Gostujuća kolumna: Moj put u Maranello

Izdvojeno

Pulsmedia portal

Prije 3 godina 4 min 8 komentara

x1
x1

Vozeći se prekasnim talijanskim autocestama gledam kako me pretječu razne gospođe u Multiplama ili lagano ulupljenim Alfama. Svako malo protutnji neki Fittipaldi u bolidu od auta. Vozim ekonomično, pazim na potrošnju, ne želim plaću ostaviti na Agipovoj benzinskoj, ali ponekad se otmem kontroli, pa ga krvavih očiju navučem preko 150 na gospođino nezadovoljstvo. Ljetno je vrijeme i jutarnje sunce probija kroz staklo. Suputnici uglavnom uživaju u suncu, jedu ili spavaju. Maranello – dolazimo.

Skrećemo sa autoputa i tu prestaju sve moguće oznake ili pomoć na cesti, a GPS se prebacuje na program koji je zadnji put ažuriran dok su Alesi i Berger vozili za Ferrari. Nakon par minuta zaustavljamo se na mjesnom groblju i rukama pokušavam od domoroca saznati idemo li u dobrom pravcu. Jadan čovjek je valjda zapalio dodatnih 5 svijeći za našu sretan dolazak. GPS se iznenada probudio i svoga sna i mi nastavljamo svoj put lokalnim cestama. Istini na volju pogled na talijanska sela i polja je prekrasan.

Konačno prateći GPS dolazimo na parking ispred Ferrarijeve tvornice za koju smo prvotno mislili da je Muzej. Puls na 180. Suze napunile oči. A tamo scenografija kao iz hrvatskih poduzetničkih tragedija. Svjetleći neonski natpis Ferrari na kojem slovo i ne radi i jeftina ulazna kućica sa nekim lokalnim cugerom što je dobio posao prek „štele“. Pa šta je to to? Nisam gledao slike niti sam znao kako Muzej izgleda, ali moja prvotna očekivanja su bila ravna spuštanju vanzemaljaca na Zemlju. Ipak, dobri GPS nas spašava i govori nam kako još nismo došli do odredišta.

A onda konačno ulazimo u ulicu u kojoj je smješten Muzej. Parkiramo na parkingu koji se plaća par Eura, mi ih naravno nemamo, oni nemaju za izvratiti pa nas upućuje u dućan kako bi razmijenili novac i kupimo barem neku sitnicu. Konačno pogled od milion dolara. Muzej. Tu je. Moram priznat u tom trenutku mi je malo pobjeglo u gaće. Ne znam bi li ušao na koljenima ili da zatomim oduševljenje. Prva slikanja odrađena. Ulazimo. Sa vrata pogled baca na zid i razvoj izgleda bolida u obliku reljefa ili odljeva te ljubazne domaćine na porti. Kupujemo karte i ulazimo.

Ne daju nam da diramo automobile ni bolide, al tu i tamo pobjegne koji dodir na gumu ili retrovizor zajedno sa ogromnim dječačkim osmjehom. U jednom dijelu je Enzova soba, koja djeluje kao da si u Rimu vidio Papu. Bolesti same prolaze. U drugom dijelu postoji mala, skoro pa skrivena, ozvučena sobica u kojoj se mogu poslušati zvukovi V8, V10 i V12 motora. Nema tog benda koji može tako erektivno djelovati na dušu. I onda mjesto gdje su bolidi, pehari i Schumacherova kaciga. Kao da ti život prođe pred očima dvaput. Znaš da si doma. Znaš zašto navijaš za Ferrari. U tom trenutku zagrlio bi svakog tko bi se našao tamo. Ostatak prolazim kao što je nekad Senna nizao krugove u nekakvom vantjelesnom iskustvu.

Vrijeme je rastanka, žena me mukom odvaja od pulta. Prolazimo pored kafića koji je unutar muzeja (ako me sjećanje još služi) i tu možeš točno osjetiti onaj talijanski Tifoso duh, duh koji kaže nismo savršeni, ali ćeš nas zavoljeti kad-tad. Ulazim u auto. Gospođa me pita jesam li dobro i hoću li moći voziti? Dobro sam, ali kako sad voziti 50 na sat po naselju kad je u tebi GTA5 duh. Krećemo se ulicom prema izlazu, svaka kuća ili objekt sa lijeve ili desne strane ima nekoliko Ferrarija parkiranih u dvorištu, a njihovi predstavnici (obično mlade cure) nude 15 minutnu vožnju za 30,40 Eura. Na to su nas upozorili odmah u startu, jer samo osoba sa ovlaštenim znakom Ferrarija je zapravo zaposlenik, a ovi su prepordavači i tako je nekako na mala vrata i duh Konščinjske pronašao svoj put do Maranella.

Maranello vidimo se opet.

27Ferrari28

Galerija fotografija


Odgovor

8 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Ovo je bas lijepo.. Ovako sam se ja osjeca kada sam prvi puta dosa na J stadion, posjetio J muzej i sve okolo vezano za Juve… Samo sto sam ja bio sam, sve kraj mene bi bila distrakcija.. Nepotrebna ?



    5
    5

    0
  2. Mika Hakkinen
    stoka Prikaži

    Dobar… Treba sam po planu u subotu bit u muzeju, a u nedilju na imoli… Nazalost nista od toga, organizacija zastekala a sad mi se ni neide jer neznam dal ce bit karata i sl… Neki drugi put…



    4
    4

    0
  3. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Moram priznat u tom trenutku mi je malo pobjeglo u gaće.

    Napokon dokazano i potvrdjeno da su Tifosi obicni spisavci. ?
    (Sala naravno nemojte se odmah palit.)

    Clanak malo djetinjasto napisan, ali valjda je to tako iskreno ??

    Drago mi je da si se dobro proveo u Maranellu ?



    4
    -5

    9
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    članak dobar, entuzijastičan! slike malo manje. ;)
    kad si posjetio muzej?
    koji ti se ‘eksponat’ najviše svidio?
    spomenuo si enzovu sobu. ja sam njegovu sobu vidio u njegovom muzeju u modeni. može pojašnjenje, kako izgleda?



    2
    2

    0
    • Michael Schumacher
      27Ferrari28 Donator Prikaži

      Mislim da je bila 2016. Kad su Kimi i Vettel vozili za Ferkana. Najviše mi se dopala soba u kojoj su izloženi bolidi, trofeji i MSC kaciga (nošena, jer na njoj su bili vidljivi tragovi) jer je soba zatamnjena i samo svjetla daju posebnu romantiku i gracioznost sobi.
      A Enzova soba je bila kao mali sobičak sa radnim stolom, ako je imala 4 sa 5 metara sveukupno. Nisi mogao ući u nju već samo gledat kroz prozor. Ne sjećam se detalja u sobi, ali me iznenadila svojom skromnošću.
      S tim da su u muzeju bili i trkači automobili iz raznih era, mogli smo probat ponašanje volana i mijenjača i slikat se u nekom bolidu za dvoje koji izgleda toliko loše napravljeno da bi ga djeca za domaću zadaću bolje napravila.



      4
      4

      0
  5. Nico Hulkenberg
    Zec Prikaži

    Bio 2016. ?


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.