim da imamo jako lijepo ozračje kad vidite ovu vrstu tehnologije i tu eru. Na neki način nas je sve ujedinilo.”

R25 sve do ove godine nije bio na stazi još od 2006., kada je korišten za demonstracijsku vožnju. Projekt restauracije započeo je 2018., a tek prije dva tjedna bolid je izašao na stazu La Ferte Gaucher u okolici Pariza.

Alonso za vožnju koristi Pirellijeve slick gume, a prema Renaultovim podacima, vremena koja je u subotu odvozio na softu su unutar 1:39 – otprilike sekundu sporije od najsporijeg u kvalifikacijama Nicholasa Latifija, ali u rangu prošlogodišnjeg najbržeg kruga utrke Lewisa Hamiltona, ujedno i rekorda iz utrke, 1:39.283.

“U istom smo vremenu kao trenutni bolidi u trkaćim uvjetima, što je poprilično izvanredno. Tako da znate, osjeća se velika brzina. Zvuk je fantastičan i zvuči brzo.”

“Iza volana osjećate vibracije, osjećate sve. Bolid je vrlo lagan, stoga osjetite sve pokrete. Osjećaj je sjajan. Još uvijek se smijem. Imam masku, ali vjerojatno ću se smijati do 2021.”, rekao je oduševljeni Alonso.

Dvostruki prvak koji se dogodine vraća aktivnom utrkivanju u F1 dodao je kako nije mogao odoljeti brzoj i agresivnoj vožnji, iako je riječ o demonstraciji:

“Iskreno, ovaj bolid ne mogu voziti sporo. Svaki put kad uđem u ovaj kokpit, sa svim uspomenama, bude mi prirodno voziti brzo. Osjetiti tu brzinu je fantastično. Znam da je bolid star, ali za mene je to savršeni stroj.”


Odgovor

24 komentara

  1. mika Prikaži

    Slažem se, savršen stroj, savršen zvuk



    19
    19

    0
  2. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Prekinuli su već tu eru s Lotusom.



    3
    3

    0
  3. Ferrari
    jura718 Prikaži

    Kad već nije mogao Renaulta proći 2010. onda mu jedino preostaje da sjedne u Renaulta hehe



    7
    4

    3
  4. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Dokle god su turbo motori brži nego “naturally aspirated” nije me briga za zvuk. No turbo no fun!

    prema Renaultovim podacima, vremena koja je u subotu odvozio na softu su unutar 1:39 – otprilike sekundu sporije od najsporijeg u kvalifikacijama Nicholasa Latifija, ali u rangu prošlogodišnjeg najbržeg kruga utrke Lewisa Hamiltona, ujedno i rekorda iz utrke, 1:39.283.
    A koliko je goriva imao 5 litara?



    4
    -17

    21
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Čim je stigao do prvog zavoja, upalila se lampica.



      9
      -2

      11
    • Fernando Alonso
      tomidix Prikaži

      Nostradamus ajde nam sad još reci i koliko je ERS-a koristio i je li aktivirao DRS tokom kruga…
      Oh wait ?‍♂️
      Samo za info.. runnovi su trajali cca po 15min..



      12
      10

      2
    • renato2107 Donator Prikaži

      Teško je sad to uspoređivati. Vjerojatno ovaj bolid može još ohoho brže, a i sam Alonso. Vidi se da svuda ima korekcija u zavoju, vjerojatno je odvezao par krugova probe i onda ovaj brzi. Inače 3 treninga i još 2 kvali runde namještaju bolid za jedan ili dva top kruga u Q3. Bolid sigurno nije do kraja otvoren, šteta bi ga bilo, ovo je vjerojatno muzejski primjerak, gume su neke promo vjerojatno, bitno drukčije komponente nego tadašnje. Mislim da s ovaj bolid i s današnjim gumama, odvrnut do kraja i utreniran vozač mogu još bar 2 s brže.

      Volim čuti i ja ponekad ove bolide ali njihovo vrijeme je prošlo. Puno puta sam pisao, pa zašto ne bi i ovim motorima pomakli radno područje 2-3 t okr gore i bilo bi puno bolje, ako baš želimo zvuk. Neće biti kao ovaj ali biti će glasniji.



      6
      5

      1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Da nabacis turbo , kers, drs i svu danasnju tehnologiju na stare v10 v12 isl motore tek onda bi vidio sto ti motori mogu. Taj motor sa tom snagom samo uz drs kers i danasnju aerodinamiku bi mogao voziti konkurentna vremena danssnjim bolidma. Usporedujemo 15 godina napretka kroz auto moto natjecanja i auto industriju a opet na nekim stazama jos uvijek rekrde drze atmosferski motori. Ako cemo usporedivati motore, samo pogledaj sto danasnji motori imaju sve uz pu da doviju ovu snagu a prije nisu imali. Bolidi su ubrzali unazad dvije tri godine podosta samo sa povecanjem aerodinamickog pritiska koju sekundu po krugu. Ovaj motor da dobije svu dananjsu tehnologiju bio bi on jednako brz a mozda i brzi.



      1
      0

      1
  5. Sebastian Vettel 5
    battery992 Prikaži

    Pogotovo tebi moj Fernando, ona vremena kad se pobjeđivalo redovito… Ali sve u svemu lijepo, trebali bi češće vozati ove stare bolide, da ih češće vidimo i čujemo…



    2
    2

    0
  6. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Kao što je rekao Hamilton – najbolji zvuk trkaćeg automobila.
    Nešto posebno i nezamjenjivo.
    Ima jedna epizoda starog Top Geara kada se poznati trojac nalazi u planinama iznad Monaca i Clarkson kaže – ovo što čujete je trening Formule 1. Zvuk V8ica je odzvanjao planinskim prostranstvima nevjerojatnom snagom.

    Kužim spiku evolucije i napretka, ali ono bio vrh što se zvuka tiče i identiteta F1.



    16
    16

    0
    • lukarak Donator Prikaži

      A jebiga nekad je vrh brzine bio topot kopita, do sad je to bilo vristanje motora, a u buducnosti ce bit ne znam, cviljenje elektromotora. Prilagoditi ce se ljudi. Nostalgija je uvijek jaka, al i beskorisna.



      11
      8

      3
      • F1puls
        ivanh Prikaži

        @Lukarak….djelomično se slažem vezano za nostalgiju, međutim, nisu baš sve inovacije u f1 bolje i kvalitetnije.Npr. drs je (za mene) totalna degradacija smisla utrkivanja, a zvuk tj. vrisak bolida bio jedan od naboljih i najprepoznatljivijih posebnosti formule, od čega se koža ježila i ježi se i danas……..



        5
        5

        0
  7. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    ‘Ali vjerojatno ću se smijati do 2021.’ Kakav car…Svijestan svega..A nama podario nostalgiju..



    9
    9

    0
  8. Super Aguri
    luke990 Donator Prikaži

    Ovaj video je u dva dana skupio pogleda koliko i video Lewisove proslave sedme titule



    11
    11

    0
  9. V10 Prikaži

    Uživo gledao V10 i V8 utrke 2000 tih ,a i ove hybrid V6 vuvuzele. Dan danas u vikendu utrka a najčešće u Spilbergu zna se ukazat bolid s V10 motorom. Nenadmašan zvuk i bolid za koji imaš osjećaj da ubrzanju nema kraja. Pratim f1 utrke od 1980 i znam da napretku nema kraja i da se V10 i V8 neće nikad neće vratit, ali većini starijih navijača pogotovo onima koji su pohodili utrke do Hybrid ere znaju o čemu pričam. Žalosno je za današnju formulu da je Alonso u bolidu bez priprema, bez pravog treninga, bez guma koje su rađene za R25, samo sekundu sporiji po krugu, bez drs, turba, dodatne snage i inih novotarija…



    8
    8

    0
  10. Brawn Gp
    F1 Zagorec Prikaži

    Ovo je ostvarenje snova za sve nas koji smo “zagriženi” Fernandovi navijači.

    Ovo je (meni osobno) najljepši bolid ikad!!!!!

    Volim F1 ali bih bez razmišljanja mijenjao brzinu današnjih bolida sa zvukom i karakteristikama ondašnjih (2005, 2006….)



    11
    11

    0
  11. OnlyAlonso Prikaži

    Apsolutno se slazem sa svime..ahhhhh dobra stara vremena..?



    1
    0

    1
  12. lokolokoloko Prikaži

    Bila je fora na treninzima, ekipa sa sky f1 je imala onaj improvizirani studio kraj staze.. Kad god bi Alonso prolazio kraj njih čuo se onaj vrišteći zvuk bolida, a voditelji kao da se jadni pogube.. Zamuckuju, krevelje se, osmjesi od uha do uha :D :D



    2
    1

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.